Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»;;

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Στέφανος Ληναίος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούλ 24, 2009 3:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»;; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

ΤΡΙΑΝΤΑ ΠΕΝΤΕ ΧΡΟΝΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»;;

24.7.1974 – 24.7.2009





Αν τέτοιες μέρες, εκείνες τις ώρες της ατέλειωτης χαράς για την πτώση της χούντας και της απέραντης πίκρας για την καταστροφή της Κύπρου…αν κάποιος μας έλεγε ότι έπειτα από 35 χρόνια θα

είχαμε τα ίδια και χειρότερα βάσανα…θα τον σκοτώναμε..




Αν κάποιος, εκείνες τις άγιες μέρες,μας έλεγε ότι όλες οι επόμενες

κυβερνήσεις θα έκαναν τους πλούσιους πλουσιότερους και τους

φτωχούς φτωχότερους…θα τον λυντσάραμε..



Αν κάποιος, εκείνες τις φωτεινές μέρες,μας έλεγε ότι οιπερισσότεροι

φανεροί και κρυφοί συνεργάτες της χούντας θα παίρνανε… νόμιμα

ένα συχωροχάρτι με το περιβόητο «στιγμιαίο» και θα κάθονταν και

πάλι…νομιμότατα στις παλιές θέσεις τους….θα τρελαινόμαστε..



Κι όμως όλα έγιναν έτσι ακριβώς…



Ίσως πολλοί να μη συμφωνούν μαζί μας και να πιστεύουν ότι μια

καινούργια Ελλάδα γεννήθηκε.Εντυπωσιασμένοι από την απόλυτη

«ελευθερία» που απολαμβάνουμε από τότε και την εντυπωσιακή

οικονομική «ανάπτυξη» που μας προσφέρουν οι υπουργοί μας,

δεν βλέπουν ή δεν θέλουν να βλέπουν την αλήθεια.




Δεν βλέπουν ότι μπορεί να έχουμε την καλύτερη Δημοκρατία που είχαμε ποτέ αλλά δεν έχουμε τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ που μας αξίζει.



Δεν βλέπουν τη συνέχεια της απόλυτης εξάρτησης της χώρας μας από το μεγάλο ξένο και ντόπιο κεφάλαιο.Που σημαίνει ότι ό λ α τα μεγάλα έργα υποδομής γίνονται με την υποθήκευση του μέλλοντός μας.



Δεν βλέπουν ότι η άγρια δικτατορία των τανκς αντικαταστάθηκε από τη «γλυκειά» δικτατορία των Μ.Μ.Ε.και των μεγάλων αφεντικών τους.



Και δεν τα βλέπουν, ούτε και τώρα ακόμη, που η παγκόσμια κρίση μας πείθει ότι όλο αυτό το νεοφιλελεύθερο «θαύμα», είταν και είναι μια από τις μεγαλύτερες απάτες των μεγάλων συμφερόντων.



Και τώρα, έπειτα από 35 χρόνια, τι κάνουμε;



Οι νέοι άνθρωποι έχουν τώρα πια τον πρώτο και τον τελευταίο το

λόγο.




Να ξαναπάρουν
στα χέρια τους όλους τους μεγάλους στόχους που

έσβησαν με τα παιχνίδια όλων των συμβιβασμένων παλαιών.



Να μην πάψουν ούτε μια στιγμή να λένε τη σκληρή αλήθεια ακόμη και στον πιο στενό περίγυρό τους.



Να μην ακολουθούν τυφλά κάποιες ανεξέλεγκτες,ακραίες,γραμμές κάποιων αμφιλεγόμενων,νεόκοπων υπερ-προοδευτικών και υπερ-πατριωτών. Και μελετώντας την Ιστορία, να διαπιστώσουν πόσα χρόνια πίσω πήγαν τον τόπο μας και ολόκληρο τον κόσμο, όλες αυτές οι,κατά καιρούς,«σούπερ-εκτονωτικές»,ακραίες γραμμές,..



Και,προπάντων,να μην ξεχάσουν ποτέ ότι η ζωή, αιώνες τώρα, δεν γίνεται καλύτερη βλέποντας μόνο κάποιο δέντρο που κάποιοι επιτήδειοι προβάλλουν προκλητικά, αλλά ολόκληρο το δάσος που οι ίδιοι κρύβουν συστηματικά..


24.7.2009



Επιστροφή στην κορυφή
Στέφανος Ληναίος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 25, 2009 4:11 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΗΘΟΥΣ


« Συμπληρώνονται φέτος 35 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας, μετά από μία σκοτεινή επταετία. Κάθε τέτοια επέτειος υποχρεώνει σε σκέψεις απολογιστικές αλλά και σε στοχασμό για το αύριο.

Ο χαρακτήρας του εορτασμού της επετείου άλλαξε. Κι αυτή είναι, πιστεύω, μια επιλογή που αποδεικνύει βαθύ σεβασμό σε όλους όσοι αγωνίστηκαν ενάντια στη δικτατορία.

Οι δεξιώσεις και οι κοσμικότητες είναι ασύμβατες προς το πνεύμα του αντιδικτατορικού αγώνα, προκαλούν το κοινό αίσθημα και προσβάλλουν το μέτρο που οφείλει να καθορίζει την συμπεριφορά του πολιτικού κόσμου.»


Η πολυσήμαντη ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ.Κάρολου Παπούλια, στην απλή, ανθρώπινη, γιορτή στη μεγάλη αίθουσα και όχι στους χλιδάτους κήπους του Προεδρικού μεγάρου, είμαστε βέβαιοι ότι συγκίνησε όλους του Έλληνες Πολίτες. Και όχι μόνο τους καλεσμένους, τους πολλούς, γνήσιους, επιτέλους, αντιστασιακούς και τους λιγοστούς,ευτυχώς,τυπικούς εκπροσώπους Πολιτείας και Κοινωνίας.


Όλοι όσοι είχαμε την τιμή να είμαστε εκεί, ακούσαμε τους χτύπους της καρδιάς του, σε όλη τη διάρκεια της ομιλίας του. Και νιώσαμε μαθητές Ήθους και Αξιοπρέπειας.

Φαίνεται όμως ότι αυτό ειδικά το μικρό απόσπασμα της ομιλίας του, μάλλον ενόχλησε κάποιους νοσταλγούς των παλιών, χλιδάτων ημερών. Διαφορετικά δεν εξηγείται η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς αυτής της ιστορικής γιορτής της πατρίδας μας, από όλα σχεδόν τα ραδιοκάναλα, εκτός από τα κρατικά.

Ακόμη & εκεί όμως,
κάποια αόρατα χέρια οδήγησαν τις κάμερες και τις πένες όλων, σχεδόν, των δημοσιογράφων να μας δείξουν τους ίδιους και τους ίδιους, που τους βλέπουμε κάθε μέρα σε όλα τα παραθυράκια. Και όλη η αγωνία τους είταν πώς θα τα καταφέρουν να μιλήσει κάποιος πολιτικός για την προεδρολογία,τη γρίπη και τις εκλογές. Περιφρονώντας αυτή την άγια μέρα που η πατρίδα μας θεραπεύτηκε από τη «γρίπη» της δικτατορίας..

Μια από τις «σοβαρότερες» όμως απογευματινές εφημερίδες, το παράκανε, δυστυχώς.
Δεν δημοσίευσε ΟΛΟΚΛΗΡΗ την ομιλία του Προέδρου, ειρωνεύτηκε τη γιορτή, στα παραπολιτικά της, αποκαλώντας την « πάρτι συνταξιούχων..», την περιόρισε σε ένα τέταρτο σελίδας και αφιέρωσε δύο σελίδες, δηλαδή ένα ολόκληρο ΣΑΛΟΝΙ, στις παλιές, χλιδάτες,γιορτές,γεμάτο φωτογραφίες αστέρων του τότε καλού κόσμου.

Κανένας δεν άκουσε τον Πρόεδρο που τόνισε ότι αυτή η γιορτή ανήκει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ σε όλους τους γνήσιους αντιστασιακούς.

Δεν μας έδειξαν ούτε έναν από τους αμέτρητους βασανισμένους, αντιστασιακούς.

Κανένας κοντυλοφόρος και καμιά κάμερα δεν σκέφτηκαν να μιλήσουν λίγο με τη γυναίκα και την κόρη του Μουστακλή..Την κόρη του Μανδηλαρά. Με τον Τάκη Μπενά..Το Νίκο Κιάο..Την Κίττυ Αρσένη..

Και τόσους άλλους πασίγνωστους αλλά και άγνωστους, σεμνούς, αγωνιστές..Ίσως γιατί όλοι αυτοί δεν στριμώχτηκαν δίπλα στον Πρόεδρο για να φωτογραφηθούν..

Παρέμειναν,διακριτικά, στις άκρες, σιωπηλοί.
Όπως ακριβώς και στις ώρες των αγώνων.. Έκαναν απλώς το καθήκον τους.. Χωρίς να τους ενδιαφέρει ούτε η δημόσια αναγνώριση ούτε η είσπραξη θέσεων και απολαβών..

Μακάρι, οι νέες γενιές τουλάχιστον, να μελετήσουν καλά ΟΛΟΚΛΗΡΗ την πολυσήμαντη ομιλία ΗΘΟΥΣ του Προέδρου της Δημοκρατίας και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα τους βοηθήσει πολύ,να ξαναβρούν τη χαμένη αισιοδοξία τους, να αποφύγουν τη μηδενιστική ισοπέδωση και, προπάντων, να δουν το βάθος του δάσους και όχι τη «γοητεία» του «λαμπερού» δέντρου, που κάποιοι επιτήδειοι, προβάλλουν προκλητικά..

25.7.09
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες