Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Οι «αριστερές» επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (και στην ΕΡΤ)

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΠαλαίμαχοςΈνταξη: 31 Αύγ 2006
Δημοσιεύσεις: 974

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάϊ 10, 2015 9:12 pm    Θέμα δημοσίευσης: Οι «αριστερές» επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (και στην ΕΡΤ) Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι «αριστερές» επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ (και στην ΕΡΤ)Για το ΣΥΡΙΖΑ έχουμε γράψει άπειρα κείμενα. Έχουμε αποδείξει αναλυτικά και διεξοδικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία, απολύτως καμία, σχέση με την ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ούτε αριστερή γεύση. Είναι το «αριστερό» παπούτσι του καθεστώτος…

Σε ένα παλιό μας κείμενο με τον τίτλο «Τι είναι Αριστερά», υπογραμμίζαμε μεταξύ άλλων:

«Η έννοια της αριστεράς εκφράζει μια αγωνιστική πορεία μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι, είναι το απόσταγμα των επαναστατικών κοινωνικών αγώνων…
…Η Αριστερά για να είναι Αριστερά πρέπει να αποτελεί την έμπρακτη προσβολή, ρήγμα και γκρέμισμα των συστατικών δομών εξουσίας του καπιταλιστικού καθεστώτος…».


Ολόκληρο το κείμενο ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2337


Σήμερα που έγινε κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ εμπράκτως αρνείται: «Την έμπρακτη προσβολή, ρήγμα και γκρέμισμα των συστατικών δομών εξουσίας του καπιταλιστικού καθεστώτος…».

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τίποτα το αριστερό δεν πράττει. Αναπαράγει, απλώς, τον φαύλο κύκλο του ελληνικού πολιτικού δράματος, αναπαλαιώνοντας τις ψευδαισθήσεις, αλλά και τα υποπροϊόντα της αποσύνθεσης του ΠΑΣΟΚ, σαν γελοιογραφική απομίμηση.

Αυτός ο φαύλος κύκλος του πολιτικού μας δράματος σηματοδοτείται ολοκάθαρα και δραματικά μέσα από τις επιλογές του κυβερνητικού στελεχικού δυναμικού.

Διαβάστε μια χαρακτηριστική, συνοπτική εικόνα των επιλογών του ΣΥΡΙΖΑ, στο παρακάτω κείμενο. Το πήραμε από δω:
http://www.pandiera.gr/


Γνώριμα πρόσωπα, παλιές συνταγέςΤι σηματοδοτούν οι επιλογές στελεχών από το παλιό πολιτικό και οικονομικό σύστημα για κρίσιμα κυβερνητικά πόστα.

Πέρα από τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης
και του (έντιμου ή λιγότερο έντιμου) συμβιβασμού, υπάρχει ένα ακόμα θέμα στο οποίο οι επιλογές που έχουν γίνει ακυρώνουν τις προσδοκίες για μια σημαντική τομή στην πορεία της χώρας.

Ο λόγος για τη στελέχωση του κρατικού μηχανισμού.

Αξίζει τον κόπο να εξετάσουμε ορισμένες από τις επιλογές που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, ξεκινώντας από το ίδιο το κυβερνητικό σχήμα και κάνοντας μια σύντομη επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί σε μια σειρά τομείς.

Πρόσωπο-κλειδί ο Σπ. Σαγιάς


Η τοποθέτηση του Σπύρου Σαγιά στη θέση του γραμματέα της κυβέρνησης προξένησε από την πρώτη στιγμή ιδιαίτερη εντύπωση.

Η επιλογή δεν έχει ιδιαίτερη σημασία μόνο σε συμβολικό επίπεδο, αλλά και άμεση σχέση με την ποιότητα της διακυβέρνησης. Χωρίς ίχνος υπερβολής, διαπιστώνει κανείς ότι ο κ. Σαγιάς συμβολίζει τις πρακτικές του εγχώριου κατεστημένου τα τελευταία χρόνια και τη διασύνδεση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων και στα πλαίσια της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

Ο ίδιος και το δικηγορικό του γραφείο ειδικεύτηκε σε υποθέσεις ιδιωτικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης. Ανέπτυξε ιδιαίτερες σχέσεις με υπουργούς και πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ της περιόδου Σημίτη, και ανέλαβε μια σειρά «δουλειές» με μεγαλύτερη ή μικρότερη, κάθε φορά, επιτυχία. Ο κ. Σαγιάς είχε το «προτέρημα» πότε να εκπροσωπεί την πλευρά οργανισμών του Δημοσίου και πότε να εργάζεται για λογαριασμό επενδυτικών ομίλων. ΟΑΠ, Cosco, ΟΠΑΠ, ΟΣΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Καζίνο Φλοίσβου, ΔΕΠΑ, Ξενία, Ολυμπιακή Αεροπορία, Κόκκαλης και Intrakat (Καραϊσκάκη), Μελισσανίδης και Aegean είναι κάποιες μόνο από τις λέξεις-κλειδιά της πλούσιας δραστηριοποίησης του σημερινού γραμματέα της κυβέρνησης.

Δραστηριότητες οι οποίες φυσικά δεν σταμάτησαν μετά την περίοδο Σημίτη,
αλλά επεκτάθηκαν μέχρι πρόσφατα, αποδεικνύοντας την ευελιξία του κ. Σαγιά να συνάπτει σχέσεις με όλα τα πολιτικά περιβάλλοντα που διαχειρίστηκαν μέχρι σήμερα τις τύχες της χώρας, με τη γνωστή κατάληξη.

Προνομιακό πεδίο των δραστηριοτήτων του
υπήρξε βέβαια το Λιμάνι του Πειραιά, με πρόσφατο ρόλο του αυτόν του νομικού σύμβουλου της Cosco, αφού προηγουμένως παρείχε τις υπηρεσίες του στο Δημόσιο και τον ΟΛΠ.

Η σημερινή θέση του Σπ. Σαγιά στο κυβερνητικό σχήμα δεν είναι καθόλου δευτερεύουσας σημασίας, όπως και ο ρόλος του σε αποφάσεις και επιλογές χειρισμών και προσώπων σε μια σειρά κρίσιμους τομείς. Οι διασυνδέσεις από τη μακρά του πορεία στο… θαυμαστό κόσμο των οικονομικών και πολιτικών παραγόντων και της «αξιοποίησης» του δημόσιου πλούτου, είναι φανερό ότι χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση και τη διευθέτηση μιας σειράς ανοιχτών μετώπων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σαγιάς είναι ένα από τα πρόσωπα του στενού επιτελείου που έχει αναλάβει την τοποθέτηση προσώπων σε Διοικήσεις οργανισμών και θέσεις-κλειδιά.

Τέλος, μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό των ομάδων που έχουν αναλάβει το έργο της διαπραγμάτευσης, εμπλέκεται πλέον και σε αυτόν τον τομέα, αναλαμβάνοντας βασικό συντονιστικό ρόλο και την ευθύνη να ελέγχει την πορεία των διαπραγματεύσεων με τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών» στην Αθήνα.

Ο Δημήτρης Μάρδας

Ο Δημήτρης Μάρδας απασχολεί αυτές τις μέρες τη δημοσιότητα με την υπόθεση ποσού που έβγαλε στο εξωτερικό, πριν αναλάβει τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών. Ωστόσο, συζήτηση είχε προκαλέσει και η ίδια η υπουργοποίησή του.

Άνθρωπος του σημιτικού ΠΑΣΟΚ,
επιλέχθηκε από τον υπουργό Ανάπτυξης Ν. Χριστοδουλάκη για τη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου τα έτη 2000-2002. Τις επόμενες δύο χρονιές και μέχρι τη λήξη της πρωθυπουργίας Σημίτη διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος σε δημόσιο οργανισμό. Εκλεγμένο μέλος της τοπικής Διοίκησης Κ. Μακεδονίας του Οικονομικού Επιμελητηρίου με την παράταξη του ΠΑΣΟΚ, υποστήριζε μέχρι πολύ πρόσφατα καθαρά μνημονιακές θέσεις, συμμετέχοντας το τελευταίο διάστημα και στην Επιτροπή Διαλόγου που σύστησε το Ποτάμι.

Χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, το άρθρο του με τίτλο Το μεγαλείο του λαϊκισμού και τα Μνημόνια, στις 7/1/2015, στο οποίο διαβάζουμε: «Οι πάντες θέλουν να ρίξουν στην πυρά το Μνημόνιο, βιώνοντας την αυταπάτη της απαλλαγής από τους μηχανισμούς εποπτείας των πιστωτών στα επόμενα τριάντα χρόνια Έτσι, oι λαϊκιστές της Δεξιάς (που σχίζουν φύλλο-φύλλο το Μνημόνιο) και της Αριστερός (που θα το σχίσουν μια και έξω), προσπαθούν να δείξουν στους Έλληνες ψηφοφόρους πόσο κακοί είναι ή θα είναι απέναντι στην τρόικα…».
Είκοσι μέρες μετά, ανέλαβε το πόστο του στο πλαίσιο της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας και κατάργησης της τρόικας και των Μνημονίων…

Σπίρτζης Και Υποδομές


Στην κατηγορία προσώπων διασυνδεδεμένων με το παλιό πολιτικό σύστημα, συναντάμε και τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Ανέλαβε υπουργική θέση, αφού είχε διατελέσει πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου από το 2010 με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ. Σε ανακοίνωσή τους, οι νέοι μηχανικοί του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι «ο κ. Σπίρτζης, για τον οποίο δεν ελήφθη υπ’ όψιν κατά κανέναν τρόπο η άποψη των μηχανικών του χώρου, άσκησε όλο το τελευταίο διάστημα ως πρόεδρος του ΤΕΕ μία πολιτική ακολουθούμενη από ένα μείγμα αδράνειας και κακών επιλογών», προχωρώντας και σε πιο συγκεκριμένες αναφορές για τα πεπραγμένα του στην προεδρία του ΤΕΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση, ασκείται κριτική και στην τοποθέτηση του Γιώργου Δέδε στη Γενική Γραμματεία Υποδομών. Ο κ. Δέδες διετέλεσε μετά το 2010 αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας του Π. Τοσούλη και σύμφωνα με την Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ «αποδέχτηκε και ακολούθησε πιστά τις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές, με τον τρόπο που εφαρμόστηκαν για την Πελοπόννησο και την Κορινθία (π.χ. χρυσοπληρωμένες συμβάσεις τεχνικών έργων) συναινώντας στις χυδαιότητες του κ. Τατούλη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και όποιας άλλης πολιτικής δύναμης τον αντιπολιτευόταν».

«Αιφνιδιασμός» με Δ. Παπαγγελόπουλο

Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, υφυπουργός Δικαιοσύνης ορίστηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Πρόκειται για αναβάθμιση του ρόλου του, αφού ήδη από τις 18 Μαρτίου είχε αναλάβει καθήκοντα γενικού γραμματέα του υπουργείου. Πρόσωπο του περιβάλλοντος της «καραμανλικής» Δεξιάς, υπηρέτησε σε διάφορα πόστα ως εισαγγελέας και ήταν ανάμεσα στα άλλα εποπτεύων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας. Οι στενές του σχέσεις με τον τότε πρωθυπουργό, τον οδήγησαν το 2009 στην θέση του διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), όπου και παρέμεινε μέχρι την πτώση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Ρουμπάτης στην ΕΥΠ

Και μια και ο λόγος για την ΕΥΠ, δεν θα μπορούσε κανείς να μην αναφερθεί στην επιλογή της σημερινής κυβέρνησης για αυτό το νευραλγικό πόστο. Στη θέση, λοιπόν, του διοικητή, έχει οριστεί ο Γιάννης Ρουμπάτης. Πρόσωπο γνωστό από τη θητεία του δίπλα στον Ανδρέα Παπανδρέου, επιλέχθηκε για ένα διάστημα και για τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου από τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για άνθρωπο με διασυνδέσεις στο εσωτερικό και το εξωτερικό και, πέρα από υποθέσεις, δεν έχει εκτεθεί το σκεπτικό της επιλογής του στην κρίσιμη θέση της διοίκησης της ΕΥΠ.

Ενας Ταγματάρχης για την ΕΡΤ;

Είναι γνωστή η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ για μια νέα δημόσια ραδιοτηλεόραση, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος.
Θα περίμενε κανείς ότι στη θέση του ανθρώπου-κλειδί της νέας, ανεξάρτητης και πλουραλιστικής ΕΡΤ θα τοποθετούνταν ένα πρόσωπο που θα συμβολίζει μια νέα αρχή ή έστω που δεν θα είναι συνδεδεμένο με το παλιό καθεστώς στο χώρο των ΜΜΕ. Οι προσδοκίες διαψεύστηκαν. Ο αρμόδιος υπουργός, Ν. Παππάς, κατέληξε στην επιλογή του Λάμπη Ταγματάρχη για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ.

Ο Λ. Ταγματάρχης έχει «προϋπηρεσία» στην ΕΡΤ, αφού ορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης τον Νοέμβριο του 2010, από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι το καλοκαίρι του 2012. Μακρά είναι και η διαδρομή του στο χώρο των ιδιωτικών ΜΜΕ, όπου κατείχε σημαντικές διοικητικές θέσεις (Nova – Filmnet).

Οι αντιδράσεις από το χώρο των μαχόμενων δημοσιογράφων και των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ, αλλά και από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή ήταν και παραμένουν έντονες.


Το αμαρτωλό ΤΑΙΠΕΔ


Στο ΤΑΙΠΕΔ τώρα, όπου το μεγάλο πρόβλημα, βεβαίως, δεν αφορά τόσο τα πρόσωπα όσο την ίδια την αποστολή του Ταμείου, το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργούσε αλλά, με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουάριου, προεξοφλείται, τελικά, η ενοποίησή του με άλλους οργανισμούς. Χαρακτηριστικό είναι ότι, παρά την αλλαγή Διοίκησης, παραμένουν στις θέσεις τους οι παρατηρητές της τρόικας κύριοι Μπουάν και Κοντολαίμης.

Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ορίστηκε ο Στέργιος Πιτσιόρλας. Στέλεχος παλιότερα του χώρου της ανανεωτικής Αριστεράς και «δεξί χέρι» του προέδρου του Συνασπισμού, Ν. Κωνσταντόπουλου, δραστηριοποιήθηκε στη συνέχεια στον επιχειρηματικό χώρο και πιο συγκεκριμένα σε επενδύσεις γύρω από τον τουρισμό και την ενέργεια.

Διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου, ο Αντώνης Λεούσης με μακρά θητεία στην Alpha Αστικά Ακίνητα.

Τέλος, στην τρίτη ιεραρχικά θέση του ΤΑΙΠΕΔ συναντάμε την κυρία Ευαγγελία Τσιτσοπούλου που διετέλεσε σύμβουλος ανάπτυξης στη Lamda Development, την εταιρία συμφερόντων Λάτση που είναι βασικός μέτοχος στην επένδυση του Ελληνικού.

Τσοτσορός στα ΕΛΠΕ…


Την εβδομάδα που μας πέρασε,
το Ελληνικό Δημόσιο όρισε στο Δ.Σ. των ΕΛΠΕ τον Στάθη Τσοτσορό, προκειμένου να καταλάβει τη θέση του Προέδρου του ομίλου. Η τοποθέτησή του, που δεν μοιάζει καθόλου άσχετη με τους ανταγωνισμούς μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων του χώρου, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά.

Πρόσωπο προερχόμενο από το «βαθύ ΠΑΣΟΚ», κατείχε διοικητική θέση σε δημόσιους οργανισμούς, για να περιπλανηθεί αργότερα (1995-2005) στο χώρο των μεγάλων ΜΜΕ (Alpha, ΣΚΑΙ) εκπροσωπώντας σημαντικά συμφέροντα αλλά και μπλέκοντας σε δικαστικές περιπέτειες.

Τι γίνεται σε ΙΚΑ και Υγεία;


Μια και μιλάμε για βαθύ ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στον Ροβέρτο Σπυρόπουλο που παραμένει διοικητής του ΙΚΑ, θέση την οποία κατέχει όλη τη μνημονιακή περίοδο, από το 2010. Ήταν μέχρι τότε γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ, σε μια θέση δηλαδή κρίσιμη κατά το διάστημα που το κόμμα ελέγχεται για ζητήματα διαχείρισης (υπόθεση ταμείου Siemens κ.λπ.). Την περίοδο 1993-2004 είχε διατελέσει διοικητής του ΟΑΕΔ, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εργασίας. Μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, οι πληροφορίες έκαναν λόγο για πρόθεση αντικατάστασης του σημερινού διοικητή. Όλα δείχνουν ότι στη συνέχεια η κυβέρνηση συμβιβάστηκε με την ιδέα παραμονής του… έμπειρου Ρ. Σπυρόπουλου.

Στην Υγεία, σύμφωνα με εργαζόμενους του χώρου, σε θέσεις κλειδιά έχουν προωθηθεί πρόσωπα διαφόρων προελεύσεων. Σε αρκετές θέσεις παραμένουν πρόσωπα με αρνητικό ρόλο την προηγούμενη περίοδο, ενώ δεν είναι λίγα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που προωθούνται σε μια σειρά τομείς, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αποσυνδεθεί από τη μακρά θητεία του υπουργού Π. Κουρουμπλή στο συγκεκριμένο κομματικό χώρο.

Οριακές έως ανύπαρκτες αλλαγές στις τράπεζες


Στην Τράπεζα της Ελλάδας, διοικητής -ως γνωστόν- παραμένει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας.


0 ΣΥΡΙΖΑ είχε θεωρήσει προσπάθεια παγίδευσης την τοποθέτησή του τη θέση αυτή από την κυβέρνηση Σαμαρά, δηλώνοντας σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να τη νομιμοποιήσει. Ο Γ Στουρνάρας παραμένει στο κρίσιμο πόστο του, παίρνοντας μέρος, λόγω της θέσης του, και στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ οι οποίες σχετίζονται άμεσα και με τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα.

Στο χρηματοπιστωτικό τομέα, οι αλλαγές που έχουν γίνει στις Διοικήσεις από τη νέα κυβέρνηση είναι ελάχιστες και περιορίζονται σε απολύτως δευτερεύοντες ρόλους. Έτσι συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζες -που κόστισαν μέχρι τώρα στον ελληνικό λαό 40 και πλέον δισ.- οι ίδιοι που τις χρεοκόπησαν, αφού προηγουμένως είχαν εξασφαλίσει για τους εαυτούς τους πλουσιοπάροχες άμεσες ή έμμεσες απολαβές.

Από άποψη ουσιαστικής Διοίκησης,
μόνο στην Εθνική Τράπεζα σημειώθηκε αλλαγή με την τοποθέτηση της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κ. Λούκα Κατσέλη στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου του δ.ς. και του κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, που προέρχεται από την ιεραρχία της Εθνικής, στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Στις υπόλοιπες «συστημικές τράπεζες», τοποθετήθηκαν ως εκπρόσωποι του Ελληνικού Δημοσίου άλλα στελέχη προερχόμενα από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Τράπεζα Πειραιώς, σε αντικατάσταση του παραιτηθέντος κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη εκλέχτηκε ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων Σημίτη κ. Νίκος Χριστοδουλάκης.

Σε Εθνική Ασφαλιστική, Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης, Ελληνικά Χρηματιστήρια και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έχουν, μέχρι αυτή τη στιγμή, σημειωθεί διοικητικές μεταβολές.

Σημειώνεται
ότι πρόσφατα ζητήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών η παραίτηση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλου, για δηλώσεις του σε ξένα ΜΜΕ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει δει το φως της δημοσιότητας κάποια εξέλιξη.

Γνωστή είναι, τέλος, η περίπτωση της Αναστασίας Σακελλαρίου που παρέμεινε διευθύνουσα σύμβουλος του ΤΧΣ, παρά το σκανδαλώδες «λάθος» της επιστροφής 1,2 δισ. ευρώ στον EFSF. Χρειάστηκε η άσκηση δίωξης για την διερεύνηση της εμπλοκής της σε μια ακόμα υπόθεση, αυτή του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, για να παραιτηθεί τελικά, μόλις χθες, από τη θέση της.

Σημειώνουμε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα αποτελεί ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα. Επιδείνωσε την κρίση τα τελευταία χρόνια με την διακοπή παροχής ρευστότητας στην οικονομία και τις τοποθετήσεις σε τίτλους του δημοσίου με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία των τραπεζών λόγω PSI για να «σωθούν» στη συνέχεια με χρήματα του ελληνικού λαού. Συνδέθηκε με πλήθος σκανδάλων για τα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις.

Πηγή: «Δρόμος της Αριστεράς»


Σημείωση ΡΕΣΑΛΤΟ:


Πιο συγκεκριμένα για την ΕΡΤ διαβάστε τα άρθρα:

α). «ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ Ο ΛΑΜΠΗΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΝΑ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ ΤΗ ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΤ ΜΕΤΑ ΤΟ ''ΜΑΥΡΟ''».
ΕΔΩ:
http://www.klassikoperiptosi.blogspot.gr/2015/05/blog-post_10.html

β). «Ξινά σταφύλια στο πατητήρι της ΕΡΤ»
ΕΔΩ:
http://www.enetpress.gr/el/media/themata/ksina-stafylia-sto-patitiri-tis-ert.html


_________________
Θέλησαν να μας εξοντώσουν,
αλλά δεν τα κατάφεραν.
Εμαστε ακόμα ζωντανοί κι αυτό
είναι το κυριότερο.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 12, 2015 9:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ζιγκ ζαγκ, γκαπ
ΣΤΑΘΗΣΣχόλιο ΡΕΣΑΛΤΟ:
Πολλές είναι οι ενστάσεις μας για το άρθρο του φίλου Στάθη.
Ο φίλος Στάθης δεν θέλει ακόμα να παραδεχτεί τη διαλεκτική των πραγμάτων: Ότι είναι η ΑΠΟΔΟΧΗ του στρατηγικού πλαισίου (ΕΕ, Ευρώ, τοκογλύφοι κ.λπ) και των στρατηγικών όρων που απορρέουν από το «πλαίσιο» (οι συμφωνίες της 20ης Φλεβάρη), που ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ και τις τακτικές της ΥΠΟΤΑΓΗΣ σου (τα ζιγκ-ζαγκ, τους λεονταρισμούς, τις παλινωδίες και τις θεατρικές σου παραστάσεις).


Μέσα στα ασφυκτικά πλαίσια του 4ου Ράιχ καμία ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ δεν μπορούσε να γίνει.

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ:
http://resaltomag.blogspot.gr/2015/05/blog-post_12.html
l
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3100

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 12, 2015 9:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι Αστοί τρομάξανε
Γράφει ο Γ. ΣιώζοςΜετά από μια τρίμηνη σθεναρή πολιορκία εκ μέρους της Κυβέρνησης (πρώτη φορά Αριστερά) η Βρυξέλες παρέδωσαν τα κλειδιά της Πόλεως στον Α. Τσίπρα.

Οι «κόκκινες γραμμές» που προέβαλαν οι θεσμοί της Ε.Ε., οι «Θεσμοί της Αγοράς», οι «Εταίροι», οι δανειστές, η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και τόσοι άλλοι, επιτέλους δεν υφίστανται.

Οι οχυρώσεις τους, για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό, τις αποκρατικοποιήσεις, το πρωτογενές πλεόνασμα, την εξυπηρέτηση του χρέους, το μνημόνιο, κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος.


Η Θηλιά
που ετοίμαζαν για Ελληνικό λαό, μέσω της απειλής για οικονομική ασφυξία, έγινε μπούμερανγκ.

Τώρα έντρομοι αναζητούν τρόπους, προκειμένου να δικαιολογήσουν την πλήρη ήττα τους, στα εθνικά τους κοινοβούλια.

Ο «Μικρός Ήρωας» Α. Τσίπρας ως άλλος Αχιλλέας, σέρνει στο Άρμα του το άψυχο σώμα του Μνημονίου μπροστά από την Πύλη του Βραδεμβούργου.

Αντηχούν στου Μαξίμου τα νταούλια ξημερώνει λευτεριά, γεγονός που πιστοποιεί και η παρουσία των καθαριστριών σε αυτό.

Μην με παρεξηγείτε, ομολογώ ότι είμαι Θύμα της «δημιουργικής ασάφειας».

Ποιό είναι το σαφές και ποιό το ασαφές ;

Ποιά είναι η αλήθεια και ποιό το ψέμα ;

Πού τελειώνει η εντιμότητα και πού αρχίζει η ατιμία;

Ποιοί είναι οι νικητές και ποιοί οι ηττημένοι;

Η δημιουργική ασάφεια, σου επιτρέπει, να υπερβαίνεις την πραγματικότητα, να έχεις μιά μεταφυσική Θέαση των γεγονότων, να πανηγυρίζεις και να κλαις, να βιώνεις μιά κατάσταση με την Βυζαντινοχριστιανική έννοια, αυτής της χαρμολύπης.

Η αντιστροφή της πραγματικότητας, λειτουργεί από την πλευρά της εξουσίας ως φενάκη, αλλά από τη μεριά μας, ως εκτόνωση της φόρτισης που επιφέρει η κορύφωση του δράματος που ζούμε.

Αν οι Κυβερνήσεις Παπανδρέου και Σαμαροβενιζέλων οδήγησαν τη χώρα και την κοινωνία στο εκτελεστικό απόσπασμα, η παρούσα Κυβέρνηση έχει επιφορτισθεί με το καθήκον των χαριστικών βολών.


Ένα κόμμα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, κόμμα μικροαστικής φύσεως, γεγονός που πιστοποιείται τόσο από την ιδεολογία του, όσο και από την ταξική του σύνθεση, είναι αδύνατον να έχει δική του αυτόνομη πολιτική.

Μοιραία αυτά τα κόμματα υιοθετούν την πολιτική της Αστικής Τάξης και υλοποιούν το δικό της πολιτικό σχέδιο. Ποτέ στην ιστορία οι μικροαστοί ως τάξη δεν κατάφεραν να ασκήσουν εξουσία.

Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον ορατή. Ήδη αρχίζει να διαφαίνεται, η ανάδυση ενός νέου κόμματος που φιλοδοξεί να καλύψει το χώρο της Κεντροαριστεράς αντικαθιστώντας το ΠΑΣΟΚ. Και επομένως η πλήρης απαξίωσή του κοινή μοίρα, όλων των μνημονιακών κομμάτων που ανέλαβαν κυβερνητικές ευθύνες.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, ο πολιτικός και ιστορικός χρόνος συμπυκνώνεται δραματικά.

Η Συγκυρία απαιτεί άμεσα τη συγκρότηση, ενός ισχυρού Αριστερού πόλου, για την αναστροφή της κατάστασης.


ΠΗΓΗ:
http://www.pandiera.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%BF%CE%AF-%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%AC%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B5/


_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 12, 2015 4:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Eurogroup: Τους «ικανοποιήσαμε»
Παναγιώτης Μαυροειδής

Πάει λοιπόν, πέρασε και αυτή η «κρίσιμη» συνεδρίαση του Eurogroup. Πληρώθηκε και η δόση των 760 εκ. στο ΔΝΤ.

Ποια ήταν η συζήτηση την προηγούμενη βδομάδα;

Ορισμένοι ανέμεναν μια κάποια ρήξη, μιας και η κυβέρνηση -για άλλη μια φορά- είχε «απειλήσει» ότι ίσως και να μην πληρώσει τη δόση. Κανείς δε φάνηκε να τρομάζει από την άλλη μεριά…


Άλλοι περίμεναν μια κάποια συμφωνία με τα ευρωαφεντικά, ώστε να αντιμετωπισθεί το θέμα της μερικής έστω χρηματοδότησης και απελευθέρωσης μέρους της δόσης των 7,2 δις.

Η κυβέρνηση είχε πλέον αποδεχτεί την αξιολόγηση του υφιστάμενου μνημονιακού προγράμματος και είχε στέρξει να ανακοινώσει μεγάλα ΝΑΙ για πρόσθετα φορολογικά μέτρα, διατήρηση ΕΝΦΙΑ και ξεμπλοκάρισμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το Σαββατοκύριακο είχε ήδη αλλάξει το μενού.

Όλη η προσπάθεια της κυβέρνησης ήταν πλέον αυτή και μόνο αυτή: Να εκφράσουν οι «εταίροι» της μια κάποια «ικανοποίηση» ώστε να δώσουν μια ενεσούλα ρευστότητας, έστω μέσω αύξησης (ή μη περιορισμού!) του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων.

Το διήμερο 11-12/5 σφραγίστηκε εν τέλει από ένα πιο μικρούτσικο ‘’έντιμο συμβιβασμό’’.

Σε τι συνίσταται αυτός;

Σε κάθε διμερή συμβιβασμό ο καθένας δίνει κάτι. Και παίρνει αναλόγως.

Πώς έχει λοιπόν το συγκεκριμένο δούναι και λαβείν των ημερών;

Από τη μια, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ πλήρωσαν τη δόση των 760 εκ. και κατέθεσαν τις προτάσεις νέων μνημονιακών μέτρων.

Από την άλλη, τα αφεντικά της ΕΕ και της ατμομηχανής της που λέγεται Ευρωζώνη, είπαν ψιθυριστά: «καλά το πάτε. Υπήρξε πρόοδος».

Δεν είπαν ακριβώς ότι τους «ικανοποιήσαμε», αλλά μας χτύπησαν συγκαταβατικά στην πλάτη.

Τα υπόλοιπα μηνύματα είναι εκτός του κειμένου της ανακοίνωσης του eurogroup. Και έχουν τη σημασία τους.

Το πρώτο είναι ότι το ευρωπαϊκό κεφάλαιο μέσω των μηχανισμών και θεσμών του, που έχουμε περιοριστεί να ονομάζουμε συμβατικά «δανειστές», λέει προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: «Ανακοινώστε όλα τα αντεργατικά μέτρα, στείλτε στα τάρταρα ακόμη και τις αναιμικές σας υποσχέσεις περί ανακούφισης μέσα στη γενική φτώχεια – ή τοποθέτησης κλιματισμού στην κόλαση-, εφαρμόστε άμεσα και με αποτελέσματα τη νέα αιμοδοσία και μετά βλέπουμε». Ήθελαν τον ίδιο τον Τσίπρα να υπογράψει αυτή τη «βούληση» και τα πήγαν μια χαρά.

Το δεύτερο, αφορά την ιστορία του δημοψηφίσματος.

Υποτίθεται ότι αυτό στη συλλογιστική του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια απειλή του προς τους δανειστές: «Μη με ζορίζετε, διότι θα ζητήσω από το λαό έγκριση ρήξης με την ευρωζώνη».

Το βιολί άλλαξε. Το δημοψήφισμα αποτελεί ένα άθλιο εκβιασμό προς τα μέσα: «Ψηφίστε υπέρ του μνημονίου και της παραμονής στην ευρωζώνη, διαφορετικά θα έρθει κατακλυσμός και θα είστε άξιοι της μοίρας σας».

Αίφνης, Σόιμπλε, Μοσκοβισί, Σούλτς και τα άλλα τα παιδιά, θεωρούν σωστό ένα δημοψήφισμα, ο δε Υπουργός Επικρατείας Φλαμπουράρης συμπληρώνει: «Αν θα χρειαστεί δημοψήφισμα, αυτό θα είναι σε συμφωνία με τους εταίρους μας»!

Κατά τα άλλα, η «διαπραγμάτευση» συνεχίζεται.

Μόνο που αποδεικνύεται πως όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική, αλλά κάτι χειρότερο: Η «διαπραγμάτευση» είμαστε εμείς.

Με απλά λόγια, οι «δικοί» μας λένε: «Δώστε μας λεφτά για να δουλεύει η χρεομηχανή, να μένουμε στην ευρωζώνη και να διατηρείται στη ζωή η τελευταία και εμείς θα σας ικανοποιήσουμε με αντιλαϊκά μέτρα στο διηνεκές».

Και οι «εταίροι» απαντούν: «Μην τρελαίνεστε. Στο poker που νομίζετε ότι παίζετε, τους τέσσερις άσσους τους έχουμε εμείς, ένα ακόμη στο μανίκι και το πιστόλι της ΕΚΤ στο τραπέζι. Πάρτε πρώτα τα μέτρα και εμείς θα δούμε πότε, τι και πως».

Από όποια μεριά και να δει κανείς τις διαπραγματευτικές γραμμές, στη μέση είναι αυτοί που στη ράχη τους θα πέσουν τα νέα μνημονιακά μέτρα.


Αυτούς τους οποίους η ευρωζώνη τους έχει εξ ορισμού προγραμμένους και η κυβέρνηση γραμμένους, καθώς στην καλύτερη περίπτωση τους θεωρεί αδύναμους χειροκροτητές ψηφοφόρους και διαπραγματευτικό χαρτί.

Δεν είναι όμως παιχνίδι για να αστειευτεί κανείς.

Δεν παίρνουν απλά μέτρα, αλλά «μας παίρνουν μέτρα».
Για την ίδια την κοινωνική κηδεία του κόσμου της εργασίας, αλλά και ένα θανατηφόρο πολιτικό πλήγμα σε βάρος κάθε έννοιας αριστερής αντικαπιταλιστικής πολιτικής.


Και την παρτίδα δεν μπορούν να τη σώσουν οι καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και τα δάκρυα της Νάντιας Βαλαβάνη…

Ούτε και τα λείψανα της Αγίας Βαρβάρας.

ΠΗΓΗ:
http://www.pandiera.gr/

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες