Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Έλλειμμα: 7,3 δισ. από 5,1 πέρισυ - Πάμε για 4ο μνημόνιο.

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Φιλύποπτος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Ιούν 21, 2013 5:46 pm    Θέμα δημοσίευσης: Έλλειμμα: 7,3 δισ. από 5,1 πέρισυ - Πάμε για 4ο μνημόνιο. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Τράπεζα της Ελλάδος

Στα 7,3 δισ. ευρώ το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης.

Το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αυξήθηκε στα 7,3 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου από 5,1 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία για το έλλειμμα του Προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση που δημοσιοποίησε η Τράπεζα της Ελλάδος τη Δευτέρα.


Τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού υποχώρησαν στα 17 δισ. ευρώ από 18 δισ. ευρώ το 2012, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν στα 24,2 δισ. ευρώ έναντι 23,5 δισ. ευρώ πέρυσι.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε στα 6,9 δισ. ευρώ στο πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου, από 5,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Καταγράφεται, επίσης, σημαντική μείωση στο κονδύλι των τόκων, το οποίο διαμορφώθηκε στα 2,9 δισ. ευρώ από 3,7 δισ. ευρώ που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Το πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκε στα 4 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ το 2012.


Το ανωτέρω από εδώ: Enet.

Δείτε επίσης: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, από όπου και ο ακόλουθος πίνακας:



Κατά τον Μάκη Γιομπαζολιά, σε χτεσινή εκπομπή του EXTRA CHANNEL, αυτό το ανακοινωθέν της Τράπεζας της Ελλάδος ήταν, ίσως, ο λόγος για τον οποίο η ΔΗΜΑΡ "άλλαξε αιφνιδιαστικά την στάση της", και αποχώρησε (ή, έστω, "αποχώρησε") από την κυβέρνηση "των τριών".

Πάλι καλά που έχουμε εισέλθει στην φάση της...ανάπτυξης, και "οι θυσίες του Λαού έχουν πιάσει κω..." Με συγχωρείτε, "τόπο" εννοούσα! Φαντάσου να...βρισκόμασταν ακόμα σε ύφεση!


Δελτίο Τύπου.

Καθηγητής Γιώργος Βάμβουκας: «Πάμε Ολοταχώς σε Τέταρτο Μνημόνιο;»

Ο υπεύθυνος του Τομέα Οικονομικών του Κόμματος «Νέα ΜΕΡΑ» κ. Γιώργος Βάμβουκας με αφορμή τα δημοσιονομικά στοιχεία που δημοσιοποίησαν σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδος και το υπουργείο Oικονομικών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τα δημοσιονομικά στοιχεία της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2012/2013, που δημοσίευσαν σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, ναι μεν διαφέρουν ριζικά μεταξύ τους, ωστόσο διαπιστώνουν την ύπαρξη πρωτογενών ελλειμμάτων στον κρατικό προϋπολογισμό. Ειδικότερα, την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2013, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, υπολογίζουν το πρωτογενές έλλειμμα σε -0,33 και -2,81 δις ευρώ, αντίστοιχα. Αν στις πρωτογενείς δαπάνες προστεθούν και οι τόκοι, τότε το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα της Ελλάδος, προσδιορίζουν το συνολικό έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού σε -2,45 και -5,23 δις ευρώ, αντίστοιχα.

Η Τράπεζα της Ελλάδος αποκαλύπτει τον εκτροχιασμό των δημοσίων οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2013. Για την περίοδο α' τετραμήνου 2012/2013, η Τράπεζα της Ελλάδος επισημαίνει την μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού κατά -7,3% και την άνοδο των πρωτογενών δαπανών κατά 8,8%, με επακόλουθη την διεύρυνση του πρωτογενούς ελλείμματος από -0,47 σε -2,81 δις ευρώ. Δηλαδή, την περίοδο αυτή το πρωτογενές έλλειμμα αυξήθηκε έξι φορές, πιστοποιώντας την δραματική επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών κατά τη διάρκεια του 2013. Με κριτήριο τους ποσοτικούς στόχους του τρίτου μνημονίου, η κυβέρνηση προσδοκά για το 2013 σε έλλειμμα γενικής κυβέρνησης ως ποσοστό του ΑΕΠ σε -4,3%. Αν όμως τα κρατικά έσοδα και οι δαπάνες του προϋπολογισμού εξελιχθούν τους υπόλοιπους μήνες του 2013 όπως και το πρώτο τετράμηνο, αναπόφευκτα ο λόγος έλλειμμα προς ΑΕΠ θα υπερβεί το -8%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που δυστυχώς πιστοποιείται από την εξέλιξη των δημοσιονομικών μεγεθών της περιόδου Ιανουαρίου-Απριλίου 2012/2013, η χώρα μας θα έμπαινε στις περιπέτειες ενός τετάρτου μνημονίου.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος θεωρούνται πιο αξιόπιστα από τα αντίστοιχα δημοσιονομικά στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ο κύριος λόγος είναι ότι η μέθοδος της Τράπεζας της Ελλάδος, συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την εθνικολογιστική μέθοδο υπολογισμού του κρατικού ελλείμματος, βάσει της οποίας εκτιμάται το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης κατά Μάαστριχτ. Τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζονται «μαγειρεμένα» και γι' αυτό δεν πρόκειται να τα σχολιάσουμε ή να τα συγκρίνουμε με τα αντίστοιχα δημοσιονομικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η Τράπεζα της Ελλάδος είναι σχεδόν αδύνατον να χαλκεύσει τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού, γιατί οι τεχνοκράτες της υπολογίζουν τα δημόσια έσοδα και τις δαπάνες σε ταμειακή βάση, με συνέπεια τα στοιχεία να μην επιδέχονται βραχυπρόθεσμη λογιστικοποίηση.

Το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο οφείλει να ενημερώσει τους έλληνες πολίτες, γιατί μεταξύ των στοιχείων του Υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας της Ελλάδος, παρατηρούνται αυτές οι υπερβολικές αποκλίσεις. Γιατί το Υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει για το α' τετράμηνο 2013 το πρωτογενές έλλειμμα σε -0,33 δις ευρώ και ταυτόχρονα για την ίδια χρονική περίοδο η Τράπεζα της Ελλάδος το εκτιμά σε -2,81 δις ευρώ; Αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν απαντήσει σε τόσο καίριας σημασίας ερωτήματα, είναι σαν να ομολογεί ότι μαγειρεύει τα επίσημα δημοσιονομικά στοιχεία, για την αποκόμιση βραχυπρόθεσμου ψηφοθηρικού οφέλους ή άλλων ανταλλαγμάτων στα πλαίσια της εφαρμογής μιας "μυστικής οικονομικής πολιτικής"».


Το ανωτέρω από εδώ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες