Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Αφγανικό ΤΕΤ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ανώνυμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 27, 2010 2:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Αφγανικό ΤΕΤ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Του Αϊκούτ Καδήρ

Β έτος Νομικής ΔΠΘ
[img]
http://scrapetv.com/News/News%20Pages/Everyone%20Else/images-4/afghan-war-1.jpg[/img]

«Αν εντοπίσουμε στα βουνά μια ομάδα 10 ανταρτών και καταφέρουμε να σκοτώσουμε τους δύο από αυτούς, τι θα έχουμε κερδίσει; Την επομένη, τέσσερα ξαδέλφια καθενός από τα θύματα θα μπουν στο αντάρτικο για να εκδικηθούν τον θάνατό του, και έτσι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια ομάδα 16 ανταρτών» εξήγησε πολύ εύγλωττα ο Αμερικανός στρατηγός Στάνλεϊ Μακ Κρίστα

Παρατηρώντας κάποιος τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν συμπεραίνει ότι οι Αμερικανοί για ακόμα μια φορά είναι ένα βήμα πριν από το ΤΕΤ που βίωσαν στο Βιετνάμ και κατέληξε στην πλήρη τους αποτυχία και αποχώρηση από το Βιετνάμ.

Το 1968 μια στρατιωτική δύναμη αποτελούμενη από 84.000 στρατιώτες έκαναν επίθεση στο ΤΕΤ και γενικά κατά του Νοτίου Βιετνάμ για να διώξουν από την χώρα τους, τους Αμερικανούς. Παρόμοια γεγονότα στο εγγύς μέλλον θα παρατηρηθούν σίγουρα και στο Αφγανιστάν. Η επίθεση που έγινε στις 14 Ιανουαρίου 2010 κατά των Αμερικανών στρατιωτών και πρακτόρων από τους Ταλιμπάν ήταν μια προειδοποίηση για το ότι τα πράγματα στην περιοχή θα χειροτερέψουν, ίσως με μια παρόμοια επίθεση όπως έγινε στη ΤΕΤ.

Το Αφγανιστάν σήμερα, λόγω της εισβολής που υπάρχει από το 2001 μέχρι και σήμερα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Κανένας δεν μπορεί να εγγυηθεί το μέλλον και τη ζωή στους πολίτες του Αφγανιστάν. Οι καθημερινές αποτυχίες των Αμερικανών ενισχύουν περισσότερο τους Ταλιμπάν. Επίσης, τα γεγονότα στο Πακιστάν είναι επικίνδυνα για τους Αμερικανούς, γιατί παράλληλα με μια επίθεση από το εσωτερικό του Αφγανιστάν, μπορούν να δεχθούν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση και από τους Ταλιμπάν που υπάρχουν στο Πακιστάν.

Επίθεση ΤΕΤ – 1968

Η ηγεσία του Βόρειου Βιετνάμ κατάλαβε ότι η κατάσταση είχε αρχίσει να παίρνει δυσμενή τροπή και αποφάσισε να σχεδιάσει επιθετικές επιχειρήσεις για να αναπτερώσει το ηθικό των ανταρτών και του πληθυσμού. Η πρώτη επίθεση άρχισε στις 21 Ιανουαρίου 1968 κατά της μεγαλύτερης αμερικανικής στρατιωτικής βάσης του Κε Σαν, στην οποία βρισκόταν δύναμη 6.000 Αμερικανών και Νοτιοβιετναμέζων. Η δεύτερη επιθετική ενέργεια των Βιετκόνγκ γνωστή ως επίθεση του Τετ, άρχισε στις 31 Ιανουαρίου 1968 (βιετναμέζικη πρωτοχρονιά) και περιλάμβανε επιθέσεις στις 36 από τις 44 πρωτεύουσες επαρχιών του Νοτίου Βιετνάμ, σε 23 αεροδρόμια και σε πολλές άλλες στρατιωτικές βάσεις. Στην ίδια τη Σαϊγκόν 5.000 περίπου αντάρτες, επιτέθηκαν στο προεδρικό μέγαρο του Θιέου, το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων του Νότιου Βιετνάμ, σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά και κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ. Την ίδια τακτική ακολούθησαν οι Βιετκόνγκ και σε άλλες πόλεις ενώ σφοδρές μάχες έγιναν στην παλαιά πρωτεύουσα του Βιετνάμ, Χούε. Προσωρινά κατάφεραν να ελέγξουν 10 πόλεις, τις οποίες όμως, μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν μετά από αντεπιθέσεις ισχυρών αμερικανοβιετναμικών δυνάμεων.

Από στρατιωτικής πλευράς η επίθεση Τετ ήταν αποτυχημένη. Η επίθεση μεγάλης κλίμακας έφερε τις κομουνιστικές δυνάμεις σε ανοικτή σύγκρουση µε τους αντιπάλους τους, όπου η συντριπτική αμερικανική υπεροπλία μπορούσε επιτέλους να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά. Η κομουνιστική πλευρά είχε μεγάλες απώλειες, που στις πρώτες δύο εβδομάδες έφτασαν τους 30.000 νεκρούς και στη συνέχεια διπλασιάστηκαν. Από την άλλη μεριά οι ΗΠΑ, έχασαν στις πρώτες δύο εβδομάδες περίπου 1.500 οπλίτες και στο πρώτο δίμηνο συνολικά 4.000. Η επίθεση του Τετ απέτυχε επίσης να προκαλέσει γενική εξέγερση του πληθυσμού του Νότιου Βιετνάμ και την ανατροπή του καθεστώτος Θιέου. Η επίθεση κατά της Αμερικανικής πρεσβείας που άρχισε στις 02:45 της 31ης Ιανουαρίου 1968 αποκρούστηκε εύκολα. Η νικηφόρα όμως αυτή μάχη στοίχισε τον πόλεμο στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι που διέμεναν σε καταλύματα κοντά στην πρεσβεία, έσπευσαν για να καλύψουν την επίθεση κατά της πρεσβείας. Μόλις 15 λεπτά αργότερα το πρώτο τηλεγράφημα έφυγε προς τις ΗΠΑ και έλεγε ότι η πρεσβεία είχε καταληφθεί από τους Βιετκόνγκ. Στις 09:20 ο στρατηγός Ουέστμορλαντ σε συνέντευξη τύπου δήλωσε ότι η πρεσβεία ουδέποτε καταλήφθηκε. Κανείς δημοσιογράφος δεν τον πίστεψε. Το αμερικανικό κοινό παρακολουθούσε κατάπληκτο ζωντανά στην τηλεόραση τις οδομαχίες μέσα στο κτηριακό σύμπλεγμα της αμερικανικής πρεσβείας και διαπίστωνε ότι έπειτα από τρία χρόνια αεροπορικών βομβαρδισμών και την αποστολή 500.000 στρατιωτών ο εχθρός δεν βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αλλά αντίθετα ήταν σε θέση να εξαπολύσει τη μεγαλύτερη επίθεσή του. Για τον πρόεδρο Τζόνσον ήταν αδύνατον να παρουσιάσει την επίθεση Τετ ως στρατιωτική νίκη των ΗΠΑ.

Οι διαστάσεις των τελευταίων γεγονότων στο Αφγανιστάν.

Σήμερα συνεχώς η δύναμη και η επιρροή των Ταλιμπάν αυξάνεται στο Αφγανιστάν παρόλο που από το 2001 υπάρχει ο Αμερικανικός στρατός στην περιοχή. Οι Αμερικανοί στρατιώτες έχουν κατακλειστεί σε αστυνομικά τμήματα και στρατιωτικές βάσεις και δεν μπορούν καν να κυκλοφορήσουν χωρίς φόβο και με ασφάλεια έξω από αυτές. Όλα αυτά μειώνουν το ηθικό τους και στην περίπτωση μιας Αφγανικής επίθεσης θα παίξουν καταλυτικό ρόλο για τους Αμερικανούς στρατιώτες.

Η αύξηση της δύναμης των Ταλιμπάν συνδέεται με την αποστολή περισσότερων δυτικών δυνάμεων στην περιοχή. Στο ίδιο συμπέρασμα έχει καταλήξει και ο υπουργός άμυνας των ΗΠΑ o Robert Gates. Εφόσον δεν γίνεται ένας κανονικός πόλεμος στη περιοχή, δεν έχει νόημα οι Αμερικανοί συνέχεια να στέλνουν στρατιωτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Μόνο το 2009 σκοτώθηκαν 390 Αμερικανοί στρατιώτες στο Αφγανιστάν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων των Ταλιμπάν. Ακόμα και σήμερα, πέρα από τις ανθρώπινες απώλειες, η παρουσία και η αύξηση της παρουσίας των Ταλιμπάν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα οι υποδομές της χώρας και οι στρατηγικές υποδομές να μην είναι σε ασφαλή κατάσταση. Αυτά έχουν ως αποτέλεσμα, καθημερινά να χάνουν κύρος οι υπεύθυνοι αυτής της εισβολής στα μάτια της διεθνής κοινότητας.

Πως θα μπορούσε να είναι μια επίθεση της μορφής Τετ;

Οι επιθέσεις των Ταλιμπάν συνήθως γίνονται κατά των αστυνομικών τμημάτων και περιοχών που είναι περιοχές ελέγχου. Εφόσον οι επιθέσεις αυτές πετύχουν αυτό θα έχει επιπτώσεις για τους Αμερικανούς στην περιοχή, μιας και θα δώσει την ευκαιρία στους Ταλιμπάν να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες των Αμερικανών και να αποφασίσουν να ξεκινήσουν μια μεγάλης κλίμακας επίθεση. Επίσης πριν ξεκινήσουν την επίθεση τους οι Ταλιμπάν πρέπει να πάρουν και την υποστήριξη του Αφγανικού λαού. Άρα αυτές οι επιθέσεις τους κατά των Αμερικανών θα τους βοηθήσουν ώστε να κερδίσουν την υποστήριξη (έστω και με βία και τρομοκρατία) του Αφγανικού λαού.

Τα παραπάνω ενισχύει και η ομιλία του McChrystal που είχε πει ότι βαρέθηκαν τον πόλεμο που είναι στο 9ο έτος του. Είχε δίκαιο βέβαια, αφού ένας ακόμα λόγος για να υποστηρίξει ο Αφγανικός λαός τους Ταλιμπάν είναι ότι θα δουν τις αποτυχίες και την αμηχανία των Αμερικανών.

Επίσης, όσον αφορά τις αποστολές που κάνουν κατά καιρούς οι Αμερικανοί στην περιοχή, κάθε φορά σκοτώνουν άμαχο πληθυσμό, και αυτό ενισχύει τους Ταλιμπάν κατά των Αμερικανών.

Ένας άλλος παράγοντας επιτυχίας των Ταλιμπάν σε περίπτωση μιας τελευταίας και μεγάλης κλίμακας επίθεσης κατά των Αμερικανών σε μορφή Τετ θα είναι τα ΜΜΕ. Ο κόσμος και κυρίως ο Αμερικανικός λαός παρακολουθεί καθημερινά τις αποτυχίες του στρατού του. Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις και στον ίδιο τον στρατό αλλά και στη ψυχολογία της κοινωνίας τους.


Στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία ένδειξη ότι ο πληθυσμός στις περιοχές που ελέγχουν οι Ταλιμπάν, κυρίως στα νότια και στα ανατολικά της χώρας, έχει αρχίσει να στρέφεται εναντίον τους. Επιπλέον, ακόμη και αν ο πρόεδρος Ομπάμα καταφέρει να πείσει το Κογκρέσο να συμφωνήσει σε μια αύξηση του αριθμού των στρατιωτών που υπηρετούν στο Αφγανιστάν- πράγμα πολύ δύσκολο, αφού η αμερικανική κοινή γνώμη έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει αρνητικά και αυτό τον πόλεμο30.000 στρατιώτες αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό σε μια χώρα όπως το Αφγανιστάν.

Συμπεράσματα

Υπάρχουν παρά πολλές ομοιότητες μεταξύ του πολέμου στο Βιετνάμ και στο Αφγανιστάν. Και στις δύο περιπτώσεις, δεν υπάρχει απλός πόλεμος, αλλά πόλεμος που χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται τακτικές guerilla. Και οι δύο πόλεμοι γίνονται ακόμα και εκτός συνόρων, γιατί όπως ξέρετε ο πόλεμος στο Βιετνάμ, έλαβε μεγαλύτερες διαστάσεις όταν έγιναν αποστολές στο Λάος και στο Καμπότζι.

Οι Αμερικανοί χρησιμοποίησαν διάφορες τακτικές πολέμου όπως οι συνεχείς βομβαρδισμοί στο Βιετνάμ. Στο Αφγανιστάν δεν παρατηρούμε τέτοια φαινόμενα. Το πλεονέκτημα το έχουν οι Ταλιμπάν, διότι έχουν την υποστήριξη του λαού τους, γιατί πριν έρθουν οι Αμερικανοί στην περιοχή, υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν οι λαοί της περιοχής ήταν πιο ασφαλής. Επίσης οι Ταλιμπάν έχουν εμπειρίες τέτοιου είδους πολέμου από την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν το 1979, που διήρκησε μέχρι το 1989.

Επίσης υπάρχει πώληση ναρκωτικών από τους Ταλιμπάν και αυτό αποτελεί την κύρια πηγή εισόδων τους. Λόγω όλων των παραπάνω μπορούμε να πούμε ότι ο πόλεμος γίνεται ανάμεσα σε δύο ίσες πλευρές. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να θεωρήσουμε αδύναμους τους Ταλιμπάν.

Στο Βιετνάμ, οι Vietcong είχαν εκπαιδευμένο στρατό που αποτελούνταν από αρκετούς άντρες και τελικά κατέληξε ο πόλεμος στην επίθεση στο Τετ και στον τερματισμό του πολέμου τουλάχιστον για τις ΗΠΑ. Ομοίως και οι Ταλιμπάν έχουν αρκετό προσωπικό, εκπαιδευμένη ηγεσία και προσωπικό. Το ότι δεν έχουν προσπαθήσει να κάνουν μια επίθεση κατά των Αμερικανών όπως στο Τετ αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα το κάνουν ποτέ.

Δεν έχει νόημα οι Αμερικανοί να αυξάνουν καθημερινά το στρατό τους στην περιοχή. Το ίδιο έκαναν και στο Βιετνάμ και τελικά απέτυχαν όλες οι προσπάθειες τους για να μείνουν στην περιοχή. Ο στρατός των ΗΠΑ που αποτελούνταν από 500.000 στρατιώτες το 1963 δεν κατάφερε να κρατήσει μακρά τους Vietcong και κατέληξε τουλάχιστον στην ηθική νίκη, αν όχι και στρατιωτική των Vietcong.

Παρόλο που έχουν την τεχνολογία, τους δορυφόρους και τις υπηρεσίες πληροφοριών τους οι Αμερικανοί αδυνατούν σήμερα να σταματήσουν τις επιθέσεις που γίνονται καθημερινά σε διάφορα σημεία του Αφγανιστάν.

Μέσα στο 2010 εφόσον δεν πετύχει η αποστολή των Αμερικανών που πραγματοποιούν αυτές τις μέρες, οι Ταλιμπάν θα αυξήσουν σε σημαντικό βαθμό τις επιθέσεις τους κατά αστυνομικών τμημάτων, Αμερικανών στρατιωτών και κατά των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Αλλά οι επιθέσεις αυτές δεν είναι μόνο επικίνδυνες για τους Αμερικανούς. Είναι επικίνδυνες και για τους Ταλιμπάν, διότι θα χάσουν τους πολεμιστές τους. Επειδή δεν έχουν αρκετούς πολεμιστές οι Ταλιμπάν, είναι λογικό να κάνουν τις επιθέσεις τους σε περιοχές με μεγαλύτερη στρατιωτική και στρατηγική σημασία. Όλες αυτές τις επιθέσεις των Ταλιμπάν θα υποστηρίζουν και οι επιθέσεις κατά άμαχου πληθυσμού που κάνουν και θα συνεχίζουν να κάνουν οι Αμερικανοί.

Τέλος αν οι Ταλιμπάν κάνουν μια παρόμοια επίθεση, όπως έγινε κατά των Αμερικανών στο Λίβανο το 1983 και στο Βιετνάμ κατά την επίθεση Τετ οι Αμερικανοί θα αναγκαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα να αποσυρθούν από την περιοχή. Είτε όμως πετύχουν τον σκοπό τους οι Ταλιμπάν είτε όχι αυτό θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα στην ψυχολογία του Αμερικανού στρατού και θα έχει τις επιπτώσεις που είχε ο πόλεμος του Βιετνάμ.

Ο Ομπάμα κληρονόμησε μια εμπλοκή στο Αφγανιστάν, η οποία –όπως και η εμπλοκή στο Ιράκ – τείνει να αποδειχθεί μία σχεδόν άλυτη σύγκρουση, που όποιος προσπαθεί να την αντιμετωπίσει μόνο με στρατιωτικά μέσα αποτυγχάνει παταγωδώς.


Πηγές:

Michael Clodfelter, Vietnam in Military Statistics, Jefferson, McFarland, 1995, s.128-129.

George C. Herring, Vietnam: An American Ordeal, St. Louis, Forum Press, 1980, s.8.

“Growing risk of a Taliban offensive”, The Washington Times, September 14, 2009,

Harry G. Summers, Jr, Historical Atlas of the Vietnam War, New York, Houghton Mifflin, 1995, s.130.

Gary Thomas, “Afghan War Draws Comparisons to Vietnam”, VoA, 08 October 2009,

“Eight Years in, Obama Weighs Afghan Options”, Associated Press, October 07, 2009,

Sabrina Tavernise ve Sangar Rahimi, “Attacks on Remote Posts Highlight Afghan Risks”, New York Times, October 4, 2009,

Jennifer Glasse, “General McChrystal: Success in Afghanistan is Not Assured”, VoA, 01 October 2009,

“Formal request for more troops in Afghanistan sent to Obama”, Associated Press, October 7, 2009,

“Al-Qaida's Afghanistan Presence Fading”, 10meters.com, October 07, 2009,

Heather Maher, “Gates, Clinton Present Common U.S. Policy Front On Iran, Afghanistan”, October 06, 2009,
Επιστροφή στην κορυφή
Ανώνυμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Φεβ 27, 2010 3:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Του Αϊκούτ Καδήρ

Β έτος Νομικής ΔΠΘ



Όλα άρχισαν με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους δίδυμους πύργους στις ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί βρήκαν την ευκαιρία να υλοποιήσουν το σχέδιο που από καιρό σχεδίαζαν. Χρησιμοποίησαν την Al-Qaida που κατά την διάρκεια και προς το τέλος του Ψυχρού πολέμου την χρησιμοποίησαν και πάλι στο Αφγανιστάν κατά των Σοβιετικών. Εάν δείτε την ιστορία, θα διαπιστώσετε πως πριν από την έναρξη πολέμων όλα είναι έτοιμα, και το μοναδικό πράγμα που απομένει είναι η αφορμή για την έναρξη του πολέμου. Και το 2001 έγινε ακριβώς αυτό. Όλα ήταν έτοιμα από πριν. Έλειπε μόνο η αφορμή για την θέση σε λειτουργία του σχεδίου Great Middle East.

Το σχέδιο Great Middle East είναι ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για τις ΗΠΑ. Σε περίπτωση αποτυχίας αυτού του σχεδίου οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν σε λίγα χρόνια. Με λίγα λόγια θα μπορούσαμε να εξηγήσουμε το σχέδιο Great Middle East ως εξής:

- έλεγχος ενεργειακών πηγών της Μ. Ασίας και Μ. Ανατολής

- εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών

- έλεγχος όλης της περιοχής της Μ. Ασίας και Μ. Ανατολής

- υποστήριξη του Ισραήλ, στον αγώνα του κατά των Παλαιστινίων

- ισορροπία ανάμεσα στις τοπικές δυνάμεις της περιοχής υπό την επίβλεψη των ΗΠΑ

- προληπτική άμυνα κατά της Ρωσίας και της συνεχώς εξελισσόμενης στρατιωτικής αλλά και οικονομικής απειλής Κίνας

- προπαγάνδα και ευκαιρίες για επέμβαση Αμερικανών σε όλη την υφήλιο κτλπ..

Μετά τις επιθέσεις αυτές στους δίδυμους πύργους οι ΗΠΑ έθεσαν σε λειτουργία το σχέδιο τους. Εισέβαλαν στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ κατά την προεδρία G. Bush. Όμως το 2009 μετά από όλες τις αποτυχίες τους, μετά από χιλιάδες νεκρούς και μετά από τις κοινωνικές αναταραχές που ξεκίνησαν, οι ΗΠΑ σταμάτησαν να ελέγχουν και να υλοποιούν οι ίδιοι το σχέδιο τους αυτό. Ο G. Bush ξεκίνησε τον πόλεμο αυτό με αφορμή την τρομοκρατία. Όμως κανείς δεν μπορεί να νικήσει την τρομοκρατία. Η Τουρκία εδώ και 30 χρόνια δεν μπόρεσε να νικήσει το PKK.

Σήμερα προσπαθούν να ελέγξουν την περιοχή μέσω της Τουρκίας. Η Τουρκία αποτελεί τον νέο δούρειο ίππο των ΗΠΑ. Ποια άλλη χώρα θα μπορούσε να υλοποιήσει με καλύτερο τρόπο αυτό το σχέδιο των Αμερικανών; Η Τουρκία είναι διάδοχος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και οι Τούρκοι θα έκαναν ότι είναι απαραίτητο ώστε να ξαναπάρουν τον έλεγχο της περιοχής και να ιδρύσουν την νέα Οθωμανική αυτοκρατορία.

Δεν πειστήκατε; Ψάξτε λίγο και δείτε από πότε εμφανίστηκε ο όρος Νέο- Οθωμανισμός στο Internet! Εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια του 2009 όταν έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ o Barrack Obamaα. Οι ΗΠΑ με πρόεδρο, άλλαξαν και την στρατηγική τους για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.

Στο μέλλον εφόσον δεν γίνουν σημαντικές αλλαγές στη Τουρκία, εάν δηλαδή δεν υπάρξουν προβλήματα ανάμεσα στους Ισλαμιστές και στους Κεμαλιστές και γίνει ξανά ανατροπή εξουσίας μέσω πραξικοπημάτων, τότε η Τουρκία μέχρι το 2020-2030 θα γίνει η περιφερειακή δύναμη της περιοχής. Για αυτό τα τελευταία χρόνια οι Ισλαμιστές στη Τουρκία που βρίσκονται και στην ηγεσία της χώρας, κατάφεραν να σταματήσουν τα πραξικοπήματα πριν αυτά γίνουν με την βοήθεια των ΗΠΑ. Αλλιώς εάν δεν είχαν αυτά τα σχέδια οι Αμερικανοί, δεν θα βοηθούσαν τους Τούρκους; Άλλωστε σήμερα όλοι όσοι διαβάζουν βιβλία για την ιστορία της Τουρκίας και έχουν διαβάσει μελέτες για αυτήν την χώρα, ξέρουν ότι όλα τα πραξικοπήματα έγιναν με την επέμβαση της CIA στη Τουρκία.

Σήμερα η Τουρκία κάνει δημοκρατικές στροφές προς τις μειονότητες που υπάρχουν στην Τουρκία για να μην έχει προβλήματα με αυτές στο μέλλον, προσπαθεί να έχει καλές σχέσεις με τα γειτονικά ‘αδύναμα κράτη’. Βοηθάει τους Αμερικανούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Προσπαθεί να ανοίξει διάλογο με την Αρμενία, μετά από την τελευταία επίσκεψη του Erdogan στην Ρωσία, προσπαθεί να έχει καλύτερες σχέσεις με τη Ρωσία, με τις συμφωνίες που υπέγραψε με τα κράτη της περιοχής σιγά σιγά αρχίζει να υλοποιεί το σχέδιο Ενωμένων Αραβικών κρατών στην περιοχή.

Παρακάτω, θα βρείτε μια λίστα από γεγονότα που θα συμβούν στα επόμενα χρόνια:

- λύση Κυπριακού προβλήματος μέχρι το 2015

- ένταξη της Τουρκία στην Ε.Ε. και ηγετικός ρόλος της στην ένωση. Παράλληλα μεγαλύτερος έλεγχος και μεγαλύτερη πίεση των ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας στην Ε.Ε.

- δημιουργία της νέα οθωμανικής αυτοκρατορίας με έλεγχο των γειτονικών κρατών, όπως Συρία, Ιράκ, Ιράν (ναι Ιράν), Αφγανιστάν, Αζερμπαϊτζάν, και εφόσον επιτρέψει η Ρωσία και της Αρμενίας.

To ινστιτούτο Stratfor που ελέγχεται από το βαθύ CIA λέει τα εξής:

Η Τουρκία του 2050 θα έχει επωφεληθεί από την κατάρρευση της Ρωσικής Ομοσπονδίας, προσαρτώντας εδάφη στην περιοχή του Καυκάσου, και θα αποτελεί την ηγεμονεύουσα δύναμη στον ισλαμικό κόσμο. Μάλιστα θα έχει νικήσει στρατιωτικά τη Ρωσία σε πόλεμο το 2020, επεκτείνοντας την επιρροή της μέχρι τις ουκρανικές πεδιάδες και καταλαμβάνοντας περιοχές τις οποίες διατηρούσε τον 17ο αιώνα, επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ενταχθεί η Τουρκία στην Ε.Ε. «Δεν θα τη βάλουμε», λέει ο Σαρκοζί, αλλά στο μεταξύ η γαλλική Βουλή ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο δεν χρειάζεται δημοψήφισμα για την ένταξη της Τουρκίας. αν αύριο τα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία είναι πάρα πολύ ισχυρά, των ευρωπαϊκών εταιρειών υποστηρίζουν την ένταξη, τότε θα ενταχθεί. Δεν είναι σίγουρο. Υπάρχει και ο κίνδυνος, που ίσως να είναι ακόμα χειρότερο για μας, να εξαγοράσουν την πιθανή ειδική σχέση με την Τουρκία και τότε θα της δώσουν ολόκληρη την Κύπρο, όπως φροντίζει άλλωστε ο κ. Χριστόφιας να τους τη δώσει ολόκληρη.

Το άνοιγμα της πράσινης γραμμής και οι μετακινήσεις Ελληνοκυπρίων στα κατεχόμενα και Τούρκων στην ελεύθερη Κύπρο νομιμοποιούν το έγκλημα της Κατοχής και εθίζουν τους Ελληνοκυπρίους σε μια νεο-οθωμανική Κύπρο. Στη Βουλγαρία, μέσω της τουρκικής και μουσουλμανικής μειονότητας, η Τουρκία ελέγχει τις πολιτικές εξελίξεις, μια και η μειονότητα συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις, άσχετα με τον προσανατολισμό τους και καθορίζει αποφασιστικά τη βουλγαρική πολιτική.
Έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιείται μια πολυεπίπεδη πολιτική. Σε ένα πρώτο αποφασιστικό πεδίο, συνεχίζεται ο στρατιωτικός εκβιασμός και εκφοβισμός σε Ελλάδα και Κύπρο, διότι μια νεο-οθωμανική Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί ένα ελληνικό Αιγαίο, όπως υπογραμμίζει ο Νταβούτογλου, ενώ θέλει να ολοκληρωθεί η εγκατάλειψη της Κύπρου από την Ελλάδα. Όμως, η νεο-οθωμανική Τουρκία χρησιμοποιεί παράλληλα και τη διπλωματία, την οικονομία, τον πολιτισμό και τις μειονότητες για να προωθήσει την πολιτική της. Και η χρήση των μειονοτήτων δεν περιορίζεται στην προφανή χρήση των μουσουλμανικών μειονοτήτων στη Θράκη, αλλά περιλαμβάνει και την ίδια τη χρήση των ελληνικών ή «ρωμαίικων» μειονοτήτων στην Τουρκία! Έτσι, το Πατριαρχείο και η ελληνική μειονότητα στην Πόλη επιχειρείται να μεταβληθούν στα χέρια των Τούρκων σε όπλο για την υποταγή της Ελλάδας στην τουρκική πολιτική. Όχι μόνο διότι ο Πατριάρχης είναι υποχρεωτικά Τούρκος υπήκοος, αλλά διότι η παραμονή του πατριαρχείου στην Πόλη ενισχύει το «τουρκικό» λόμπυ στην Ελλάδα, που, με το καρότο της νοσταλγίας για τις «χαμένες πατρίδες» και την οικουμενική ορθοδοξία, θέλει να επιβάλει τη σταδιακή αποδοχή της τουρκικής επικυριαρχίας και την παράλογη στήριξη της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Έχει καταντήσει, η επίσημη Ελλάδα, να θέτει ως μοναδικό αίτημα έναντι της Τουρκίας το… άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης!

Κατά το «όραμα» Νταβούτογλου και όχι μόνο, το 2023, στα 100 χρόνια δηλαδή της ίδρυσης του κράτους, η Τουρκία πρέπει να είναι η ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη και ισότιμη των μεγάλων δυνάμεων της εποχής, δηλαδή των Η.Π.Α. της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας.

Νομίζω όλοι καταλαβαίνετε τι σημασία του παραπάνω οράματος και ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό… Τι σχέση έχει άραγε η Τουρκία με την Ινδία, τη Ρωσία και την Ινδία; Έχει πολύ μεγάλη σχέση γιατί αυτά τα 3 κράτη, θα αποτελούν τις νέες υπερδυνάμεις στο μέλλον, και οι ΗΠΑ για να σταματήσουν αυτές τις χώρες θα χρησιμοποιήσουν την Τουρκία.

Για τις ελληνικές ελίτ υπήρχαν δύο επιλογές: ή να αντισταθούν στην επέκταση του νεο-οθωμανισμού, συγκροτώντας ένα βαλκανικό και ένα μεσανατολικό μέτωπο αναχαίτισής του, όπως είχε δοκιμάσει να κάνει προς στιγμήν ο Ανδρέας Παπανδρέου, ή να αποδεχθούν τα νέα δεδομένα και να ενταχθούν στην αναδυόμενη νεο-οθωμανική πραγματικότητα, εξισορροπώντας απλώς την τουρκική επιρροή με άλλες –δυτική ή ρωσική– και πάντα με το «αζημίωτο», κερδίζοντας δηλαδή από αυτή τη νεο-οθωμανική επιχειρηματική ζώνη, τουλάχιστον σε μια πρώτη περίοδο.

Όπως είχε πει και ο George Soros:

Η Μ. Ανατολή και η Μ. Ασία είναι περιοχές που είναι πολύ δύσκολο για μια υπερδύναμη όπως η Αμερική να τις ελέγξει απευθείας. Για αυτό είναι πολύ πιο εύκολο, να τις ελέγξει κάποιος αυτές τις περιοχές με την βοήθεια των στρατηγικών συμμάχων. Ίσως να εννοούσε εδώ την Τουρκία..

Ο κάθε λογικός άνθρωπος μπορεί να καταλάβει ότι αν δεν υλοποιηθεί αυτό το σχέδιο του Νέο-οθωμανισμού (new great middle east project) θα διαλυθούν οι ΗΠΑ ή θα χάσουν την ιδιότητα της υπερδύναμης.

Όλα τα παραπάνω τα υποστηρίζουν και οι τελευταίες εξελίξεις στην Τουρκία:

* Έχουν το πάνω χέρι σε όλες τις κρίσιμες εξελίξεις.

* Έθεσαν σε μεγάλο βαθμό τον στρατό υπό τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας.

* Μείωσαν στο ελάχιστο την επιρροή της αντιπολίτευσης.

* Έγιναν αποδεκτοί από τη διεθνή κοινότητα και ιδίως την Ε.Ε. ως εγγύηση της πολιτικής ομαλότητας της χώρας.

* Ανέδειξαν την Τουρκία ως υπολογίσιμο εταίρο περιφερειακής σταθερότητας μεταξύ Δύσης και Ανατολής.

* Στην περαιτέρω προσπάθεια επίλυσης του Κουρδικού (και όχι μόνο).

* Στη θετική προσέγγιση του ζητήματος των μειονοτήτων, των ατομικών και των θρησκευτικών ελευθεριών.

* Και πάνω απ' όλα, στην από πολλού αναμενόμενη συνταγματική αναθεώρηση.

* Η Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί στον καλύτερο πελάτη της τουρκικής τηλεοπτικής βιομηχανίας. Τηλεοπτικές σειρές και ταινίες απολαμβάνουν δημοφιλίας την οποία συχνά δεν βρίσκουν στην ίδια την Τουρκία.

Δεν είναι όμως όλα ρόδινα για την Τουρκία στην περιοχή. Η Τουρκία αν εξετάσουμε το παρελθόν της έχει από τη μια πλευρά τη δυναμική να εξελιχθεί σε υπερδύναμη, αλλά από την άλλη, υπάρχουν πολλά ακόμα προβλήματα που πρέπει να λύσει ώστε να αποκτήσει τον ρόλο που θέλει.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες