Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ο Προφήτης
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 24, 2009 7:12 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Δεν ξέρω αν έπρεπε να ανοιχθεί καινούργια ενότητα ή η ανακοίνωση να προστεθεί σε προηγούμενη ανάρτηση.

θεωρώ οτι επειδή η ανακοίνωση είχε προηγηθεί της ανάρτησης του περιοδικού πρέπει να δημισιευτεί ξεχωριστά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΚΟΥΤΛΟΥΜΟΥΣΙΟΥ
ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Η Ιερά Μονή μας, ανταποκρινόμενη στο επίμονο αίτημα πολλών προσκυνητών και αναλογιζόμενη την πονηρία των καιρών, λύει προς στιγμήν τη σιωπή της και προβαίνει στις ακόλουθες γενικές εκτιμήσεις, με αφορμή τον σκανδαλισμό που για πολύ καιρό ταλανίζει τις συνειδήσεις του κόσμου εξαιτίας του θορύβου που δημιουργήθηκε στα ΜΜΕ για δραστηριότητες μοναχών Αγιορείτικου καθιδρύματος. Σήμερα που η καπηλεία θεσμών, αρχών και αξιών αποτελεί προυπόθεση κοινωνικής ανόδου και καταξίωσης, με θλίψη συνειδητοποιούμε ότι πρέπει να μιλάμε για όσα κάποτε ήταν αυτονόητα.
1. Μοναχισμός είναι αποταγή του κόσμου και των πραγμάτων του κόσμου, γι’ αυτό και μία από τις μοναστικές υποσχέσεις είναι η ακτημοσύνη. Όπου και να βρίσκεται ο μοναχός, οφείλει να καλλιεργεί μέσα του τη συνείδηση ότι δεν κατέχει τίποτε, ότι δεν κατέχεται από τίποτε, και ότι κάθε ατομική ιδιοκτησία αποτελεί σοβαρό παράπτωμα. Κοινοβιάτης μοναχός και ατομικός τραπεζικός λογαριασμός προς ιδίαν χρήση αποτελεί αντίφαση στους όρους και στην ουσία.
2. Μοναστήρι είναι ένα μικρό ή μεγάλο ίδρυμα, που φιλοξενεί ισοβίως ακτήμονες μοναχούς και συνάμα προσκυνητές. Σ’ αυτούς προσφέρει στέγη, τροφή, ένδυμα, σκεπάσματα, περίθαλψη. Έτσι είναι ταυτόχρονα μια οργανωμένη, αυτόνομη παραγωγική και οικονομική μονάδα, της οποίας αντικειμενικός στόχος δεν είναι βέβαια η μεγιστοποίηση ενός οικονομικού αγαθού, αλλά η τελειοποίηση των μελών της στην παραγωγικότητα και προσφορά της αγάπης. Η οικονομική βάση της εξασφαλίζει τη συνέχεια στο χρόνο, όπως άλλωστε και η πρώτη αποστολική κοινότητα των Ιεροσολύμων συντηρείτο από ένα κοινό ταμείο. Ατομικά ο μοναχός μπορεί να παραμείνει μοναχός και να διανύσει τον παρόντα βίο οπουδήποτε, στα βουνά, στις πόλεις, ως επαίτης ή φιλοξενούμενος ή σπηλαιώτης. Το μοναστήρι, όμως χωρίς σταθερή οικονομική βάση και αυτοδυναμία καταδικάζεται σε θάνατο, αφού κάποια στιγμή θα πάψει να συντηρεί μοναχούς, θα μεταβληθεί σε μουσείο, αλλά και μέχρι τότε θα είναι εξαρτημένο σε εξαρτήσεις. Το γνώριζαν καλά τούτο οι αυτοκράτορες, γι αυτό και προίκισαν τα μοναστήρια με γη, κειμήλια και χρυσόβουλλα επικυρωτικά γράμματα. Είναι λάθος να θέλουμε να επιβάλουμε σε ένα μοναστήρι την πτωχεία, που αποτελεί την προσωπική αρετή κάθε μοναχού. Η Μονή μας έχει και μέχρι σήμερα πικρή την πείρα της ανέχειας στην οποία οδήγησαν ληστρικές ενέργειες σε βάρος της, ανέχεια που έθεσε σε κίνδυνο τη λειτουργία και την συνέχειά της.
3. Η συντήρηση και αξιοποίηση της περιουσίας μιας μονής είναι ευθύνη κάθε αδελφότητας. Αυτή η αξιοποίηση δεν επιτρέπει βέβαια επιχειρηματικές δραστηριότητες που ωθούν σε ψυχωσική κατάσταση συνεχούς συσσώρευσης και επένδυσης πλούτου, πράγμα ασυμβίβαστο προς τη μοναχική φιλοσοφία. Και κινδυνεύει πάντοτε ο εκάστοτε επιφορτισμένος με την διοίκηση μοναχός να διολισθήσει σε τέτοιο πάθος, διότι η πνευματική ζωή, και μάλιστα η οριακή μοναστική ζωή, κρέμεται από μεταξωτά νήματα. Η ύπαρξη του μαμμωνά της αδικίας –του χρήματος- δικαιώνεται μόνο εφόσον χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των δεομένων.
4. Η όποιας μορφής ηθική παρέκκλιση ενός ή περισσοτέρων μοναχών σήμερα προσφέρεται ως εφαλτήριο προώθησης των σχεδίων της ανερχόμενης νέας τάξης. Όλα φαίνονται να εντάσσονται σε ένα στημένο και βίαιο παιχνίδι, όπου επιστρατεύεται κάθε πονηρό σύστημα προαποφασισμένων συμπερασμάτων, κάθε έξυπνη στρεψοδικία. Η νέα τάξη, που επιδιώκει να διαμορφώσει μια παγκόσμια κοινότητα τρομοκρατημένων, επιχειρεί να υπονομεύσει τους θεσμούς και τις αξίες που αποτελούν το πνευματικό θεμέλιο ενός λαού και τον παράγοντα της πολιτισμικής του ενότητας. Το Άγιον Όρος, ως αυτοδιοίκητη μοναστική πολιτεία που επαγγέλλεται την ελευθερία του πνεύματος –αξονικού σημείου της Ορθοδοξίας – δεν μπορεί παρά να είναι ανεπιθύμητη παραφωνία σε μια ομογενοποιημένη και κατευθυνόμενη κοινωνία, που θα βρίσκεται στην απόλυτη διάθεση ελαχίστων ισχυρών, όσων σήμερα συγκεντρώνουν στα χέρια τους το κεφάλαιο και κάθε άλλη μορφή εξουσίας. Στην πορεία αυτή το Άγιον Όρος πρέπει να αποδυναμωθεί, να αλωθεί, έσωθεν και έξωθεν, με τη συνδρομή πολλών φθοροποιών δυνάμεων. Ότι δεν κατορθώσει το χρήμα, θα το κατορθώσει η παρερμηνεία της ιστορίας, η απόκρυψη της αλήθειας, η καπηλεία κι όλα όσα καθαγιάζει η λαϊκιστική προπαγάνδα.
5. Η εκκλησία, και ένα μοναστήρι, που αποτελεί σμικρογραφία της, πορεύεται δραματικά μέσα στην ιστορία. Τούτο σημαίνει ότι έχει τις πτώσεις και τις ανορθώσεις του, τις διολισθήσεις και τις πτήσεις, την προσέγγιση του παραδείσου και τους κλυδωνισμούς του διαβόλου. Όμως, όλα τα πλήγματα της ιστορίας αφορούν στο κέλυφος της Εκκλησίας και όχι στην ουσία της. Και ουσία της είναι η Χαρισματική παρουσία του Αγίου Πνεύματος που ζωογονεί τα μέλη και τους ιστούς του σώματος του Χριστού και παράγει καρπούς αγιότητας. Και η αγιότητα δεν χάνεται ούτε από το Άγιον Όρος, ούτε από τον κόσμο. Κάθε κρίση, κάθε ιστορική δοκιμασία, δίνει σε όλους την ευκαιρία της αυτοκριτικής και της ανασυγκρότησης, της επώδυνης κάθαρσης και επιστροφής στα ουσιώδη και αληθινά.

Το Άγιον Όρος δεν ανήκει σε κανέναν. Ακριβέστερα, δεν ανήκει σε κανέναν ασεβή, είτε μοναχό είτε κοσμικό. Είναι αιωνόβιος καρπός της συνέργιας του Θεού και των αγίων του. Ανήκει στην Μητέρα του Θεού και σε εκείνους που το αγίασαν μια για πάντα με τη ζωή τους πάλαι και επ΄ εσχάτων. Το αληθινό Άγιον Όρος είναι του αφανές πεντόσταγμα της αγιότητας που βιώνεται και σήμερα υπέρ της ζωής του κόσμου. Αν λοιπόν κάποιοι το θέλουμε ζωντανό και δραστικό, πρέπει να το προστατεύσουμε, όπως προστατεύουμε ένα θερμοκήπιο. Κι αν ακόμη οι σημερινοί μοναχοί είναι ανάξιοι της ιστορίας του, πρέπει να το προστατεύσουμε για τους επιγενεστέρους.
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 24, 2009 8:57 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα αγαπητέ "Προφήτη".
Και έκανες πολύ καλά που ανάρτησες την ανακοίνωση.
Απλώς τη μετέφερα στην ενότητα: "Ορθοδοξία και Κοινωνία".
Φαίνεται ότι είναι πολλοί οι μοναχοί και γενικά οι άνθρωποι της Εκκλησίας που έχουν συλλάβει σε βάθος τις στρατηγικές της Νέας Τάξης και το ασυμβίβαστο που υπάρχει μεταξύ της Εκκλησίας και της Νέας Τάξης, όπως το έχουμε αναλύσει και εμείς πολλές φορές.
Δυστυχώς μόνο οι αυτο-ονομαζόμενοι "αριστεροί" κοιμούνται ακόμα και κάποιοι από αυτούς αποτελούν και την πολιτική αιχμή των στρατηγικών σχεδιασμών του πλανητικού ιμπεριαλισμού...

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΠΟΛΕΜΑΡΧΟΣΈνταξη: 13 Νοέ 2008
Δημοσιεύσεις: 75

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Φεβ 20, 2009 1:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΕΚΚΛΗΣΙΣ ΝΑ ΜΗ ΔΙΑΠΟΜΠΕΥΩΝΤΑΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΡΑΣΟ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Ένα εξαίρετο ομολογιακό κείμενο της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα, από την έρημο της Ιουδαίας - Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, συνεπικουρεί εύστοχα και δυναμικά την θεσμική παρέμβασι της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους προς τον Δήμο Πατρέων, η οποία αφορά την απόφασι της οργανωτικής επιτροπής του εφετινού Καρνάβαλου των Πατρών να περιλάβει εκδηλώσεις εντελώς απαράδεκτες για την τιμή της Εκκλησίας μας, του Μοναχικού Σχήματος και επομένως για ότι το Γένος των Ελλήνων έχει φυλάξει με πολύ σεβασμό στα εσώτερα της ψυχής του, απονέμοντάς τους οφειλόμενη τιμή για τις θυσίες των ηρώων Κληρικών και Μοναχών μας.
Τόσο το δίκαιο αίτημα της Ιεράς Κοινότητος όσο και η έκκλησις των Πατέρων του Αγίου Σάββα μας ευρίσκει απολύτως σύμφωνους και μας καλεί σύσσωμους σε ένα αγώνα ενημερώσεως του ευσεβούς λαού μας για την βάναυση προσβολή της τιμής του από ωρισμένους στρατευμένους εχθρούς της Εκκλησίας. Συγχαίρουμε τους Σαββαίτες Πατέρες για την πνευματική τους ευαισθησία και για την θαρραλέα ομολογία των πλέον θεμελιωδών αξιών και παραδόσεων του Γένους μας.
Ανησυχούμε πολύ για τις συνέπειες που θα έχει για την Πατρίδα μας και την νέα γενιά η αποστασία από την ελληνορθόδοξη Παράδοση και την Πίστι των Πατέρων μας, η οποία καλλιεργείται με έντονο ρυθμό και συντονισμένες δράσεις από τα Μ.Μ.Ε. με εργαλεία την παραπληροφόρησι, την γενίκευσι πραγματικών ή μη καταστάσεων, τον διασυρμό προσώπων και τον εξευτελισμό θεσμών ιερών και καταξιωμένων από την Ιστορία μας.
Η απόφασις να παρελάσουν καρναβαλικά άρματα με ομοιώματα που θα διαπομπεύουν τον Καθηγούμενο και τους Μοναχούς της Ιεράς Μονής Βατοπαδίου, εξ αιτίας του γνωστού «σκανδάλου» είναι από κάθε άποψι καταδικαστέα. Όσοι νομίζουν ότι έτσι θα γελάσουν, θα χλευάσουν, θα παίξουν και θα περιπαίξουν, ας αναλογισθούν ότι η συγκεκριμένη «καλλιτεχνική» εκδήλωσις:

. Ως τέχνη είναι καταρράκωσις της αληθινής τέχνης.

. Ως ψυχαγωγία είναι διαστρέβλωσις του νοήματος της ψυχαγωγίας.

. Ως κοινωνικό γεγονός είναι αποτελμάτωσις της κοινωνικής ευαισθησίας.

. Ως πολιτιστική έκφρασις είναι προσβολή στον πολιτισμό.

. Ως δημιουργία είναι εξευτελισμός του δημιουργικού ταλέντου.

. Ως πολιτική πράξις είναι ελεεινή δημαγωγία.

. Ως πολιτική νοοτροπία είναι εκχυδαϊσμός της πολιτικής.

. Ως ιδεολογική επιλογή είναι άγος (αίσχος) της ελευθερίας της σκέψης.

. Ως δημοκρατικό δικαίωμα είναι απαξίωσις του δημοκρατικού ήθους.

. Ως αντιθρησκευτική τακτική είναι επιβεβαίωσις στυγνής τυραννίας.

. Ως συμπεριφορά είναι σημείο απανθρωπισμού.

. Ως ιστορία είναι μελανή σελίδα της Ιστορίας του λαού μας.

Όσοι συμπράττουν ή συνευδοκούν στον επιχειρούμενο βιασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας καθίστανται υπεύθυνοι έναντι πανανθρώπινων αρχών και υπόλογοι έναντι θεμελιωδών διατάξεων του ανθρωπιστικού δικαίου. Όσοι έδειξαν αξιέπαινη ευαισθησία για την διασφάλισι του δημοσίου χρήματος, άς δείξουν ανάλογο ενδιαφέρον για την περιφρούρησι της αξιοπρέπειας του ανθρωπίνου προσώπου. Η αδράνεια του Δήμου Πατρέων απέναντι σε αυτόν τον βιασμό θα έχει συνέπειες για το κύρος της Πόλης και της πολιτιστικής της παραδόσεως.
Η διακωμώδησις της Εκκλησίας και ο διασυρμός του τιμημένου Μοναχικού Σχήματος, θεσμών που σέβεται και τιμά ευλαβικά η συντριπτική πλειοψηφία του λαού μας, παρά τα τυχόν ανθρώπινα λάθη των εκπροσώπων τους, είναι ότι χειρότερο σε μία χρονική συγκυρία που όλα στην Πατρίδα μας δείχνουν ότι χρειαζόμαστε εθνική ομοψυχία και συμπαράταξι απέναντι στους πολλούς εξωτερικούς κινδύνους και στους αδυσώπητους εσωτερικούς κραδασμούς. Καιρός να οικοδομούμε με αγάπη και θυσία και όχι να συμβάλουμε στην αυτοκαταστροφή μας.
Η Ελληνική Πολιτεία, ακριβώς αυτή την κρίσιμη στιγμή και μέσα στο πλαίσιο των συνταγματικών της αρμοδιοτήτων, οφείλει να περιφρουρήση τους πολίτες της από τον διασυρμό. Όλοι γνωρίζουν ότι οι πολίτες που διασύρονται δεν έχουν ακόμη δικασθή, δεν έχουν απολογηθή, δεν έχουν ασκήσει το αναφαίρετο δικαίωμά τους για έφεσι σε ανώτερο δικαστήριο, δεν έχουν καταδικασθή. Ας γίνει αντιληπτό ότι τέτοιες ενέργειες, σαν αυτές που επιπόλαια έχουν επιλέξει να προωθήσουν οι διοργανωτές του Καρνάβαλου της Πάτρας, ενδέχεται να γυρίσουν κατά το δή λεγόμενο «μπούμεραγκ» εναντίον των ιδίων ή και να έχουν δυσάρεστες συνέπειες για την πόλη των Πατρέων και για την Χώρα μας.
Προσευχόμαστε και ευχόμαστε να πρυτανεύση, όσο είναι ακόμη νωρίς, η σύνεσις και να ακυρωθούν οι αποτροπαίες εκδηλώσεις που θα πληγώσουν την ανθρωπιά, την δημοκρατία, την Ελλάδα, τον πολιτισμό, την ηθική, τις ψυχές των παιδιών μας, το μέλλον τους.
Καλούμε τους συμπατριώτες μας, όσους ακόμη σκέπτονται υγιώς και πονούν αυτόν το τόπο, να ελευθερωθούν από το φοβικό σύνδρομο που δημιούργησαν τα Μ.Μ.Ε., να εμπιστευθούν την διαλεύκανσι της «υποθέσεως Βατοπαιδίου» στην αδέκαστη Δικαιοσύνη της Πατρίδας μας και να απαιτήσουν πάραυτα την αποτροπή των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θίγουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού.

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους

+ Αρχιμανδρίτης Γεώργιος
Και οι συν εμοί εν Χριστώ αδελφοί

http://www.impantokratoros.gr/838D58D8.el.aspx
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες