Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Αποσύνθεσις

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
δεν_έχω_όνομα



Ένταξη: 05 Οκτ 2007
Δημοσιεύσεις: 4
Τόπος: Thessaloniki

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Δεκ 07, 2007 4:57 am    Θέμα δημοσίευσης: Αποσύνθεσις Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένα άρθρο που έγραψα σήμερα στο blog μου σχετικά με την επικαιρότητα-αυτοκτονίες-κοινωνία. Για καλύτερη ανάγνωση, πιο εύκολη εννοώ, με εικόνες και χρώματα μπείτε: http://anothertribe.blogspot.com . Αλλιώς, αν αντέχετε κι από εδώ μια χαρά είναι...


3η χιλιετία μετά το 0. Οι κοινωνίες σε αποσύνθεση. Οι νεοταξίτες πετυχαίνουν τον στόχο τους. Πληγές ανοιχτές παντού. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Άνθρωποι με προβλήματα. Ψυχολογικά, οικονομικά, συνειδησιακά. Πρότυπα σαθρά, χαλασμένα, απατηλά, βρώμικα, ωστόσο επιβαλλόμενα. Ανοιχτές κοινωνίες, αχανείς μεγαλουπόλεις, ασύμμετρος πολυ-πολιτισμός, επαγγελματική αβεβαιότητα στο χάος του κάδου ανακύκλωσης ανθρώπινου δυναμικού(παύλα ρομπότ) που λέγεται "αγορά εργασίας". Ακρίβεια. Δυσχέρεια. Μαρασμός. Εθισμός στα σκουπίδια. Εθισμός στην πολιτιστική βλακεία της σύγχρονης ατεχνείας, του "κουτιού"-τβ. Ξεπεσμός των θεσμών. Υποβάθμιση του ρόλου των στιλοβατών υγειούς κοινωνίας.

Πράγματα που εξωθούν τους ανθρώπους. Τους υποβιβάζουν σε ακραίες συμπεριφορές. Στην πιο ακραία, την πιο τραγική. Την αυτοκτονία. Αλλά κι αυτή η πράξη διαφέρει από γεγονός σε γεγονός. Παρακολουθώντας ειδήσεις σήμερα, είδα όλη την πραγματικότητα της σύγχρονης δυτικότροπης ζωής να περνάει εμπρός από τα μάτια μου και μέσα στο μυαλό μου σε λίγα λεπτά. 4 γεγονότα διαφορετικά, όμως τόσο ίδια. Συγκινονούντα δοχεία. Με υγρό τον κόσμο, το αστικό περιβάλλον που μας επέβαλλε η νέα τάξη, και κανείς άλλος.

Άλφα περιστατικό
Χώρα: Show Biz.
Tαυτότητα: Δημοφιλής ηθοποιός.
Γεγονός: Προ ημερών βρέθηκε στη κατοχή του ποσότητα 44 γραμ. κοκαϊνης. Όπως υποστηρίζεται από την υπερασπιστική του γραμμή, ήταν για ιδία χρήση. Δικαστήριο: προσωρινά ελεύθερος, ωστόσο δύσκολα θα μείνει έξω από την "ψυρού".
Απόφθεγμα 1: Η "δικαιοσύνη" εθελοτυφλεί προς το παρόν. Αν ήταν άσημος ο συλληφθείς θα ήταν ήδη στην φυλακή με κατηγορία την εμπορία, και ποινή πολλά χρόνια φυλάκισης.
Απόφθεγμα 2: Τα σαθρά πρότυπα που λέγαμε... Ένα τυχαίο δείγμα του τηλεοπτικού-προβαλλόμενου αστερισμού. Άπειρα τα όσα παρόμοια παραδείγματα δυνάμεθα να υπενθυμίσουμε από τον "καλλιτεχνικό κόσμο" της "επιτυχίας", είτε της Ελλάδας είτε του εξωτερικού. Φυσικά, στην χώρα μας κανείς τέτοιος δεν τιμωρήθηκε ποτέ. Ας μην αναφερθούν ονόματα εδώ. Να σου και η κοινωνική αδικία.

Βήτα περιστατικό
Χώρα: Μιμητισμός της Βλακείας.
Ταυτότητα: Ομάδες εφήβων που συμπεριφέρονται βάσει κοινού προτύπου.
Γεγονός: Στην πολυπολιτισμική, αχανή, βρώμικη Αθήνα οι ομάδες των emo και trendy πλέον κάθε εβδομάδα συγκρούονται για να κυριαρχήσουν. Οι emo, πέραν της παράξενης, αλλόκοτης εξωτερικής τους εμφάνισης, υιοθετούν όλο το πρότυπο ενός emo του εξωτερικού. Καταθληπτική ψυχολογία, αποστασιοποίηση από το συγγενικό και σχολικό περιβάλλον, αντί για αντίδραση κατά του συστήματος για τα όσα δεν τους αρέσουν προχωρούν σε ακραίες συμπεριφορές, όπως χαρακιές σε κάθε σημείο του σώματος. Συχνότατες οι απόπειρες αυτοκτονίας, αφού η κατάληξη είναι να μισήσουν τον ίδιο τους τον εαυτό, ενώ προηγουμένως μισήσουν τον υπόλοιπο κόσμο.
Απόφθεγμα: Πρότυπο επιβαλλόμενο, φυσικά από την δυτική μουσική βιομηχανία με σημαντικά ονόματα της μουσικής να το κάνουν promotion στην νεολαία. Στην υιοθέτησή του ωστόσο κύριο ρόλο έχει η ελλειπής σχέση γονιών-παιδιού, αφού οι γονείς είναι έγκλειστοι σχεδόν στην φυλακή της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας, σε καθεστώτα ομηρίας, με λίγο ελεύθερο χρόνο και συνεχή αγώνα για απόκτηση των "προς το ζειν" υλικών(και μόνο) αγαθών. Αυτά, μαζί με τα σχολεία-μπουρδέλα και κάποιους αργόσχολους, σταρχιδιστές καθηγητάδες, σπρώχνουν ολοταχώς μέρος των εφήβων σε τέτοιες ομάδες. Αλλά ας μην στεναχωριούνται οι υποστηρικτές του σύγχρονου κόσμου. Τους άλλους θα τους σπρώξουν σε άλλα μονοπάτια. Από αυτά, όπου η αντίδραση μετατρέπεται σε αποστασιοποίηση ή λαθεμένη αντιδραστικότητα, υπάρχουν σήμερα αρκετά.

Γάμα περιστατικό
Χώρα: Διαβρωμένη Κοινωνία.
Ταυτότητα: Λαρισαία ετών 21, ενταγμένη στην Εκκλησία των Ευαγγελιστών.
Γεγονός: Η νεαρή αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει επειδή δεν της επιτρεπόταν από την "θρησκεία" της να συνάψει προγαμιαίες σχέσεις. Πήδηξε από τον 4ο όροφο. Χαροπαλεύει.
Απόφθεγμα: Στην ανοιχτή κοινωνία, όπου προηγουμένως έγινε η συντριβή των δεσμών και θεσμών ενός έθνους, τα χρηματοδοτούμενα από τα νεοταξικά ιδρύματα(όλως τυχαίως στο σύνολό τους τα ιδρύματα αυτά και οι παρόμοιες ΜΚΟ έχουν συγκεκριμένης ταυτότητας προέδρους και ιδρυτές) παίζουν το δικό τους παιχνίδι ανενόχλητα. Αιρέσεις. Κινήματα παραπλανητικά. Φανατίζουν τους ανθρώπους που θα πάρουν με το μέρος τους, αφού τους γλυκάνουν με τον τρόπο τους...

Δέλτα περιστατικό
Χώρα: Αρρωστημένα Μυαλά.
Ταυτότητα: 14χρονη στην Βέροια.
Γεγονός: Η κοπελίτσα αποπειράθηκε να δώσει τέλος στην ζωή της με την κατάποση φυτοφαρμάκου. Αιτία? Ο επί τριετίας 55χρονος βιαστής της.
Απόφθεγμα: Κάπου στις περιγραφές των τριών ανωτέρω περιστατικών βρίσκονται και τα αίτια δημιουργίας επικίνδυνα αρρωστημένων επιθετικών ανθρωποειδών.


Τέσσερα άσχετα μεταξύ τους περιστατικά που "έπαιξαν" στις σημερινές ειδήσεις. Κι όμως τόσο ίδια...

Σημεία των καιρών. Αναρωτιέμαι όμως, που είναι ο "καλός μας Χριστούλης" να μας σώσει, που σε λίγες μέρες "ξαναγεννάται"? Α, ξέχασα! Ευτυχώς μας διαβεβαιώνουν οι παπάδες πως θα το κάνει στην δευτέρα παρουσία...

Γιατί αν μας έλεγαν σε αυτήν την παρουσία την είχαν βαμμένη...
_________________
http://anothertribe.blogspot.com
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος Επίσκεψη στην ιστοσελίδα του Συγγραφέα
Ουζερί: Ο Μπελαμής



Ένταξη: 19 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 212
Τόπος: Βενετία 16ος αι.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Δεκ 07, 2007 12:08 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ο καθένας έχει την δική του εικόνα για τον Χριστό. Άλλος έχει την εικόνα του Χριστού των Παπών και των βυζαντινών αυτοκρατόρων. Άλλος όμως διατηρεί το μήνυμα της κοινοκτημοσύνης, της αλληλεγγύης και της εξέγερσης με το φραγγέλιο...

"Τριγύρω, κλέφτες κι αστυνόμοι
κι εγώ στη μέση μοναχός
δεν με χωράνε εμένα οι νόμοι
είμαι ληστής, είμαι Χριστός.
Εγώ η κρίση κι η συγγνώμη
κι η τιμωρία είμαι εγώ...
.........................
Κι εγώ μεσ' τα συλλαλητήρια
μια είμαι νόμος μια φονιάς...
το όνομα ψάχνω της φωτιάς"
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες