Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Τέλος εποχής για τους 'μετανάστες' στην Ιταλία

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
παρκομετροφάγος



Ένταξη: 20 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 54

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 05, 2007 1:59 am    Θέμα δημοσίευσης: Τέλος εποχής για τους 'μετανάστες' στην Ιταλία Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Με μαζικές απελάσεις μεταναστών αντιδρά η Ιταλία στην αυξανόμενη εγκληματικότητα


Δεκάδες Ρουμάνοι μετανάστες έχουν απελαθεί με συνοπτικές διαδικασίες τα τελευταία εικοσιτετράωρα από την Ιταλία σε εφαρμογή έκτακτων μέτρων μετά από σειρά βίαιων εγκλημάτων, στα οποία εμπλέκονται μετανάστες, οι περισσότεροι ρουμανικής καταγωγής. Ανησυχία για ξενοφοβικές αντιδράσεις εκφράζει ο Ρουμάνος πρόεδρος Καλίν Ταριτσεάνου.

Το ζήτημα της μετανάστευσης έρχεται με «εκρηκτικό» τρόπο στο προσκήνιο στην Ιταλία. Ρουμάνος τσιγγάνικης καταγωγής κρίθηκε ύποπτος για την δολοφονία 47χρονης Ιταλίδας στην πλέον πρόσφατη εγκληματική ενέργεια που πυροδότησε μεγάλες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη και την πολιτική σκηνή.

Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες τέσσεριες Ρουμάνοι μετανάστες κακοποιήθηκαν στα περίχωρα της Ρώμης, σε μία ρατσιστική επίθεση που εγείρει φόβους για πιθανό ξέσπασμα γενικευμένων επεισοδίων.

Ο συντηρητικός ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε να κλείσουν τα σύνορα στους Ρουμάνους μετανάστες, ενώ ο ακροδεξιός σύμμαχός του Τζιανφράνκο Φίνι δήλωσε πως μόνο στη Ρώμη πρέπει να απελαθούν 20.000 μετανάστες άμεσα.

Η κυβέρνηση Πρόντι έθεσε σε ισχύ διάταγμα που προβλέπει απελάσεις Ευρωπαίων πολιτών που μπορεί να θεωρηθούν επικίνδυνοι. Τη σχετική εγκύκλιο, με την οποία οι κατά τόπους νομάρχες καλούνται να υιοθετήσουν «νέους κανόνες», υπέγραψε την 31η Οκτωβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο.

Μόνο κατά τις τελευταίες 72 ώρες απελαύνονται συνολικά 42 Ρουμάνοι από την Ιταλία, χωρίς οι θιγόμενοι να έχουν τη χρονική δυνατότητα προσβολής της διοικητικής απόφασης σε βάρος τους ενώπιον της ιταλικής Δικαιοσύνης.

Ο δήμαρχος της Ρώμης και ηγέτης του νεοσυσταθέντος Δημοκρατικού Κόμματος Βάλτερ Βελτρόνι ζήτησε «κατανόηση» από το Βουκουρέστι γι' αυτές τις τελευταίες εξελίξεις, εξηγώντας πως «στη Ρώμη, η παρουσία τόσων πολλών μεταναστών δεν μπορεί να είναι ανεκτή».

«Αλλά θα το καταφέρουμε, να μην υποκύψουμε, τελικά, στην αδιαλλαξία και την ξενοφοβία» είπε ο Βελτρόνι, παραχωρώντας συνέντευξη στην εφημερίδα Repubblica. «Όμως, και οι Ρουμάνοι ας κατανοήσουν την δική μας ανησυχία» σημείωσε ο Βελτρόνι, ο οποίος κινεί τα νήματα της ιταλικής κεντροαριστεράς.

Την Κυριακή ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ' δήλωσε ότι οι μετανάστες έχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις, δίνοντας το στίγμα του στο ζήτημα που αναστατώνει σήμερα την ιταλική κοινωνία και είναι η ισορροπία ανάμεσα στην ασφάλεια των πολιτών της χώρας και την μεταχείριση των ξένων.

Διαταράσσονται οι σχέσεις με τη Ρουμανία

Οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία διαταράσσονται από τις τελευταίες εξελίξεις και σε τηλεφωνική επικοινωνία των Ρομάνο Πρόντι και Καλίν Ταριτσεάνου συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί προσεχώς επίσκεψη εργασίας του δεύτερου στην ιταλική πρωτεύουσα με ζητούμενο την εξομάλυνση.

Πηγές προσκείμενες στον Ρουμάνο πρωθυπουργό ανέφεραν πως ο Καλίν Ταριτσεάνου θα επισημάνει στον Ρομάνο Πρόντι ότι «τελευταία επιδεινώνεται η κατάσταση [που οι συμπατριώτες του υφίστανται] στην Ιταλία» και θα μεταφέρει το μήνυμα πως «πρέπει να εκριζωθεί η ξενοφοβία».

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας φέρεται να έχει δηλώσει σχετικά με τις απελάσεις πως «πρέπει να προστατεύσουμε τους συμπατριώτες μας», αποδεχόμενος πάντως ταυτόχρονα πως «δεν μπορεί να είναι ανεκτή η εγκληματικότητα στις τάξεις τους». Το Βουκουρέστι αναμένεται να ζητήσει από την Ρώμη να ανακοινώσει «τα κριτήρια», βάσει των οποίων αποφασίζονται απελάσεις.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
άνθρωπος των σπηλαίων
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 05, 2007 11:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Αποφασίζουμε και διατάζουμε: Ρατσιστής ΚΑΙ ο Πρόντι. Πάει κι αυτός. Κόλησε το μικρόβιο της μισαλλοδοξίας και του εθνικισμού. Εμείς, ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι συνασπισμένες καφετέρειες (ενόψει παγκοσμιοποίησης) του Κολωνακίου είμαστε υπέρ της μεταναστευτικής πολιτικής τύπου "μπάτε σκύλοι αλέστε" γιατί είμαστε βέροι αντιρατσιστές. Ούτε στη Νίκαια ζούμε, ούτε με 500 ευρώ τη βγάζουμε, ούτε τα ξεφτιλισμένα μεροκάματα φοβόμαστε (γιατί απλά δεν έχουμε καν ανάγκη τα μεροκάματα) και όσον αφορά την κοινωνική συνοχή ή την εθνική ταυτότητα και την πολιτισμική ιδιαιτερότητα κάθε λαού βγάζουμε μπιμπίκια μόνο που τ' ακούμε: αφενός είμαστε δωσίλογοι κοσμοπολίτες με άσβεστο μίσος για οποιοδήποτε πολιτισμό, αφ' ετέρου πληρωνόμαστε χοντρά από τα υπερεθνικά Κεφάλαια για να ξεφουρνίσουμε την παγκόσμια άχρωμη μάζα των παθητικών καταναλωτών. Τέλος να επισημάνουμε ότι είμαστε ευρωλιγούρικα "βλαχάκια". Τουτέστιν έχουμε κόμπλεξ με τον νεοελληνικό πολιτισμό, εκείνον έστω που τελειώνει στον Θεοδωράκη και τον Ελύτη, και σαν γνήσια Πασοκοεπιδοτούμενα καραγκιοζάκια ντρεπόμαστε για "το τσεμπέρι της γριαμάνας που μας σπούδασε" και παρασταίνουμε ότι ξεφυτρώσαμε από την Εσπερία και μάλιστα ανέκαθεν διαβιούσαμε στο Διοικητήριο των Βρυξελλών και στα χαλιά του Φονταινεμπλώ.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες