Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Σερβία-Κόσοβο: Συνεχίζεται η ένταση

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιαν 19, 2017 11:02 pm    Θέμα δημοσίευσης: Σερβία-Κόσοβο: Συνεχίζεται η ένταση Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σερβία-Κόσοβο: Συνεχίζεται η ένταση

Ειδήσεις:«Πολεμικό» κλίμα επικρατεί στις σχέσεις της Σερβίας με την αποσχισθείσα επαρχία της, Κόσοβο, μετά την άρνηση των αρχών του δεύτερου να επιτρέψουν σε σερβικό τρένο, το οποίο είχε ως προορισμό τη Μιτρόβιτσα, να εισέλθει στο κοσοβαρικό έδαφος.

Το τρένο ήταν βαμένο στα εθνικά χρώματα της Σερβίας και έφερε γραμμένη επάνω του τη φράση «Το Κόσοβο είναι Σερβία». Επρόκειτο για την πρώτη σιδηροδρομική σύνδεση – μετά από 18 χρόνια – μεταξύ της πρωτεύουσας της Σερβίας, Βελιγραδίου και της Μιτρόβιτσα, πόλης στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου με σημαντικό σερβικό πληθυσμό.

Το Κόσοβο, αυτόνομη επαρχία της Σερβίας με κατά πλειοψηφία αλβανικό πληθυσμό, έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία του από το 2008, χωρίς ωστόσο να έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από δεκάδες χώρες – μέλη του ΟΗΕ.

Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr Το τρένο σταμάτησε λίγο πριν εισέλθει στο έδαφος του Κοσόβου από τις ειδικές δυνάμεις της κοσοβαρικής αστυνομίας (ROSU), αναγκάζοντας τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς να το ανακαλέσει πίσω στο Βελιγράδι.

Σερβία:«Δεν θα διστάσουμε να στείλουμε στρατό»

«Δεν μας ενδιαφέρει να προχωρήσουμε σε πόλεμο, αλλά δεν θα διστάσουμε να στείλουμε τις ένοπλες δυνάμεις, εάν χρειαστεί, για να σώσουμε τους Σέρβους από μια πιθανή σφαγή… Δεν επιθυμούμε αντιπαράθεση, αλλά υπάρχουν καταστάσεις όπου κανείς δε μπορεί να υποχωρήσει. Έχουμε καθήκον να υπεραπιστούμε κάθε ικμάδα σερβικού εδάφους και κάθε πολίτη. Όλοι συμφωνούμε σε αυτό και κανείς δεν πρέπει να προσπαθήσει να μας δοκιμάσει», δήλωσε ο επικεφαλής του σερβικού κράτους.

Ο Σέρβος πρόερδος απείλησε ακόμη ότι οποιαδήποτε ανάλογη προσπάθεια να υπάρξει μπλόκο στο τρένο στο μέλλον θα έχει άσχημα αποτελέσματα και ότι η αλβανική ηγεσία του Κοσόβου, όπως και οι «σπόνσορές» της, θα πρέπει να σκεφτούν τι θα πράξουν την επόμενη φορά, κάνοντας έμμεση αναφορά σε ΗΠΑ και Ε.Ε.
http://www.tilegrafima.gr/diethni/servia-erchetai-polemos-sto-kosovo/
Επιστροφή στην κορυφή
Κ.Ν.
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιαν 21, 2017 12:32 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σερβία: Κάναμε λάθος όταν αναγνωρίσαμε τα Σκόπια με το όνομα «Μακεδονία»

Η Σερβία «έκανε λάθος όταν αναγνώρισε τη χώρα αυτή με το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας), δεδομένου ότι τα Σκόπια αναγνώρισαν αργότερα το Κόσσοβο ως ανεξάρτητο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς.

Φαίνεται ότι οιεξελίξεις τρέχουν με ταχύτατους ρυθμούς στα Βαλκάνια, καθώς ύστερα με την ένταση και διαμάχη της Σερβίας με το Κόσσσοβο, υπάρχει διπλωματικό επεισόδιο Σερβίας-Σκοπίων γιατί εμφανίστηκαν πινακίδες στους αυτοκινητοδρόμους της Σερβίας με το όνομα «FYROM»!

Πρόκειται για στροφή 360 μοιρών στην εξωτερική πολιτική της Σερβίας και κίνηση καλής θέλησης προς την Ελλάδα! Στην ουσία παίρνει πίσω την αναγνώριση των Σκοπίων με το «συνταγματικό» -κατ αυτούς- όνομα!

Πρακτικά η Σερβία βάζει στο ίδιο τραπέζι Κόσοβο και Σκόπια και απαιτεί την διάλυση των δύο τεχνητών κρατιδίων που δημιούργησαν οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές και τα τσανάκια τους, με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Nα σημειωθεί πως στο Κόσσοβο η Αμερική έχει εγκαταστήσει τη μεγαλύτερη ηλεκτρονική βάση του ΝΑΤΟ στον πλανήτη.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες