Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Πυρκαγιές: Μια ταινία με πολλά Remake

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ευγενία Σαρηγιαννίδη
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 09, 2021 6:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: Πυρκαγιές: Μια ταινία με πολλά Remake Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πυρκαγιές: Μια ταινία με πολλά Remake




Της
Ευγενίας Σαρηγιαννίδη


Για ένα ακόμα καλοκαίρι ο φυσικός πλούτος της Ελλάδας μετατρέπεται σε στάχτη και αποκαΐδια. Τα ίδια και τα ίδια: Στο δημόσιο λόγο, στις ελλείψεις σε επίπεδο πρόληψης, στην αμέλεια των Δήμων, στους ασυνείδητους και απρόσεχτους πολίτες, στην απόδοση των ευθυνών, στην απουσία της κρατικής ετοιμότητας για γρήγορη και έγκαιρη κατάσβεση... 14 χρόνια αφού πρωτοδημοσιεύτηκε το παρόν άρθρο αναφερόμενο στις φωτιές του 2007, τότε που κάηκε η μισή Πελοπόννησος, παρότι έχουν μεσολαβήσει πολλές ετήσιες πυρκαγιές και η τραγική εμπειρία στο Μάτι που θρηνήσαμε και ανθρώπους, φαίνεται να ισχύουν πάλι πάνω κάτω τα ίδια.

Η κασέτα στα ΜΜΕ ξαναπαίζει το ίδιο δραματικό σενάριο (πραγματικά είναι να απορεί κανείς με την έλλειψη φαντασίας του δημοσιογραφικού και τηλεοπτικού κόσμου, όπως και με την «μνήμη κουνουπιού» εκείνης της μερίδας του τηλεοπτικού κοινού, που κάθε φορά μοιάζει να ξαφνιάζεται με τα όσα συμβαίνουν): Δημοσιογράφοι – σεναριογράφοι στα πλαίσια της «ενημέρωσης των πολιτών» προκηρύσσουν τους εγκληματίες και αποδίδουν ευθύνες όχι μόνο για την έναρξη, αλλά –κυρίως- για την επέκταση της φωτιάς: Παλαιότερα οι καταπατητές, οι γνωστοί οικοπεδοφάγοι. Ανέκαθεν, οι πυρομανείς εμπρηστές. Βεβαίως, το επικρατέστερο σενάριο: η ΔΕΗ με τους πυλώνες της, οι καιρικές συνθήκες, ο Θεός που είχε τα νεύρα του και η σχιζοφρενής αλεπού με τον πυρσό. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που συντονισμένα καίνε χόρτα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας οργανωμένα και μαζικά και βεβαίως, ο εγκληματίας καπνιστής με την εμπρηστική του γόπα… Και όσον αφορά την επέκταση: ανικανότητα των υπηρεσιών (δασικής και πυροσβεστικής), αδιαφορία, καθυστέρηση, έλλειψη συντονισμένης οργάνωσης και δασικών δρόμων, εγκαταλελειμμένα και αφρόντιστα δάση κ.α. Τις συνέπειες οφείλει να τις τονίσει η κοινωνία των πολιτών με τις «οικολογικές της ευαισθησίες» και όλα τα «πολιτικώς ορθά» στερεότυπα και επιχειρήματα για την καταπάτηση και εγκατάλειψη του δασικού πλούτου. Και βεβαίως πολλά από αυτά εν μέρει τουλάχιστον ισχύουν, αλλά ως γνωστόν οι μισές αλήθειες είναι χειρότερες από τα ψεύδη. Το όλο σόου, ενορχηστρωμένο από τα ΜΜΕ, προβάλλεται στην ελληνική κοινωνία, χωρίς κανείς να απορεί αν εκείνη θα θέσει εύλογα ερωτήματα για το εν λόγω ολοκαύτωμα.

Αυτές είναι οι αιτίες στις οποίες οφείλονται αποκλειστικά οι πυρκαγιές, που «εντελώς τυχαία» την ίδια ώρα και την ίδια μέρα άναψαν σε ολόκληρη την χώρα; Τι περίεργο που κανείς από τους δημοσιογράφους - σεναριογράφους δεν έθεσε υπό αμφισβήτηση την τόση «τυχαιότητα»; Γιατί δεν αναφέρεται παρά από ελάχιστες εξαιρέσεις πως το περί αναδασωτέων εκτάσεων επιχείρημα είναι μια ακόμα κοροϊδία του ήδη εξαπατημένου πολλαπλώς ελληνικού λαού; Όσο για το σενάριο «των ατυχημάτων», που πρωτοστατεί και σήμερα: Είναι απλώς αστείο! Ξαφνικά την ίδια στιγμή, σε όλους τους πυλώνες της ΔΕΗ συνέβη ατύχημα; Μήπως το σύμπαν συνωμοτεί εναντίον μας ή μήπως νομίζουν ότι διαβάζουμε πολύ Paulo Coelho; Τι επιχειρούν όλα αυτά τα αιτιοκρατικά σενάρια αν όχι μια επιχείρηση αποβλάκωσης των πολιτών – τηλεθεατών;

Όσον αφορά τις πολιτικές και στρατιωτικές διαστάσεις των εμπρησμών ουδείς τις αναφέρει στα πιθανά αίτια. Επιπρόσθετα, γιατί άραγε, η ύπαρξη εμπρηστικών μηχανισμών αναφέρεται είτε παρεμπιπτόντως, είτε ως πιθανότητα, είτε ακόμα χειρότερα ως τμήμα της «ψεκασμένης» επιχειρηματολογίας όλων αυτών που βλέπουν παντού εχθρούς και δεν τίθεται ευθέως το ερώτημα «ποιος και γιατί ακριβώς τους χρησιμοποιεί»; Να υποθέσουμε πως τους διέφυγε τέτοια σημαντική παράμετρος ή ότι ηθελημένα αποσιωπάται; Τι φοβούνται; Μήπως πουν τις λέξεις «πληρωμένοι πράκτορες» και τους «βάλει πιπέρι στο στόμα» το κανάλι στο οποίο εργάζονται; Μα βέβαια που να αρθρώσεις κακές λέξεις, όπως «μυστικές υπηρεσίες και άλλες σκοτεινές δυνάμεις»; Κινδυνεύεις να σε πουν συνωμοσιολόγο και να βρεις το μπελά σου. Άσε που με αποκαλύψεις τέτοιου είδους μπορεί να ξυπνήσεις πατριωτισμούς, υπό τη μορφή «εθνικισμών» ή και «ρατσισμών» και να σηκώσουν κεφάλι οι Έλληνες που τόσο και τόσοι κοπίασαν να τους επαναμετατρέψουν σε ραγιάδες. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τώρα είναι και οι ανεμογεννήτριες με τις οποίες θέλουν να γεμίσουν την χώρα και οι αναδασώσεις με τα υβριδικά δέντρα. Ειδικότερα, για το ζήτημα των ανεμογεννητριών, η δυνατότητα εγκατάστασής τους στις καμένες εκτάσεις είχε ήδη αποφασιστεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2499/2012) με εισήγηση της νυν Προέδρου της Δημοκρατίας, η οποία έχει αποτελέσει εισηγήτρια και άλλων σχετικών με τις ανεμογεννήτριες αποφάσεων. Ενδεικτικό γεγονός που θεωρούμε αξιοσημείωτο να αναφερθεί είναι ότι «ακριβώς 40 ημέρες πριν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Εύβοια, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε την υπ΄ αριθμόν 504/2021 απόφαση, με την οποία χορηγούσε άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) στο Μαντούδι της Εύβοιας. Η απόφαση 504/2021 εκδόθηκε στις 24 Ιουνίου 2021. Η εταιρεία που λάμβανε το "πράσινο" φως για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση "ΠΥΞΑΡΙΑ ΠΡΙΟΝΑΣ" είναι η "Αιολική Μαρμαρίου Ευβοίας Μ.Α.Ε.", μέλος του ομίλου "ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ".
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δήμαρχος της περιοχής στο eviathema.gr «η απόφαση αυτή έγινε χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση και την πληροφορήθηκαν από τη diavgeia».

Είναι δυνατόν να αφήσουμε υπόνοιες λοιπόν πως υποπτευόμαστε εγκληματική ενέργεια; Είναι δυνατόν να επιτρέψουμε να καταταχθούμε στις φολκλόρ γκρίζες ζώνες της συνωμοσιολογίας; Να στοχοποιήσουμε μετανάστες; Εμπρηστές που εξυπηρετούν συμφέροντα μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών; Να θέσουμε το ερώτημα «Ποιος ωφελείται από την φονική καταστροφή της πυρκαγιάς» για να αναζητήσουμε κίνητρα που θα καταδείξουν τον υπεύθυνο; Τόσος φόβος πια μην βγούμε από την εξατομικευμένη σφαίρα (ατομικών και μικροπολιτικών συμφερόντων) και περάσουμε σε εκείνη της πολιτικής; Τόσο επιλεκτική σεναριογραφία και τόσος στρουθοκαμηλισμός; Τι έγινε επί παραδείγματι με την υπόθεση στο Μάτι; Που βρίσκονται οι δικογραφίες και η απόδοση ευθυνών; Είναι να αναρωτιέται κανείς αν το ίδιο το γεγονός της απόκρυψης και συγκάλυψης των ευθυνών για τέτοια εγκλήματα, δεν θα έπρεπε να έχει ποινικά κολάσιμο χαρακτήρα. Διερωτόμαστε λόγου χάρη τι έγινε με την υπόθεση του κ. Λιότσου και του πορίσματος για τη φωτιά που του είχε ζητηθεί; Γιατί αποσιωπήθηκε το γεγονός ότι ο κ. Ματθαιόπουλος αρχηγός του Σώματος, όπως έγινε γνωστό, τον κάλεσε στο γραφείο του ζητώντας να αποκρύψει τα αληθινά αίτια της πυρκαγιάς στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018; Μήπως πρόκειται για fake news, όπως είναι της μόδας να χαρακτηρίζονται όλες οι υπό διάψευση από το καθεστώς ειδήσεις;

Βεβαίως, τα Μέσα Μαζικής Ψυχαγωγίας και Αποβλάκωσης φρόντισαν να ασχοληθούν με ζητήματα «μείζονος» σημασίας: με το αν φορούσαν μάσκα όσοι επέβαιναν σε πλωτά μέσα διάσωσης, με το αν οι πυροσβέστες που θα ερχόντουσαν ως βοήθεια από το εξωτερικό θα έπρεπε να είναι εμβολιασμένοι, ακόμα και δηλώσεις πνευμονολόγων γιατρών της χώρας της φαιδράς πορτοκαλέας ακούσαμε να λένε σε «ανεξάρτητα» και «αντικειμενικά» γνωστά ελληνικά κανάλια, πως «οι ανεμβολίαστοι πυροσβέστες σώζουν τους ανθρώπους από την φωτιά, αλλά τους κολλάνε κορωνοϊό».

Κλείνοντας, με μια ρεαλιστική –και όχι απαισιόδοξη- ματιά στο μέλλον, θα λέγαμε σε όλους αυτούς με τις οικολογικές ανησυχίες, των οποίων δεν αμφισβητούμε τις καλές τους προθέσεις, ότι όσο εθελοτυφλούμε μπροστά στα αληθινά αίτια και κατασκευάζουμε σενάρια αποπροσανατολισμού του Έλληνα πολίτη, τόσο δυσκολότερο θα είναι να τον κινητοποιήσουμε να διαφυλάξει τον εθνικό του πλούτο και τόσο περισσότερο θα θεραπεύουμε (αν αυτό είναι δυνατόν, αφού συνήθως οι αναδασώσεις παρουσιάζουν μικρή ή καθόλου επιτυχία, πλέον μάλιστα θα παρεμποδίζονται και νομικά με τον Νόμο Χατζηδάκη 4685/2020, με ψευδεπίγραφο τίτλο «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας»), παρά θα προλαμβάνουμε από καταστροφή και θα διαφυλάττουμε την χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Είναι καιρός λοιπόν να σταματήσουν τα ταχύρυθμα σεμινάρια αποχαύνωσης που παρέχουν τα ΜΜΕ με αντίτιμο τους εθνικούς δρυμούς, τα δάση, τις ζωές και τις περιουσίες των Ελλήνων πολιτών. Είναι καιρός να σταματήσουν οι οικολογικώς ευαίσθητοι να ασχολούνται με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή γενικά και αόριστα και να ασχοληθούν με την εγκληματική αλλαγή της χώρας όπου ζουν και του χωραφιού πάνω στο οποίο πατάνε.

Την χώρα την κάψαμε, με όλες τις συνδηλώσεις και τα πολλαπλά νοήματα της λέξης αυτής.




Εικαστικό από ταινία "Scanners"
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες