Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
«Βγαίνουμε στις αγορές»: Νέο αποικιοκρατικό εύρημα...

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Απρ 09, 2014 3:31 pm    Θέμα δημοσίευσης: «Βγαίνουμε στις αγορές»: Νέο αποικιοκρατικό εύρημα... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
«Βγαίνουμε στις αγορές»: Νέο αποικιοκρατικό εύρημα…



Όπως έχουμε αναλύσει πολλές φορές, οι κυβερνήσεις των δωσίλογων ανδρεικέλων έχουν «εμπλουτίσει» τη γλώσσα μας με έννοιες και λέξεις της αποικιοκρατικής μας χρεοκοπίας και κατοχής: Των τοκογλύφων και κερδοσκόπων…

Ένα τέτοιο νέο εύρημα-μύθος είναι: «Τώρα βγαίνουμε στις αγορές».

Θριαμβολογούν τα μέλη της κυβερνητικής «εγκληματικής οργάνωσης», καθώς και τα παπαγαλάκια της (οι «συμμορίτες» των ΜΜΕ) για τον «άθλο» της «εξόδου στις αγορές»!!!


Καταρχήν η μεγάλη ΑΠΑΤΗ γίνεται ολοκάθαρη από τούτο:

Πώς γίνεται η Ελλάδα να έχει αποκλειστεί από τις αγορές το 2009 με δημόσιο χρέος 129% του ΑΕΠ (31/12/2009) και με ρυθμούς ύφεσης 2-3% ετησίως ΚΑΙ σήμερα, δια μαγείας, να είναι έτοιμη να …εισέλθει στις αγορές με: δημόσιο χρέος 178% του ΑΕΠ (31/12/2013) και ρυθμούς ύφεσης 6-7% ετησίως;;;

Ένα δεύτερο στοιχείο της μεγάλης ΑΠΑΤΗΣ είναι τούτο: Δεν εξηγούν τα ανδρείκελα και τα παπαγαλάκια-μπράβοι τους ότι η «έξοδος στις αγορές» είναι έξοδος-σάλτο προς τον τοκογλυφικό και αδηφάγο κερδοσκοπικό λάκκο των λεόντων: Ολοκληρωτική χρεοκοπία (ή ακριβέστερα η «εκτέλεση» της ληξιαρχικής πράξης της χρεοκοπίας μας) ΚΑΙ η τελεσίδικη παραχώρηση του οικοπέδου-ΕΛΛΑΣ στους τοκογλύφους και κερδοσκόπους…

Μια αναλυτική περιγραφή αυτής της «εξόδου στις αγορές» γίνεται από το Δ. Καζάκη, στο άρθρο:
Από πού κι ως πού είναι καλό να βγούμε στις αγορές;
ΕΔΩ:
http://seisaxthia.wordpress.com/


Δημοσιεύουμε και το παρακάτω άρθρο συνθετικής ανάλυσης;


Βγαίνουμε και πάλι Συγγρού...
Παναγιώτης Μαυροειδής
http://aristeroblog.gr/node/2411




Πανηγυρίζει η κυβέρνηση για το γεγονός ότι η Ελλάδα «ξαναβγαίνει στις αγορές’». Σύμφωνα με μια διαστρεμμένη λογική, τούτο θεωρείται θετικό, «κανονικό» και ασφαλώς επιτυχία.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Ποιά Ελλάδα «βγαίνει» στο σεργιάνι;

Αυτή που πλέον έγινε ‘’κανονική χώρα’’ κατά τον πρωθυπουργό. Αυτή δηλαδή που σε σχέση με το 2009 (έτος αποκλεισμού από ‘’αγορές’’), έχει τις εξής διαφορές:

• Χρέος 349 δις αντί για 299 δις
• Ποσοστό Χρέους επί του ΑΕΠ 190% αντί 129%
• ΑΕΠ 185 δις αντί για 231 δισ
• Ανεργία 27,5% αντί για 9%
• Αγοραστική δύναμη μισθωτών 37% μειωμένη
Ας μη συνεχίσουμε...


Που βγαίνει; Ποιες είναι οι «αγορές»;

Ωραίο εύηχη όνομα η αγορά! Κάτι σαν την ‘’αρχαία αγορά του δήμου’’, που φέρνει κάτι από φιλοσοφία και άμεση δημοκρατία ή σαν την αγορά των πάλαι ποτέ ζωντανών χωριών που παρέπεμπε στην παρέα και τη σχόλη.

Πρόκειται όμως για συναλλαγή με τους χρηματοπιστωτικούς γύπες, με κοινούς τοκογλύφους. Για οίκους που μεταφέρουν κεφάλαια από εδώ και από κει για να μαζεύουν παραδάκι. Τώρα, λένε, αμερικανοί επενδυτές αποσύρονται από τις αναδυόμενες αγορές και επιλέγουν τα turn around stories της Ευρώπης. Οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκές μετοχές υπολογίζονται περίπου σε 2,5 τρισ. ευρώ από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, σημειώνοντας άνοδο του όγκου συναλλαγών κατά 19% αν συγκριθούν με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Για να πούμε του στραβού το δίκιο, δεν πάει η Ελλάδα σε αυτούς, αλλά αυτοί μυρίστηκαν ψοφίμι και κέρδος.

Τι ζητάει η Ελλάδα στις αγορές;

Όχι δεν είναι έξοδος μιας φυλακισμένης καλλονής σε περίπατο στο δάσος. Είναι, απλά έξοδος προς αναζήτηση δανεικών. Η Ελλάδα ζητάει δανεικά και εννοείται πρέπει να προσφέρει τόκο για αυτά. Να πληρώσει, ανάλογα με την ‘’αξιοπιστία’’ της. Αλλά και να αναλάβει δεσμεύσεις.

Με ποιό τόκο θα γίνει δανεισμός;

‘’Θα αποφασίσουν οι αγορές’’, ακούγεται με στόμφο η απάντηση, αφήνοντας να υπονοηθεί πως αυτές είναι σοφές και αδέκαστες. Μιλούν για κάτι μεταξύ 4,5 και 6%. Δηλαδή; Καλό ή κακό είναι αυτό; Θα είναι ένα επιτόκιο δύο ή φορές μεγαλύτερο από το μνημονιακό επιτόκιο δανεισμού που ισχύει τώρα. Και 1000% πάνω από το σχεδόν μηδενικό επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας.

Και επειδή, όλα είναι ανάποδα πλέον, αυτό θεωρείται όχι απλά καλύτερο από πριν, αλλά και πολύ καλό. Αν δεν το καταλαβαίνετε, ακούστε λίγο παραπάνω Άδωνη.

Γιατί χρειαζόμαστε δανεικά;

Επειδή ξοδεύουμε πολλά σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές δαπάνες, όντας κακοί νοικοκυραίοι και σπάταλοι;

Όχι φυσικά. Δανειζόμαστε για να πληρώσουμε τα προηγούμενα χρέη. Με τα υπάρχοντα δάνεια είμαστε, τυπικά, δεμένοι μέχρι το 2030, αλλά, στην ουσία, τουλάχιστον για μισό αιώνα

Μα γιατί έχουμε συσσωρεύσει χρέος;

Κατά τους σοβαρούς αναλυτές της κυβέρνησης, χρέος έχουμε επειδή ‘’καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε’’. Ωστόσο, σε όλο τον κόσμο, οι ‘’αγορές’’, δηλαδή το πολυεθνικό κεφάλαιο, μέσω κρατών και υπερεθνικών δομών που το υπηρετούν, βαφτίζουν τα δικά τους κέρδη σε ζημιές των τραπεζών τις οποίες και φορτώνουν ως ‘’χρέος’’ στις κοινωνίες. Από το 2009 ως σήμερα δόθηκαν για τη σωτηρία των τραπεζών, περίπου το 1/3 του ΑΕΠ σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ (200 δις, σχεδόν ενα ΑΕΠ στην Ελλάδα!).

Ας το δούμε με ένα ζωντανό φρέσκο παράδειγμα: Τι νομοθέτησε τις προάλλες η κυβέρνηση για την ανακεφαλοποίηση των τραπεζών και ειδικότερα στην περίπτωση της EUROBANK; Το ελληνικό κράτος είχε δώσει περίπου 13 δισ. ευρώ για να ‘’σώσει’’ την τράπεζα και κατέχει σήμερα το 95% περίπου των μετοχών της, με το μεγαλύτερο κομμάτι να ανήκει στο ΤΧΣ. Σήμερα, οι ιδιώτες θα αγοράσουν αυτές τις μετοχές, με ένα ποσό γύρω στα 2 δισ. ευρώ, αποκτώντας παράλληλα το 60% των μετοχών της. Ποιός λοιπόν πρέπει να πάει φυλακή;

Με ποιά μορφή θα γίνει ο δανεισμός;

Ο δανεισμός θα γίνει μέσω αγοράς ομολόγων, που θα εκδώσει το ελληνικό δημόσιο.

Μικρή λεπτομέρεια: Τα νέα ομόλογα θα υπάγονται στο αγγλικό δίκαιο. Πρόκειται για έναν όρο που ‘’αναμένεται να καταστήσει πιο ελκυστικούς τους νέους τίτλους, καθώς οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια για να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους’’. Τίμια πράγματα δηλαδή....

Από ποια μεριά να ξετυλίξουμε το κουβάρι;

Δεν αρκεί όμως να κατανοούμε τι συμβαίνει, αλλά να μη το θεωρούμε δεδομένο, αναπόδραστο. Ούτε να φοβόμαστε να ξετυλίξουμε το μίτο της Αριάδνης.

Γιατί λοιπόν να θεωρείται η πληρωμή του χρέους, ‘’ένα το κρατούμενο’’;

Η Ελλάδα δε χρειάζεται ούτε άλλο μνημόνιο, ούτε νέα δάνεια.

Τα παραπάνω ερωτήματα αλλάζουν χαρακτήρα ή είναι ανύπαρκτα αν μπει επιτακτικά το ζήτημα της εδώ και τώρα διαγραφής του χρέους. Ενός χρέους, παράνομου, ληστρικού, αλλά και χιλιο-πληρωμένου. Χωρίς διαγραφή του χρέους δεν υπάρχει ακύρωση μνημονίων, ούτε δυνατότητα για απασχόληση, μισθούς, παιδεία, υγεία και πολιτισμό.

Το χρέος όμως, μετά το PSI,
είναι επίσημο χρέος, οφείλεται στην ΕΚΤ, σε μηχανισμούς της ΕΕ κοκ, συνεπώς η διαγραφή του χρέους, θέτει επί τάπητος το θέμα της ρήξης και της αποδέσμευσης από ευρωζώνη και ΕΕ.

Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα. Αν ξεκινήσεις από τη διάλυση του μισθού και τις απολύσεις που επέβαλλαν τα μνημόνια, δια μέσου της διαγραφής του χρέους, φτάνεις στη σύγκρουση με την ευρωφυλακή.

Μπορείς το δεις και ανάποδα βέβαια: Αν είναι προαποφασισμένη η συμμετοχή στην ευρωζώνη και την ΕΕ, τότε δεν μπορείς φυσικά να αθετήσεις τις πληρωμές στους ‘’εταίρους’’ σου.

Κα τότε, πράγματι, αν δε διαγράψεις το χρέος, θα έχει δίκιο ο Γιώργος Σταθάκης (τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος σε κάθε ευκαιρία ξεκαθαρίζει: ‘’ποτέ δεν είπαμε ότι μπορούν να γυρίσουν οι μισθοί στο 2009’’ ή ‘’η εισφορά αλληλεγγύης δεν είναι το βασικό ζήτημα. Είναι τεχνική λεπτομέρεια...’’.

Και έχει δίκιο διότι, αν δεν αθετήσεις πληρωμές, δε θα υπάρχει σάλιο. Και αναγκαστικά θα παρακαλάς...

Είναι ένας λογικός συλλογισμός, στο πλαίσιο μιας παράλογης λογικής.

Επιστροφή στην κορυφή
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 10, 2014 9:56 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Βγήκαμε, αδέρφια! (εξαιρετικό)
Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος



«Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές δονήστε σύγκορμα τη χώρα πέρα ως πέρα...». Βγαίνουμε στις αγορές, αδέρφια!
Ντυθείτε, στολιστείτε, γλεντοκοπήστε. Πατριώτες, βγήκαμε στις αγορές! Για να πάρουμε δάνεια. Δάνεια... Σαν αυτά που μας οδήγησαν ως εδώ... Σαν αυτά που άλλοι τα τρώνε κι άλλοι τα πληρώνουν!

Οτι αυτές οι αγορές είναι οι ίδιες που μας «δάνειζαν» τόσα χρόνια και μας έπιναν το αίμα,
ότι σε αυτές τις αγορές είναι που ως λαός έχουμε καταβάλει την τελευταία εικοσαετία πάνω από 800 δισ. ευρώ σε τοκογλυφικά, ότι αυτές οι αγορές είναι που λένε ότι το χρέος της Ελλάδας απέναντί τους , μετά από τόσες θυσίες και τόση δυστυχία, αντί να μειώνεται μεγαλώνει και ανέρχεται στα 320 δισ. ευρώ, αυτά είναι λεπτομέρειες... Σημασία έχει ότι ο Στουρνάρας μας έβγαλε στις αγορές. Γλεντήστε!


Αυτές οι αγορές είναι στις οποίες βασιλεύουν τα «αρπακτικά» τύπου «Γκόλντμαν Σακς». Τα ευαγή ιδρύματα τύπου ΔΝΤ. Οι «φιλάνθρωποι» τύπου Σόρος. Οι τραπεζες τύπου «Ντόιτσε Μπανκ». Και οι πολυεθνικές τύπου «Ζήμενς»... Αλλά μην ακούτε τις μεμψιμοιρίες.

Βγαίνουμε στις αγορές, παιδιά. Ευτυχείτε!

Αυτές οι αγορές είναι που δημιούργησαν τις «φούσκες», τα «παράγωγα», τα ομόλογα που τώρα σκάνε στα κεφάλια του λαού μας και των λαών όλου του κόσμου.

Αυτές οι αγορές είναι που στον κόσμο τους πεθαίνουν από ασιτία 50.000 άνθρωποι την ημέρα.

Αυτές οι αγορές είναι τόσο σάπιες που στην παγκόσμια Δανιμαρκία τους πάνω από 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι «ζουν» με λιγότερα από 2 δολάρια την ημέρα.

Στον κόσμο των αγορών είναι που η «δημοκρατία» κόβεται και ράβεται στα μέτρα των Αμερικανικών και Ευρωπαικών Κεντρικών Τραπεζών. Για τον έλεγχο, την διεύρυνση και την κατάκτηση αυτών των αγορών είναι που διεξάγονται από «χριστιανικές σταυροφορίες» μέχρι «προληπτικοί βομβαρδισμοί».

Σε αυτές τις αγορές είναι που οι Κροίσοι - μέσα στα χρόνια της κρίσης και της ανθρωπιστικής καταστροφής – έχουν 4πλασιάσει τα πλούτη τους. Σε αυτές τις αγορές είναι που η Υγεία, η Παιδεία, η στέγη, το νερό, το ηλεκτρικό, η θέρμανση είναι εμπορεύματα που απευθύνονται μόνο σε όποιον έχει να τα πληρώσει. Αυτές οι αγορές είναι που θεωρούν τον ίδιο τον άνθρωπο εμπόρευμα. Που άλλοτε τον αγοράζουν και τον πουλάνε σαν δούλο και άλλοτε τον αφήνουν στοιβαγμένο στην αποθήκη των ανέργων. Με αποτέλεσμα να μην μπορεί αγοράσει τίποτα από όλα αυτά που ο ίδιος δημιουργεί και παράγει.

Στις αγορές, έλεγε πριν από 3 αιώνες ο «πατέρας του καπιταλισμού», ο Ανταμ Σμιθ, έρχεται κάποια στιγμή η «αόρατος χειρ» και βάζει τα πράγματα στη θέση τους. Διορθώνει τις αδικίες. Εξασφαλίζει ισορροπίες. Τιθασεύει την ακρίβεια. Επιφέρει ικανοποίηση των αναγκών.

Αλλά ξέρετε ένα μυστικό; Η «αόρατος χειρ» είναι πραγματικά... αόρατη. Και είναι αόρατη για έναν πολύ, πάρα πολύ απλό λόγο: Διότι δεν υπάρχει.

Το μόνο που υπάρχει είναι η «σιδερένια φτέρνα» ενός συστήματος που στις αγορές του επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας, το «δίκαιο» του ισχυρού.
Θριαμβεύει ο κανόνας «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό». Στη σημαία των αγορών τους ένα σύνθημα ισχύει: «Ο θάνατός σου η ζωή μου». Στο ευαγγέλιο των αγορών τους η πιο άγια γραφή» είναι τούτη: «Οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».



Κυρίες και κύριοι: Εσείς που δεν έχετε τρύπιο ευρώ για να πάτε στην λαική αγορά. Εσείς που βλέπετε συνανθρώπους μας να ψάχνουν ένα κομμάτι ψωμί στους σκουπιδοτενεκέδες της αγοράς. Εσείς που η αγορά φροντίζει να σιτίζεστε με ληγμένα τρόφιμα.

Εσεις που τα παιδιά σας περισσεύουν για την «αγορά εργασίας». Εσείς που ό,τι αγοράσατε και αποκτήσατε με κόπο, από σπίτι μέχρι χρυσή βέρα, καλείστε να το καταθέσετε στον οικείο οίκο πλειστηριασμών της αγοράς, από τράπεζα μέχρι ενεχειροδανειστήριο.

Εσείς που μετράτε τα εκατοντάδες χιλιάδες λουκέτα στην αγορά. Εσεις που τον τόπο σας, από δημόσιες εκτάσεις μέχρι δημόσιες επιχειρήσεις, από Ελληνικό μέχρι δημόσιους δρόμους, από ΟΤΕ μέχρι Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, από δημόσια νοσοκομεία μέχρι λιμάνια και αεροδρόμια, τα ρημάζουν, τα ξεπουλάνε και τα διαλύουν - μέσω των αγορών, φυσικά - πανηγυρίστε! Βγαίνουμε στις αγορές!

Αλλά, τα παπαγαλάκια της αγοραίας προπαγάνδας (σσ: αυτά που μετά την υπόθεση Μπαλτάκου έχουν αναλάβει να διεκπεραιώσουν την κυβερνητική απόδραση, μιας και είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είχε ανάγκη να επιταχύνει τα έτσι κι αλλιώς προαποφασισμένα προεκλογικά πυροτεχνήματα ώστε να στήσει νωρίτερα ένα «πανηγύρι» αντιπερισπασμού), ας μας εξηγήσουν:

α) Η Ελλάδα που βρέθηκε «εκτός αγορών», χρεοκόπησε, ναι ή όχι, μετά από τη μακρά θητεία της ως πειθήνιος μαθητής «εντός των αγορών»;
β) Οι ίδιοι που εμφανίζονται σαν «σωτήρες» επειδή όπως λένε έφεραν την τρόικα για να «δανειζόμαστε με χαμηλό επιτόκιο», πως γίνεται να θεωρούν εξίσου «ευλογία» ότι μας βγάζουν στις αγορές, όπου «δανειζόμαστε» με διπλάσιο επιτόκιο;



Και μια πιο συγκεκριμένη ερώτηση:


Αφού ολοκληρώσουν την έξοδο της Ελλάδας, ξανά, στο κλαρί των αγορών, θα έχουν την καλοσύνη να μας ανακοινώσουν επισήμως και το ακριβές ποσό των εκατοντάδων εκατομμυρίων τόκων για το δάνειο που θα πάρουν; Για να ξέρουμε, δηλαδή: Μετά από τα μνημονιακά, πόσο στοιχίζουν στον λαό και τα... αντιμνημονιακά τους «πανηγύρια».

Επιστροφή στην κορυφή
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 12, 2014 10:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι …αποικίες «βγαίνουν στις αγορές»!!!

ΕΛΛΑΔΑ, ΠΑΚΙΣΤΑΝ, ΖΑΜΠΙΑ, ΣΡΙ-ΛΑΝΚΑ, ΜΠΟΥΤΑΝ, ΠΑΠΟΥΑ -ΝΕΑ ΓΟΥΙΝΕΑ, ΜΠΑΓΚΛΑΝΤΕΣ …ΞΑΝΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ.
(ΚΑΙ ΟΜΩΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΣΤΕΙΟ…)
Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ*




Η μεγάλη «επιτυχία» της κυβέρνησης Σαμαρά, μια «επιτυχία» που θα κοστίσει στον ελληνικό λαό 400 εκ. ευρώ επιπλέον χρέος, δεν αποτελεί μόνο μια προεκλογικού, επικοινωνιακού τύπου κίνηση. Αυτή είναι αναμφισβήτητα η κύρια πλευρά της. Όμως όχι και η μοναδική.

Την ίδια εβδομάδα με την Ελλάδα «επανήλθαν» στις αγορές το Πακιστάν, η Ζάμπια και η Σρι-Λάνκα...

Το Πακιστάν επέστρεψε στις διεθνείς αγορές ομολόγων την Τετάρτη μετά από μια διακοπή επτά χρόνων και πούλησε 2 δισ. δολ. χρέους, με σχεδόν τα δύο τρίτα από αυτά σε διαχειριστές κεφαλαίων με έδρα τις ΗΠΑ.

Δύο ημέρες
πριν είχε προηγηθεί η Σρι Λάνκα και η Ζάμπια, η οποία εξέδωσε ομόλογα αξίας ενός δις δολαρίων.

Άμεσα αναμένεται η επιστροφή στις αγορές και των Παπούα- Νέα Γουινέα, Μπαγκλαντές και Μπουτάν αλλά και άλλων «αναπτυσσόμενων» χωρών.

Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε υπερπροσφορά: Η Σρι Λάνκα, για παράδειγμα, συγκέντρωσε πάνω από οκτώ φορές το ποσό των 500 εκατομμύριων, με τις παραγγελίες να αγγίζουν τα 4.3 δισεκατομμύρια...

Η ζήτηση βέβαια δεν αντανακλά τη βελτίωση των οικονομιών στις χώρες αυτές.

Τους τελευταίους δύο μήνες παρατηρείται μια επιθετική επιστροφή «επενδυτών» στις αναδυόμενες οικονομίες.

Τον Μάρτιο 39 δις δολάρια
κατευθύνθηκαν στις αναδυόμενες αγορές και τα 24 δις από αυτά ήταν σε αγορές ομολόγων.

Το Φεβρουάριο τα αντίστοιχα ποσά ήταν 25 δις ενώ τον Ιανουάριο μόνο 5 δις., σύμφωνα με το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας.

Σύμφωνα με άλλες πηγές όμως πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια κινήθηκαν σε ομόλογα χρέους κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2014.

«Είμαστε σε ένα περιβάλλον πολύ χαμηλής απόδοσης», δήλωσε πρόσφατα η Jennifer Vail, επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στην Wealth Management Τράπεζα των ΗΠΑ, με 115 δισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση.

Ουσιαστικά ξεκινάει ένας καινούριος κύκλος κερδοσκοπίας και αφαίμαξης των περιφερειακών οικονομιών. Με τα ομόλογα των ΗΠΑ να παραμένουν χαμηλά σε επιδόσεις και δις δολάρια και ευρώ να «λιμνάζουν», οι αποικιακού τύπου όροι «επένδυσης» αποτελούν μια διέξοδο.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης,
στα 10ετή αμερικανικά κρατικά ομόλογα το ποσοστό απόδοσης είναι 2,7%.

Στην περίπτωση του Πακιστάν όμως το επιτόκιο έφτασε το 8.250 %, (εδώ η σύγκριση πρέπει να γίνει με το 6.875 % που ήταν το 2007).

Στην Ζάμπια το επιτόκιο ήταν 8,625%. Και παρά το απροκάλυπτο ψέμα της κυβέρνησης για επιτόκιο 4,95%, καθώς ο πληθωρισμός της Ελλάδας είναι αρνητικός (-1,49%), το πραγματικό επιτόκιο είναι 6,44% ( 4,95% - (-1,49%).

Σήμερα τα λιμνάζοντα κεφάλαια ξεπερνούν το 1 τρις παγκόσμια. Ο παρασιτικός χαρακτήρας του συστήματος γίνεται όλο και πιο έντονος. Η καπιταλιστική κρίση, δεν είναι ένα κόλπο, είναι εγγενές χαρακτηριστικό αυτού στου συστήματος. Και καμία ανάπτυξη δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί στη χώρα, μέσα στα ήδη υπάρχοντα πλαίσια.

Η αμοιβαία win-win συμφωνία κυβέρνησης-κερδοσκόπων, (εμείς κερδίζουμε, προεκλογικά- επικοινωνιακά, εσείς κερδίζετε 400 εκ., βγαλμένα από τα τελευταία αποθέματα του ελληνικού λαού) αποτελεί πραγματικά μια συμφωνία επιπέδου Πακιστάν, Ζάμπιας, Σρι-Λάνκα, Μπουτάν, Παπούα -Νέα Γουινέας και Μπαγκλαντές.

Αποτελεί όμως και μια ένδειξη εντεινόμενων αδιεξόδων που η υπέρβασή τους δεν χωράει καμία αυταπάτη για διαχειριστικές πολιτικές και κινήσεις.


*Ο Ανδρέας Ζαφείρης είναι μέλος της Γραμματείας των Συνεργαζόμενων Εκπαιδευτικών Κινήσεων (ΣΥΝΕΚ).

]ΠΗΓΗ:

http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=15991:zafeiris-agores&catid=73:dr-apergies&Itemid=280

Επιστροφή στην κορυφή
ΜΟΥΡΑΛΩΦ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 12, 2014 1:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η έξοδος στις αγορές με απλά λόγια




Tρία-τέσσερα πράγματα σας γράφω, για να είμαστε συνεννοημένοι:

1. «Βγαίνω στις αγορές» σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να δώσω πρόσθετες εγγυήσεις σε εκείνον που θα μου δανείσει τα χρήματα.

Η περίφημη δική μας «έξοδος στις αγορές» έγινε με πρόσθετη εγγύηση την υπαγωγή αυτής της «εξόδου» στο Αγγλικό Δίκαιο, το οποίο εξασφαλίζει τον δανειστή σε κάθε περίπτωση και μάλιστα με την περιουσία του οφειλέτη.


Αυτό δεν έχει σχέση με τα συναλλακτικά ήθη των αγορών, εφ’ όσον μιλάμε για Αγορές.


Υπό το Αγγλικό Δίκαιο... ο δανειστής δεν κινδυνεύει από κούρεμα, η δε Ελλάδα διαθέτει άφθονα κι επίζηλα περιουσιακά στοιχεία που θα μπορεί αυτός να διεκδικήσει χωρίς πολλές σκοτούρες.

Κάθε τέτοιο ομόλογο είναι πάντα πάρα πολύ ελκυστικό, ειδικά δε στην τρέχουσα περίοδο, όπου πληθώρα κεφαλαίων αναζητεί τοποθετήσεις. Εξ ου και η έκδοση υπερκαλύφθηκε. Καμιά, απολύτως καμιά χώρα της Ευρωζώνης ούτε εκδίδει ούτε διανοείται (δια ροπάλου) να κάνει την τρέλα να εκδώσει ομόλογα υπό το Αγγλικό Δίκαιο, αποτολμώντας να διακινδυνεύσει έτσι δημόσια περιουσία.

2. Το επιτόκιο του δικού μας ομολόγου έφθασε τελικά στο 4,95%. Είναι από μόνο του ένα πάρα πολύ υψηλό επιτόκιο.

Για να παρουσιασθεί όμως ότι μολαταύτα είναι χαμηλό, χαμηλότερο του αναμενομένου κ.τ.τ. συγκρίθηκε με τα επίπεδα που ίσχυαν πριν από την κρίση, αλλά η σύγκριση έγινε τεχνηέντως και πολύ πονηρά μόνο στην ονομαστική τιμή –χωρίς δηλαδή να συνυπολογισθούν οι διαφορές στον πληθωρισμό. Ο σημερινός πληθωρισμός στη χώρα μας είναι αρνητικός.

Αν, όπως θα έπρεπε κανονικά, είχαν ληφθεί υπόψη τα αντίστοιχα επίπεδα πληθωρισμού, δηλαδή τα σημερινά σε σύγκριση με τα προ κρίσης, θα αποκαλυπτόταν ότι το κατά τα άλλα σπουδαίο αυτό επιτόκιο του 4,95% είναι τελικά τόσο επιζήμιο, που θεωρείται απαγορευτικό για τις δυνάμεις μας, τις προ κρίσης ή τις τρέχουσες.

Η ελληνική Οικονομία δεν μπορεί να το εξυπηρετήσει σε καμιά περίπτωση, γι αυτό και το ποσό αυτό που δανειστήκαμε προστίθεται επαχθώς στο ήδη υπάρχον βαρύ χρέος, που έχει ήδη βαρύνει πολύ επικίνδυνα με την τραγική… «σωτηρία» της χώρας από τους σωτήρες της.

Την ίδια ώρα που ο δικός μας αρνητικός πληθωρισμός προσθέτει επιπλέον αβάστακτο χρέος με την «έξοδο στις αγορές», ο θετικός πληθωρισμός των δανειστών καθιστά αυτήν την «έξοδο στις αγορές» αρκετά κερδοφόρα γι αυτούς.

3. Το ποσό που δανειστήκαμε δεν θα εισρεύσει στην ελληνική Οικονομία, πόσο μάλλον στην πραγματική, οπότε και θα μπορούσε να ισχυρισθεί κάποιος ότι, ε, για να πάρουμε μιαν ανάσα φορτωθήκαμε την πρόσθετη εγγύηση και το παρά πολύ υψηλό επιτόκιο.


Αντιθέτως, το ποσό θα πάει για να πληρώσουμε τα ληξιπρόθεσμα που λήγουν τις ημέρες των Ευρωεκλογών, δανειακές υποχρεώσεις για τις οποίες δεν φθάνει η τελευταία δόση, που και αυτή είναι ακόμη στον αέρα. Την πρόσθετη εγγύηση του Αγγλικού Δικαίου που δώσαμε και το πάρα πολύ υψηλό επιτόκιο τα φορτωθήκαμε για να εξυπηρετήσουμε τους δανειστές. Και τα φορτωθήκαμε επίσης για να κάνει προεκλογική φιγούρα η κυβέρνηση. Με αποτέλεσμα να έχουμε επί ιστορικής πτώχευσης την ακριβότερη προεκλογική εκστρατεία στην Ιστορία της χώρας!

4. Η θεωρία ότι παρά ταύτα πρόκειται για συμβολική κίνηση επιστροφής στην ομαλότητα παραγνωρίζει την αρνητική επίπτωση που έχει αυτή η «έξοδος» στην ανάγκη για κούρεμα του χρέους.

Διότι είναι σαν να λέμε ότι, αφού «μπορούμε να βγούμε στις αγορές», τότε το χρέος έχει πάψει να προβληματίζει τους επενδυτές.

Άρα ένα αβάσταχτο χρέος μεταμφιέζεται σε βιώσιμο, κάτι που ισχυρίζεται σε τούτο τον πλανήτη μόνο ο Βενιζέλος μες το παραλήρημά του. Οι αγορές όμως δεν χάφτουν από τέτοιες δήθεν συμβολικές κινήσεις, ούτε είναι τίποτε παιδάκια για να τα πάρουμε με το καλό στην αρχή. Κάθε έξοδος είναι πάντα αυτοτελής κι ελέγχονται αυτές για τα χαρακτηριστικά τους. Όσο γι αυτό άλλωστε φρόντισαν όλα αυτά τα χρόνια να μας καταπείσουν ότι έτσι συμβαίνει με τις αγορές ακριβώς εκείνοι που τώρα υπερασπίζονται τάχα το συμβολικό χαρακτήρα της «εξόδου στις αγορές».

Τα γράφω, λοιπόν, ότι δεν χάφτουν, για να μη χάφτετε κι εσείς.

Στο μεταξύ, όση ώρα εσείς χάφτετε ή δεν χάφτετε, εγώ, να ξέρετε, ανησυχώ πάρα-πάρα πολύ. Αφενός, φυσικά, για όσα λέγονται με κυβερνητική υπαγόρευση, κυρίως όμως για όσα γίνονται με κυβερνητική υπογραφή, όχι μόνο σαν να είναι φυσικά, αλλά με χαρές και πανηγύρια κιόλας.

Και γράφοντάς τα έχω τουλάχιστον τη συνείδησή μου κάπως ήσυχη.

ΠΗΓΗ:
http://sotosblog.com/2014/04/11/%CE%B7-%CE%AD%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%AD%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%AC-%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B9%CE%B1/

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες