Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Πολιτικό σύστημα: Η κατεδάφιση συντελείται...

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΡΕΠΟΡΤΕΡ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 19, 2010 8:08 am    Θέμα δημοσίευσης: Πολιτικό σύστημα: Η κατεδάφιση συντελείται... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πολιτικό σύστημα: Η κατεδάφιση συντελείται...
Πηγή:
http://listonplace.blogspot.com/2010/06/blog-post_5341.html
Ιδεολογικές, θεωρητικές, στρατηγικές και αξιακές ορίζουσες αναπροσδιορίζονται.
Του Δημήτρη Κατσάκου. Απο τον ΔΡΟΜΟ




Μετά από μακρόχρονη νοσηρή πορεία, το πολιτικό σύστημα, τους τελευταίους μήνες, τοποθετήθηκε στο επίκεντρο της αμφισβήτησης και, μέσα απΆ αυτή, στην αιχμή των κινητοποιήσεων και των διαφαινόμενων πολιτικών αγώνων.

Η κατεδάφιση του πολιτικού συστήματος συντελείται πλέον μπροστά στα μάτια μας, συνοδευόμενη από ένα σκηνικό πολιτικών προσαρμογών, σχεδίων διάσωσης και τακτικών, που σκοπεύουν στην ανώδυνη εκτροπή των εξελίξεων. Οι ποικιλώνυμες διαφορές οξύνονται.

Τα προσωπικά, υποκειμενικά σχέδια επισπεύδονται, οδηγώντας σε αποκλίνουσες πρακτικές. Αντιθέσεις και πλάνα, που μέχρι χθες έμοιαζαν να έχουν αυτοτελή καταγωγή και τη δική τους διάρκεια, σήμερα αποκτούν το νόημα και την ουσία τους στο πλαίσιο της κατάρρευσης του πολιτικού συστήματος.

Έτσι, ανάμεσα στΆ άλλα, έχουμε την Ντόρα και το επικείμενο κόμμα της, τους διαφωνούντες του ΠΑΣΟΚ εκτοπισμένους στο ημίφως της επικαιρότητας.

Την πολύμηνη ανοιχτή κρίση του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ, που παίρνει πλέον διαλυτικά χαρακτηριστικά.


Έχουμε τη μεθοδευμένη αποκοπή του δικομματισμού από το παρελθόν του, με αποκαθηλώσεις προσώπων. Καραμανλισμός, εκσυγχρονιστές (που κακώς νόμισαν ότι η ρευστότητα ήταν ευκαιρία για να ξεμυτίσουν) και το ιστορικό ΠΑΣΟΚ οδηγούνται στα αζήτητα.

Νέο πολιτικό προσωπικό αναδεικνύεται (κυρίως γύρω από τον Παπανδρέου, αλλά όχι μόνο), εξίσου ενοχλητικό και κατά περίπτωση αποκρουστικότερο του προηγούμενου.

Παράλληλα, επιχειρούνται αναδιατάξεις σΆ όλους τους κομματικούς χώρους, που ξεπερνούν τις πολιτικές θέσεις και εκτείνονται στα ευρύτερα υποκειμενικά χαρακτηριστικά τους. Ιδεολογικές, θεωρητικές, στρατηγικές και αξιακές ορίζουσες αναπροσδιορίζονται.

Η Αριστερά επιδεικνύει τα χειρότερα αντανακλαστικά τόσο στην κατανόηση του προβλήματος όσο και στις αναγκαίες προσαρμογές. Μοιάζει να μην κατανοεί πως η κρίση του πολιτικού συστήματος την περιλαμβάνει.

Ότι δεν είναι μια κρίση που εντοπίζεται σε καθεστωτικές δυνάμεις, στους διαπλεκόμενους, τους διεφθαρμένους και τους έχοντες νεοφιλελεύθερο πρόσημο. Η κρίση του πολιτικού συστήματος περιλαμβάνει πολλά περισσότερα και θεμελιακότερα, εξαναγκάζοντας σε ανασύνταξη μεγάλης έκτασης, που πρέπει να ξεκινήσει με την απόρριψη της λογικής ότι με τακτικές, χειρισμούς και εμμονές στα βασικά θα τα καταφέρει.

Σήμερα, το αίτημα για αλλαγή του πολιτικού συστήματος διογκώνεται και αποκτά μεγάλη δύναμη.

Ξεπερνά τα ανώδυνα, απορρίπτει τους μεταμορφισμούς και δεν πλαστογραφείται. Χλευάζει τα φτηνά κόλπα με τις ανθρωποθυσίες των δευτεροκλασάτων, επιμένοντας στο σάρωμα και σε μια ουσία, που ανιχνεύεται μακριά από τα κομματικά στερεότυπα. Διαπερνά τα κόμματα, αποδιαρθρώνοντάς τα (π.χ. η έννοια της κοινωνικής βάσης των κομμάτων αποδυναμώνεται και σχετικοποιείται, καθώς ολοένα και περισσότεροι αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται απΆ αυτό που ψήφισαν με κριτήρια μάλλον συγκυριακά). Δεν είναι μόνο οργή λαού, είναι και νηφάλια διατυπωμένη προσέγγιση. Είναι αμφισβήτηση, κοινή γνώμη αλλά και κίνημα μαζί.


Συγκροτείται έτσι ένας ριζοσπαστισμός αδιαμεσολάβητος, που αρνείται τις κομματικές στέγες, γιατί στοχεύει νΆ αλλάξει την εκπροσώπηση, τους κανόνες και την οργάνωσή της, δηλαδή νΆ αλλάξει την ίδια την πολιτική.

Ένας ριζοσπαστισμός, που διαψεύδει τόσο αυτούς που τον βλέπουν σαν απλό, δίχως προοπτική ξέσπασμα, ανίκανο να διαμορφώσει όρους αυτονομίας και χειραφέτησης, όσο κι αυτούς οι οποίοι, κρίνοντας από πλευρές αντιφατικότητας και σύγχυσης που αναδεικνύονται στην πορεία του, τον θεωρούν απλά επιφανειακό.

Τέλος, είναι φανερό ότι ο ριζοσπαστισμός, που αναπτύσσεται και μέσα από την αντιπαλότητα στο πολιτικό σύστημα, με τα χαρακτηριστικά που έχει πάρει, δεν μπορεί να εκφραστεί από την Αριστερά, καθώς μάλιστα την εντάσσει στις απαιτούμενες αλλαγές.

Εκ τούτοις, θα είχε σημασία να εντοπίσει κανείς ότι παραμένει ανοιχτός απέναντί της, κάτι που δεν απογράφεται στους κώδικες και στη γλώσσα της παραδοσιακής αριστερής επικοινωνίας.

Καταδείχνεται, όμως, σε κάθε μεταστροφή της Αριστεράς, σε κάθε απόπειρα για ουσιαστικότερες προσεγγίσεις. Αν αποφασίσει η Αριστερά «να ακούσει», τότε θα αντιληφθεί ότι της υποδεικνύεται από τα πράγματα ένας διαφορετικός δρόμος τόσο για την ίδια όσο και για την κρίση που διέπει τη σχέση της με το ριζοσπαστικό κίνημα.
Επιστροφή στην κορυφή
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούν 19, 2010 6:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Το αδιάκοπο και χωρίς "όρια" ξεπούλημα των κοινωνικών δικαιωμάτων !!!
Πηγή:
http://listonplace.blogspot.com/2010/06/blog-post_7655.html




O «συνταξιούχος» δεν έχει ρόλο, δεν έχει αξία, θα πρέπει να αποσυρθεί και να σβήσει χωρίς να "ενοχλεί" τους λοιπούς συντελεστές της παραγωγής...
listonplace


Οκτώ μήνες τώρα, ζούμε υπό το κράτος μιας πρωτόγνωρα, σε έκταση αλλά και εμμονή, ιδεολογικής τρομοκρατίας, η οποία έχει θέσει ως μοναδική θεματική στην ατζέντα της συζήτησης τα αριθμητικά μεγέθη της οικονομικής κρίσης.


Τόσο το πεδίο άσκησης της πολιτικής όσο και ο «χώρος» των κοινωνικών αναγκών και σχέσεων έχουν συρρικνωθεί και συμπυκνωθεί στην αγωνιώδη προβληματική του χρέους και των ελλειμμάτων...

Η εμβέλεια και η αποτελεσματικότητα της ασκηθείσας και ασκούμενης αυτής προπαγάνδας από τους ιδεολογικούς μηχανισμούς της αγοράς, του ΔΝΤ και των εγχώριων εκφραστών τους παραπέμπει σε άλλες, σκοτεινές εποχές και αποδεικνύει όχι μόνο την κυριαρχία των μηχανισμών αυτών, αλλά και την κατάπτωση των πολιτικών προσώπων και φορέων του πολιτικού μας συστήματος.

Η μετάθεση της ατζέντας
στην υποστήριξη των λογιστικών-μονεταριστικών πολιτικών εξοβέλισε και περιθωριοποίησε τον πιο σημαντικό παράγοντα της κοινωνικοοικονομικής δομής, το ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ και ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ, το οποίο εκλαμβάνεται πλέον, ως ένας κοινός οικονομικός συντελεστής στην όλη διαδικασία του κέρδους και της εκμετάλλευσης.

Τις ώρες, τις μέρες αυτές, συζητούνται και καθορίζονται οι ΗΔΗ ΕΙΛΗΜΜΕΝΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ για το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. Τα όσα θα επακολουθήσουν θα σηματοδοτήσουν νέα καθοριστική τομή στην ιστορία του - ούτως ή άλλως- ατελούς κοινωνικού κράτους στη χώρα μας.

Το κράτος αποσύρεται ουσιαστικά από την τριμερή χρηματοδότηση και συνεργασία. Οι συντάξεις, ως περιεχόμενο και ως νόημα, μετατρέπονται σε επιδόματα ανεπαρκή και για αυτή την ανθρώπινη επιβίωση.

Ο δημόσιος-κοινωνικός χαρακτήρας των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών θεσμών μετατρέπεται σε ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ, σε τυπικό ατομικό δικαίωμα.

Βασικό κριτήριο αποβαίνει η ανταποδοτικότητα, ήτοι η ιδιωτική δράση και συνεισφορά, μια διαδικασία που ανάγεται και νοηματοδοτείται ευθέως από τους μηχανισμούς της αγοράς.

Μεταβαίνουμε, συνεπώς,
σε ένα νέο πρότυπο μετα-αξιολόγησης («transvaluation») της κοινωνικής και της ανθρώπινης ύπαρξης και πράξης. Η πορεία δημιουργικότητας και προσφοράς ενός εργαζομένου, ενός πολίτη, μια πορεία βίου, απαξιώνεται, χάνει το νόημα της.

Σύμφωνα με την αγοραία μετα-αξιολόγηση, η ζωή έχει σημασία όσο καιρό δουλεύεις, όσο η εργασία σου εκλαμβάνεται ως ανταλλακτικό προϊόν στη διαδικασία της κεφαλαιακής συσσώρευσης και του ασύδοτου κέρδους.

Μετά την εργασία, η οποία παρατείνεται πλέον στο όριο της ανθρώπινης ζωής, ο «συνταξιούχος» δεν έχει ρόλο, δεν έχει αξία, θα πρέπει να αποσυρθεί και να σβήσει χωρίς να "ενοχλεί" τους λοιπούς συντελεστές της παραγωγής...


Η ελληνική κυβέρνηση αποδείχτηκε ανύπαρκτη ως πολιτική εξουσία που διαθέτει αυτόνομη βούληση και καθορίζει στόχους. Η διαπραγμάτευση απαιτεί την ύπαρξη δύο πόλων εξουσίας, οι οποίοι διαλέγονται και συμφωνούν ή συγκρούονται.

Στην περίπτωση μας υπήρξε μόνον ένας πόλος, αυτός του ΔΝΤ και των κυρίαρχων χρηματοπιστωτικών δομών. Αυτός ο πόλος εξουσίας επέβαλε τις επιλογές του και η ελληνική κυβέρνηση απλώς συνηγόρησε, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης συναλλαγής...

Αν η μια εκδοχή της εθνικής εκποίησης περιλαμβάνει το ξεπούλημα, μέσω των ιδιωτικοποιήσεων, της δημόσιας-κρατικής περιουσίας, το έτερο πεδίο εκποίησης, αυτό του ανθρώπινου-κοινωνικού κεφαλαίου, θα αποδειχτεί μεσοπρόθεσμα ακόμα πιο ζημιογόνο.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες