Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα: Ξαφνική μεταστροφή νεοταξιτών

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ουζερί: Ο Μπελαμής



Ένταξη: 19 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 212
Τόπος: Βενετία 16ος αι.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 31, 2007 4:52 pm    Θέμα δημοσίευσης: Κάποιο λάκκο έχει η φάβα: Ξαφνική μεταστροφή νεοταξιτών Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα: "Εθνική" μεταστροφή νεοταξιτών.


Καραμπινάτη είδηση πρώτη: Η Ντόρα, ξαφνικά, "ανακαλύπτει" τον εποικισμό και μιλά μέσα στη Βουλή για "ύπαρξη προβλήματος" και "πως ο αριθμός των λαθρομεταναστών παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις". Ίσως η Ντόρα να θέλει να φιλοτεχνήσει και ένα φιλολαϊκό προφίλ. Μπορεί. Το σίγουρο όμως είναι ότι με τρία εκατομμύρια μετανάστες, πλέον, η Ντόρα και τα λοιπά αφεντικά των "αντιρατσιστικών" σωματείων με την χοντρή κονόμα από τις Σημιτικές επιδοτήσεις, κάνουν άνετα την δουλειά τους και δεν χρειάζεται να ρισκάρουν με εκρηκτικές καταστάσεις και κοινωνικές αναταραχές (είδηση νο 3, θα αναφερθώ παρακάτω).

Ο καθένας καταλαβαίνει ότι όχι τρία αλλά οχτακόσια τρία εκατομμύρια μετανάστες θα ήθελαν να εισάγουν οι δουλέμποροι του Σύριζα, της Νουδού και του Σημίτη. Ταυτόχρονα όμως, ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι όσο οι συνειδήσεις και τα αντανακλαστικά δεν έχουν ακόμη απονεκρωθεί τελείως, τα αφεντικά των "αντιεξουσιαστών"-"αντιρατσιστών" φοβούνται ότι ένας απολύτως ανεξέλεγκτος εποικισμός με
1) Σκλάβους
2) Εγκληματίες
3) Οικονομικούς, όχι μετανάστες, αλλά τυχοδιώκτες
4) Ουτσεκάδες
5) Λοιπούς τραμπούκους, υπηρέτες του ΝΑΤΟ και καθιζήματα οιασδήποτε λογής, πρωτοκλασάτους ναρκωτεμπόρους και σωματέμπορους διεθνούς εμβέλειας,

τότε κινδυνεύει να πυροδοτήσει την λαϊκή αγανάκτηση με αλυσιδωτές αντιδράσεις και μάλιστα μη αναστρέψιμα.
Ως εκ τούτου τρία εκατομμύρια μετανάστες, είναι προς το παρόν, ένα επαρκές προζύμι για να κάνουν οι αιματοπίνηδες τη δουλειά τους χωρίς να διακινδυνέψουν άλλο.
Για όσους αμφισβητούν το 3 εκατομμύρια μετανάστες ή το θεωρούν ολότελα γελοίο: Ένα από τα Γραφεία Τύπου της Πρεσβείας, η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, δημοσίευσε πρόσφατα τον αριθμό 2,5 εκατομμύρια για τους μετανάστες που έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα!!! Όταν οι νεοταξίτες βγαίνουν ΑΝΟΙΧΤΑ και αναγνωρίζουν αυτά τα στοιχεία καταλαβαίνουμε ότι ακόμη και το τρία εκατομμύρια σαν αριθμός έχει από καιρό ξεπεραστεί.


Για να καταλάβουμε πόσο βαθύς είναι ο λάκκος της φάβας διαβάστε το παρακάτω. Είναι κείμενο της νεοταξικής Lifo (η Ελευθεροτυπία μπροστά της φαντάζει "βίοι αγίων"). Να σημειωθεί ότι το πρώτο, αν θυμάμαι καλά, φύλλο της Lifo είχε στο εξώφυλλο μία μικρή μαύρη κοπέλλα, ξυπόλητη, πάνω στον Ιερό Βράχο να απλώνει μπροστά από τον Παρθενώνα την μπουγάδα της με μανταλάκια σε ένα σκοινί. Από κάτω με μεγάλα γράμματα έγραφε: "Κάνε το ΤΕΣΤ: Πόσο ρατσιστής είσαι;;". Το κείμενο υπογράφεται με το όνομα "Δέσποινα Τριβόλη". Σαν να μην έφτανε αυτό η Lifo δημοσιεύει και σχόλιο αναγνώστη της στο οποίο ο "αντιμεταναστευτικός" παροξυσμός προσεγγίζει θα λέγαμε τα όρια του ρατσισμού. Πρωτοφανή πράγματα από βαμμένους νεοταξίτες και επαγγελματίες "αντιρατσιστές"!!!!!!!!
Το κείμενο (συν το σχόλιο) επειδή είναι σχετικά μεγάλο το παραθέτω με μπλέ χαρακτήρες για όποιον θέλει να το προσπεράσει και να φτάσει στο τέλος όπου παραθέτω και την τρίτη είδηση. Αν αυτά τα λέγαμε εμείς, (για τους ακροδεξιούς ή τους εθνικιστές δεν το συζητάμε καν), θα μας έριχναν στην πυρά ως φασίστες. Η Lifo έπειτα από τόση "αντιρατσιστική" προπαγάνδα έχει τώρα κάθε δικαίωμα να "ανακαλύπτει" τώρα την αλήθεια -μέχρι και τον ρατσισμό να προσεγγίζει αν λάβουμε υπ'όψιν τα συνασπισμίτικα στάνταρτς...

Ολόκληρο το κείμενο της Lifo (συν το σχόλιο):

ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ & ΠΕΡΙΞ
Το νέο γκέτο της Αθήνας

ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΡΙΒΟΛΗ

Όλοι περίμεναν ότι εδώ θα γεννιόταν το Σόχο της Αθήνας. Αλλά η πραγματικότητα αποδείχτηκε διαφορετική. Έτσι, το παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης μεταμορφώθηκε βαθμηδόν σΆ ένα σκληρό γκέτο με άεργους μετανάστες, ναρκωτικά, πόρνες και άστεγους. Κάτω από τα τελευταία λοφτ και τις γκαλερί, η περιοχή κυριαρχείται πια από τους πιο απελπισμένους παρίες της.

Πολλοί μιλούν για οργανωμένο σχέδιο, άλλοι για την εγκληματική αδιαφορία και ασχετοσύνη των αρμοδίων, που κατάφεραν να μετατρέψουν μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας σε γκέτο. Το σίγουρο είναι πως, όπως όλα τα γκέτο του κόσμου, και αυτό εδώ εξυπηρετεί μια «ανάγκη»: όλοι οι άνθρωποι που δεν θέλει κανείς έχουν «πεταχτεί» μαζί στην ίδια γειτονιά.

Είναι 18:00 το απόγευμα στην «κοιλιά της πόλης». Στη Μενάνδρου ο δρόμος έχει κλείσει άτυπα από μια αυτοσχέδια αγορά, οπού Τσιγγάνοι και Πακιστανοί πουλούν αγγούρια, κρεμμύδια, σπίρτα και τηλεκάρτες ανάμεσα σε σωρούς ολόκληρους από σκουπίδια. Η Σοφοκλέους θυμίζει εφιάλτη: Ο δρόμος έχει φρακάρει από μετανάστες και άστεγους που τρέχουν για το συσσίτιο του Κέντρου Υποδοχής Αστέγων, ενώ οι χρήστες τρυπιούνται ανάμεσα σε πλαστικά μπουκάλια και σκουπίδια. Στα δεξιά, στην οδό Γερανίου, μπροστά από τα κλειστά μαγαζιά έχει στηθεί το νέο μεγάλο στέκι της διακίνησης ναρκωτικών στην Αθήνα. Αγόρια και κορίτσια με σβηστά μάτια κάθονται στα γκρίζα σκαλιά και κάνουν νταραβέρι με τους εμπόρους. Η μυρωδιά είναι αποπνικτική. Το ίδιο βράδυ στην οδό Ευριπίδου -λίγο πιο κάτω από τη λαχαναγορά- ανάμεσα στα μποτιλιαρισμένα αυτοκίνητα και τους γεμάτους γκραφίτι τοίχους, το πεζοδρόμιο είναι γεμάτο με τουλάχιστον 40 Νιγηριανές πόρνες που κάνουν πιάτσα ανάμεσα στα φρακαρισμένα αυτοκίνητα. Αντίο αθηναϊκό εμπορικό τρίγωνο - καλημέρα νέο αθηναϊκό γκέτο.

Η συγκεκριμένη γειτονιά -το τρίγωνο δηλαδή κάτω από την αγορά και μέχρι την Πειραιώς, μεταξύ Ομόνοιας και Πλατείας Μοναστηρακίου- ήταν πάντα μια λαϊκή εμπορική γειτονιά. Εδώ έμεναν άνθρωποι που δούλευαν σε λαϊκές βιοτεχνίες, εδώ ήρθαν και τα πρώτα μέλη της πακιστανικής και κινέζικης κοινότητας στα μέσα της δεκαετίας του ΅90 - δυο κοινότητες που έδωσαν και την πρώτη νότα «εξωτισμού» στη λευκή Αθήνα. Η λαϊκότητά της εξάλλου ήταν αυτό που έκανε αυτήν τη γειτονιά την πιο γοητευτική της Αθήνας: πού αλλού θα μπορούσε να βρει κανείς μαγαζιά που πουλούσαν από παραδείσια πουλιά μέχρι κουφέτα και σφουγγάρια; Τα φτηνά νοίκια, οι γκαλερί που ξεφύτρωναν παντού, η ανάπτυξη της γειτονιάς του Ψυρρή ως πόλου εναλλακτικής διασκεδάσης και downtown κατοικίας έδωσαν ώθηση στην περιοχή. Νέοι επαγγελματίες, γραφίστες, αρχιτέκτονες, σχεδιαστές, καλλιτέχνες νοίκιασαν και αγόρασαν καταστήματα, γραφεία και σπίτια, δίπλα σε μαγαζιά μπαχαρικών και βιοτεχνίες. «Όλοι νομίζαμε πως η περιοχή θα γινόταν όπως έχει γίνει το downtown όλων των πόλεων, κάτι σαν το East Village ή το Soho» λέει ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, ψυχή του μπαρ-εστιατορίου Guru στην Πλατεία Θεάτρου κι ένας από τους πρώτους που επένδυσαν στην περιοχή σχεδόν 10 χρόνια πίσω. «Διαψευστήκαμε οικτρά» προσθέτει.

Η περιοχή άρχισε να αλλάζει ριζικά λίγο μετά τους Ολυμπιακούς - κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσε να πει κανείς πως όλοι οι ανεπιθύμητοι της πόλης, όλες οι μειονοτικές ομάδες που δεν ήθελε κανείς, μαζεύτηκαν στο ίδιο μέρος την ίδια στιγμή: πρεζάκια, άστεγοι, πόρνες και αλλοδαποί «πετάχτηκαν» σε μία περιοχή. Κι αφέθηκαν και αυτοί και η περιοχή στην τύχη τους.

Η αρχή έγινε με την ίδρυση της ΔΆ Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στη Σοφοκλέους στο τέλος του 2003. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν πως η μονάδα του ΟΚΑΝΑ ήταν ο βασικός λόγος για την υποβάθμιση της περιοχής, μιας και μαζί με τους χρήστες ήρθαν και οι έμποροι ναρκωτικών. Αυτό -δυστυχώς- επιβεβαιώνεται και από κύκλους της Δίωξης Ναρκωτικών, που αναφέρουν πως μετά την εγκατάσταση της Θεραπευτικής Μονάδας υπήρξε κατακόρυφη αύξηση στη χρήση και διακίνηση ναρκωτικών στην περιοχή. Σημειώνουν μάλιστα πως η πιάτσα της αθηναϊκής διακίνησης ηρωίνης -που σε αυτή την περιοχή γίνεται ως επί το πλείστον από Αφρικανούς- έχει πλέον μεταφερθεί από την Ομόνοια στη οδό Γερανίου. Το πρόβλημα δεν είναι ο ΟΚΑΝΑ, που κάνει ιδιαίτερο αξιόλογο έργο, αλλά η δημιουργία της συγκεκριμένης μονάδας στο κέντρο της πόλης. «Έχουμε γράψει κατΆ επανάληψη στις αναφορές μας προς το υπουργείο Υγείας πως οι μονάδες του ΟΚΑΝΑ στο κέντρο της πόλης συνεισφέρουν σοβαρά στην υποβάθμιση της περιοχής» αναφέρουν από τη Δίωξη. Εξάλλου, οι συλλήψεις δεν κάνουν και πολλά - την επομένη, μετά το αυτόφωρο και τον εισαγγελέα, οι ίδιοι άνθρωποι είναι πάλι πίσω στους ίδιους δρόμους.

Δεν είναι τυχαίο πάντως πως η συγκεκριμένη μονάδα «διέλυσε» τον κοινωνικό ιστό της γειτονιάς, γεμίζοντάς την με εμπόρους και άπειρους χρήστες. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΕΚΤΕΠΝ (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής) η ΔΆ Θεραπευτική Μονάδα λειτουργεί κυρίως με πρόγραμμα «χαμηλού ουδού» (γνωστό και ως πρόγραμμα χαμηλών προδιαγραφών), πραγματοποιώντας εισαγωγές και από άλλες μονάδες θεραπείας. Με λίγα λόγια, σε αυτήν τη μονάδα πηγαίνουν χρήστες που αδυνατούν να ολοκληρώσουν το βραχυπρόθεσμο, «δύσκολο» πρόγραμμα του ΟΚΑΝΑ κι έτσι ακολουθούν ένα πιο χαλαρό, ελαστικό πρόγραμμα κατά το οποίο απλώς τους χορηγείται μεθαδόνη. «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αυτά τα προγράμματα - της νοοτροπίας περάστε, πάρτε τη δόση σας και φύγετε. Δεν είναι θέμα να δίνεις στο χρήστη το υποκατάστατο και μετά να του λες να φύγει. Και αυτά τα προγράμματα είναι που δυστυχώς δημιουργούν και τη μεγαλύτερη παρενόχληση στην τοπική κοινωνία. Αν υπήρχε καλή διαχείριση του προγράμματος δεν θα ενοχλούσαν. Και χρειάζεται και η συμμετοχή των πολιτών σε μια τέτοια μονάδα, αλλιώς έχουμε φαινόμενα τύπου Ψωμιάδη στη Θεσσαλονίκη - που ξεσήκωσε όλη τη Θεσσαλονίκη για να μην πάει ο ΟΚΑΝΑ εκεί» υποστηρίζει η Μένη Μαλλιώρη, πρώην πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ. Ας σημειωθεί πως η ηγεσία του ΟΚΑΝΑ, βρίσκεται μεταξύ προέδρων και αρνήθηκε να μας μιλήσει.

Το 2004, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, εμφανίστηκαν και οι πρώτες Νιγηριανές πόρνες στην περιοχή. Κατέλαβαν την περιοχή κάτω από τη λαχαναγορά και τις αρχές της Ευριπίδου - μια πιάτσα που μέχρι τότε ανήκε παραδοσιακά στις τραβεστί. Κανείς, ούτε ο αρμόδιος προϊστάμενος του Τμήματος Ηθών αλλά ούτε και οι μη κυβερνητικοί οργανισμοί που ασχολούνται με το trafficking, δεν ξέρει με σιγουριά πόσες είναι. Το μόνο σίγουρο, σύμφωνα με το Τμήμα Ηθών, είναι πως ο αριθμός τους έχει αυξηθεί κατά πολύ με τα χρόνια. Όπως εξάλλου και με τις συλλήψεις για τα ναρκωτικά, οι κοπέλες πάνε στο αυτόφωρο και το επόμενο βράδυ ξαναβγαίνουν στο δρόμο. «Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο γιατί αυτές οι κοπέλες έχουν όλες κάρτα πολιτικού πρόσφυγα και ακόμα και τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιούν είναι νομικά πάρα πολύ δύσκολο να σφραγιστούν» λέει ο αρμόδιος προϊστάμενος του Τμήματος Ηθών. Η μόνη λύση θα ήταν φυσικά να εξαλειφθεί το κύκλωμα. Όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις trafficking, είναι εξαιρετικά δύσκολο να καταδικαστούν οι μαστροποί: οι κοπέλες είναι πολύ φοβισμένες για να καταθέσουν· τις απειλούν ότι θα τους κάνουν βουντού, πως θα βλάψουν την οικογένειά τους στη Νιγηρία, ενώ το κάψιμο με σίδερο και οι βιασμοί είναι κομμάτια της καθημερινότητάς τους. Και φυσικά όσες προσαγωγές κι αν κάνει το Τμήμα Ηθών, το επόμενο βράδυ οι κοπέλες είναι πάλι εκεί, στο πόστο τους. Από τη στιγμή βέβαια που η ελληνική πολιτεία δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσει το πολύ σοβαρό θέμα του trafficking -το οποίο ζει και βασιλεύει στην Ελλάδα-, ούτε και για να προστατέψει αυτές τις κοπέλες, οι Νιγηριανές αποτελούν άλλο ένα αναπόσπαστο κομμάτι της παρακμής της περιοχής.

Το 2005 εγκαινιάστηκε στη Σοφοκλέους και το Κέντρο Υποδοχής Αστέγων. Μια προσπάθεια σίγουρα αξιόλογη, που δυστυχώς όμως επιβάρυνε ακόμα περισσότερο τη γειτονιά: 1.200 άτομα -άστεγοι, μετανάστες, χρήστες- τρώνε εδώ κάθε μέρα. Παράλληλα, η μεταναστευτική κοινότητα, που μέχρι πρόσφατα αποτελείτο από Κινέζους και Πακιστανούς εργαζόμενους που τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους και με την υπόλοιπη γειτονιά, άλλαξε χαρακτήρα (κυρίως λόγω της εισχώρησης Αφρικανών εμπόρων ναρκωτικών, καθώς και αλλοδαπών χρηστών), με αποτέλεσμα έναν άτυπο πόλεμο μεταξύ των αλλοδαπών διαφορετικής εθνικότητας της γειτονιάς.

Το παζλ συμπληρώθηκε με την υποβάθμιση του Ψυρρή. Η φούσκα του πόλου εναλλακτικής νυχτερινής διασκέδασης αλλά κυρίως του τόπου κατοικίας «downtown» έσκασε πολύ γρήγορα. ¶νοιξαν εκατοντάδες μαγαζιά -καφέ-μπαρ, ταβέρνες, εστιατόρια- σε ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα: πολλά χωρίς άδεια, τα περισσότερα χωρίς να τηρούν έστω και ελάχιστα τις προδιαγραφές. Η περιοχή κατάντησε ένα πελώριο σουπερμάρκετ μαζικής διασκέδασης με άπειρα σκουπίδια - αφόρητη και για τους παλιούς αλλά και για τους νέους του κατοίκους. Ο Μάριος Τσουρουπής μετακόμισε στη γειτονιά το 2003. Στο ισόγειο του κτιρίου του άνοιξε ένα μπαρ με πολύ δυνατή μουσική που ξενυχτούσε μέχρι τις 6:00 το πρωί, χωρίς καμία ηχομόνωση. Ο κ. Τσουρουπής καλούσε την αστυνομία, τηλεφωνούσε στο δήμο -έπαιρνε τηλέφωνο το ίδιο το μπαρ- μέχρι που άρχισε να δέχεται απειλητικά τηλεφωνήματα. «Σύμφωνα με τη νομοθεσία, από τον 3ο όροφο και μετά είναι γενικές κατοικίες, ενώ επιτρέπεται και βιοτεχνία ελαφράς όχλησης. Ενώ υπάρχει αυτή η νομοθεσία, δεν έχει γίνει καμία μέριμνα για τους κατοίκους» λέει ο ίδιος. Δεν είναι τυχαίο πως στου Ψυρρή έχουν απομείνει πλέον μόνο 500 κάτοικοι. Η αναβάθμιση της περιοχής έχει πλέον επισήμως αποτύχει.

Κάτοικοι και καταστηματάρχες που εγκαταλείπουν την περιοχή (ενδεικτικό είναι πως στην Ευριπίδου από τρεις φούρνους που λειτουργούσαν υπάρχει πλέον μόνο ο ένας), χρήστες κι έμποροι, σκουπίδια, πόρνες, άστεγοι και μετανάστες συνθέτουν την εικόνα μιας επιθετικής καινούργιας κατάστασης που θυμίζει όλο και περισσότερο γκέτο: περιστατικά σαν αυτό που περιγράφει η Ιωάννα Κωστίκα, γραφίστρια που έχει το γραφείο της στην περιοχή εδώ και 3,5 χρόνια, έχουν γίνει πλέον συνηθισμένα: «Κάτω από το γραφείο μου έχει πρακτορείο για υπεραστικά τηλεφωνήματα. Ένα απόγευμα, κάποιος μπήκε μέσα και έκλεψε 10 ευρώ. Σε λιγότερο από μισή ώρα είχαν μαζευτεί από κάτω 20 Πακιστανοί και 20 Αφρικανοί οι οποίοι παίζανε ξύλο με κοτρόνες και δοκάρια από την οικοδομή. Σκοτωνόντουσαν κυριολεκτικά. Η αστυνομία εμφανίστηκε μετά από 45 λεπτά». Παράλληλα, κανείς δεν θέλει να πάρει την ευθύνη αυτής της απεγνωσμένης πραγματικότητας - ή να κάνει κάτι για να λύσει το θέμα. Η αστυνομία παραπέμπει στο δήμο, ο δήμος στον εισαγγελέα και τούμπαλιν. Πολλοί μιλούν για ένα σύστημα που μοιάζει σαν να έχει φτιαχτεί για να μη λειτουργεί.

Ενδεικτικό είναι πως σε ένα συμβούλιο που έγινε μετά από προτροπή και μεγάλο αγώνα των κατοίκων, των εργαζομένων και των ιδιοκτητών καταστημάτων με αντιπρόσωπους του ΥΠΕΧΩΔΕ, του δήμου και της αστυνομίας, τα αποτελέσματα ήταν άκρως απογοητευτικά. «Μας έδωσαν την εντύπωση πως ζουν σε μια άλλη πόλη από αυτή που ζούμε εμείς, σαν να τα άκουγαν αυτά τα πράγματα για πρώτη φορά» λέει ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης. Πράγματι, κανείς στο Δήμο Αθηναίων δεν θεώρησε τον εαυτό του αρκετά αρμόδιο επί του θέματος για να μας μιλήσει - όλοι μας παρέπεμπαν σε κάποιον άλλον. Κι όμως, όλα αυτά γίνονται στο κέντρο της πόλης. Αυτήν τη στιγμή στο πίσω μέρος του Δημαρχείου τα μαρμάρινα σκαλιά είναι γεμάτα χρήστες που ψάχνουν για τη δόση τους.

Πολλοί μιλούν για οργανωμένο σχέδιο, άλλοι για την εγκληματική αδιαφορία και ασχετοσύνη των αρμοδίων που κατάφεραν να μετατρέψουν μια από τις ωραιότερες γειτονιές της Αθήνας σε γκέτο. Το σίγουρο είναι πως, όπως όλα τα γκέτο του κόσμου, και αυτό εδώ εξυπηρετεί μια «ανάγκη»: όλοι οι άνθρωποι που δεν θέλει κανείς έχουν «απομονωθεί» μαζί στην ίδια γειτονιά.

Θα μπορούσε να πει κανείς πως το παράξενο της υπόθεσης μοιάζει να είναι η τοποθεσία: καμία ευρωπαϊκή πόλη δεν έχει γκέτο στο κέντρο, δίπλα ακριβώς από τα τουριστικά αξιοθέατα. Κι όμως, το πραγματικά παράδοξο είναι αλλού: η μοναδική αθηναϊκή ευρεσιτεχνία είναι το πώς μια περιοχή που έζησε την «ανάπλαση» και την «άνθιση» -τη γνωστή συνταγή του λεγόμενου gentrification, με γκαλερί, λοφτ, μπαρ και καλλιτέχνες- κατάφερε μέσα σε λιγότερο από δέκα χρόνια όχι μόνο να γίνει χειρότερη από πριν, αλλά και να μεταμορφωθεί στο πρώτο κεντρικό αθηναϊκό γκέτο.




Και το σχόλιο από αναγνώστη της Lifo:

Κυρία Τριβόλη,
Θερμά συγχαρητήρια για το ρεπορτάζ και το πόνημά σας ! Επιτέλους, κάποιος γράφει την «πραγματική πραγματικότητα». Δεν θα συμφωνήσω μόνο στην απογοήτευση για την εξέλιξη της περιοχής που προκύπτει από την περιγραφή των τεκταινομένων. Κα Τριβόλη, ήταν «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου». Ήταν μια φαντασίωση ορισμένων «δήθεν» που αδυνατώντας να ζουν στην Ν. Υόρκη ή στο Λονδίνο, όπου νόμιζαν ότι η Ζωή τούς χρωστούσε να διαβιούν και να «μεγαλουργούν», ζούσαν στην «ταπεινή» Αθήνα. «Ατυχώς», η Αθήνα δεν είχε, μέχρι πρόσφατα δείγματα από τη βρωμιά όλου του κόσμου. Ενθουσιάστηκαν λοιπόν όταν άρχισε να καταφθάνει (η βρωμιά), γιατί θεώρησαν ότι ζώντας π.χ. στου Ψυρρή θα φαντασιώνονταν και κυρίως θα πούλαγαν μούρη ότι ζουν στο αντίστοιχο του νεοϋρκέζικου Σόχο, με τσαϊνατάουν και λοιπές μαλακίες. Ας πούμε τα πράγματα ως έχουν : Οι λαθρομετανάστες δεν είναι φορείς πολιτισμού και προόδου. Είναι δύο πράγματα : 1. Είτε φθηνή και ανασφάλιστη εργασία προς όφελος αυτών που έχουν την ισχύ να επιβάλλουν στην υπόλοιπη κοινωνία τις παρενέργειες και τα δεινά που υφίσταται από την παρουσία τους 2. Είτε τυχοδιωκτικά και εγκληματικά στοιχεία, όργανα δικτύων προώθησης προϊόντων λαθρεμπορίου και ναρκωτικών. Μια τρίτη ολιγοπληθής κατηγορία, πραγματικών πολιτικών προσφύγων και αναξιοπαθούντων οφείλει να αντιμετωπίζεται με φροντίδα, αλλά και περιορισμό. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να λύσει, ανθρωπιστικά, όλες τις συμφορές που γεννιούνται ανά τον Κόσμο, από τις πολιτικές επιλογές των ισχυρών κρατών. Όσο για τους «αντιρατσιστές» , Καλώς Ήρθατε στην πραγματικότητα : η ανεξέλεγκτη λαθρομετανάστευση έχει κάνει το 95% των ευρωπαίων ορθολογιστές υπέρμαχους του αυτονόητου, δηλ. «ρατσιστές» που επιθυμούν τον τερματισμό της. Με την στενόμυαλη πολιτική υπεράσπισης λαθρομεταναστών σε λίγο το 95% θα γίνει 100% και θα επιθυμεί ανατριχιαστικά μέτρα. Ήδη, ο Υπ. Εσωτερικών της Μάλτας ζήτησε «να πετιούνται στη θάλασσα».




Η πλάκα είναι ότι το Ρεσάλτο από καιρό ήθελε να κάνει αφιέρωμα στα γκέτο της Αθήνας και κυρίως σε αυτό της Αγοράς. Όχι για να μάθει ο κοσμάκης την αλήθεια, (αυτός ούτως ή άλλως την τρώει στη μάπα) αλλά για να ενημερωθεί η Αριστερά του Κολωνακίου για την πρόοδο των έργων της χωρίς να έρθει στην δυσάρεστη θέση να επισκεφθεί επιτοπίως το εργοτάξιο διακινδυνεύοντας να μολύνει τις σόλες της. Μας πρόλαβε η Lifo!!! Έ, ρε κάτι τρελά πράματα....


Η σημαντικότερη όμως είδηση είναι η εξής: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=786900

Για όσους δεν θα ανατρέξουν στην παραπομπή, συνοπτικά αναφέρω πως πρόκειται για είδηση που αφορά στις κινητοποιήσεις στο Αιγάλεω όπου κάτοικοι και μικροκαταστηματάρχες βγαίνουν στους δρόμους επειδή "ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ". Φυσικά το Ιντυμήντια του Τεγόπουλου το παρουσιάζει σαν άλλο ένα "ρατσιστικό κρούσμα". Κάπου μάλιστα, ένας αριστερός της Πατριάρχου Ιωακείμ και του Ντα Κάπο, λεέι πως Ιρακινοί και άλλοι πρόσφυγες ζουν τριάντα χρόνια στο Αιγάλεω και το "αυγό του φιδιού" ήρθε τώρα να διαταράξει την θαυμαστή συνύπαρξη τόσων χρόνων!! Όμως δεν ζούμε όλοι στην Αναγνωστοπούλου. Ξέρουμε καλά ότι η πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα δεν είχε μετανάστη πριν από το 1990 ούτε για δείγμα! Γιατί τόσο χονδροειδή ψέμματα και πρόχειρη προπαγάνδα; Η Πρεσβεία εγκρίνει άραγες κονδύλια για τόσο προχειροφτιαγμένη προπαγάνδα;

Πρόκειται λοιπόν για αυτό που λέγαμε: Από καιρό υπάρχουν αντιδράσεις, δεν υπάρχει λόγος να ρισκάρουμε άλλο. Ας βγούμε τώρα "αντιμεταναστευτικά", εμείς οι κραγμένοι "αντιρατσιστές", γιατί τόσο καιρό παίζουμε με την φωτιά και τρία εκατομμύρια εισαγμένοι σκλάβοι, τυχοδιώκτες και εγκληματίες είναι υπεραρκετοί και τα μεροκάματα να ξεφτυλίσουμε, και κόμματα μεταναστών να δημιουργήσουμε, και μειονότητες να εμφανίσουμε, και τα συνδικάτα να διαλύσουμε, και την κοινωνική συνοχή να εξαφανίσουμε.

Πάλι κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Βαθύ και βρώμικο όπως πάντα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Μπρακούλιας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 31, 2007 5:46 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Κατά τη γνώμη μου στο άρθρο της Lifo δεν υπάρχει κανένας "λάκκος".
Ούτε ρατσισμός, φυλετικός τουλάχιστον, παρά μόνο κοινωνικός.
Θρηνούν τα πουλάκια μου επειδή η περιοχή Αθηνάς-Κουμουνδούρου παρά τις προσδοκίες τους ΔΕΝ έγινε η αθηναική εκδοχή του κοσμοπολίτικου (αλλά εξίσου βρωμερού, παρακμιακού και γεμάτου ναρκωτικά) λονδρέζικου Σόχο που σε κάθε βήμα, θα σε πλησιάσει κάποιος έμπορας και θα σου προτείνει ό,τι Φυσική και Χημεία κυκλοφορεί στην πιάτσα!
Εμ βέβαια!
Με τέτοια δυσωδία, σκουπίδια, πόρνες, πρεζόνια, άστεγους, μετανάστες (είπαμε, ως προοδευτικοί τους θέλουμε αλλά μακριά από εκεί που μένουμε και διασκεδάζουμε) πού να πάνε τα συνασπιστήρια στην πλατεία Θεάτρου, τη Γερανίου, τη Μενάνδρου, να γευθούν μούλτι-κούλτι και εξωτικές κουζίνες
στα έθνικ εστιατόρια που εξακολουθούν να ανοίγουν
στην περιοχή!
Γενικά, παρά το γεγονός ότι καταγράφει με ακρίβεια τη θλιβερή πραγματικότητα στο κέντρο της πόλης του Περικλή, το άρθρο του Lifo ζέχνει
βορειοπροαστίτικο "αριστερό" ελιτισμό και ακούγεται σαν θρηνωδία Συνασπισμένων που καθ΄οδόν προς το Σόχο των ονείρων τους, έκαναν αναγκαστική και ανώμαλη προσγείωση στον πολυπολιτισμικό εφιάλτη που οι ίδιοι δημιούργησαν...


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Μπρακούλιας στις Τετ Οκτ 31, 2007 6:14 pm, 3 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Ουζερί: Ο Μπελαμής



Ένταξη: 19 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 212
Τόπος: Βενετία 16ος αι.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Οκτ 31, 2007 6:09 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι εργολάβοι στο Αμέρικα, δηλαδή ο αμερικανός Βωβός για να καταλαβαινόμαστε, όταν θέλει να ξεφτιλίσει ένα ή περισσότερα οικοδομικά τετράγωνα και μετά να τα αγοράσει κοψοχρονιά για να τα "αξιοποιήσει", κάνει το εξής: Παίρνει μια πολυμελή και εξαθλιωμένη οικογένεια μαύρων, της νοικιάζει ένα διαμέρισμα και προχωρά στην πολύ φιλάνθρωπη πράξη να της πληρώνει ο ίδιος το ενοίκιο. Αν δε φτάνει αυτό, παίρνει και δεύτερη και τρίτη οικογένεια. Με τον καιρό και με την βοήθεια του ρατσισμού και του φυλετικού χάσματος που ΠΟΤΕ δεν εξαλείφθηκε στην αμερικανική κοινωνία αλλά απεναντίας ΠΑΝΤΑ επιδεινονώταν γιατί οι πολυπολιτισμικές κοινωνίες αυτό δημιουργούν και αυτό ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ, με τον καιρό λοιπόν, τα γύρω διαμερίσματα και τα γύρω σπίτια "άδειαζαν" και νοικιάζονταν ή πωλούνταν το γρηγορότερο δυνατόν (οι τιμές πέφταν μέρα με τη μέρα) σε άλλους μαύρους ή και άλλους γκετοποιημένους. Σε μερικά χρόνια ο αμερικανός Βωβός ερχόταν για να μαζέψει του καρπούς του: αυτό στο οποίο είχε αρχικά εγκαταστήσει τόσο φιλάνθρωπα την φτωχή μαύρη οικογένεια είχε τώρα μετατραπεί σε μια απερίγραπτα υποβαθμισμένη γειτονιά για την οποία πλήρωνες να φύγεις, όχι να ζήσεις. Ο αμερικανός Βωβός αγόραζε τώρα ολόκληρη την συνοικία για πενταροδεκάρες, η αρχική επένδυση (η δαπάνη για το ενοίκιο ή τα ενοίκια δυό-τριών απόρων οικογενειών) του είχε αποφέρει χιλιαπλάσια κέρδη!! Υπάρχουν στον κόσμο ανάλογες "επενδύσεις", τόσο κερδοφόρες;;

Στην Ελλάδα, το κόμμα του Λαλιώτη από εικοσαετίας, εισήγαγε αυτό το μοντέλο για τις περιοχές Γκάζι, Κεραμικός, Μεταξουργείο, Βοτανικός, Ψυρρή. Δεν μιλάω για εγκατάσταση μεταναστών. Μιλάω για πριν το '90. Την διαδικασία θα την περιγράψω εκτενώς εν καιρώ. Για να μην είμαι άδικος, την αρχή την είχε κάνει ο Καραμανλής μεταπολεμικά αλλά εκείνος δεν το έκανε συνειδητά για τους εργολάβους. Το έκανε συνειδητά για τους φίλους του τους βιομηχάνους ώστε να μην μπαίνουν στον κόπο να μισθώνουν λεωφορεία για να μεταφέρουν τους εργάτες και γενικά να έχουν μαντρωμένο στην Αθήνα (και τα άλλα αστικά κέντρα) έτοιμο, πολυπληθές και φτηνό εργατικό δυναμικό. Είναι ο καιρός της "εσωτερικής μετανάστευσης" που πάνω κάτω όσον αφορά τα εργασιακά αποσκοπούσε στα φτηνά μεροκάματα αλλά και την διάλυση των τοπικών κοινωνιών. Το αποτέλεσμα ήταν τότε το 60% των βιομηχανιών να εγκατασταθεί μέσα στο λεκανοπέδιο ή γύρω από αυτό.

Ο Λαλιώτης παρέλαβε αυτή την κατάσταση και ονειρεύτηκε ότι στην έκταση που ξεκινά από τους πρόποδες της Ακρόπολης μέχρι τον Ρέντη και το Μοσχάτο θα ανεγείρονταν τα Βίλατζ σίνεμας, τα κωλάδικα και τα διασκεδαστράδικα της Πειραιώς και της Ιεράς Οδού, οι καφετέριες της Αποστόλου Παύλου (το παραμυθάκι της "ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων"), η ξεφτίλα του Ψυρρή, τα ομοφυλόμπαρα στο Γκάζι, οι κάθε λογής "γκαλερί", "πολυχώροι" και χώροι δήθεν της "Τέχνης" και της πλάκας.

Πρέπει λοιπόν να δούμε και αυτή την παράμετρο. Χρησιμοποιήσαμε όσο χρησιμοποιήσαμε τους ναρκομανείς, τις πόρνες, τους νταβατζήδες, τους λαθρέμπορους, τους Πακιστανούς, τους Αμπχάζιους, τους Ουζμπέκους, για να πιάσει πάτο όλο σχεδόν το "ιστορικό κέντρο" της Αθήνας και η Αγορά και τώρα εν' όψει, ποιός ξέρει, κάποιας Βωβικής ανάπλασης ας αρχίσουμε να ξερνάμε αλήθειες. Είναι και αυτό μια παράμετρος από τις τόσες. Ασφαλώς όχι η κύρια. Όμως την πρόσθεσα γιατί πιστεύω ότι ισχύει και επιβεβαιώνει την αρχή: "Απ΄ τη μύγα ξύγκι". Δηλαδή: Και γκετοποίηση για λόγους καθαρά κοινωνικούς-πολιτικούς και παράλληλα γκετοποίηση για λόγους εργολαβικούς (Το τερπνόν μετά του ωφελίμου). Στην δεύτερη φάση: Και καταγγέλουμε την γκετοποίηση ώστε να "αποστασιοποιηθούμε" από το έγκλημα και να γλιτώσουμε την κοινωνική έκρηξη, αφενός, και ρίχνουμε -αφετέρου- το σύνθημα στις μπουλντόζες "δεν πάει άλλο, βάλε Βωβέ, Σουφλιά, Λαλιώτη, Μπόμπολα επιτέλους μια τάξη"...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
konapo



Ένταξη: 28 Μάρ 2006
Δημοσιεύσεις: 373
Τόπος: θεσσαλονίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Νοέ 01, 2007 1:09 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Συνυπολόγισε στις ξαφνικές μεταστροφές και την πρόσφατη, κάποιων που δεν άγγιζαν το ζήτημα, αλλά τελευταία βγήκαν ως μπροστάρηδες και πρωτοπόροι...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΤΑΒΕΛΗΣ



Ένταξη: 28 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 283
Τόπος: Στύρα Ευβοίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Νοέ 03, 2007 5:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σύντροφε "Κονάπο" υπάρχουν κάποιες ...συμπτώσεις που σε κάνουν να σκέφτεσαι "συνωμοσιολογικά" με τη σημειολογία τους.
Ξαφνικά, λοιπόν και ταυτόχρονα:

Η "Ελευθεροτυπία" (Η εστία κάθε "μόλυνσης") γράφει για 2.500.000 αλλοδαπούς!

Το περιοδικό που αναφέρει ο σ. "Μπελαμή", ...ξερνάει τα όσα παραπάνω διαβάσαμε.

Ο Καραμπελιάς "θυμάται", ξαφνικά, ότι έχουμε πρόβλημα και ότι είναι το "σημαντικότερο κοινωνικό" ζήτημα (με το οποίο, παραδόξως, δεν ασχοληθηκε ποτέ)!!!

Η Ντόρα "ανακαλύπτει" και αυτή ότι δεν χωράνε ἀλλοι!!!

Αυτό λοιπόν το ταυτόχρονο "μπαράζ" κινείται στο ό,τι "πήξαμε" και τι κάνουμε από δω και πέρα. Γι αυτό που υπάρχει, "ο γέγονε, γέγονε"!!!

Δεν ξέρω. Εγώ είμαι λίγο "συνωμοσιολόγος".
Αυτοί οι "κόμβοι" ήταν οι ίδιοι που προωθούσαν και τα ΙΔΙΑ σενάρια της Αντιτρομοκρατικής!!! Δηλαδή ότι η 17Ν ήταν αυθεντική, αριστερή οργάνωση.

_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Νοέ 07, 2007 9:05 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΑ το κείμενο που έγραψε ο THSPIEYS εδώ που υπάρχει η ΕΝΟΤΗΤΑ της συζήτησης. Πρέπει να μη διασπούμε την ενότητα μιας συζήτησης (το έχουμε τονίσει πολλές φορές)για να δίνεται η εικόνα συνολικά, έτσι θα παρέχεται η δυνατότητα μιας καλύτερης πολιτικής αξιολόγησης. Το γεγονός ότι και ο Δήμαρχος "μίλησε" τώρα, συμπληρώνεται ένα ακόμα κομματάκι στο παζλ...



ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ: "ΒΟΜΒΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΚΡΑΓΕΙ ΟΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ" - "ΔΙΝΟΥΝ ΑΣΧΗΜΗ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ"!!!

"Βόμβα" οι μετανάστες

Βόμβα που θα σκάσει χαρακτήρισε την κατάσταση με τους μετανάστες στην πρωτεύουσα ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό για θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης.

"Κρούω" - είπε - "τον κώδωνα του κινδύνου, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα, δεν είναι καλή η εικόνα με τους λαθρομετανάστες", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

Είπε πως η εικόνα στην Αθήνα, όπου το πρόβλημα είναι πιο οξύ αφού μένει το 60 με 65% των μεταναστών, δεν είναι καλή, υπενθύμισε ότι η Δημοτική Αστυνομία δεν οπλοφορεί και δεν συλλαμβάνει και αυτό έχει ως συνέπεια να μην την λαμβάνουν υπόψη και να έχουν υποστεί επιθέσεις οι δημοτικοί αστυνομικοί και είπε χαρακτηριστικά, ότι δεν θέλει να φτάσουμε σε σημείο να δούμε εικόνα Παρισιού ή άλλων ευρωπαϊκών χωρών ''που κατά τα άλλα τις θαυμάζουμε''.

Τόνισε, πως είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρχει εθνική συνεννόηση και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

http://www.skai.gr/master_story.php?id=64951

ΤΑΔΕ ΕΦΗ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΟΥ ΩΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΗΘΕΛΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ!
_________________
Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ!
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Προφήτης
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 12, 2007 12:19 pm    Θέμα δημοσίευσης: Αποστολή σχολίου, το οποίο σχολιάζεται, στη Lifo Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Είμαι αυτός που έστειλε το σχόλιο στην Lifo για το άρθρο της Τριβόλη. Τώρα είδα ότι σχολιάστηκα περίπου σαν "ύποπτος" που δημοσιεύθηκε, και ευρισκόμενος σε "αντιμεταναστευτικό παροξυσμό".
Μού προξένησε θλίψη γιατί εκφράζω (ταπεινά πιστεύω ) την πραγματικότητα που επικρατεί και είμαι αναγνώστης και συλλέκτης του ΡΕΣΑΛΤΟΥ από το 1ο τεύχος.
Αν με θεωρείτε "ρατσιστή", λυπάμαι, αλλά δεν με ενδιαφέρει : ανήκω στον αριστερό πατριωτικό χώρο και φρονώ ότι η Ελλάδα οφείλει να προφυλαχθεί από το ανεξέλεγκτο λαθρομεταναστευτικό κύμα για να μην χάσει, όπως θέλουν οι νεοταξίτες, την εθνική της ιδιοπροσωπεία.
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 12, 2007 2:10 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Κάνεις λάθος!
Μιλήσαμε για τη "δομή" Lifo και την "ξαφνική" αλλαγή πλεύσης της και όχι για τους συντάκτες άρθρων ή τους σχολιαστές.
Απεναντίας το σχόλιό σου μας άρεσε και ήταν πολύ εύστοχο.
Όπως και το άρθρο της κυρίας Τριβόλη.
Εμείς επισημάναμε κάποιες "συμπτώσεις" πρωτοβουλιών!!!
Μια αλλαγή π.χ. της "Ελευθεροτυπίας" πάνω στο ζήτημα θα προκαλούσε "υποψίες". Αυτό δεν σημαίνει ότι οι φιλοξενούμενοι αρθρογράφοι ή σχολιαστές θα ήταν ύποπτοι.
Πιστεύω να καταλαβαίνεις τη διαφορά..
.
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
φιλαλήθης



Ένταξη: 04 Ιούλ 2006
Δημοσιεύσεις: 410
Τόπος: Θεσ/νίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 12, 2007 2:49 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πάντως, η στάσι ορισμένων είναι ...αμετανόητα βλακώδης πάνω στο θέμα. Ήδη, σήμερα(το διάβασα, προσωπικά), κάποιος "Ημεροδήκτης", καλή του ώρα, -της σταθερής στήλης- του "Αντί", μας πληροφορεί, σχολιάζοντας, για τον "ρατσισμό" που "τρέχει από τα μπατζάκια" της κυβέρνησης, διότι η κυρα-Ντόρα ...εδήλωσε (τελικώς)-κατά τα όσα γνωρίζουμε- ότι η χώρα δεν αντέχει άλλους λαθρομετανάστες, ερχόμενη βέβαια σε οξύτατη αντίθεσι με τον κυρ-Παυλόπουλο και τους υπόλοιπους Νεοδημοκράτες που κατηγορούν κι αυτοί τους λοιπούς , διαφωνούντες πάνω στο θέμα αυτό, για ...έλλειψι ανθρωπισμού και για ρατσισμό(!!). Μα, καλά, δεν έχουν πάρει ακόμη χαμπάρι(καθόλου) το τι διακυβεύεται, "παίζεται", που λέμε κι εμείς οι "νεολαίοι"; Πως ΠΡΟΩΘΕΊΤΑΙ ακόμη κι ...επισήμως από την ΕΕ (και τις μεγάλες εταιρείες) ξεκάθαρα η μετανάστευση με σκοπούς "κοινωνικού dumping", όπως το λέει ωραία η κ.Δελιβάνη;;; Και δεν έχουν καταλάβει, ότι ουδεμία σχέσι έχει ο .......ρατσισμός με την αντίστασι σε αυτό (και στα υπόλοιπα που επέρχονται);

Εν τέλει και κατακλείδι, ούτε "τα πάθια και οι καϋμοί", αλλά ούτε και η ...βλακεία ημών των ανθρώπων έχουν όρια ορισμένες φορές...

_________________
Α.«Μη πεποίθατε επ' άρχοντας, επί υιούς ανθρώπων, οις ουκ έστι σωτηρία» (Ψαλμ.145, 3)
Β."....κλοπή είναι η οπωσδήποτε και οθενδήποτε αποκτηθείσα ιδιοκτησία....": Μέγας Βασίλειος, "Ασκητικά", 34,1-2


Έχει επεξεργασθεί από τον/την φιλαλήθης στις Δευ Νοέ 12, 2007 10:34 pm, 1 φορά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ουζερί: Ο Μπελαμής



Ένταξη: 19 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 212
Τόπος: Βενετία 16ος αι.

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 12, 2007 3:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: Re: Αποστολή σχολίου, το οποίο σχολιάζεται, στη Lifo Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Προφήτης έγραψε:
Είμαι αυτός που έστειλε το σχόλιο στην Lifo για το άρθρο της Τριβόλη. Τώρα είδα ότι σχολιάστηκα περίπου σαν "ύποπτος" που δημοσιεύθηκε, και ευρισκόμενος σε "αντιμεταναστευτικό παροξυσμό".
Μού προξένησε θλίψη γιατί εκφράζω (ταπεινά πιστεύω ) την πραγματικότητα που επικρατεί και είμαι αναγνώστης και συλλέκτης του ΡΕΣΑΛΤΟΥ από το 1ο τεύχος.
Αν με θεωρείτε "ρατσιστή", λυπάμαι, αλλά δεν με ενδιαφέρει : ανήκω στον αριστερό πατριωτικό χώρο και φρονώ ότι η Ελλάδα οφείλει να προφυλαχθεί από το ανεξέλεγκτο λαθρομεταναστευτικό κύμα για να μην χάσει, όπως θέλουν οι νεοταξίτες, την εθνική της ιδιοπροσωπεία.



"Προφήτη", δεν κατηγόρησε κανείς την επιστολή αυτή για αντιμεταναστευτικό παροξυσμό. Χρησιμοποιήθηκαν εισαγωγικά στην λέξη "αντιμεταναστευτικό" και επιπλέον διευκρινίστηκε ότι προσεγγίζει τον "ρατσισμό" για τα συνασπισμίτικα (πάντα) στάνταρτς. Ενολίγοις το είπαμε και το ξαναλέμε, αν αυτή η επιστολή ήταν κάποιου από εμάς θα μας είχε φάει η μαρμάγκα, απεναντίας η "LIFO" έχει το δικαίωμα στο "αντίλογο" και σε κάτι "διαφορετικό" από το σύνηθες "πολιτικά ορθό".
Μια παρατήρηση που έχω να κάνω και αν θες πες με καχύποπτο και ανεπανόρθωτα συνομωσιολόγο. Λες ότι η επιστολή είναι δική σου. Παράλληλα ανακαλύπτεις αυτήν εδώ την σχετική συζήτηση και από πάνω δηλώνεις και τακτικός αναγνώστης του Ρεσάλτο από το πρώτο κιόλας τεύχος. Μπορεί αληθινά να σε εκφράζει κατά κάποιο τρόπο το περιοδικό και ταυτόχρονα να στέλνεις επιστολές στη "Lifo" ελπίζοντας ότι από εκεί μπορεί να βγεί κάτι θετικό;; Από που;; Από τη Lifo; Ή δεν έχεις καταλάβει το περιοδικό ή θες να πείς ότι δεν ξέρεις τι είναι η Lifo, η Athens Voice, τα Free Press και γενικά όλα τα λάιφ στάιλ περιοδικά με συνασπισμένο, χίπικο περιτύλιγμα.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΤΑΒΕΛΗΣ



Ένταξη: 28 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 283
Τόπος: Στύρα Ευβοίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 12, 2007 9:53 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σύντροφε "Μπελαμή", ορθότατες οι επισημάνσεις σου.
Φανατικός αναγνώστης και συλλέκτης του ΡΕΣΑΛΤΟ και όχι μόνο δεν αντιλαμβάνεται το νόημα των κειμένων, αλλά στέλνει και "σχόλια" στην Lifo!!!
Κάποιοι(ες) συνεχίζουν να σκαρφίζονται απεγνωσμένα τρόπους για να "παίξουν" και να "προκαλούν" αποπροσανατολιστικούς, προσωπικούς "διαλόγους"!!!
Ανίατη, προβοκατόρικη ασθένεια...

_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
konapo



Ένταξη: 28 Μάρ 2006
Δημοσιεύσεις: 373
Τόπος: θεσσαλονίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 12, 2007 10:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πλανήτης ΓΗ

Η πολυπολιτισμικότητα οδηγεί στην κοινωνική απάθεια!


Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ


Ενα από τα πιο συχνά επαναλαμβανόμενα κλισέ της εποχής μας είναι ότι ο καπιταλισμός και ιδιαίτερα ο καταναλωτισμός οδηγούν στην πολιτική απάθεια και στην απομόνωση των ατόμων. Ομως μια πρόσφατη, πολύ σημαντική κοινωνιολογική έρευνα στις ΗΠΑ φαίνεται να θέτει σε σοβαρή αμφισβήτηση αυτές τις θεωρίες. Τα αίτια της προοϊούσας απομόνωσης του ατόμου από την κοινωνία, που παρατηρείται στις βιομηχανικές κοινωνίες, θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού: στην αύξηση της πολιτισμικής και εθνοτικής ποικιλομορφίας που προκαλεί η μετανάστευση.

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, όσο μεγαλύτερη είναι είναι η ποικιλομορφία σε μια κοινότητα τόσο μικρότερος είναι ο αριθμός των ατόμων που ψηφίζουν, που προσφέρονται για εθελοντική εργασία, που συνεισφέρουν σε φιλανθρωπικές ενέργειες και που συμμετέχουν σε κοινοτικές δραστηριότητες. Επίσης, η ποικιλομορφία οδηγεί και σε υπονόμευση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους γείτονές τους. Ετσι στις γειτονιές που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ποικιλομορφία, οι γείτονες εμπιστεύονται ο ένας τον άλλο κατά 50% λιγότερο σε σχέση με πιο ομοιογενείς κοινότητες.

Υπεύθυνος για την έρευνα είναι ο γνωστός καθηγητής πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Ρόμπερτ Πάτναμ. Η μελέτη διήρκεσε 4 έτη, είχε ως δείγμα 30.000 άτομα από όλη την Αμερική. Μερικά από τα ευρήματα της έρευνας είχαν διαρρεύσει στις αρχές του έτους (δες «Ε» 15/01/07), όμως μόλις πρόσφατα δημοσιεύθηκε ολόκληρη η μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Scandinavian Poltical Studies. Ο Πάτναμ είναι γνωστός για τις έρευνες σχετικά με το «κοινωνικό κεφάλαιο»: Ο όρος αυτός αναφέρεται στα κοινωνικά δίκτυα -από δίκτυα φίλων μέχρι ενώσεις γειτόνων- που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πολιτειακή ευημερία του ατόμου. Οταν το κοινωνικό κεφάλαιο είναι υψηλό, οι κοινότητες ευημερούν. Οι γειτονιές είναι πιο ασφαλείς, τα άτομα είναι πιο υγιή και υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στην πολιτική ζωή της χώρας. Το κοινωνικό κεφάλαιο είναι το εργαλείο που επιτρέπει στα άτομα να βρουν εργασία και στους γείτονες και σε άλλες μικρές ομάδες να ελέγχουν την εγκληματικότητα, να λύνουν διάφορα προβλήματα και να δημιουργούν μια αίσθηση κοινότητας. Επίσης, η παρουσία ισχυρού κοινωνικού κεφαλαίου σε μια κοινότητα συνδέεται με μεγαλύτερη κοινωνική ανοχή προς τις μειονότητες και υψηλό βαθμό υποστήριξης για πολιτικές ελευθερίες.

Στην έρευνά του ο Πάτναμ είχε σκοπό να διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο η πολιτισμική/εθνοτική ποικιλομορφία επηρεάζει τη ζωή μας στην κοινωνία και κατ' επέκταση το κοινωνικό κεφάλαιο. Ετσι στο πλαίσιο της έρευνας προσπάθησε να βρει πώς αισθάνονται τα άτομα για τους γείτονές τους, τον βαθμό εμπιστοσύνης τους προς τις τοπικές αρχές, τη διάθεσή τους να συμμετέχουν σε κοινοτικές πρωτοβουλίες και εν γένει τον βαθμό ευτυχίας τους.

Τα αποτελέσματα ήταν συνταρακτικά και εντελώς αντίθετα απ' αυτά που ανέμενε ο Πάτναμ. Βραχυπρόθεσμα, τουλάχιστον, η ποικιλομορφία έχει καταστροφικές συνέπειες στο κοινωνικό κεφάλαιο της κοινότητας. Οπως γράφει: «στις κοινότητες με τον μεγαλύτερο βαθμό ποικιλομορφίας τα άτομα τείνουν να μην εμπιστεύονται τους γείτονές τους -ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή ή το χρώμα του δέρματός τους-, να μην έχουν επαφή ακόμα και με τους στενούς τους φίλους, να αναμένουν τα χειρότερα από την κοινότητα και τους ηγέτες της, να προσφέρονται λιγότερο για εθελοντική εργασία, να ψηφίζουν σπανιότερα και να κάθονται δυστυχείς μπροστά στην τηλεόρασή τους».

Ιδιαίτερα σημαντικό ήταν το εύρημα ότι στις κοινότητες με μεγάλη ποικιλομορφία υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη εμπιστοσύνης -όχι απλώς μεταξύ ατόμων διαφορετικών εθνοτήτων, αλλά και μεταξύ ατόμων της ίδιας εθνότητας.

Αυτό που συμβαίνει στις πολυεθνικές κοινότητες είναι ότι οι άνθρωποι συμπεριφέρονται σαν χελώνες -κρύβονται δηλαδή στο καβούκι τους. Οι έρευνες του Πάτναμ θέτουν σε άμεση αμφισβήτηση δύο από τις κυρίαρχες θεωρίες σχετικά με τη μετανάστευση και τις επιπτώσεις της. Η πρώτη θεωρία υποστηρίζει ότι η ποικιλομορφία σε μια κοινότητα προκαλεί ένταση και τριβές. Η δεύτερη, αντίθετα υποστηρίζει ότι η ποικιλομορφία, στον βαθμό που επιτρέπει σε άτομα διαφορετικών εθνοτήτων να έχουν επαφή μεταξύ τους, οδηγεί σε αύξηση της κατανόησης και ανοχής του «Αλλου».

Ομως, όπως έδειξε η έρευνα του Αμερικανού καθηγητή τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ούτε μεγαλύτερη ένταση αλλά ούτε και μεγαλύτερη αρμονία παρατηρείται στις πολυπολιτισμικές γειτονιές. Αυτό που παρατηρείται είναι μεγαλύτερη απομόνωση του ατόμου από τον κοινωνικό του περίγυρο και μεγαλύτερη κοινωνική απάθεια -τα άτομα με άλλα λόγια «μπαίνουν στο καβούκι τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο σοκ από τα ευρήματα το έπαθε ο ίδιος ο Πάτναμ που ήταν θερμός υποστηρικτής του πολυπολιτισμικού μοντέλου. Γι' αυτό δαπάνησε αρκετό χρόνο διασταυρώνοντας και επαληθεύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας προτού αποφασίσει να τη δημοσιοποιήσει.

Πάντως ο ίδιος πιστεύει ότι αυτές οι επιπτώσεις είναι μεσοβραχυπρόθεσμες και ότι μακροπρόθεσμα μπορούν να εκλείψουν. Η αισιοδοξία του πηγάζει από τρεις λόγους.

* Τις ένοπλες δυνάμεις, όπου οι κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των στρατιωτών έχει αυξηθεί παρά το γεγονός ότι έχει αυξηθεί η εθνοτική ποικιλομορφία.

* Οι εκκλήσιες -ιδιαίτερα οι μεγαλο-εκκλησίες των Ευαγγελικών- που σήμερα παρουσιάζουν μεγάλο βαθμό πολιτισμικής ενσωμάτωσης.

* Οι γάμοι -ενώ κάποτε οι άνθρωποι παντρεύονταν άτομα προερχόμενα από την εθνική τους ομάδα, σήμερα παντρεύονται σε ολοένα αυξανόμενο βαθμό άτομα από άλλες εθνοτικές ομάδες.

www.tmichas.wordpress.com

Ένα διάλλειμα από τις περίεργες παρεμβολές, για να επανέλθουμε για λίγο στο θέμα του νήματος.
Και μόνο ο τίτλος του παραπάνω άρθρου (με θαυμαστικό παρακαλώ) πλάι πλάι με το όνομα του συγγραφέα, από μόνο του αποτελεί είδηση... Αν ο κύριος Μίχας, ο ξακουστός όχι κανένας τυχαίος, προβάλει τέτοιες έρευνες, που υπό άλλες συνθήκες θα παίρναγαν και δεν θα ακούμπαγαν στην Ελλάδα, τότε πρέπει να προβληματιστούμε. Προβληματικός λέει ο πολυπολιτισμός!
Φυσικά ο Μίχας, μέσα από την δική του οπτική, κι επειδή ακριβώς είναι ο Μίχας, καταλήγει και σε άτοπα συμπεράσματα όπως ότι ο πολυπολιτισμός δεν προκαλεί κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις. Αυτό όμως διαψεύδεται εκ των πραγμάτων, από την καθημερινότητα κατά κύριο λόγο, από την απομόνωση, την γκετοποίηση, και την εχθρικότητα μεταξύ εθνοτικών ομάδων, όχι μόνο γηγενών-μεταναστών, αλλά και μεταναστών μεταξύ τους. Η ειδησεογραφία είναι γεμάτη κάθε μέρα από σχετικά επεισόδια, είτε στην Ελλάδα είτε αλλού στην Ευρώπη και τον κόσμο. Επίσης, καταρρίπτεται η θέση του Μίχα, και του καθηγητή, από όλη την αρθρογραφία των "προοδευτικών" τα τελευταία έτη. Όταν αναγορεύουν σε νούμερο ένα κίνδυνο τις φασιστικές συμμορίες, κι όταν υπερπροβάλουν την βία μεταξύ γηγενών φασιστών ή "φασιστών" και μεταναστών, αυτό ακριβώς αποδεικνύουν. Πως ανεξάρτητα του υποκειμενικού παράγοντα που ωθεί κάποιον στην επίθεση π.χ σε ένα μετανάστη, ωστόσο όλο αυτό δεν παύει να ξεκινάει από ένα αντικειμενικό πεδίο κοινωνικής έντασης και κρίσης, που παίρνει αυτές τις ιδεολογικές μορφές και δρόμους. Δηλαδή, η κοινωνική κρίση κι ένταση του πολυπολιτισμού,ανεξάρτητα τις μορφές παίρνει, ΥΠΑΡΧΕΙ, και την βλέπουμε στην διάχυτη βία που υπάρχει γύρω μας καθημερινά.
¶ρα λοιπόν καταλήγουμε, γιατί εκεί είναι το ζουμί της υπόθεσης, στην δεύτερη διαπίστωση του καθηγητή, που προβάλλει ο Μίχας, και ως τίτλο του άρθρου του πως ο πολυπολιτισμός φέρνει την κοινωνική απάθεια, την εξατομίκευση, τον διαχωρισμό της κοινωνίας, της παθητικότητας και της παραίτησης από την συμμετοχή στα κοινά.
Τι συμβαίνει και ο Μίχας, προβάλλει τέτοιες θέσεις για το άγιο και ιερό ιδεολόγημα του πολυπολιτισμού? Ένα είναι σίγουρο. Για να αλλάζουν τα ιδεολογήματα, καίγοντας τα, πάει να πει πως πριν έχουν αλλάξει στρατηγική πλεύσης. Κάτι σημαίνουν όλα αυτά, δεν γίνεται να είναι συμπτώσεις. Ίδωμεν
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Νοέ 13, 2007 11:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Σύντροφε ΚΟΝΑΠΟ, απλώς αρχίζουν να ανησυχούν για την "ποικιλομορφία", δηλαδή την πολυπολιτισμικότητα.
ΑΥΤΟ, που μέχρι σήμερα προωθούσαν απειλεί με κατάρρευση το όλο σύστημα. Αποτελεί, ίσως, το μεγάλο αδιέξοδο και τη νεα μεγάλη αντιφαση του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.
Τώρα αναφορικά με αυτά που λεει ο κύριος καθηγητής είναι κοινότυπες παρλαπίπες, άξιες ακαδημαϊκών!!!
Χρειαζόταν έρευνα σε 30.000 άτομα για να αντιληφθεί, έκπληκτος(!) ότι η ποικιλομορφία καταστέφει το "κοινωνικό κεφάλαιο", διογκώνει την ανασφάλεια και την έλειψη εμπιστοσύνης, ή εξατμίζει τον κοινωνικό έλγχο της κοινότητας;
ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ έκανε ο άνθρωπος!!!
Επιστροφή στην κορυφή
Μουράλωφ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Νοέ 18, 2007 7:04 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Απασφαλισμένη «πυρηνική βόμβα»

Τα καθεστωτικά επιτελεία αρχίζουν να ανησυχούν για τους εισαγόμενους αλλοδαπούς!!!
Μετά την «Ελευθεροτυπία» που μίλησε για 2.500.000 ξένους, την Ντόρα, το Νικήτα Κακλαμάνη και τον Γιώργο Καραμπελιά, και ο «Αδέσμευτος Τύπος» του Ρίζου επισημαίνει σε δισέλιδο αποκλειστικό του αφιέρωμα, αλλά και στον πρωτοσέλιδο τίτλο τού σημερινού φύλλου:

«Απασφαλισμένη πυρηνική βόμβα έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ανατιναχθεί, με απρόβλεπτες συνέπειες για την ελληνική κοινωνία, τα ασφαλιστικά ταμεία, το σύστημα υγείας και τη δημόσια ασφάλεια χαρακτηρίζουν ανοικτά πλέον το Μεταναστευτικό κυβερνητικοί παράγοντες».

Η εφημερίδα, υπογραμμίζει επίσης:
* «Στοιχεία-σοκ του ΟΑΣΑ και του Παντείου Πανεπιστημίου για «μαύρη» εργασία και εισφοροδιαφυγή του 25% του πληθυσμού της χώρας που το αποτελούν τα 2,5 εκατομμύρια των οικονομικών μεταναστών!
* 500 εκατομμύρια ευρώ μάς στοιχίζει η νοσηλεία των πάνω από το 70% ανασφάλιστων που φοροδιαφεύγουν μα «μαύρη» εργασία.»


Μπροστά στο κοινωνικό αδιέξοδο και στα προμηνύματα μια σφοδρής κοινωνικής έκρηξης οι «ανησυχίες» του καθεστώτος αυξάνουν!!!
Μάλιστα ο αρθρογράφος του «Αδέσμευτου» «διαβάζει» και ΡΕΣΑΛΤΟ, επικαλούμενος την … «ταξική συνείδηση»!!!

«…Στην πράξη, όμως, οι ίδιοι (μετανάστες) κλείνουν την πόρτα στην προοπτική ένταξής τους σΆ αυτή (την ελληνική κοινωνίας) καθώς αυτοαπομονώνονται αρνούμενοι να αποδεχτούν ότι ζουν σε μια ξένη χώρα με διαφορετικό πολιτισμό, θρησκεία και έθιμα.
Μόνοι τους, εν ολίγοις, αυτοπεριορίζονται στο ρόλο του «σκλάβου», αφού δεν διαθέτουν την ελάχιστη συνδικαλιστική συνείδηση, για να μην αναφερθούμε στην ταξική που είναι ανύπαρκτη. Είναι από τις λίγες φορές που δικαιώθηκε ο Μαρξ όταν –αναφερόμενος στη μετανάστευση- τη χαρακτήρισε … «διαιώνιση της μισθωτής δουλείας»»!!!
Επιστροφή στην κορυφή
konapo



Ένταξη: 28 Μάρ 2006
Δημοσιεύσεις: 373
Τόπος: θεσσαλονίκη

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Νοέ 19, 2007 4:48 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Όχι απλά διαβάζει Ρεσάλτο ο αρθρογράφος, αλλά το αντιγράφει κιόλας... Πέρα από τις όποιες επιδιώξεις που σχετίζονται με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνά εργατικά χέρια, τις ποσότητες που βάζουν ή βγάζουν σε κάθε περίοδο, πιστεύω πως αυτή η ξαφνική στροφή σημαίνει και κάτι άλλο. Κατ'αρχάς, το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος φοβάται το δημιούργημα του, ένα ανεξέλεγκτο κοινωνικό χάος, γεμάτο εντάσεις και εκρήξεις, όπως έχει ήδη ειπωθεί νομίζω. Αλλά μαζί με αυτό, μάλλον προσπαθούν να προλάβουν την αγανάκτηση του ντόπιου πληθυσμού, δείχνοντας ένα πρόσωπο "λογικής" απέναντι στο μεταναστευτικό ζήτημα. Να καταλαγιάσουν λίγο τα πάθη που γεννιούνται στον ελληνικό λαό για το χάος του πολυπολιτισ΄μού και να καναλιζάρουν τις αντιδράσεις. Από το μυθικό κάλεσμα του Προκόπη Παυλόπουλου προ διετίας λοιπόν "ελάτε όλοι οι μετανάστες, σας καλούμε στην φιλόξενη πατρίδα μας" περνάμε στο τάχα ρεαλιστικό και "σκληρό" πρόσωπο του κράτους... Αλλαγή ουσιαστική? Καμιά... Και πάλι η ρύθμιση της μετάνάστευσης θα είναι στα χέρια του κρατους τπου κεφαλαίου, άρα και τα αυτά συμφέροντα θα εξυπηρετεί. Τροφή για αντιρατσιστικους αγώνες πιο ένθρερμους και φλογερούς, στους επαγγελματίες του είδους...
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες