Συγγραφέας Μήνυμα
ΡΕΠΟΡΤΕΡ
ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Αύγ 18, 2013 7:49 am    Θέμα δημοσίευσης: Το στρατιωτικό βασίλειο του τρόμου στο Κάιρο

Το στρατιωτικό βασίλειο του τρόμου στο Κάιρο
Αναδημοσίευση από:
http://socialistworker.org/2013/08/15/the-militarys-reign-of-terror




Δημοσιεύουμε ανακοίνωση των Επαναστατών Σοσιαλιστών Αιγύπτου για τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στο Κάιρο, μαζί με το σύντομο εισαγωγικό ρεπορτάζ που συνόδευε την ανακοίνωση στο socialistworker.org

Πε­ρί­που 300 νε­κροί είχαν κα­τα­με­τρη­θεί στην Αί­γυ­πτο ως το βράδυ της Τε­τάρ­της,
και ο αριθ­μός σί­γου­ρα θα έχει ανέ­βει μετά την ει­σβο­λή του στρα­τού και της αστυ­νο­μί­ας στις κα­τα­σκη­νώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας των οπα­δών της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας, που οδή­γη­σε σε νέες αι­μα­το­βαμ­μέ­νες συ­γκρού­σεις στο Κάιρο και σε άλλα μέρη της χώρας. Η με­τα­βα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση, με επι­κε­φα­λής τον πρω­θυ­πουρ­γό Hazemel-Beblawiκή­ρυ­ξε την χώρα σε κα­τά­στα­ση εκτά­κτου ανά­γκης για τον επό­με­νο μήνα, πα­ρα­δί­δο­ντας έτσι δι­κτα­το­ρι­κές εξου­σί­ες σαν αυτές που είχε κά­πο­τε ο Μου­μπά­ρακ, στα χέρια του στρα­τού, με επι­κε­φα­λής το στρα­τη­γό Αμπ­ντούλ-Φα­τάχ Ελ-Σί­σι.

Τα μέλη της Αδελ­φό­τη­τας δια­τη­ρού­σαν μια κα­θι­στι­κή δια­μαρ­τυ­ρία έξω από το τζαμί Rabaaal-Adawiyaστο Κάιρο, από τη μέρα που ο Μο­χά­μεντ Μόρσι απο­μα­κρύν­θη­κε από την προ­ε­δρία με επέμ­βα­ση του στρα­τού στις 3 Ιούλη. Η πτώση του Μόρσι ήρθε λίγες μέρες μετά τις μα­ζι­κές δια­δη­λώ­σεις σε όλη την Αί­γυ­πτο που κα­τέ­βα­σαν εκα­τομ­μύ­ρια στους δρό­μους για να δια­δη­λώ­σουν ενά­ντια στον Μόρσι στην επέ­τειο του ενός χρό­νου από την εκλο­γή του. Αυτή η μέρα δρά­σης ήταν η κο­ρύ­φω­ση της εκ­στρα­τεί­ας Τα­μα­ρόντ (Εξέ­γερ­ση) που κα­λού­σε τον Μόρσι να πα­ραι­τη­θεί –ήταν ένας ισχυ­ρός συμ­βο­λι­σμός της απώ­λειας της υπο­στή­ρι­ξης και της νο­μι­μο­ποί­η­σης που είχε κά­πο­τε η Αδελ­φό­τη­τα.

Αλλά τις έξι εβδο­μά­δες μετά την ανα­τρο­πή του Μόρσι, ο στρα­τός γί­νε­ται όλο και πιο τολ­μη­ρός στις επι­θέ­σεις του ενά­ντια στην Αδελ­φό­τη­τα, πε­ρι­λαμ­βα­νο­μέ­νων δύο προη­γού­με­νων δο­λο­φο­νι­κών επι­θέ­σε­ων στη διάρ­κεια των οποί­ων σκο­τώ­θη­καν δε­κά­δες. Η ει­σβο­λή της Τε­τάρ­της στό­χευε να ξη­λώ­σει τις δύο κα­τα­σκη­νώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας στο Κάιρο μια για πάντα –με τη χρήση της πιο ωμής βίας. Σύμ­φω­να με έναν για­τρό που έδωσε συ­νέ­ντευ­ξη στο CNN, οι στρα­τιώ­τες ει­σέ­βα­λαν στις αυ­το­σχέ­διες κλι­νι­κές όπου συ­γκε­ντρώ­νο­νταν νε­κροί και ετοι­μο­θά­να­τοι δια­δη­λω­τές, και υπο­χρέ­ω­σαν υπό την απει­λή των όπλων το ια­τρι­κό προ­σω­πι­κό να φύγει, αφή­νο­ντας τα θύ­μα­τα πίσω.

Οι δια­δη­λώ­σεις Αι­γυ­πτί­ων που ενα­ντιώ­νο­νταν στην κυ­βέρ­νη­ση Μόρσι και επί­σης ενα­ντιώ­νο­νται στην στρα­τιω­τι­κή κα­τα­στο­λή είναι μι­κρές ως τώρα, αλλά το σοκ και η οργή μετά την τε­λευ­ταία σφαγή αυ­ξά­νο­νται.

Τη νύχτα της Τε­τάρ­της, ο Μο­χά­μεντ Ελ Μπα­ρα­ντέι, ηγε­τι­κή προ­σω­πι­κό­τη­τα του Με­τώ­που Εθνι­κής Σω­τη­ρί­ας που είχε σχη­μα­τι­στεί για να αντι­με­τω­πί­σει τον Μόρσι και την Αδελ­φό­τη­τα, πα­ραι­τή­θη­κε από τη θέση του αντι­προ­έ­δρου της με­τα­βα­τι­κής κυ­βέρ­νη­σης.

Οι Επα­να­στά­τες Σο­σια­λι­στές της Αι­γύ­πτου έβγα­λαν μια ανα­κοί­νω­ση που απα­ντά στις σφα­γές του στρα­τού και καλεί τους επα­να­στά­τες να αντι­στα­θούν στην εξου­σία του στρα­τού και να υπε­ρα­σπι­στούν τους στό­χους της Αι­γυ­πτια­κής Επα­νά­στα­σης.




Κάτω η στρα­τιω­τι­κή εξου­σία! Κάτω ο Ελ-Σί­σι, ηγέ­της της αντε­πα­νά­στα­σης!

Η αι­μα­τη­ρή διά­λυ­ση των κα­τα­σκη­νώ­σε­ων στην πλα­τεία al-Nahdaκαι στο Rabaaal-Adawiyaδεν είναι τί­πο­τε άλλο παρά μια σφαγή, που προ­ε­τοι­μα­ζό­ταν από καιρό. Στό­χος της είναι να εξο­λο­θρεύ­σει τη Μου­σουλ­μα­νι­κή Αδελ­φό­τη­τα. Αλλά είναι επί­σης μέρος ενός συ­νο­λι­κό­τε­ρου σχε­δί­ου να εξο­λο­θρευ­τεί η Αι­γυ­πτια­κή Επα­νά­στα­ση και να απο­κα­τα­στα­θεί το στρα­τιω­τι­κό-αστυ­νο­μι­κό κρά­τος του Μου­μπα­ρα­κι­κού κα­θε­στώ­τος.

Οι Επα­να­στά­τες Σο­σια­λι­στές δεν υπε­ρα­σπι­στή­κα­με το κα­θε­στώς του Μο­χά­μεντ Μόρσι και της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας ούτε μια μέρα. Ήμα­στε πά­ντο­τε στις πρώ­τες γραμ­μές της αντι­πο­λί­τευ­σης σε αυτό το εγκλη­μα­τι­κό, απο­τυ­χη­μέ­νο κα­θε­στώς που πρό­δω­σε τους στό­χους της Αι­γυ­πτια­κής Επα­νά­στα­σης. Προ­στά­τευ­σε ακόμα και τους πυ­λώ­νες του Μου­μπα­ρα­κι­κού κα­θε­στώ­τος, τους μη­χα­νι­σμούς ασφα­λεί­ας του, τις ένο­πλες δυ­νά­μεις και τους διε­φθαρ­μέ­νους επι­χει­ρη­μα­τί­ες. Συμ­με­τεί­χα­με δρα­στή­ρια στο επα­να­στα­τι­κό κύμα της 30 Ιούνη.

Επί­σης δεν υπε­ρα­σπι­στή­κα­με ούτε για μία μέρα τις κα­τα­σκη­νώ­σεις δια­μαρ­τυ­ρί­ας της Αδελ­φό­τη­τας και τις προ­σπά­θειές τους να επα­να­φέ­ρουν τον Μόρσι στην εξου­σία.

Αλλά πρέ­πει να το­πο­θε­τή­σου­με τα ση­με­ρι­νά γε­γο­νό­τα στο γε­νι­κό­τε­ρο πλαί­σιο που είναι η χρήση του στρα­τού για να χτυ­πη­θούν ερ­γα­τι­κές απερ­γί­ες (ΣτΜ: Ανα­φέ­ρε­ται κυ­ρί­ως στο Σουέζ, όπου ο στρα­τός πε­ρι­κύ­κλω­σε ερ­γο­στά­σιο και συ­νέ­λα­βε τους ηγέ­τες της απερ­γί­ας).

Βλέ­που­με επί­σης
τον διο­ρι­σμό των νέων κυ­βερ­νη­τών των πε­ρι­φε­ρειών, οι οποί­οι προ­έρ­χο­νται σε με­γά­λο βαθμό από τις γραμ­μές των κα­τα­λοί­πων του κα­θε­στώ­τος, την αστυ­νο­μία και τους στρα­τη­γούς. Έπει­τα υπάρ­χουν οι πο­λι­τι­κές της κυ­βέρ­νη­σης του στρα­τη­γού Αμπ­ντούλ-Φα­τάχ Ελ-Σί­σι. Έχει υιο­θε­τή­σει έναν οδικό χάρτη εμ­φα­νώς εχθρι­κό προς τους στό­χους και τα αι­τή­μα­τα της Αι­γυ­πτια­κής Επα­νά­στα­σης, που είναι για ελευ­θε­ρία, αξιο­πρέ­πεια και κοι­νω­νι­κή δι­καιο­σύ­νη.

Αυτό είναι το πλαί­σιο στο οποίο ο στρα­τός και η αστυ­νο­μία διε­ξά­γουν μια βάρ­βα­ρη σφαγή. Είναι μια αι­μα­το­βαμ­μέ­νη πρόβα για την εξο­λό­θρευ­ση της Αι­γυ­πτια­κής Επα­νά­στα­σης. Έχει στόχο να σπά­σει το επα­να­στα­τι­κό φρό­νη­μα όλων των Αι­γυ­πτί­ων που διεκ­δι­κούν τα δι­καιώ­μα­τά τους, είτε ερ­γά­τες, φτω­χοί είτε επα­να­στα­τι­κή νε­ο­λαία, δη­μιουρ­γώ­ντας μια κα­τά­στα­ση τρό­μου.

Όμως, η αντί­δρα­ση της Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας και των Σα­λα­φι­στών, να επι­τε­θούν σε χρι­στια­νούς και στις εκ­κλη­σί­ες τους είναι ένα έγκλη­μα θρη­σκευ­τι­κού σε­χτα­ρι­σμού που υπη­ρε­τεί μόνο τις δυ­νά­μεις της αντε­πα­νά­στα­σης. Η άθλια προ­σπά­θεια να προ­κλη­θεί ένας εμ­φύ­λιος πό­λε­μος, στον οποίο οι Αι­γύ­πτιοι χρι­στια­νοί θα πέ­σουν θύ­μα­τα της αντι­δρα­στι­κής Μου­σουλ­μα­νι­κής Αδελ­φό­τη­τας είναι μια προ­σπά­θεια στην οποία το κρά­τος του Μου­μπά­ρακ και ο Ελ-Σί­σι είναι συ­νέ­νο­χοι. Ούτε μια φορά δεν έχουν υπε­ρα­σπι­στεί τους Κό­πτες και τις εκ­κλη­σί­ες τους.

Στε­κό­μα­στε απο­φα­σι­στι­κά ενά­ντια στις σφα­γές του Ελ-Σί­σι και ενά­ντια στην άθλια προ­σπά­θειά του να συ­ντρί­ψει την Αι­γυ­πτια­κή Επα­νά­στα­ση. Γιατί η ση­με­ρι­νή σφαγή είναι το πρώτο βήμα στο δρόμο προς την επι­κρά­τη­ση της αντε­πα­νά­στα­σης. Στε­κό­μα­στε με την ίδια απο­φα­σι­στι­κό­τη­τα ενά­ντια σε όλες τις επι­θέ­σεις στους χρι­στια­νούς της Αι­γύ­πτου και ενά­ντια στην σε­χτα­ρι­στι­κή εκ­στρα­τεία θρη­σκευ­τι­κού μί­σους, που υπη­ρε­τεί μόνο τα συμ­φέ­ρο­ντα του Ελ-Σί­σι και του αι­μα­τη­ρού του σχε­δί­ου.

Αρ­κε­τοί από αυ­τούς που πε­ρι­γρά­φουν τους εαυ­τούς τους ως φι­λε­λεύ­θε­ρους και αρι­στε­ρούς έχουν προ­δώ­σει την Αι­γυ­πτια­κή Επα­νά­στα­ση, με μπρο­στά­ρη­δες αυ­τούς που συμ­με­τέ­χουν στην κυ­βέρ­νη­ση του Ελ-Σί­σι. Πού­λη­σαν το αίμα των μαρ­τύ­ρων για να ξε­πλύ­νουν το στρα­τό και την αντε­πα­νά­στα­ση. Αυτοί οι άν­θρω­ποι έχουν αίμα στα χέρια τους.

Εμείς, οι Επα­να­στά­τες Σο­σια­λι­στές,
δεν θα πα­ρεκ­κλί­νου­με ούτε για μια στιγ­μή από το μο­νο­πά­τι της Αι­γυ­πτια­κής Επα­νά­στα­σης. Δεν θα ξε­χά­σου­με ποτέ το δίκιο των μαρ­τύ­ρων της επα­νά­στα­σης και το αίμα τους –αυτών που έπε­σαν πο­λε­μώ­ντας τον Μου­μπά­ρακ, αυτών που έπε­σαν πο­λε­μώ­ντας το Στρα­τιω­τι­κό Συμ­βού­λιο, αυτών που έπε­σαν πο­λε­μώ­ντας το κα­θε­στώ­τος του Μόρσι και αυτών που πέ­φτουν τώρα πο­λε­μώ­ντας τον Ελ-Σί­σι και τα σκυ­λιά του.

Κάτω η στρα­τιω­τι­κή εξου­σία! Όχι στην επι­στρο­φή του πα­λιού κα­θε­στώ­τος! Όχι στην επι­στρο­φή της Αδελ­φό­τη­τας! Όλη η εξου­σία και ο πλού­τος στο λαό!


Επα­να­στά­τες Σο­σια­λι­στές
14 Αυ­γού­στου, 2013

- See more at: http://rproject.gr/article/stratiotiko-vasileio-toy-tromoy-sto-kairo#sthash.hIviCi0B.dpuf



Powered by phpBB © 2001,2002 phpBB Group