Μερόπειο |
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Σεπ 03, 2009 11:07 pm Θέμα δημοσίευσης: Μερόπεια 2009 |
|
Το Μερόπειο Φιλανθρωπικό Σωματείο σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική ένωση, στο πλαίσιο των ετήσιων πολιτιστικών εκδηλώσεων «ΜΕΡΟΠΕΙΑ 2009 »διοργανώνει μουσικές συναντήσεις στο διάστημα από 13 έως 18 Σεπτεμβρίου 2009.
Τα Μερόπεια 2009 είναι αφιερωμένα στα ενενήντα έτη από την θεμελίωση του ιδιόκτητου Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως και στην ανάμνηση της εθνικής, κοινωνικής και ανθρωπιστικής προσφοράς του Σωματείου στους πρόσφυγες και τις οικογένειες των πεσόντων Ελλήνων στρατωτών κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Καταστροφής.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ - ΜΕΡΟΠΕΙΑ 2009
Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009 - Ώρα 19.30
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής με επίκαιρους ύμνους από το «Εργαστήρι Ψαλτικής» υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Αθ. Παιβανά στην αίθουσα του Μεροπείου Σωματείου
Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009 – Ώρα 19.30-
Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής «Αφιέρωμα στη Μικρά Ασία» από την χορωδία και την ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τη διεύθυνση του κου Πέτρου Μουστάκα, σε συνεργασία με το Κέντρο Εθνομουσικολογίας και το «Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων »στον κήπο του Μεροπείου Σωματείου
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009 – Ώρα 18.30
Συναυλία Μουσικής Δωματίου με έργα για φλάουτο και πιάνο με την Σοφία Καμβύση και τον πιανίστα Σταύρο Κόλλια με έργα J.S. Bach και Schubert στην αίθουσα του Μεροπείου Σωματείου
Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009 – Ώρα 20.00
Ρεσιτάλ Κλασσικού Τραγουδιού με την σοπράνο Αντωνία Καλογήρου και τον πιανίστα της ΕΛΣ π. Χρύσανθο Αλισάφη με έργα Mahler και R. Strauss. στην αίθουσα του Μεροπείου Σωματείου
Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009 – Ώρα 20.30- Μασσαλίας 22
Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής «Η Σμύρνη κάποτε..» από την «Χορωδία Εθνικού Ωδείου Αθηνών» και την «Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία» υπό τη διεύθυνση του Χοράρχη Μιχάλη Μακρή στο θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης
-Μερόπειο Σωματείο- Διονυσίου . Αρεοπαγίτου 45 – στάση Μετρό Ακρόπολη – έναντι Ηρωδείου
τηλ. επικοινωνίας 210.92.18.991 - 210.92.30.198
-Ελληνοαμερικανική Ένωση – Μασσαλίας 22- Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο.
τηλ επικοινωνίας 210.36.80.900
Το Μερόπειο Φιλανθρωπικό Σωματείο διοργανώνει μία σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων στο πλαίσιο των εορτασμών προς τιμήν της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Σοφίας και των « ΜΕΡΟΠΕΙΩΝ 2009.
Οι φετινές εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες αφενός μεν στα 90 χρόνια από την θεμελίωση του ιδιόκτητου Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου απέναντι από το Ηρώδειο, αφετέρου δε στην Μικρά Ασία και τους πρόσφυγες της καταστροφής του 1922 για την ανακούφιση των οποίων -καθώς και των οικογενειών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών- το Μερόπειο Σωματείο είχε αφειδώλευτα εκδαπανήσει σημαντικό τμήμα της περιουσίας του επιστρατεύοντας συνάμα το σύνολο των Μελών και Μαθητριών του στον εθνικό αυτό σκοπό.
ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΡΟΠΕΙΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ
Το Μερόπειο Σωματείο ιδρύθηκε το 1914 τα , από την Άννα Θεοδωροπούλου και μία ομάδα Αθηναίων κυριών, στην μνήμη της κόρης της Μερόπης Θεοδωροπούλου, που πέθανε σε ηλικία μόλις εννέα ετών το 1910, με πρωταρχικό μέλημα την «εκπαίδευση απόρων κορασίδων». Σε μία περίοδο όπου το ποσοστό των Ελληνίδων μαθητριών μόλις που ξεπερνούσε το 10% επί του συνολικού μαθητικού δυναμικού, το Μερόπειο πρωτοπόρησε επιτυγχάνοντας με την ίδρυση εσπερινών τμημάτων που λειτουργούσε σε τέσσερα Γυμνάσια των Αθηνών και αργότερα στις ιδιόκτητες αίθουσες του επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου δίπλα στον Ιερό Ναό της Αγίας Σοφίας, να μορφώσει και να καταρτίσει επαγγελματικά στα πρώτα οκτώ χρόνια λειτουργίας του πάνω από 5000 νεαρά κορίτσια.Οι νεαρές «Μεροπειάδες» διακρίνονταν «δια το άριστον ήθος και το υψηλότατο επίπεδο μορφώσεως τους» όπως καταγράφουν σε άρθρα τους αθηναικές εφημερίδες της εποχής . Αναδιφώντας μάλιστα στα αρχεία του Σωματείου ο σύγχρονος ερευνητής θα εκπλαγεί με τις διδακτικές καινοτομίες που εισήγαγαν οι πρώτες εθελόντριες εκπαιδευτικοί του Σωματείου που χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό ταχύρρυθμων ιδιαίτερων μαθημάτων για τις αδύνατες μαθήτριες ,εξατομικευμένη και εντατική διδασκαλία σε περισσότερο ταλαντούχες και εμπλουτισμό του προγράμματος διδασκαλίας με πρωτόγνωρα ,για τα δεδομένα της εποχής και την ελληνική πραγματικότητα ,γνωστικά αντικείμενα. Ήταν μάλιστα από τα πρώτα εκπαιδευτήρια που εισήγαγε την ταυτόχρονη διδασκαλία της Αγγλικής και Γαλλικής σε όλα του τα τμήματα , και σε συνεργασία με το «Ελληνικό Ωδείο» - παράρτημα του οποίου λειτουργούσε στους χώρους του - προήγαγε σημαντικά την Μουσική Παιδεία του τόπου μας προσφέροντας πέρα από τη διδασκαλία πιάνου, μαθήματα μαντολίνου, μονωδίας και θεωρητικών. Και όλα αυτά όχι μόνο χωρίς την παραμικρή καταβολή διδάκτρων εκ μέρους των μαθητριών αλλά αντιθέτως αναλαμβάνοντας πέρα από την εκπαίδευση και κατάρτιση τους την σίτιση, ένδυση και κατά περίπτωση και την οικονομική ενίσχυση τους. Στο διδακτικό του δυναμικό που αποτελούσαν αρχικά εθελόντριες διδασκάλισσες και καθηγήτριες ήρθαν αργότερα να προστεθούν έμμισθοι αξιόλογοι εκπαιδευτικοί λειτουργοί και συνεπώς δεν ήταν καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι οι «Μεροπειάδες» διακρίθηκαν αργότερα στην επιστημονική, καλλιτεχνική και επαγγελματική ζωή του τόπου.
ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΕΡΓΟ
Η εθνική καταστροφή του 1922 ανέστειλε δυστυχώς παροδικά την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του Σωματείου αλλά ανέδειξε εντονότερα τον φιλανθρωπικό του χαρακτήρα. Όπως προκύπτει από τα αρχεία του Σωματείου μας και τους οικονομικούς απολογισμούς του, εκδαπάνησε υπέρογκα για την εποχή ποσά, που συγκέντρωσε τόσο από το αποθεματικό του όσο και με έκτακτο έρανο των Μελών του, για να τα διαθέσει στην υποδοχή, σίτιση και περίθαλψη των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής καθώς και στην οικονομική ενίσχυση των οικογενειών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών. Είναι συγκινητική η ανάγνωση από τα αρχεία μας, των εισηγήσεων της Προέδρου στις Συνελεύσεις του Σωματείου που προτρέπει τα μέλη να διαθέσουν ακόμα και τις περιουσίες τους στον εθνικό αυτό σκοπό. Και αυτήν ακριβώς την πολιτική επανέλαβε και μετά από μία εικοσαετία κατά την περίοδο της δεινής Γερμανικής κατοχής όταν με τα συσσίτια που επί χρόνια διοργάνωνε έσωσε από βέβαιο θάνατο χιλιάδες λιμοκτονούντες συνανθρώπους μας.
Το ίδιο ακριβώς πνεύμα κοινωνικής και φιλανθρωπικής προσφοράς που διέκρινε το «Μερόπειο» από την αρχή της σύστασης του συνεχίζεται διαφοροποιημένα αλλά εξίσου δυναμικά και σήμερα με την πρότυπη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων και άπορων γυναικών που διατηρεί στο ιδιόκτητο κτίριο του στην Καλλιθέα, προσβλέποντας συνάμα με την ανακαίνιση του διατηρητέου του κτιρίου επί της Διονυσίου Αρεοπαγίτου να συνεχίσει και στο δεύτερο αιώνα λειτουργίας του την πολυσχιδή προσφορά του.
Αυτές ακριβώς τις διαστάσεις της εκπαιδευτικής, φιλανθρωπικής, κοινωνικής και εθνικής προσφοράς του θέλουν να τονίσουν οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις των «Μεροπείων» που συμπίπτουν με τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως που αποτελεί το κόσμημα και την καρδιά του Μεροπείου Σωματείου.
Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΑΚΡΟΠΟΛΕΩΣ
Ο Ιερός Ναός σε ρυθμό μονόκλιτης Βασιλικής με τις επιβλητικές δωρικές κολώνες του περιστυλίου του δένει αρμονικά με τον Παρθενώνα και τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης στους πρόποδες του οποίου βρίσκεται. Είναι θεμελιωμένος στο νότιο τμήμα της οικίας του περίφημου Νεοπλατωνικού φιλοσόφου Πρόκλου, που υπήρξε Διευθυντής της Πλατωνικής Σχολής των Αθηνών, και μάλιστα εδράζεται πάνω στα ερείπια αρχαιοελληνικού ιερού της Αθηνάς, που ο ίδιος ο φιλόσοφος σεβόταν ιδιαίτερα, και της οποίας περικαλλέστατο μαρμάρινο άγαλμα βρέθηκε και παραδόθηκε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία κατά την εκσκαφή των θεμελίων του Ιερού μας Ναού.
Δεδομένου ότι η Αθηνά υπήρξε η θεά της Σοφίας και το «Μερόπειο» είχε αρχικό του μέλημα την εκπαίδευση μικρών κοριτσιών, το πρώτο Συμβούλιο αποφάσισε να αφιερώσει τον Ιερό Ναό που επιθυμούσε να ανεγείρει στο κέντρο του εκπαιδευτικού του συγκροτήματος, στην Αγία Μεγαλομάρτυρα Σοφία και τις τρεις θυγατέρες της Πίστη, Αγάπη και Ελπίδα. Η ιδιαίτερη προστασία και ευλογία των Αγίων έχουν καταστήσει τον Ιερό τους Ναό πνευματικό καταφύγιο των Αθηναίων στα ενενήντα αυτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του συνδέοντας τον άρρηκτα με την κοινωνική και θρησκευτική ζωή της πόλης μας μιας και πέρα από την στήριξη που προσέφερε σε αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας σε χαλεπούς για την Πατρίδα μας καιρούς, είναι αυτός που εξασφαλίζει το βιοπορισμό και την περίθαλψη των τριάντα τριών ηλικιωμένων κι απόρων κυριών της πρότυπης Μονάδας Φροντίδας που το Μερόπειο Σωματείο διατηρεί στην Καλλιθέα. |
|