Μαρία Ελένη |
Δημοσιεύθηκε: Τετ Δεκ 19, 2007 8:44 pm Θέμα δημοσίευσης: Η ανεπιτυχής διάγνωση του καρκίνου |
|
Τι συμβαίνει όμως με την περίπτωση του '' σφάλματος'' ?
Τι σημαίνει για έναν ασθενή η ρήση του γιατρού ...'' Θέλω να πιστέψεις πως δεν έχεις τίποτα.Δεν θεραπεύεται.Δεν υπάρχει καμία αγωγή.Εχει δύο εως τρία χρόνια κύκλο και μετά υποχωρεί .Μπορεί όμως να είναι και κάτι άλλο .Πολύ σοβαρό. Αλλά ( εν κατακλέιδι) τέσσερις φορές το χρόνο θα έρχεσαι για να το ελέγχεις.Οπωσδήποτε '' .
Μετά από μια τέτοια απάντηση και βλέποντας επάνω στα αποτελέσματα διορθωμένη την ηλικία σας (23 αντί 30 ετών ) καθώς και την ημερομηνία των αποτελεσμάτων της εξέτασης εσείς θα νιώθατε υγιής ή ασθενής ?
Θεωρείται απάντηση επιστήμονα κατά τη γνώμη σας ?
Προτού όμως φτάσει κανείς να είναι σίγουρος για το αν πράγματι ''έχει καρκίνο ή οχι ?'' ποιός ο λόγος να υποβληθεί σε όλη την υπολοιπη ψυχολογική ταλαιπωρία ?
Συνάδει με τον κώδικα δεοντολογίας των γιατρών ?
Ποιός ο λόγος να ζεις ανα τρίμηνο αναμένοντας τον καρκίνο να σου χτυπήσει την πόρτα,κι ως προς τι τόσο πανικόβλητο και πένθιμο κλίμα εκ μέρους του ιατρικού προσωπικού όταν πρόκειται για ανθρώπους νεώτερων ηλικιών ακόμη και με την υπόνοια ?
Ποιοί είναι αυτοί οι κύριοι που προσπαθούν να υποχρεώσουν ανίδεους εξεταζόμενους να ζουν κατά τις δικές τους πιθανές υπόνοιες και υποψίες,φοβίες και μελλοντολογίες.
Δηλαδή απαιτούν από τους εξεταζομένους να συμφιλιωθούν με την ιδέα πως ακόμη κι αν τη συγκεκριμένη στιγμή δεν νοσούν είναι σχεδόν σίγουρο πως ανήκουν στην τάξη των μελλοθανάτων ,ουτε καν με πιθανότητες θεραπείας.Χωρίς καν να είναι επαρκώς διεγνωσμένος.
Συνήθως οι γιατροί γνωστοποιούν την διάγνωση και όχι την συναισθηματική τους τοποθέτηση απέναντι στο πρόβλημα του ασθενή .Από όσο είναι γνωστό . Αν δεν είναι σε θέση να ανακοινώσουν ''πιθανά'' δυσάρεστα αποτελέσματα να αποσυρθούν απο το επάγγελμα .Κι αυτό είναι μόνο η αρχή μιας περίεργης δαιδαλώδους πορείας.
Ο καρκίνος σήμερα διαφημίζεται ως μια από τις πιο θανατηφόρες ασθένειες.θεραπεύεται, με μεγάλο όμως σωματικό ,ψυχολογικό και οικονομικό κόστος .
Οτιδήποτε πλέον μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την καρκινογένεση.Γενετική προδιάθεση ,διατροφή ,χρήση ουσιών,ανθυγιεινά περιβάλλοντα εργασίας,στρες .
Κανένας δεν θεωρείται υπεύθυνος για τον εαυτό του στο θέμα του καρκίνου.
Θεωρούνται όμως υπεύθυνοι και οι διάφοροι κύριοι που μάλλον είναι άσχετοι με τον κλάδο της ιατρικής επιστήμης .
Εξαιρούνται από την παραπάνω πρόταση οι μη σχετιζόμενοι ιατροί με ανάλογα γεγονότα σαν αυτό που περιέγραψα .
Οι υπόλοιποι ωστόσο ας κλείσουν τα ιατρεία τους κι ας αρχίσουν να ασχολούνται με άλλες κατηγορίες επαγγελμάτων.
Μαρία Ελένη. |
|