Μεγκουλίνα |
Δημοσιεύθηκε: Τετ Δεκ 05, 2007 9:59 pm Θέμα δημοσίευσης: Τα αργύρια της Ντόρας στο Κόσοβο |
|
Χθες αποκαλύφθηκε ότι η Ελλάδα πρόκειται να [b]αναγνωρίσει το Κόσοβο [/b] http://greece-salonika.blogspot.com/2007/12/greece-salonika_03.html
Σήμερα το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων μεταδίδει την συνέχεια, τα εθνικά συμφέροντα θυσιάζονται στον βωμό των άθλιων επιχειρηματιών:
Κόσοβο- Ελληνική επιχειρηματική αποστολή- Διερευνήθηκε το έδαφος για μελλοντικές συνεργασίες
Πρίστινα, 5 Δεκεμβρίου 2007 (11:41 UTC+2)
http://web.ana-mpa.gr/balkans/article.php?doc_id=587970
Κάλεσμα να επενδύσουν στο Κόσοβο απηύθυνε ο Χασίμ Θάτσι, νικητής των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών και επικρατέστερος για την ανάληψη της πρωθυπουργίας αυτής της υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ επαρχίας, στους Έλληνες επιχειρηματίες.
"Είναι η στιγμή της μεγάλης ευκαιρίας" τόνισε ο κ. Θάτσι, απευθυνόμενος στους 25 επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα που συμμετείχαν στην πρώτη επιχειρηματική αποστολή στην Πρίστινα, που διοργάνωσαν το προηγούμενο διήμερο το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών.
"Το Κόσοβο είναι ανοιχτό για εσάς" υπογράμμισε ο κ. Θάτσι, ο οποίος ανέλαβε προσωπική δέσμευση ότι θα στηρίξει τη δραστηριοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων στην περιοχή.
Περισσότερες από 150 επιχειρήσεις του Κοσόβου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Γραφείου Συνδέσμου της Ελλάδας στην Πρίστινα και του επικεφαλής του, "οικοδεσπότη" της συνάντησης, πρέσβη Νικόλαου Κανέλλου, να προσέλθουν στη συνάντηση και να διερευνήσουν τις προοπτικές συνεργασίας με τους Έλληνες συναδέλφους τους.
Μπορεί να κλείστηκε μία μόνο συμφωνία χθες, αλλά στις περίπου 60-70 επιχειρηματικές συναντήσεις που έγιναν, όπως επισήμαναν στις τοποθετήσεις τους τόσο ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Νικόλαος Ταχιάος, που συνόδευε την αποστολή, όσο και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Βασίλειος Θωμαΐδης, διαπιστώθηκε η διάθεση για ανάπτυξη περισσότερων συνεργασιών στο μέλλον.
"Η Ελλάδα είναι σήμερα παρούσα εδώ γιατί είναι προφανές ότι περιφερειακή συνεργασία δεν σημαίνει μόνο διάθεση αναπτυξιακής βοήθειας από δημόσιους πόρους αλλά και διασύνδεση με τον ιδιωτικό τομέα" τόνισε ο κ. Ταχιάος.
"Έχουμε ξεφύγει από την περίοδο κατά την οποία το Κόσοβο ήταν συνώνυμο μιας εμπόλεμης περιοχής" σημείωσε και πρόσθεσε πως μπορεί να έχει η περιοχή χαρακτηριστικά του παρελθόντος αλλά βρίσκεται σε μια μεταβατική κατάσταση για το μέλλον.
Υπογράμμισε δε ότι σημαντικό ρόλο στην πολιτική σταθερότητα της περιοχής μπορούν να διαδραματίσουν και οι επιχειρηματίες. "Αυτοί μπορούν να ανοίξουν δρόμους πριν από την πολιτική και τη διπλωματία" είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του, ο κ. Θωμαΐδης απηύθυνε πρόσκληση προς την επιχειρηματική κοινότητα του Κοσόβου να διοργανωθεί στη Θεσσαλονίκη η επόμενη αντίστοιχη συνάντηση, η οποία και έτυχε θετικής αποδοχής.
"Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα για να πολλαπλασιάσουμε την κοινή μας πορεία" είπε ο κ. Θωμαΐδης, παρατηρώντας πως από τις 3.500 επιχειρήσεις από τη Βόρεια Ελλάδα που δραστηριοποιούνται στα Βαλκάνια, πολύ λίγες είναι αυτές που έχουν παρουσία στο Κόσοβο.
Οι τομείς στους οποίους καταγράφηκε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ανάπτυξη συνεργασιών είναι αυτοί της ενέργειας, των μετάλλων και των πρώτων υλών, των κατασκευών, της γεωργίας, αλλά και του εμπορίου.
Στο Κόσοβο, το οποίο αριθμεί περίπου δύο εκατομμύρια κατοίκους (απογραφή 1993), από τους οποίους το 90% είναι Αλβανοί, το 8% Σέρβοι και Μαυροβούνιοι και το υπόλοιπο 2% άλλες μειονότητες (Τούρκοι, Ρομά, Βόσνιοι, Ασκάλι και Αιγύπτιοι), υπάρχουν περίπου 43.300 επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο μητρώο επιχειρήσεων, με το ήμισυ περίπου αυτών να δραστηριοποιούνται στον τομέα του εμπορίου.
Σύμφωνα δε με στοιχεία του 2004, οι εταιρίες αλλοδαπής ή μεικτής ιδιοκτησίας ανέρχονται σε 593 και η Ελλάδα βρίσκεται στην 7η θέση, με 12 εταιρίες ελληνικών ή μεικτών συμφερόντων.
Πέρυσι, οι εισαγωγές ελληνικών προϊόντων στο Κόσοβο ανήλθαν σε 40 εκ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές περιορίστηκαν σε 4 εκ. ευρώ.
Φτύστε τους |
|