Θόδωρος |
Δημοσιεύθηκε: Τρι Ιούν 26, 2007 1:56 pm Θέμα δημοσίευσης: Τα όργια των μπάτσων στο Α.Τ. Ομονοίας |
|
Από το πολύ καλό ιστολόγιο του URL Σκαντζόχοιρου, μια ανάλυση για τα γεγονότα με τους μπάτσους στην Ομόνοια:
ΜΕΡΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΡΓΙΑ ΤΩΝ ΜΠΑΤΣΩΝ ΣΤΟ Α.Τ. ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Ι
Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Συμβαίνει σχεδόν καθημερινά κι αποτελεί έκφραση του δουλοκτητικού συστήματος εκμετάλλευσης που υφίστανται οι μετανάστες στην χώρα μας.
ΙΙ
To δουλοκτητικό σύστημα εκμετάλλευσης δεν οφείλεται σε κάποιον «εγγενή ρατσισμό» ή σε κάποια «παθογενή ξενοφοβία» της Ελληνικής κοινωνίας. Συνιστά σχέδιο των ελίτ της χώρας, από το οποίο αποκόμισαν πολλαπλά οφέλη. Το δουλοκτητικό σύστημα εκμετάλλευσης δημιουργήθηκε από έναν συνδυασμό της αόρατης χείρας της αγοράς και από την συνειδητή απουσία οποιουδήποτε πολιτικού πλαισίου ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών στην χώρα μας. Οι ελίτ, δηλαδή, επιθυμούσαν την μαύρη εργασία των μεταναστών, για να «ρίξουν» τον πληθωρισμό βρίσκοντας φθηνά εργατικά χέρια για τα «μεγάλα έργα» και την Ολυμπιάδα και να πετύχουν έναν από τους όρους της ΟΝΕ. Βεβαίως, δεν ήταν αυτοί οι μόνοι κερδισμένοι: Η γεωργική οικονομία βρήκε μία διέξοδο στην υπερεκμετάλλευσή τους, κι έτσι μπόρεσε να παραμείνει –μαζί με τις επιδοτήσεις– βιώσιμη στα πλαίσια του νέου ανταγωνιστικού περιβάλλοντος, ενώ, το ίδιο συνέβη και με την τουριστική οικονομία. Ταυτόχρονα, η πτώση του εργατικού κόστους μείωσε τις τιμές στις κατασκευές –κι έτσι ένας σωρό κόσμος απέκτησε πρόσβαση στην φθηνή εξοχική κατοικία. Τέλος, πολλοί κάλυψαν με την φθηνή οικιακή εργασία που παρείχαν η μετανάστες το έλλειμμα που υφίσταται η πρόνοια των ηλικιωμένων, βρήκαν δηλαδή έναν εύκολο τρόπο να αποκαταστήσουν την φροντίδα των ηλικιωμένων μελών της οικογένειάς τους.
Όλα αυτά, βεβαίως, συνέβησαν σε βάρος της συνοχής της κοινωνίας μας. Η ανυπαρξία οποιουδήποτε πλαισίου ενσωμάτωσης γκετοποίησε τους μετανάστες σε εστίες εξαθλίωσης– γεγονός που οδήγησε στην έξαρση της εγκληματικότητας. Το γεγονός ότι οι μετανάστες χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλείο απορύθμισης της χειρωνακτικής εργασίας δημιούργησε τα πρώτα σπέρματα της αντιπαράθεσης με τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα των Ελλήνων. Τέλος, ο κοινωνικός τους αποκλεισμός είναι κι αυτός που ευνοεί την εκτροπή των αντιπαραθέσεων σε εθνοτική/πολιτισμική ή/και θρησκευτική βάση. Το πλαίσιο αυτό γίνεται εκρηκτικό αν αναλογιστούμε το γεγονός ότι οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονται από τις όμορες χώρες των Βαλκανίων που κινούνται ήδη σ’ ένα κλίμα έξαρσης των αλυτρωτισμών και των εθνικών αντιπαραθέσεων.
Για άλλη μια φορά, δηλαδή, οι ελίτ αυτού του τόπου πειραματίστηκαν ως «μαθητευόμενοι μάγοι» αντιμετωπίζοντας ένα πολυδιάστατο και δύσκολο ζήτημα με τους χειρότερους όρους, με μοναδικό κριτήριο την μεγαλύτερη δυνατή, βραχυπρόθεσμη κερδοφορία, εξωτερικεύοντας παράλληλα το άμεσο και το έμμεσο, βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο, κόστος στην κοινωνία
ΙΙΙ
Όπως και στις εργασιακές σχέσεις, έτσι κι σ’ αυτό το περιστατικό οι μετανάστες υπόκεινται σε ένα «πυλωτικό», ειδικό καθεστώς μαύρης εργασίας, καταστολής κ.ο.κ. Αργά μα σταθερά αυτό το καθεστώς θα επεκτείνεται και σε άλλα κομμάτια της κοινωνίας. Ξεκινάει από εκεί για να εξαπλωθεί εν’ τέλει έναντι όλων των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων.
ΙV
Η συμπεριφορά της αστυνομίας χειροτερεύει και το επίπεδο της βαρβαρότητας και της καταστολής αυξάνεται διαρκώς. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, οι λόγοι των οποίων δεν εξαντλούνται μόνο στην λογική, την πρακτική, και το ύφος της παρούσας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΤΑ. Είναι ευρύτερο. Αφορά:
-Το διεθνές κλίμα της αστυνομοκρατίας, της καταστολής και της στρατιωτικοποίησης της παγκοσμιοποίησης, το οποίο τροφοδοτεί τέτοιου τύπου πρακτικές σε όλες τις χώρες. Οι λόγοι είναι απλοί, το κοινωνικό και το πολιτικό μοντέλο της παγκοσμιοποίησης έχει εξαντληθεί, η κοινωνική συνοχή έχει διαρραγεί αποφασιστικά, διευρύνονται οι ανισότητες αυξάνεται η εγκληματικότητα κ.ο.κ. Το αδιέξοδο του μοντέλου απαγορεύει οποιαδήποτε πολιτική λύση στα προβλήματα και η μόνη διέξοδος είναι η αστυνόμευση και η καταστολή των συνεπειών τους. Ταυτόχρονα, το «κέντρο» του συστήματος, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, διεξάγουν έναν παγκόσμιο πόλεμο έναντι όσων αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία τους, στην Μέση Ανατολή, την Λατινική Αμερική. Η κλιμάκωση της εξωτερικής αντιπαράθεσης οδηγεί αναπόφευκτα στην σκλήρυνση της κατατστολής στο εσωτερικό.
-Το διεθνές αυτό κλίμα εισήχθη στην Ελλάδα μέσω της «αντιτρομοκρατίας» και των Ολυμπιακών του 2004, όπου το ζήτημα της ασφάλειας αναβαθμίστηκε πολιτικά, ενώ η αστυνομία αναδιαρθρώθηκε με καθοδήγηση από τους Αμερικάνους και τους Βρετανούς, βάσει της τελευταίας λέξης των μεθόδων παρακολούθησης, επιτήρησης και καταστολής.
- Όπως και έξω, έτσι κι εδώ η εξάντληση του εκσυγχρονισμού, έχει δημιουργήσει πολιτικό κενό στην διαχείριση τόσο πολλαπλών κοινωνικών προβλημάτων, όσο και της δυσαρέσκειας που αυξάνεται στο εσωτερικό της κοινωνίας. Σταδιακά, επιλέγεται κι εδώ η ατραπός της καταστολής ως έσχατη λύση διαχείρισης της κρίσης. Τούτο αφορά τόσο στις αντιφάσεις του ίδιου του μεταναστευτικού ζητήματος που θίξαμε προηγουμένως όσο και στα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά αδιέξοδα.
- Τέλος δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε σ’ ένα γενικότερο κοινωνικό φαινόμενο που διαπερνά τόσο την ίδια την κοινωνία όσο και τους εξουσιαστικούς μηχανισμούς της: Η γενική έξαρση της βίας. Πέρα από τους πολιτικούς και τους κοινωνικούς λόγους, η έξαρση της βίας υποδηλώνει την έλευση μίας γενιάς ανθρώπων που έρχονται επαφή καθημερινά– μέσω της τηλεόρασης και του κινηματογράφου– στο θέαμά της, είναι εθισμένοι σ’ αυτήν. Αυτή η επαφή με το θέαμα της βίας– και όχι με την βία αυτή καθ’ αυτή–δημιουργεί μία οικειότητα μαζί της, ενώ ταυτόχρονα την αποσυνδέει (ως εικονική πραγματικότητα) με τις άμεσες συνέπειές της, δηλαδή, τον πόνο: εν’ ολίγοις, αυτή η επαφή αποκτηνώνει τους ανθρώπους.
Η βία ως θέαμα, ο εθισμός στο θέαμα της βίας, ο μιμητισμός της που προκαλεί, είναι η λεπτή γραμμή που κατά κάποιο τρόπο συνδέει τους βασανισμούς των αμερικάνων δεσμοφυλάκων στο Αμπού Γκράιμπ, το περιστατικό στην Αμάρυνθο και αυτό του Α.Τ. Ομονοίας. Ποιο είναι το κοινό νήμα; Όλοι οι δράστες βιντεοσκοπούσαν τις πράξεις τους, και κυκλοφορούσαν κατόπιν τα βίντεο μεταξύ τους για να διασκεδάσουν, μια λεπτομέρεια των γεγονότων που καταδεικνύει σαφέστατα την διάσταση «βία-θέαμα» στα εν λόγω περιστατικά. |
|