Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης
Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Αρχική σελίδα
Προτάσεις
Τεύχη
Αρθρα
Αναζήτηση διαλόγου
Αναζήτηση - άρθρα/τεύχη
Σύνδεσμοι
Πληροφορίες
Ρεσάλτο Blog
Αναζήτηση
::
Κατάλογος Μελών
Εγγραφή
::
Σύνδεση
::
Προφίλ
Ιστορία - Φιλοσοφία
Δημοσίευση απάντησης
Όνομα μέλους
Θέμα
Περιεχόμενο
Emoticons
Περισσότερα Emoticons
Χρώμα γραμματοσειράς:
Προεπιλογή
Βαθύ Κόκκινο
Κόκκινο
Πορτοκαλί
Καφέ
Κίτρινο
Πράσινο
Λαδί
Κυανό
Μπλέ
Βαθύ Μπλέ
Λουλακί
Βιολετί
Λευκό
Μαύρο
Μέγεθος γραμματοσειράς:
Μικροσκοπικό
Μικρό
Κανονικό
Μεγάλο
Τεράστιο
Να κλείσουν τα Tags
[quote="Καχύποπτος"][size=18][color=blue][b]ΑΠΟ:[/b][/color][/size] [size=18][url]http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/10.html[/url][/size] [size=24][color=red][b]10 Απριλίου: Μνήμη Γρηγορίου Ε΄ και έξοδος Μεσολογγίου[/b][/color][/size] [b][color=red]Λίγο οι μακακίες του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο το τραγικό γεγονός στη σχολή του ΟΑΕΔ ξεχάσαμε σχεδόν όλοι δύο επετείους που είχαμε χθες, 10 Απριλίου.[/color][/b] [b] Στις 10 Απριλίου 1826 πραγματοποιήθηκε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου· σε αυτό αναφέρθηκε το klasikoperiptosi με μία πολύ καλή ανάρτηση.[/b] [b] Πουθενά όμως δεν διαβάσαμε κάτι για τον απαγχονισμό του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στις 10 Απριλίου 1821. Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε΄ εκτελέστηκε από τους Τούρκους, καθώς ως πατριάρχης είχε ευθύνη για την καλή διαγωγή των χριστιανών. [/b] Εφόσον λοιπόν αυτοί επαναστάτησαν, ο πατριάρχης, όπως και πολλοί προκάτοχοί του κρίθηκε ένοχος προδοσίας και έτσι απαγχονίστηκε ανήμερα του Πάσχα του 1821 στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο. Ένας Κεφαλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε... το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά, και έκτοτε φυλάσσεται σε μαρμάρινη λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών. Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής. Στο Πατριαρχείο εισέρχεται κανείς από τότε μόνο από τις πλάγιες πύλες. [size=12][/size][size=12][/size][size=12][/size][/quote]
Επιλογές
HTML
Ενεργό
BBCode
Ενεργό
Smilies
Ενεργά
Απενεργοποίηση HTML σ' αυτή τη δημοσίευση
Απενεργοποίηση BBCode σ' αυτή τη δημοσίευση
Απενεργοποίηση Smilies σ' αυτή τη δημοσίευση
*** Αυτή η Δημοσίευση θα εξετασθεί και θα μείνει κρυφή μέχρι την έγκρισή της. ***
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη:
Επιλέξτε μια Δημόσια Συζήτηση
----------------
Πολιτική Δημοσίευσης
Ανακοινώσεις
Ευρετήριο
----------------
Ειδήσεις
Πολιτική - Oικονομία
Εθνικό - Μεταναστευτικό
Ορθοδοξία - Κοινωνία
Πολιτισμός-Παιδεία-Γλώσσα
Ιστορία - Φιλοσοφία
MME - Τρομοκρατία - Μ.Κ.Ο.
Οικολογία - Περιβάλλον
Γεωπολιτική - Επιστήμη
Καταγγελίες
Χιούμορ - Σάτιρα
Γενικές Συζητήσεις
Ανασκόπηση Θέματος
Συγγραφέας
Μήνυμα
ΘΑΛΕΙΑ
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 11, 2009 3:20 pm
Θέμα δημοσίευσης:
Ο Σολωμός, «Ο κορυφαίος Νεοέλληνας ποιητής»
Η προσκυνημένη «αριστερά», είναι γνωστό και καθημερινά επιβεβαιωμένο ότι επιχειρεί, με μεγάλο πάθος και βιασύνη (Βία), να σβήσει, μαζί με την ιστορία μας, και τα μεγάλα δημιουργικά της πνεύματα. Θα περάσει στην ιστορία σαν τα «νέα τάγματα» των δωσίλογων στη Νέα Εποχή του αυτοκρατορικού ολοκληρωτισμού.
Ωστόσο
οι παραδόσεις των αριστερών κινημάτων, οι Αριστεροί και οι μαρξιστές, δεν έχουν
ΑΠΟΛΥΤΩΣ
καμία σχέση με αυτούς τους νέους προσκυνημένους.
Ένας από τους μεγάλους μαρξιστές ιστορικούς, ο
Γιάννης Κορδάτος,
γράφει για τον ποιητή της «ακραίας βίας»!!!
«Σωστό είναι πώς ο Σολωμός στη νεοελληνική λογοτεχνία κατέχει την πρώτη θέση… Ήταν ποιητής με μεγάλο ταλέντο. Η κριτική, όσο αυστηρή κι αν είναι, δε μπορεί να μην το αναγνωρίσει. Και ως σήμερα είναι ο κορυφαίος Νεοέλληνας ποιητής».
Μάλλον ο Κορδάτος δεν είχε συμβουλευτεί τον …Αλαβάνο!!!
Διαβάζουμε, επίσης, από την « Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας», του Κορδάτου και τα ακόλουθα:
«Όπως λέει ο Βάρναλης, ο Σολωμός έγινε μεγάλος ποιητής ύστερα από την Επανάσταση. Όμως δε μπόρεσε να τελειώσει το έργο που άρχισε. Σχεδίαζε πολλές συνθέσεις, μα δεν τα κατάφερε να τις αποτελειώσει. Διάφορα περιστατικά της ζωής του στάθηκαν εμπόδιο στην καλλιτεχνική του δημιουργία. Η πτώση του Μεσολογγίου του προξένησε συγκλονιστική συγκίνηση. Άρχισε, λοιπόν, με τις χορδές της λύρας του να ψάλλει τον ηρωισμό των κατοίκων της Ιερής Πόλης…»
Και
ο Βάρναλης,
αγνοούσε τις συμβουλές του …Αλαβάνου και των λοιπών προσκυνημένων!!!
Είχε μάλιστα το «εθνικιστικό θράσος» να μιλάει για «ηρωισμούς» των Ελλήνων και « Ιερές Πόλεις»!!!
ΟΛΟΙ αυτοί οι μαρξιστές είχαν το θράσος να χαρακτηρίζουν το Σολωμό κορυφαίο ψάλτη της Επανάστασης και να υποστηρίζουν ότι οι στίχοι στον «Ύμνο»
«εκφράζουν ιδέες μεγάλες».
Με το ίδιο πνεύμα μιλάει και ο
Mario Vitti
στην «Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας»:
«Για τις μεγάλες ουσίες του Σολωμού»!
«Στην υπέρτατη θυσία του Μεσολογγίου, σαν αδιάβλητο σύμβουλο, ο Σολωμός θα προβάλει όλα τα ηθικά ιδεώδη»!
Επίσης, υπογραμμίζεται στο ίδιο έργο:
«Για τον Ποιητή η υπόθεση της γλώσσας ταυτίζεται με την υπόθεση της πατρίδας: Μήγαρις έχω άλλο στο νου πάρεξ ελευθερία και γλώσσα.
Και οι δύο είναι υποθέσεις του λαού, του «έθνους»…»
Αυτές τις ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ, τις χαρακτηρίζουν, οι «αριστεροί πολυτελείας», ιδέες «ακραίας βίας»!!!
Αυτό που θέλουν να σβήσουν είναι οι
ΙΔΕΕΣ
που
υμνούν την Επανάσταση, τον ηρωισμό, την αγωνιστική έξαρση και τη θυσία των Ελλήνων για ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.
Θέλουν να σβήσουν το
«Ελευθερία ή θάνατος»
, το επαναστατικό αυτό μήνυμα που αποτυπώνεται στην ποίηση του Σολωμού, στον «Ύμνο» και ιδιαίτερα στους «Ελεύθερους Πολιορκημένους»…
Θέλουν να σβήσουν το «έθνος» και την «γλώσσα»
…
[/size]
Καχύποπτος
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 11, 2009 11:49 am
Θέμα δημοσίευσης:
ΑΠΟ:
http://paideia-gr.blogspot.com/2009/04/10.html
10 Απριλίου: Μνήμη Γρηγορίου Ε΄ και έξοδος Μεσολογγίου
Λίγο οι μακακίες του ΣΥΡΙΖΑ, λίγο το τραγικό γεγονός στη σχολή του ΟΑΕΔ ξεχάσαμε σχεδόν όλοι δύο επετείους που είχαμε χθες, 10 Απριλίου.
Στις 10 Απριλίου 1826 πραγματοποιήθηκε η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου· σε αυτό αναφέρθηκε το klasikoperiptosi με μία πολύ καλή ανάρτηση.
Πουθενά όμως δεν διαβάσαμε κάτι για τον απαγχονισμό του πατριάρχη Γρηγορίου Ε΄ στις 10 Απριλίου 1821. Ο εθνομάρτυρας Γρηγόριος Ε΄ εκτελέστηκε από τους Τούρκους, καθώς ως πατριάρχης είχε ευθύνη για την καλή διαγωγή των χριστιανών.
Εφόσον λοιπόν αυτοί επαναστάτησαν, ο πατριάρχης, όπως και πολλοί προκάτοχοί του κρίθηκε ένοχος προδοσίας και έτσι απαγχονίστηκε ανήμερα του Πάσχα του 1821 στην κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου παρέμεινε κρεμασμένος για τρεις ημέρες, εξευτελιζόμενος από τον όχλο. Κατόπιν, μια ομάδα Εβραίων αγόρασαν το πτώμα του, το περιέφεραν στους δρόμους και το έριξαν στον Κεράτιο κόλπο.
Ένας Κεφαλονίτης πλοίαρχος, ονόματι Νικόλαος Σκλάβος, βρήκε...
το σκήνωμα και το μετέφερε στην Οδησσό, όπου και ετάφη στον ελληνικό ναό της Αγίας Τριάδος. Από εκεί μεταφέρθηκε στην Αθήνα, 50 χρόνια μετά, και έκτοτε φυλάσσεται σε μαρμάρινη λάρνακα στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών.
Η κεντρική πύλη του Πατριαρχείου, όπου απαγχονίστηκε ο Γρηγόριος Ε΄, παραμένει κλειστή και σφραγισμένη μέχρι και σήμερα, σε ένδειξη τιμής. Στο Πατριαρχείο εισέρχεται κανείς από τότε μόνο από τις πλάγιες πύλες.
Κλασσικοπερίπτωσις
Δημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 11, 2009 11:32 am
Θέμα δημοσίευσης: Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ"
http://klasikoperiptosi.blogspot.com/2009/04/10-1826.html
10 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1826 Η ΗΡΩΙΚΗ ΕΞΟΔΟΣ ΤΩΝ "ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΩΝ"
Σαν σήμερα πριν απο 183 χρόνια ,μια χούφτα εξαθλιωμένοι απο την 12 μηνη πολιορκία και αντίσταση Μεσολογγίτες με τις γυναίκες και τα παιδιά τους ξεκίνησαν να πάνε στο θάνατο όχι πια πολιορκημένοι αλλά ελεύθεροι και τιμημένοι.
Εμείς απο εκείνα τα χρόνια το μόνο που μάθαμε απο αυτή την πορεία της τιμής είναι να προτιμούμε τον εγκλεισμό εντός των τειχών του καταναλωτικού ατομισμού και της παρακμιακής καλοπέρασης βαυκαλιζόμενοι τους ελεύθερους.
Εκείνοι βγήκαν πολεμώντας και ξέροντας ότι θα σκοτωθούν δεν πούλησαν το Θεόσδοτο αγαθό της ελευθερίας . Ηταν πολιορκημένοι και πεινασμένοι και έμειναν για πάντα ελεύθεροι.
Εμείς βρεθήκαμε ελεύθεροι και γίναμε πολιορκημένοι ,γεννηθήκαμε βλέποντας τον ήλιο και τώρα ζούμε μετρώντας τα σκοτάδια που μας σερβίρουν στο πιάτο οι "μεσσίες" τούτης της εποχής που με θράσος την ονομάσανε ...νέα μόνο και μόνο για παλιώσουν με το ζόρι κάθε άλλη εποχή που γένναγε ελεύθερες ψυχές.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΙ
ΔΙΟΝΥΣΙΟΥ ΣΟΛΩΜΟΥ
Α ΣΧΕΔΙΑΣΜΑ
Τότες ἐταραχτήκανε τὰ σωθικά μου, καὶ ἔλεγα πὼς ἦρθε ὥρα νὰ ξεψυχήσω· κ᾿ εὑρέθηκα σὲ σκοτεινὸ τόπο καὶ βροντερό, ποὺ ἐσκιρτοῦσε σὰν κλωνὶ στάρι ῾ς τὸ μύλο ποὺ ἀλέθει ὀγλήγορα, ὡσὰν τὸ χόχλο ῾ς τὸ νερὸ ποὺ ἀναβράζει᾿ ἐτότες ἐκατάλαβα πὼς ἐκεῖνο ἤτανε τὸ Μεσολόγγι· ἀλλὰ δὲν ἔβλεπα μήτε τὸ κάστρο, μήτε τὸ στρατόπεδο, μήτε τὴ λίμνη, μήτε τὴ θάλασσα, μήτε τὴ γῆ ποὺ ἐπάτουνα, μήτε τὸν οὐρανό᾿ ἐκατασκέπαζε ὅλα τὰ πάντα μαυρίλα καὶ πίσσα, γιομάτη λάμψι, βροντή, καὶ ἀστροπελέκι· καὶ ὕψωσα τὰ χέρια μου καὶ τὰ μάτια μου νὰ κάνω δέηση, καὶ ἰδοὺ μές᾿ ῾ς τὴν καπνίλα μία μεγάλη γυναίκα μὲ φόρεμα μαῦρο σὰν τοῦ λαγοῦ τὸ αἷμα, ὅπου ἡ σπίθα ἔγγιζε κ᾿ ἐσβενότουνε· καὶ μὲ φωνή, ποὺ μοῦ ἐφαίνονταν πὼς νικάει τὴν ταραχὴ τοῦ πολέμου, ἄρχισε·
«Τὸ χάραμα ἐπῆραΤοῦ Ἥλιου τὸ δρόμο,Κρεμώντας τὴ λύραΤὴ δίκαιη ῾ς τὸν ὦμο,Κι᾿ ἀπ᾿ ὅπου χαράζειὩς ὅπου βυθᾶ,
Τὰ μάτια μου δὲν εἶδαν τόπον ἐνδοξότερον ἀπὸ τοῦτο τὸ ἁλωνάκι.»
II.
Παράμερα στέκειὉ ἄντρας καὶ κλαίει·Ἀργὰ τὸ τουφέκιΣηκώνει, καὶ λέει·«Σὲ τοῦτο τὸ χέρι»Τί κάνεις ἐσύ;»Ὁ ἐχθρός μου τὸ ξέρει»Πῶς μοῦ εἶσαι βαρύ.»Τῆς μάνας ὢ λαύρα!Τὰ τέκνα τριγύρουΦθαρμένα καὶ μαῦρα,Σὰν ἴσκιους ὀνείρου·Λαλεῖ τὸ πουλάκι ῾Σ τοῦ πόνου τὴ γῆ,Καὶ βρίσκει σπειράκι,Καὶ μάννα φθονεῖ.
III.
Γροικοῦν νὰ ταράζῃΤοῦ ἐχθροῦ τὸν ἀέραΜίαν ἄλλη, ποὺ μοιάζειΤ᾿ ἀντίλαλου πέρα·Καὶ ξάφνου πετειέταιΜὲ τρόμου λαλιά·Πολληώρα γροικειέταιΚι᾿ ὁ κόσμος βροντᾶ.
IV.
Ἀμέριμνον ὄνταςΤ᾿ Ἀράπη τὸ στόμαΣφυρίζει, περνώντας ῾Σ τοῦ Μάρκου τὸ χῶμα·Διαβαίνει, κι᾿ ἀγάλιΞαπλώνετ᾿ ἐκεῖ,Ποὺ ἐβγῆκ᾿ ἡ μεγάληΤοῦ Μπάϊρον ψυχή.
V.
Προβαίνει καὶ κράζειΤὰ ἔθνη σκιασμένα.
VI.
Καὶ ὢ πείνα καὶ φρίκη!Δὲ σκούζει σκυλί!
VII.
Καὶ ἡ μέρα προβαίνει,Τὰ νέφια συντρίβει·Νά, ἡ νύχτα ποὺ βγαίνει,Κι ἀστέρι δὲν κρύβει.