Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης
Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Αρχική σελίδα
Προτάσεις
Τεύχη
Αρθρα
Αναζήτηση διαλόγου
Αναζήτηση - άρθρα/τεύχη
Σύνδεσμοι
Πληροφορίες
Ρεσάλτο Blog
Αναζήτηση
::
Κατάλογος Μελών
Εγγραφή
::
Σύνδεση
::
Προφίλ
Εθνικό - Μεταναστευτικό
Δημοσίευση απάντησης
Όνομα μέλους
Θέμα
Περιεχόμενο
Emoticons
Περισσότερα Emoticons
Χρώμα γραμματοσειράς:
Προεπιλογή
Βαθύ Κόκκινο
Κόκκινο
Πορτοκαλί
Καφέ
Κίτρινο
Πράσινο
Λαδί
Κυανό
Μπλέ
Βαθύ Μπλέ
Λουλακί
Βιολετί
Λευκό
Μαύρο
Μέγεθος γραμματοσειράς:
Μικροσκοπικό
Μικρό
Κανονικό
Μεγάλο
Τεράστιο
Να κλείσουν τα Tags
[quote="Ολυμπιάδα"][b][color=red]Η ΥΠΕΞ έδειξε χθές τις πραγματικές της διαθέσεις για το νέο κύκλο συνομιλιών με τα Σκόπια υπό την εποπτεία Νίμιτς.[/color][/b] "Θέμα συζήτησης είναι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης αυτού"!! [b]Δήλωση που αυτόματα ακυρώνει όλες τις διακομματικές συμφωνίες περί ΕΝΟΣ και μόνο ονόματος για όλες τις χρήσεις.[/b] Ξεκάθαρα, η κυρία Μπακογιάννη έχει σκοπό να επιστρέψει με ένα "ανεκτό" για την Ελλάδα όνομα (Άνω Μακεδονία) το οποίο στην ουσία θα είναι άχρηστο και με ημερομηνία λήξεως αφού θα χρησιμοποιηθεί μόνο στους διεθνείς οργανισμούς και ΟΧΙ στις διμερείς σχέσεις. Δυστυχώς η ΥΠΕΞ δείχνει να λειτουργεί κάτω από καθεστώς προσωπικού εκβιασμού. Διότι τέτοιες ενέργειες ιδιαίτερα τώρα που τα Σκόπια έχουν δείξει το φασιστικό τους πρόσωπο, είναι τουλάχιστον ανεξήγητες. Γενικώς οι πολιτικές ενέργειες τις κυρίας Μπακογιάννη έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας της (που πολλοί έχουν ξεχάσει) δείχνουν να διακατέχονται από καθεστώς φόβου. [b][url]www.olympia.gr[/url][/b][/quote]
Επιλογές
HTML
Ενεργό
BBCode
Ενεργό
Smilies
Ενεργά
Απενεργοποίηση HTML σ' αυτή τη δημοσίευση
Απενεργοποίηση BBCode σ' αυτή τη δημοσίευση
Απενεργοποίηση Smilies σ' αυτή τη δημοσίευση
*** Αυτή η Δημοσίευση θα εξετασθεί και θα μείνει κρυφή μέχρι την έγκρισή της. ***
Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες
Μετάβαση στη:
Επιλέξτε μια Δημόσια Συζήτηση
----------------
Πολιτική Δημοσίευσης
Ανακοινώσεις
Ευρετήριο
----------------
Ειδήσεις
Πολιτική - Oικονομία
Εθνικό - Μεταναστευτικό
Ορθοδοξία - Κοινωνία
Πολιτισμός-Παιδεία-Γλώσσα
Ιστορία - Φιλοσοφία
MME - Τρομοκρατία - Μ.Κ.Ο.
Οικολογία - Περιβάλλον
Γεωπολιτική - Επιστήμη
Καταγγελίες
Χιούμορ - Σάτιρα
Γενικές Συζητήσεις
Ανασκόπηση Θέματος
Συγγραφέας
Μήνυμα
Ολυμπιάδα
Δημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 06, 2008 11:56 am
Θέμα δημοσίευσης:
Η ΥΠΕΞ έδειξε χθές τις πραγματικές της διαθέσεις για το νέο κύκλο συνομιλιών με τα Σκόπια υπό την εποπτεία Νίμιτς.
"Θέμα συζήτησης είναι μόνο το όνομα και το εύρος χρήσης αυτού"!!
Δήλωση που αυτόματα ακυρώνει όλες τις διακομματικές συμφωνίες περί ΕΝΟΣ και μόνο ονόματος για όλες τις χρήσεις.
Ξεκάθαρα, η κυρία Μπακογιάννη έχει σκοπό να επιστρέψει με ένα "ανεκτό" για την Ελλάδα όνομα (Άνω Μακεδονία) το οποίο στην ουσία θα είναι άχρηστο και με ημερομηνία λήξεως αφού θα χρησιμοποιηθεί μόνο στους διεθνείς οργανισμούς και ΟΧΙ στις διμερείς σχέσεις.
Δυστυχώς η ΥΠΕΞ δείχνει να λειτουργεί κάτω από καθεστώς προσωπικού εκβιασμού. Διότι τέτοιες ενέργειες ιδιαίτερα τώρα που τα Σκόπια έχουν δείξει το φασιστικό τους πρόσωπο, είναι τουλάχιστον ανεξήγητες.
Γενικώς οι πολιτικές ενέργειες τις κυρίας Μπακογιάννη έπειτα από την απόπειρα δολοφονίας της (που πολλοί έχουν ξεχάσει) δείχνουν να διακατέχονται από καθεστώς φόβου.
www.olympia.gr
ΔΑΜΙΑΝΟΣ
Δημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 31, 2008 10:01 am
Θέμα δημοσίευσης:
Οι υπερεθνικιστές του διεθνισμού με παράδειγμα το Σκοπιανό
του Δαμιανού Βασιλειάδη,
εκπαιδευτικού, μέλους της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ
Αθήνα, 8.4.2008
Ήδη ο πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής με την απειλή βέτο απέτρεψε τα χειρότερα, που πολλοί περίμεναν και ορισμένοι δυστυχώς εύχονταν. Όμως το θέμα δεν έκλεισε.
Εκείνο που ενδιαφέρει στην προκείμενη περίπτωση είναι να αναλύσουμε πιο διεξοδικά το τι σημαίνει στην πραγματικότητα η αποδοχή του ονόματος «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία, ως οριστικός τίτλος των Σκοπίων και να ερευνήσουμε εν συντομία, γιατί τα Σκόπια με τόσο πάθος και τόσες παράλογες απαιτήσεις παλεύουν να διατηρήσουν με κάθε θυσία αυτό το όνομα. Έτσι πρέπει να θέσουμε το ερώτημα:
Μα έχει άραγε τόση σημασία το όνομα;
Πολλοί αφελείς και ανιστόρητοι στην Ελλάδα, και αφορά και πρόσωπα και πολιτικούς φορείς, ιδίως στον χώρο της «Αριστεράς», πιστεύουν για διάφορους λόγους, ιδεολογικούς, πολιτικούς (ταξικούς), ότι το όνομα δεν παίζει κανένα ρόλο. Σημασία έχει μόνο η ειρηνική συμβίωση των δύο λαών, με την καταπολέμηση των εθνικιστικών και σοβινιστικών επιδιώξεων εκατέρωθεν και την θεμελίωση της πολιτικής σταθερότητας στην τόσο έκρυθμη και εκρηκτική αυτή περιοχή. Σημασία έχει να υπάρχουν σχέσεις καλής γειτονίας, ως συμβολή και στη γενικότερη σταθερότητα και ειρήνη στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.
Όμως τίθεται στην περίπτωση αυτή το ερώτημα: Ποιος είναι αδιάλλακτος και ποιος προκαλεί! Και πώς θεμελιώνονται σχέσης ειρήνης, αλληλεγγύης και καλής γειτονίας; Η Ελλάδα, ως πολιτεία στο σύνολό της, πέρα από μεμονωμένες ακραίες και εθνικιστικές κορώνες, περιθωριακών και αμελητέων κατά βάσει περιπτώσεων και εκμετάλλευσης του προβλήματος για ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, έχει κάνει, λόγω τεράστιων λανθασμένων πολιτικών χειρισμών και αδράνειας, αλλά και λόγω υποτέλειας στα κελεύσματα των «άσπονδων φίλων και συμμάχων μας» την έσχατη υποχώρηση στο όνομα της ονομασίας, αποδεχόμενη την σύνθετη ονομασία. Έχει κάνει λοιπόν τον επώδυνο συμβιβασμό, για τον οποίο ομιλούν και προπαγανδίζουν ορισμένοι πολιτικοί κύκλοι.
Όμως η εθνική αυτή ταπεινωτική υποχώρηση θα δημιουργήσει προβλήματα στο μέλλον, γιατί ακριβώς περιέχει, ως δεύτερο συνθετικό, το όνομα Μακεδονία. Τα Σκόπια προπαγανδίζοντας τη Μακεδονία του Αιγαίου παραμένουν προκλητικά και αδιάλλακτα, διεκδικώντας όλο το γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας. Και αυτές οι προκλήσεις είναι μόνο η αρχή.
Επανέρχομαι λοιπόν πάλι στο ερώτημα για όσους μιλούν για συμβιβασμό:
1.
Γιατί οι Σκοπιανοί επιμένουν με τόσο ανυποχώρητο πείσμα στο όνομα «Μακεδονία», αν το όνομα δεν παίζει κανένα ρόλο; Μπορούν να μας δώσουν εξήγηση όλοι εκείνοι από την παραδοσιακή και ανανεωτική Αριστερά, αλλά και από τους εκσυγχρονιστικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν παραιτείται το κρατίδιο αυτό από το όνομα;
Η απάντηση η δική μου: Γιατί το όνομα είναι το όχημα του αλυτρωτισμού και συνεπώς του δυνητικού επεκτατισμού. Χωρίς το όνομα ο αλυτρωτισμός δεν έχει μέλλον. Αν δεν κατέβουν στη Θεσσαλονίκη δεν πρόκειται ποτέ να ησυχάσουν.
2.
Μετά βέβαια ακολουθεί το γελοίο και υποκριτικό επιχείρημα: Μα τι πρόβλημα μπορεί να δημιουργήσει ένα τόσο δα μικρό κρατίδιο στην Ελλάδα; Γνωρίζουμε όμως ότι δεν είναι τα Σκόπια τα ίδια που μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα, αλλά οι δυνάμεις που τα χρησιμοποιούν ή θα τα χρησιμοποιήσουν ως προτεκτοράτο για τα γεωστρατηγικά τους σχέδια στο εγγύς ή απώτερο μέλλον, με ανάλογο όφελος φυσικά και για τη δική τους αμερικανόφερτη, υπερεθνικιστική αστική τάξη. Για όλους αυτούς που προβάλουν αυτό το γελοίο επιχείρημα ισχύει η φράση του Κλαούζεβιτς: «Τα μικρά κράτη έχουν τόση δύναμη, όση η ταύτισή τους με τα συμφέροντα των μεγάλων». Ας μην ξεχνάμε τις ιταμές δηλώσεις του αμερικανού υφ. ΕΠΕΞ Μτάνιελ Φριντ περί «μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας».
3.
Το όνομα «Μακεδονία», ακόμη και σε σύνθετη ονομασία, (τους Σκοπιανούς τους ενδιαφέρει στην ουσία να υπάρχει το όνομα Μακεδονία είτε σκέτο είτε σύνθετο) είναι και θα παραμείνει διαχρονική αιτία μόνιμης ανωμαλίας και διατάραξης της ειρήνης από μέρους των Σκοπιανών στα Βαλκάνια και εστία αποσταθεροποίησης. Και μη μας παραξεύει το γεγονός ότι εγείρουν σήμερα μειονοτικά ζητήματα (αύριο δεν γνωρίζουμε τι άλλο), τα οποία θα στηρίξουν, εκτός από τους «άσπονδους φίλους μας» Αμερικανούς και άλλους «συμμάχους» ελληνικοί κύκλοι από το εκσυγχρονιστικό και ανανεωτικό στρατόπεδο της «Αριστεράς. Συνήθως ο δούρειος ίππος είναι εντός των τειχών.
Όσοι στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα τα Σκόπια στην υπερεθνικιστική τους αλυτρωτική και επεκτατική πολιτική, που θα ακολουθήσει και επίσημα πια μετά την ονομασία, να είναι βέβαιοι ότι έχουν συμβάλλει εκών άκων στην αποσταθεροποίηση της περιοχής και έρχονται στην πράξη σε κατάφορη αντίθεση με αυτά που επαγγέλλονται στη θεωρία.
4.
Όπως σ’ όλους είναι γνωστό η Μακεδονία είναι γεωγραφική περιοχή. Ένα 10 έως 15% ανήκει στην γεωγραφική περιοχή των Σκοπίων. Συνεπώς εκείνο που θα ήταν σωστό στην περίπτωση των Σκοπίων και θα ήταν λογικό και δίκαιο είναι να φέρουν οποιοδήποτε όνομα που να μην περιέχει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του, ως κρατική οντότητα, ας πούμε «Δημοκρατία των Σκοπίων» ή «Βαρντάσκα» και να χαρακτηρίζουν αυτό το μέρος της Μακεδονίας που τους ανήκει, ως επαρχία τους με το όνομα Μακεδονία της Δημοκρατίας των Σκοπίων ή της Βαρντάσκα. Τότε πραγματικά θα ήταν σωστό και δίκαιο. Ενώ διεκδικώντας κράτος με το όνομα Μακεδονία (σύνθετο ή μη δεν παίζει κανένα ρόλο) και μάλιστα ως ξεχωριστή εθνότητα και γλώσσα εγείρουν αυτομάτως επεκτατικές και αλυτρωτικές διεκδικήσεις στον ελληνικό τομέα της Μακεδονίας. Άλλο είναι να μιλάς για επαρχία ενός κράτους κι’ άλλο να διεκδικείς ως κράτος «Μακεδονία» τις επαρχίες που φέρουν αυτό το όνομα.
Εκείνο λοιπόν που ενδιαφέρει τους Σκοπιανούς είναι να διεκδικήσουν την διοικητική περιοχή, που λέγεται Μακεδονία και ανήκει στην Ελλάδα, να ενταχθεί στο κράτος που θα φέρει το όνομα «Μακεδονία». Τι το πιο φυσιολογικό, αλήθεια! Θα κινήσουν προς τούτο γη και ουρανό για να αποδείξουν στους διεθνείς οργανισμούς και τη διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα σφετερίζεται μια ολόκληρη περιοχή που δικαιωματικά και «βάσει του διεθνούς δικαίου» τους ανήκει, γιατί εκεί ζουν τα αδέλφια τους.
5.
Οι Σκοπιανοί προπαγανδίζουν για το λόγο αυτό, ότι αυτοί είναι οι Μακεδόνες, που βέβαια δεν έχουν καμία σχέση με τους Έλληνες, γιατί κατά την δική τους πάλι προπαγάνδα οι Μακεδόνες (όπως ο Φίλιππος ο Β΄ και ο Μέγας Αλέξανδρος) δεν ήταν Έλληνες. Αυτό λοιπόν που προσπαθούν οι Σκοπιανοί είναι ο αυτοπροσδιορισμός δια του ετεροπροσδιορισμού (δηλαδή του σφετερισμού του ονόματος και μέσω αυτού της ύπαρξης τους, ως ξεχωριστή εθνοτική και γλωσσική οντότητα. Ένας τέτοιος ισχυρισμός αποτελεί μια σκέτη απάτη.
Υποτίθεται λοιπόν ότι οι « αυτοπροσδιοριζόμενοι Αριστεροί», ενώ θεωρητικά είναι και κόπτονται υπέρ της ειρήνης, της σταθερότητας, της μη αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια, των σχέσεων καλής γειτονίας, της αλληλεγγύης, του αλληλοσεβασμού, κ.λπ., παραβλέπουν το γεγονός ότι τα Σκόπια μέσω του ετεροπροσδιορισμού θα αποτελέσουν εστία αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια, ( γιατί κανείς δεν θα τολμήσει να παραδώσει τη διοικητική περιοχή Μακεδονία στη «Μακεδονία» των Σκοπίων). Όλοι αυτοί είναι ειλικρινά υπέρ της αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και υπέρ της αποσταθεροποίησης; Αν ναι, τότε αυτή η θέση, όχι μόνο δεν είναι προοδευτική, αλλά σφόδρα αντιδραστική, γιατί εξυπηρετεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα της Νέας Τάξης και της παγκοσμιοποίησης.
6.
Ωστόσο υπάρχει και ένα άλλο επιχείρημα της «Αριστεράς» που αναγνωρίζει στους Σκοπιανούς το συνταγματικό τους όνομα ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Είναι η περίφημη αρχή της αυτοδιάθεσης. Πολύ σωστά. Η αυτοδιάθεση έχει να κάνει με την εθνική ανεξαρτησία. Όμως κανένας από την πλευρά της Ελλάδας δεν τους απειλεί. αντιθέτως όλοι οι Έλληνες και τα πολιτικά κόμματα, θέλουν να υπάρχει το κράτος αυτό στα σύνορά μας. Αυτοδιάθεση ωστόσο δεν σημαίνει να διεκδικείς ολόκληρη την γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας για τον εαυτό σου! Τότε τι θα πρέπει να πράξουν οι Μακεδόνες της Ελλάδας; Να εφαρμόσουν την αρχή της αυτοδιάθεσης στην ελληνική Μακεδονία;. Δεν είναι γελοία όλα αυτά; Και υπάρχουν αλήθεια αυτοπροσδιοριζόμενοι Αριστεροί που δεν τους ενδιαφέρει ειλικρινά πως θα ονομαστεί το γειτονικό κράτος, γιατί δήθεν εκτός από την ταξική πάλη, δεν έχει τίποτε άλλο σημασία;
7.
Αναγνωρίζουν πως οι Έλληνες είναι εθνικιστές, ενώ οι Σκοπιανοί όχι.
Πρακτικά υποστηρίζουν τους υπερεθνικιστές των Σκοπίων ενάντια στην Ελλάδα.
Και το ερώτημα είναι. Γιατί οι Έλληνες είναι εθνικιστές, μη αναγνωρίζοντας το κράτος των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονία; Διεκδικούν οι Έλληνες τίποτε από το κράτος αυτό; Απλώς διακηρύττουν ότι η επαρχία της Ελλάδας που λέγεται Μακεδονία είναι ελληνική. Τίποτε παραπάνω. Δεν θέλουν η ελληνική Μακεδονία να υπαχθεί στα Σκόπια ή να γίνει «Μακεδονία του Αιγαίου». Θέλουν ειρήνη με το κράτος αυτό. Είναι τόσο εθνικιστική αυτή η στάση;
Αντιθέτως διακυβεύουν οι Σκοπιανοί την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή, προβάλλοντας διεκδικήσεις μέσω του ονόματος που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια συνεννόησης και ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος.
Είναι πραγματικά απορίας άξιο, γιατί συγκεκριμένοι κύκλοι της Αριστεράς, για τους οποίους ο Στάθης στην Ελευθεροτυπία (27.5.2008) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Στην καλύτερη περίπτωση έχει φυράνει το μυαλό τους από τα πολλά κλισέ» και συνεχίζει το σχόλιό του: «Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν δύο πράγματα: α) Ότι ο ελληνικός εθνικισμός δεν επηρεάζει την εξωτερική πολιτική της χώρας μας και πάντως δεν κυβερνάει. Αντιθέτως στο ζήτημα αυτό υπάρχει εθνική συναίνεση όλων των κομμάτων ακριβώς πλην των εθνικιστών του ΛΑΟΣ. β) Α contrario, στη FYROM κυβερνούν οι εθνικιστές και ο εθνικισμός τους πυροδοτείται από μια πολεμοκάπηλη και ιμπεριαλιστική πολιτική των ΗΠΑ άκρως επικίνδυνη για όλους στην περιοχή (ακόμη και για την Τουρκία)». Οι άνθρωποι αυτοί για τους οποίους μιλάει ο Στάθης, φαίνεται πως πρέπει να μισούν την Ελλάδα, τον ελληνικό λαό και ό,τι ελληνικό! Αλλιώς δεν εξηγείται λογικά η συμπεριφορά τους. Συντάσσονται με τους υπερεθνικιστές των Σκοπίων, για να ακρωτηριάσουν την Ελλάδα, να παραδώσουν την Μακεδονία στους Σκοπιανούς; Στην ουσία αυτοί είναι οι καθαρόαιμοι εθνικιστές, γιατί στηρίζουν τους υπερεθνικιστές των Σκοπίων.
Γι’ αυτό και τους ταιριάζει ο τίτλος:
Οι διεθνιστές του υπερεθνικισμού.
ΘΑΛΕΙΑ
Δημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούλ 27, 2008 5:33 pm
Θέμα δημοσίευσης: Η μαρτυρία του Μίκη για το Σκοπιανό
Από τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυρακής"
Η μαρτυρία του Μίκη
Η αντιπαράθεση για το όνομα με τον Κ. Μητσοτάκη, όπως την περιγράφει ο ίδιος ο Μ. Θεοδωράκης με κείμενό του
Τη μαρτυρία του για το πώς διαμορφώθηκε η ελληνική στάση έναντι των Σκοπίων, επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και την έντονη διαφωνία του για όσα τελικώς επελέγησαν, καταθέτει στον ΕΤ.Κ ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, μέσα από κείμενα και ντοκουμέντα εκείνης της εποχής, προβάλλει τη θέση ότι η Ελλάδα όφειλε και οφείλει να μην αποδεχθεί κανενός είδους συμβιβασμό για το όνομα του γειτονικού κράτους, καταλογίζει, μάλιστα, σοβαρές ευθύνες σε όλο τον πολιτικό κόσμο από το 1944 μέχρι σήμερα για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε.
Το κείμενο που παραχώρησε στον ΕΤ.Κ ο Μίκης Θεοδωράκης έχει ως εξής:
«Το θέμα των Σκοπίων ανέκυψε το Νοέμβριο του ’91. Επειδή τα Σκόπια είχαν δραστηριοποιηθεί με το σύνταγμα και με την προπαγάνδα την οποία έκαναν, αποφάσισε η κυβέρνηση να φέρει το θέμα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Σαμαράς ήδη ευρίσκετο στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Υπουργών. Ηταν Παρασκευή αυτή η κρίσιμη συνάντηση. Ερχεται λοιπόν στην ημερήσια διάταξη το θέμα των Σκοπίων. Με εισήγηση φυσικά του προέδρου της κυβέρνησης, του κ. Μητσοτάκη.
Την προηγουμένη τον επισκέφθηκα στο γραφείο του, στου Μαξίμου, και του είπα ότι «χαίρομαι που θα συζητηθεί το πρόβλημα αυτό, γιατί είναι ένα πρόβλημα για το οποίο εσείς οι Ελληνες πολιτικοί θα πρέπει να ντρέπεστε διότι αφήσατε από το 1944 να αιωρείται το όνομα Μακεδονία, έστω και στα πλαίσια της Γιουγκοσλαβίας». Του διεμήνυσα, λοιπόν, ότι ήρθε η στιγμή της εθνικής αποκατάστασης.
«Αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να θέσεις για πρώτη φορά το θέμα του ονόματος. Διότι αν δεν το θέσεις, θ’ αποκαλύψω γράμματα και μπροσούρες που μιλάνε για μεγάλη Μακεδονία». Μου λέει, «μην το συζητάς, εάν το κάνουμε θα απομονωθούμε διεθνώς». «Υπάρχει», πρόσθεσα, «και ένας άλλος λόγος πιο σοβαρός ακόμα. Οτι αυτή τη στιγμή που πηγαίνουμε σε εθνική διάλυση, το εθνικό κύτταρο δεν λειτουργεί. Ολα διαλύονται καθημερινά. Αυτός είναι ένας στόχος που μπορεί να συσπειρώσει σήμερα.
Σ’ όλη αυτή την πολιτική που ασκείται στο λαϊκισμό, ας προτάξουμε και ένα ιδανικό μπροστά, να συσπειρωθούμε όλοι μαζί. Μου απάντησε «αυτή την ατιμία δεν πρόκειται να την κάνω ποτέ στον ελληνικό λαό. Είναι κάτι που δεν το πιστεύω. Θα μας απομονώσει. Και σε παρακαλώ πολύ, αύριο στο Υπουργικό Συμβούλιο να μην επιμείνεις. Ασε να κάνω την εισήγηση και σε παρακαλώ πολύ να μη θέσεις τέτοιο θέμα. Γιατί το θεωρώ ανώριμο και δεν προχωρεί».
Την επομένη στο Υπουργικό Συμβούλιο είδε ότι ήμουν συνοφρυωμένος και είχα αποφασίσει να μιλήσω. Είπε ότι σήμερα θα αποφασίσουμε για τις οδηγίες που θα δώσουμε στον Αντώνη Σαμαρά στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξουμε να γίνει θέση της Κοινότητας. Ποιες είναι αυτές; 1) Ορος, ότι τα Σκόπια θα πρέπει να σταματήσουν την ανθελληνική προπαγάνδα και να απαλείψουν τα επιλήψιμα σημεία από το σύνταγμά τους. «Συμφωνείτε;». «Συμφωνούμε», απάντησαν οι υπουργοί. Πάει αυτό, κλείσαμε. «Μια στιγμή, κ. Πρόεδρε», του λέει ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος. «Τι συμβαίνει, Θανάση;» «Υπάρχει ένα δεύτερο σημείο που θα πρέπει να προσθέσουμε». «Ποιο είναι;». «Το θέμα της εθνικότητας». «Γιατί δεν υπάρχει μακεδονική εθνικότητα. Εδώ πρόκειται για παραμόρφωση της Ιστορίας. Συμφωνείτε;». Συμφωνούμε.
Δύο λοιπόν όροι. Ζητάω ξαφνικά το λόγο. «Μίκη, περί τίνος πρόκειται;». «Υπάρχει ένα τρίτο σημείο, κύριε πρόεδρε». «Ποιο;». «Το όνομα Μακεδονία». «Τι εννοείς;». Και πήγε να το κλείσει. Οι υπουργοί όμως επέμεναν να μιλήσω. Αναπτύσσω λοιπόν τις απόψεις μου: Το όνομα Μακεδονία είναι το όχημα, με το οποίο περνάνε την προπαγάνδα τους. Λέγοντας ότι είναι Μακεδόνες, όλη η Μακεδονία, η Βόρειος Ελλάδα είναι υπό ελληνική κατοχή.
Δηλαδή η ουσία είναι εκεί. Εγινε μια ασχήμια πενήντα ολόκληρα χρόνια, ας κάνουν την αυτοκριτική τους εκείνοι που το δέχτηκαν αλλά από δω και μπρος πρέπει να αρχίσουμε μια νέα ιστορία. Είμαστε υπεύθυνοι μπροστά στον ελληνικό λαό. Να τελειώσει η καπηλεία. Ενθουσιάζονται οι υπουργοί και λένε «κύριε πρόεδρε συμφωνούμε». Τι να κάνει ο Μητσοτάκης, είπε «γράψτε και Μακεδονία». Ετσι προστέθηκε η Μακεδονία.
Βέβαια τότε δεν μπορούσα να προβλέψω την αντίδραση της διεθνούς κοινής γνώμης στο αυταπόδεικτο δίκαιό μας. Αντίθετα, ήμουν βέβαιος ότι η Ευρώπη και λόγω του ότι είμαστε στην ΕΟΚ θα ενίσχυε το αίτημά μας. Οπως επίσης δεν μπορούσα να προβλέψω ότι ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα θα γινόταν αντικείμενο μιας άγριας και τόσο επιζήμιας εθνικά κομματικής εκμετάλλευσης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα σύγχυσης και εσωκομματικών αντιπαραθέσεων κι ενώ το αίτημα για κάθαρση είχε καταλαγιάσει, υπέβαλα την παραίτησή μου από το υπουργικό αξίωμα για να παραιτηθώ στη συνέχεια και από το βουλευτικό.
Η επιστολή στον Βιμ Βέντερς
Την αντίδρασή του για την ένταξη των Σκοπίων στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με το όνομα «Μακεδονία», εξέφραζε με επιστολή του ο Μ. Θεοδωράκης προς τον πρόεδρό της, σκηνοθέτη Βιμ Βέντερς, το 1992.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων σημείωνε: «Οι λόγοι που εκθέτω δεν έχουν σχέση ούτε με πολιτικές σκοπιμότητες, ούτε με εθνικιστικές προκαταλήψεις και ακόμα περισσότερο με οποιουδήποτε τύπου περιφρόνηση προς οποιονδήποτε λαό ή μειονότητα. Πενήντα χρόνια αγώνων για την ελευθερία και την ισότητα όλων των ανθρώπων, όλων των λαών είναι αρκετά, υποθέτω, για να μην κατηγορηθώ τώρα ότι εκφράζω απόψεις που θίγουν έστω και κατά μία κεραία κυριαρχικά δικαιώματα άλλων λαών – όπως εν προκειμένω των Σκοπιανών.
Τυχαίνει, αγαπητέ κ. Βέντερς, να έχω εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο της 6ης Νοεμβρίου 1991 να μην αναγνωρισθεί το κράτος των Σκοπίων, εφόσον υπάρχει στο όνομά του η λέξη «Μακεδονία», εφόσον δηλαδή επιμένουν να καπηλεύονται κάτι που δεν τους ανήκει (…)
Για την Ιστορία, ας σημειωθεί ότι τελικά η Ακαδημία ακολούθησε την πρότασή του Μίκη και δεν δέχτηκε το «κράτος Μακεδονία», αλλά τους σκηνοθέτες ως άτομα.
Τι έγραφα τότε στη Monde…
«Η Ελλάδα ουδέποτε προέβαλε, είχε ή έχει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος των γειτόνων της»
Θετική νομίζω ότι απεδείχθη και η παρέμβασή μου για το λεγόμενο «Μακεδονικό ζήτημα», που δημοσιεύθηκε λογοκριμένη δυστυχώς στην εφημερίδα «Le Monde»: «Βαλκάνια, Μακεδονία, Σκόπια αποτελούν, υποθέτω, για την πλειοψηφία των λαών της Ευρώπης, έννοιες σκοτεινές.
Ξαφνικά, κυρίως ο πόλεμος στην πρώην Γιουγκοσλαβία και σε δεύτερη μοίρα η διαφορά, που φέρνει αντιμέτωπους τον ελληνικό λαό στο σύνολό του με την κυβέρνηση των Σκοπίων, έφερε στο προσκήνιο το ομιχλώδες για τους Ευρωπαίους «μακεδονικό πρόβλημα».
Σε ό,τι μας αφορά, εμείς οι Ελληνες παρακολουθούμε έκπληκτοι να αναπτύσσεται ένα περίεργο και ανεξήγητο κύμα ανθελληνισμού σε χώρες που παραδοσιακά τις θεωρούσαμε φιλικές. Αραγε το αξίζουμε; Οι επιθέσεις που δεχόμεθα είναι επιστημονικά θεμελιωμένες; Και πού μπορεί να οδηγήσουν; Ορισμένοι, για να δικαιολογήσουν αυτή τη μεταστροφή κατά της Ελλάδος, διατείνονται ότι η χώρα μας δίνει την εντύπωση μιας «μεγάλης δύναμης», που απειλεί ένα μικρό, φτωχό και αδύνατο κράτος. Και που από «θέση ισχύος» απαιτεί από αυτό, ως πρώτο βήμα επιδείξεως δυνάμεως, να πάψει να χρησιμοποιεί το όνομα Μακεδονία ως επίσημο όνομα του κράτους και τον ήλιο της Βεργίνας (του Φιλίππου) ως επίσημο έμβλημα (σημαία) του.
Δικαιώματα μειονότητας
Ομως, στην πραγματικότητα το αντίθετο ακριβώς συμβαίνει… Θα πρέπει οι Ευρωπαίοι φίλοι μας να γνωρίζουν ότι η Ελλάδα ουδέποτε προέβαλε, είχε ή έχει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος των γειτόνων της. Παρ’ ότι στην Αλβανία ζουν περισσότεροι από 300.000 Ελληνες, το μόνο που ζητά από τη γειτονική χώρα είναι να διασφαλιστούν για τη μειονότητα αυτή όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ, τις Αρχές του Ελσίνκι και πρόσφατα τις διακηρύξεις της ΔΑΣΕ. Ως προς την Τουρκία, παρ’ ότι εξοντώθηκε η ελληνική παροικία στην Κωνσταντινούπολη (150.000 Ελληνες) και παρ’ ότι τα τουρκικά στρατεύματα εξακολουθούν να κατέχουν παρανόμως (από το 1974 έως σήμερα) το 37% της Κύπρου, ο ελληνικός λαός διατηρεί ελπίδες ότι η τουρκική πλευρά θα θελήσει να προσαρμοστεί στο πνεύμα της εποχής μας, που απαιτεί την πολιτική της στρατιωτικής βίας να την αντικαταστήσει ένα πνεύμα δικαίου και καλής γειτονίας.
Τέλος, όσον αφορά τα Σκόπια, όχι μόνο δεν έχουμε την παραμικρή εδαφική βλέψη αλλά αντίθετα κατανοώντας τα προβλήματα που έχει συσσωρεύσει η κατάρρευση του σοσιαλισμού και ο πόλεμος στην περιοχή, είμαστε έτοιμοι όλοι οι Ελληνες, αδιακρίτως κομμάτων, να βοηθήσουμε αυτό το μικρό γειτονικό κράτος να διατηρήσει την ακεραιότητα των συνόρων του και να εισέλθει στο δρόμο της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης.