Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Spiegel: Ανέφικτο το μνημόνιο, ορατό το Grexit

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Σεπ 29, 2015 5:36 am    Θέμα δημοσίευσης: Spiegel: Ανέφικτο το μνημόνιο, ορατό το Grexit Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Spiegel: Ανέφικτο το μνημόνιο, ορατό το Grexit

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel εκτιμάει ότι ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αυξήθηκε αντί να μειωθεί, αλλά για αυτό δεν ευθύνεται η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα

Όπως σημειώνει το περιοδικό, δεν αφορά το εάν o Τσίπρας θα αρνηθεί να εφαρμόσει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις, αλλά από τη λογική της ίδιας της οικονομικής προσαρμογής.

Η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας έχει επιδεινωθεί μετά τον Ιούλιο, και η Αθήνα δεν θα μπορέσει να εκπληρώσει τους στόχους του προγράμματος διότι πολύ απλά δεν μπορούν να εκπληρωθούν, τονίζει το Spiegel.

Αν οι οικονομικές επιδόσεις της Ελλάδας πέσουν φέτος κατά 1% ή 2%, τότε θα μειωθούν και τα έσοδα από τη φορολογία. Βάσει του προγράμματος, η ελληνική κυβέρνηση, πέραν των συμφωνηθέντων μέτρων λιτότητας, οφείλει να προχωρά και σε επιπλέον περικοπές προκειμένου να πετύχει τους στόχους. Κάτι τέτοιο θα έχει περαιτέρω επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά 30% και η κατάσταση στη χώρα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, μοιάζει αμφίβολο ότι θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος, εκτιμά το περιοδικό.

Όπως συμπεραίνει το γερμανικό περιοδικό, γιΆ αυτούς τους λόγους, η πρόθεση ή μη της ελληνικής κυβέρνησης να εφαρμόσει τα μέτρα δεν παίζει και τόσο σημαντικό ρόλο για να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η άλλη εναλλακτική είναι οι πιστωτές της Ελλάδας να της δώσουν περισσότερα χρήματα, αν και αυτό το σενάριο μοιάζει λιγότερο πιθανό, εξηγεί το Spiegel.

Ίσως τελικά οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην Ελλάδα, ή οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο για πάντα. Ίσως και τα δύο. Όμως η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη εξαρτάται από το αν τελικά θα επαληθευτεί τουλάχιστον μία από αυτές τις εικασίες, καταλήγει το Spiegel.
----------------------------------------------------
Η μόνη λύση για να αποφύγει το σίγουρο ανεξέλεγκτο και θανατηφόρο για τον ελληνικό λαό Grexit -δηλαδή η επίσημη χρεοκοπία εφόσον της έχουν πάρει και το τελευταίο ευρώ- είναι η Ελλάδα να διαγράψει εδώ και τώρα, όλο το εξωτερικό ληστρικό χρέος και να επιστρέψει στην νέα δραχμή. Να εξέλθει από την ΕΕ, και να καταστρώσει ένα σχέδιο εθνικής ανάπτυξης. Η εύθηνη του Τσίπρα με το να συνεχίσει την προηγούμενη θανατηφόρα πολιτική των μνημονίων και να υπογράψει το 3ο αδιέξοδο και καταστροφικό μνημόνιο είναι τεράστια που ξεπερνά τα όρια της προδοσίας. Το Spiegel, το γνωρίζει πολύ καλά και μάταια προσπαθεί να δικαιολογήσει τον Τσίπρα.
Όσο για τα σενάρια οι πιστωτές να δεχθούν να δώσουν περισσότερα χρήματα στην χρεοκοπημένη Ελλάδα, και κυρίως οι Έλληνες δεχθούν αυτόν τον φαύλο οικονομικό κύκλο των καταστροφικών μνημονίων για πάντα, είναι όνειρα θερινής νυκτός. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, το μόνο σίγουρο είναι ο ερχομός του Grexit, και η επακόλουθη εξέγερση του ελληνικού λαού και να τιμωρήσει όχι μόνο τον Τσίπρα αλλά και όλα τα μνημονιακά καθάρματα όπως τους αξίζουν.

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες