Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
«Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης», λένε οι δανειστές

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3049

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 02, 2015 8:44 pm    Θέμα δημοσίευσης: «Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης», λένε οι δανειστές Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
«Το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης», λένε οι δανειστές
Με αφοπλιστική κυνικότητα και ιμπεριαλιστική αλαζονεία οι τεχνοκράτες του EFSF (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), παραβιάζοντας την παράδοση των τριών τελευταίων εβδομάδων που ήθελε τους μηχανισμούς της ΕΕ και το ΔΝΤ να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τη λέξη «μνημόνιο», σε σημερινή του ανακοίνωση – παρέμβαση προς την κυβέρνηση αναφέρει ότι το μνημόνιο όχι μόνο δεν τέλειωσε στις 25 Ιανουαρίου αλλά μάλιστα «δεν έχει ημερομηνία λήξης».

Η ανακοίνωση του EFSF εντάσσεται σε ένα κύμα πιέσεων προς τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από την πλευρά των δανειστών που ως στόχο έχει να διασφαλίσει την μέχρι τελευταίας τελείας πιστή εφαρμογή της αντιλαϊκής συμφωνίας του Eurogroup αλλά και, με ρεβανσισμό για το επικοινωνιακό σκηνικό «σκληρής διαπραγμάτευσης» του προηγούμενου διαστήματος, να δείξει ποιος είναι το αφεντικό σε ευρωζώνη και ΕΕ, ασκώντας τρομοκρατία σε όποια κυβέρνηση κράτους μέλους προσπαθήσει στο μέλλον να διεκδικήσει καλύτερη μοιρασιά της πίτας για τη δική της αστική τάξη.

Στην σημερινή ανακοίνωσή του το EFSF περιγράφει το καθεστώς που ισχύει αναφορικά με την ελληνική δανειακή σύμβαση και ξεκαθαρίζει ότι είναι αλληλένδετη με το μνημόνιο.

«Η Ελληνική δανειακή σύμβαση είναι ένα νομικό συμβόλαιο μεταξύ του EFSF, της ελληνικής κυβέρνησης, της ελληνικής Κεντρικής Τράπεζας και του ελληνικού ΤΧΣ.

Εξειδικεύει τους όρους και τις συνθήκες της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, όπως π.χ το ποσό του δανείου, η περίοδος για την οποία είναι διαθέσιμο, τα δικαιώματα, οι τόκοι και η αποπληρωμή. Υπογράφεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του EFSF και τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών.

Η παροχή οικονομικής βοήθειας που διέπεται από τη δανειακή σύμβαση προϋποθέτει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με μία πολιτική μεταρρυθμίσεων που περιγράφεται στο Μνημόνιο, στο οποίο συμφώνησαν Ελλάδα, Κομισιόν και ΕΚΤ. Το μνημόνιο αποτελεί ένα διακριτό και αυτοτελές κείμενο, που όμως συνδέεται με τη δανειακή σύμβαση – καμία εκταμίευση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς συμμόρφωση προς το μνημόνιο, που αξιολογείται από τους θεσμούς.

Η κανονική διάρκεια της ελληνικής δανειακής σύμβασης έληξε στις 31 Δεκέμβρη 2014. Ωστόσο στις 19 του ίδιου μην, το ΔΣ του EFSF αποφάσισε τεχνική παράταση (της σύμβασης) μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2015. Στις 27 του ίδιου μήνα το ΔΣ του EFSF αποφάσισε να παρατείνει περεταίρω την ελληνική δανειακή σύμβαση για τέσσερις μήνες, μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2015»,
αναφέρει.

Κρατώντας το «καλύτερο» για το τέλος, ο EFSF ξεκαθαρίζει ότι το μνημόνιο δεν έχει ημερομηνία λήξης, καθώς, σε δική μας ελεύθερη μετάφραση, αποτελεί την εγγύηση ότι η ελληνική εργατική τάξη θα απομυζάται σε βαθμό τέτοιο που να εξασφαλίζει την ομαλή αποπληρωμή των δανείων και των τόκων προς τους δανειστές.

«Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι το μνημόνιο είναι ένα έγγραφο που συχνά ενημερώνεται κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, αντανακλώντας τις νέες συνθήκες και την ανάγκη να προσαρμόζεται η λίστα των μέτρων που πρέπει να εφαρμοστούν.
Το μνημόνιο, αντίθετα από τη δανειακή σύμβαση, δεν χρειάζεται να παραταθεί γιατί δεν έχει ημερομηνία λήξης»,
καταλήγει ο EFSF.

Με τον πιο απροκάλυπτο και κυνικό τρόπο το όργανο του διευθυντηρίου των Βρυξελλών ξεκαθαρίζει ότι στο πλαίσιο του ευρώ και της ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει απαλλαγή από τα μνημόνια, όποιο όνομα και χρώμα λάβουν.

Πρόκειται για έναν από τους βασικούς λόγους για τον οποίον οι κυρίαρχες μερίδες της ελληνικής αστικής τάξης δεν εξετάζουν την άρση της πρόσδεσης σε ευρώ και ΕΕ, γιατί αποτελεί τη συνθήκη που τους εξασφαλίζει τη μέγιστη εκμετάλλευση των εργαζομένων της χώρας «στον αιώνα τον άπαντα».

Μέρα με τη μέρα γίνεται ακόμα πιο σαφές ότι ζωή για τους εργαζόμενους και τη νεολαία δεν μπορεί να υπάρξει παρά μόνο έξω από το ευρώ, την ΕΕ και τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης.

Γ. Μουρ.

ΠΗΓΗ:
http://www.pandiera.gr/


_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάρ 03, 2015 7:55 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το ένα χέρι δίνει και πόσα μαζεύουν; Ληστεύουν τα κλεμμένα Ταμεία!
Παναγιώτης Μαυροειδής
Κατατίθεται λέει το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης».

Το ένα χέρι θα μοιράσει κόλλυβα στην απέραντη κοινωνική κηδεία του κόσμου της εργασίας που αποτελεί τη γιορτή των αρχόντων της ΕΕ και της ελληνικής ολιγαρχίας.


Την ίδια ώρα, με πόσα χέρια αλήθεια θα μαζεύουν για να ταΐσουν το μολώχ του χρέους και να ηρεμήσουν τα τέρατα της «δημοσιοοικονομικής σταθερότητας» και του «πλεονασματικού προϋπολογισμού»;

Μακάρι να ήταν υπερβολή αυτές οι κουβέντες, μα δεν είναι.

Διαβάζουμε:

«Στη διασφάλιση ρευστότητας 2 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων της γενικής κυβέρνησης αποβλέπει η κυβέρνηση που δρομολογεί ήδη τις σχετικές διαδικασίες. Μάλιστα, για τις κινήσεις αυτές δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση, καθώς υπάρχουν σε ισχύ σχετικές διατάξεις».

Ούτε αυτό θέλει νόμο!

«Η αρχή έγινε ήδη με διαθέσιμα ταμειακά υπόλοιπα του ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου. Με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μεταφέρονται τα ταμειακά διαθέσιμα του Οργανισμού για την πληρωμή των δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων σε ειδικό λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος».

Μιλάμε για το ταμείο που καλύπτει στοιχειωδώς τους αγρότες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή παρέχει άλλες ενισχύσεις.


«Η απόφαση υπογράφεται από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα. Στην απόφαση διευκρινίζεται ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τη διαχείριση των ταμειακών του διαθεσίμων θα μεταφέρει με έγγραφό του κάθε φορά το ποσό του ταμειακού υπολοίπου που δεν είναι άμεσα απαιτητό προς πληρωμή δικαιούχων αγροτικών ενισχύσεων στα πλαίσια του ΕΓΤΕ-ΕΓΤΑΑ και ΕΑΘΑ σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Άμα ακούς Τράπεζα Ελλάδος, δε θέλει πολύ σκέψη: Μαζεύονται χρήματα για τη δόση των 1,6 δις του ΔΝΤ, το πρόγραμμα του οποίου ουδόλως μπήκε σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση από την κυβέρνηση.

Ξεκούδουνη κίνηση; Κάθε άλλο. Μπορεί να τη μάθαμε από διαρροή στο δεξιό τύπο, αλλά κοιτάξτε πώς την υιοθετεί και γενικεύει το Υπουργείο Εργασίας:

«Συνήθη πρακτική» και «πρώτο βήμα εξορθολογισμού της διαχείρισης των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων». Έτσι χαρακτήρισε το υπουργείο Εργασίας την πρόταση που έκανε ο κ. Πάνος Σκουρλέτης προς τα ασφαλιστικά ταμεία να επενδύσουν τα ρευστά τους διαθέσιμα σε κρατικά ρέπος’’. Πιο αναλυτικά, το υπουργείο Εργασίας αναφέρει πως «η βραχυχρόνια αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων με αυτό τον τρόπο είναι μια συνήθης πρακτική, η οποία είναι προς όφελος των Ταμείων». Επίσης επισημαίνεται πως «αποτελεί μάλιστα, ένα πρώτο βήμα εξορθολογισμού της διαχείρισης αυτών των αποθεματικών, η οποία δεν ενέχει κίνδυνο και εξασφαλίζει μεγαλύτερη απόδοση για τους ασφαλιστικούς και άλλους δημόσιους Οργανισμούς».
Λένε ότι η κυβέρνηση έχει στόχο να μαζέψει με αυτό τον τρόπο γύρω στα 2-3 δις.

Να θυμίσουμε κάποια από τα αποτελέσματα αυτής της «συνήθους πρακτικής»;

Πρώτον, επί «κυβέρνησης αλλαγής» (ΠΑΣΟΚ), αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια από τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων έκαναν φτερά με την κατάρρευση της Τράπεζας Κρήτης του Κοσκωτά, στην οποία τα είχαν οδηγήσει κυβερνητικοί και κρατικοί επιτετραμμένοι τους.

Δεύτερον, επί κυβέρνησης Σημίτη, εν μέσω του γνωστού σκανδάλου του Χρηματιστηρίου και πάλι με κρατική καθοδήγηση τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων επενδύθηκαν από τους ατιμώρητους ακόμη Ηρακλειδείς της επιχειρηματικότητας, σε «δομημένα ομόλογα» . Εξανεμίστηκαν σε χρόνο ρεκόρ.

Τρίτον, τo 2012, με το γνωστό κούρεμα χρέους (PSI), επί κυβέρνησης Παπαδήμου, μέσα σε μια νύχτα εκλάπησαν με τον ίδιο τρόπο τα χρήματα των ασφαλισμένων από τους ίδιους τους κρατικούς «φύλακες».

Τρεις, τυπικές ληστείες, χρημάτων που είχαν βγει με αίμα και ιδρώτα από εκατομμύρια εργαζόμενους.
Οδήγησαν σε κατάρρευση τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με την εργοδοτική εισφοροδιαφυγή και τη γενίκευση της μαύρης εργασίας.


Και όμως, οι ίδιοι οι θύτες έχουν το θράσος να παριστάνουν τους σωτήρες και να ζητούν να ακούσουν μπράβο και ζήτω. Μας επιδεικνύουν με κάθε σοβαρότητα ότι ξέρουν τις τέσσερις πράξεις της αριθμητικής, όταν παρουσιάζουν σαν «αναλογιστικές μελέτες» το πώς θα μοιραστούν τα εναπομείνοντα ψίχουλα στα κατα-κλεμμένα ταμεία!

Το γνωστό e-mail Βαρουφάκη λέει σχετικά, μεταξύ των άλλων, ότι:
«δεσμευόμαστε να συνεχισθεί η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα και την παροχή των συντάξεων».
Όλα τούτα τα προηγούμενα είναι όπως φαίνεται ο «εκσυγχρονισμός». Κατά τα άλλα, ας είμαστε ήσυχοι ότι «δε θα μειωθούν άλλο οι συντάξεις»…


Όσο για τα «μαζέματα» που ασμένως τρέχει να κάνει η «αριστερή κυβέρνηση», η ανάγκη τους βρίσκεται στην ακόλουθη ρητή δέσμευση της συμφωνίας της με το Eurogroup:
«Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως».

Άλλη μια φορά: Προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και εγκαίρως

Καμιά ασάφεια….

ΠΗΓΗ:
http://www.pandiera.gr/

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες