Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Το παιχνίδι του Βορίδη

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΜΟΥΡΑΛΩΦ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Ιούν 30, 2013 10:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Το παιχνίδι του Βορίδη Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το παιχνίδι του Βορίδη



Ο Βορίδης δήλωσε ότι για την καταστροφή της Ελλάδας φταίει ο Ανδρέας Παπανδρέου.

Το να πάρεις αυτή τη γελοία δήλωση στα σοβαρά και να τη σχολιάσεις γίνεσαι και εσύ βορά του γελοίου.


Το να μιλάει ο ακροδεξιός σαλτιμπάγκος και ο ασύστολος αριβίστας Βορίδης, που αναρριχάται ελέω «νταβάδων», εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου, ενός ατόφιου πολιτικού ηγέτη ιστορικού βεληνεκούς και μεγάλου κοινωνικού διαμετρήματος, είναι αστεία υπόθεση.

Όσο και αν διαφωνεί κανείς με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει το τεράστιο πολιτικό του μέγεθος και κυρίως ότι άλλαξε τα πολιτικά δεδομένα στη χώρα μας, τους κοινωνικούς συσχετισμούς και κυρίως «γκρέμισε» το μετεμφυλιακό, εφιαλτικό κράτος και παρακράτος της Δεξιάς.

Ο Βορίδης και οι όμοιοί του, όλο το ακροδεξιό σκυλολόι, θα έπρεπε, αν είχαν τη στοιχειώδη πολιτική εντιμότητα, να ανάψουν μια λαμπάδα στον Ανδρέα Παπανδρέου, διότι, σαν χαρισματικός ηγέτης, ΕΞΑΠΑΤΗΣΕ τον ελληνικό λαό και εξευτέλισε τα σοσιαλιστικά ιδεώδη, γεγονός που συνετέλεσε, σε συνδυασμό με το πασοκικό δράμα του νεοφιλελεύθερου εκφυλισμού του ΠΑΣΟΚ, να βγούνε από τους τάφους τους τα ακροδεξιά μορμολύκεια τύπου Βορίδη, Καρατζαφέρη, Άδωνι και Χρυσής Αυγής.

Φυσικά εδώ μεγάλες ιστορικές ευθύνες έχει και η «αριστερά» σε όλες τις αποχρώσεις της.

Κάθε, συνεπώς, κριτική εναντίον του Ανδρέα μόνο προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να γίνει: Ότι ανέτρεψε το μετεμφυλιακό κράτος της Δεξιάς για να διασώσει το καπιταλιστικό καθεστώς (που υμνεί ο Βορίδης), να χειραγωγήσει και ευνουχίσει τις σοσιαλιστικές ροπές του λαϊκού κινήματος, να αναπαλαιώσει τη δεξιά με «σοσιαλιστικό» προσωπείο και να οδηγήσει στη σημερινή μετεξέλιξη των δωσίλογων ανδρεικέλων: Στη μείξη των δύο πυλώνων του κυβερνητικού οικοδομήματος και στη γέννηση του νέου δικομματικού πόλου: ΣΥΡΙΖΑ…

ΑΥΤΗ είναι η διαλεκτική της ιστορίας και όλα τα άλλα είναι φτηνά και αστεία καταναλωτικά λόγια των καχεκτικών και καιροσκοπικών πολιτικών αναστημάτων, τύπου Βορίδη και CIA…

Η αστεία, βεβαίως, δήλωση του Βορίδη είναι μια μελετημένη και ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ κίνηση η οποία επιχειρεί να ξύσει τα ταπεινά ένστικτα και τα «σύνδρομα» του φανατισμού μιας σημαντικής μερίδας ψηφοφόρων της δεξιάς η οποία έχει γαλουχηθεί με το άσβεστο ΜΙΣΟΣ εναντίον του ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου και συγκεκριμένα εναντίον του Ανδρέα.

Ο Ανδρέας γι αυτήν τη μερίδα των ψηφοφόρων της Δεξιάς, είναι το «σύμβολο» του υστερικού ΜΙΣΟΥΣ: Δικαιολογημένο μίσος, μια και γκρέμισε το κράτος και παρακράτος τους…

Αυτό το φανατικό και υστερικό μίσος εναντίον του Ανδρέα επιχειρεί να αναζωπυρώσει ο Βορίδης για να παίξει το καιροσκοπικό του παιχνίδι: Αυτό της διαπραγμάτευσης με το Σαμαρά και της μεγαλύτερης αναρρίχησής του.

Προφανώς τον πείραξε η ΜΗ υπουργοποίησή του και άρχισε να ρίχνει τις βολές του επιδιώκοντας να συσπειρώσει γύρω του την παλιά σκουριά του δεξιού και ακροδεξιού μίσους εναντίον του Ανδρέα.

Ο Βορίδης, με τις πλάτες των «νταβάδων» (είναι γνωστές) στοχεύει ψηλά και επιχειρεί να «συγκροτήσει» ένα «ρεύμα» αντιπαπανδρεϊκής υστερίας για αυριανές «πολιτικές επενδύσεις»: Όταν η μείξη ΝΔ (Σαμαράς)-ΠΑΣΟΚ (Βενιζέλος) θα χρεοκοπήσει και θα καταρρεύσει.

Μόνο σ’ αυτή τη βάση μπορεί να ερμηνευτούν ΠΟΛΙΤΙΚΑ οι αστειότητες του Βορίδη εναντίον του Ανδρέα και το ΓΙΑΤΙ θυμήθηκε, σήμερα τον Ανδρέα, ενώ μέχρι χθες συγκυβερνούσε μαζί με τα ναυάγια του Ανδρέα…

Επιστροφή στην κορυφή
ΡΑΜΠΕΛΑΙ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Ιούλ 01, 2013 6:40 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Πιτσιρίκος
http://pitsirikos.net/


Ο Άδωνις κάνει πόλεμο (εδώ το γελοίο χρήζει …ψυχιατρικής ανάλυσης)




Νυχτερινή έφοδο στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γεώργιος Γεννηματάς» έκανε ο νέος υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Την έφοδο ανέφερε ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης στο λογαριασμό του στο Τwitter, αφού αυτός ήταν και ο λόγος που την έκανε: για να το γράψει στο Twitter.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης ανέφερε πως το προσωπικό του νοσοκομείου μάχεται σκληρά.

Ο Άδωνις όλα σαν μάχη τα βλέπει -ακόμα και τα κλύσματα-, αλλά έχω την εντύπωση πως, αν ποτέ βρεθεί στο πεδίο της μάχης, οι τσιρίδες του θα ακουστούν στη Σελήνη.

Δεν είναι τυχαίο που επέλεξε να χαρακτηρίσει την επίσκεψή του στο νοσοκομείο «έφοδο». Πάλι καλά που δεν την χαρακτήρισε και αποστολή αυτοκτονίας.

Είναι αυτές οι γελοιότητες με τις «ξαφνικές» επισκέψεις σε νοσοκομεία που έκαναν οι υπουργοί Υγείας του ΠΑΣΟΚ την δεκαετία του ’80 -μαζί με σαράντα κάμερες- , και έδωσαν υλικό για άπειρα επιθεωρησιακά νούμερα.

Πάντως, προσπαθώ να φανταστώ την έκφραση των ασθενών που έχουν τον πόνο τους και τους σκάει μέσα στα άγρια μεσάνυχτα ο Άδωνις.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Άδωνις Γεωργιάδης σκοπεύει το επόμενο διάστημα να μεταμφιέζεται και να επισκέπτεται τα νοσοκομεία ως ασθενής, για να διαπιστώσει αν οι νοσοκόμες βάζουν σωστά τους καθετήρες, ενώ σκοπεύει να πουλήσει και μερικά βιβλία.

Οι γιατροί έχουν πληροφορηθεί
πως σκοπεύει να τους επισκεφθεί μεταμφιεσμένος ο Άδωνις Γεωργιάδης και τον περιμένουν, για να τον βαλσαμώσουν, να τον βάλουν σε μια γυάλα και να τον κοιτάνε.

Επιστροφή στην κορυφή
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 02, 2013 7:13 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Κακός κλειδούχος το τυφλό ΜΙΣΟΣ για τον Ανδρέα!



Πάντα τα υπερ-απλουστευτικά πολιτικά εκτρώματα και ο εκχυδαϊσμός της Ιστορίας ήταν το προϊόν, ΟΧΙ απλώς της δραματικής άγνοιας, αλλά της «μείξης» της με το τυφλό μίσος.

Το τυφλό μίσος στην πολιτική είναι κακός κλειδούχος. Αν αυτό το μίσος ή κάθε συναίσθημα αηδίας «παντρευτεί» την ΑΓΝΟΙΑ (θεωρητική, πολιτική ιστορική), τότε «παράγονται» σχήματα πολιτικών εκτρωμάτων και χυδαίων ανοησιών που «σιδερώνουν», αφυδατώνουν και σβήνουν την Ιστορία: Δηλαδή τη διαλεκτική της κοινωνικής και πολιτικής μας εξέλιξης.

Η καθεστωτική «σκέψη», ιδιαίτερα στις ακραίες μορφές τής ακροδεξιάς δημαγωγίας, σε αυτό ακριβώς συνίσταται: Στη «μείξη» της ΑΓΝΟΙΑΣ (της φτώχειας των Ιδεών) με τα συναισθήματα του τυφλού μίσους και αηδίας.

Μια τέτοια εκτρωματική, σχηματική πολιτική χυδαιότητα και ανοησία είναι και τα παρακάτω που διαβάσαμε, κάτω από τον ανάλογο (της ποιότητας) τίτλο: «Τα σκατά χτύπησαν στον ανεμιστήρα !!!»

«Το τραγικό είναι ότι και οι δύο έχουν δίκιο, εξ ου και τα σκατά στον ανεμιστήρα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καταχρέωσε τη χώρα για να δημιουργήσει το “πράσινο” κράτος και μέσω αυτού τα εκατομμύρια των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, που έκτοτε και κάποιοι ακόμα και σήμερα ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Ο Βορίδης είναι φασίστας με πιστοποιητικά που δεν χωρούν αμφιβολία».

Μπροστά σε ένα τέτοιο εκχυδαϊσμό της ιστορίας, μπροστά σε μια τέτοια αυθάδεια βλακείας, σηκώνεις τα χέρια ψηλά. Η ΒΛΑΚΕΙΑ είναι ΙΣΩΠΕΔΩΤΙΚΗ…

Το να υποβαθμίζει κανείς το προϊόν (ΠΑΣΟΚ) ενός από τα πλέον μαζικά, ρωμαλέα και εκρηκτικά λαϊκά ΚΙΝΗΜΑΤΑ, στο σχήμα της «καταχρέωσης» της χώρας και στο «πράσινο» κράτος, αυτό και μόνο δείχνει ότι είναι «ποτισμένος», βαθιά και αθεράπευτα, με την καθεστωτική αντίληψη των πραγμάτων, καθώς και με τα ιδεολογήματα της δεξιάς και ακροδεξιάς προπαγάνδας …

Και αυτή η ακραία καθεστωτική λογική απαστράπτει και στον τίτλο του κειμένου, αλλά και στη χυδαία ταύτιση του Ανδρέα με το Βορίδη!!!

Αν είναι δυνατόν να εμφανίζονται τέτοιες καραμπινάτες χυδαίες απλουστεύσεις, σαν αναλύσεις και να κυκλοφορούν σε ιστολόγια που αγωνίζονται για την «ενότητα της αριστεράς», όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα ήταν παρασάγγας πιο ριζοσπαστικό, πιο «σοσιαλιστικό» και πιο «αριστερό» από όλα τα σχήματα της νεοταξικής «αριστεράς», ιδιαίτερα του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επιχειρεί να φορέσει τις «πανοπλίες» αυτού του αντρεϊκού ΠΑΣΟΚ, και να αναρριχηθεί στην κυβερνητική εξουσία ΔΙΧΩΣ κίνημα.

Αυτό που αγνοούν ή θέλουν να αγνοούν ΟΛΟΙ αυτοί είναι τούτο: Ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν το προϊόν και ο πολιτικός εκφραστής ενός ΡΩΜΑΛΕΟΥ και εκρηκτικού λαϊκού κινήματος, το οποίο αναπτύχθηκε μετά την πτώση της χούντας.

Ο Ανδρέας έγινε ο κόμβος αυτού του Κινήματος. Δεν δημιούργησε ο Ανδρέας το κίνημα, αλλά το Κίνημα τον Ανδρέα.

Σχηματοποιώντας: Το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας εκφράζανε ταυτόχρονα: Τη ρωμαλέα και εκρηκτική άνοδο του μαζικού κινήματος, αλλά και το καθυστερημένο επίπεδο της ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ αυτού του κινήματος.

Και ακριβώς, επειδή το ΠΑΣΟΚ και ο Ανδρέας, σαν Βοναπάρτης, είχαν το ΚΥΡΟΣ αυτού του ρωμαλέου ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ κατόρθωσαν, όταν ανέλαβαν την κυβερνητική διαχείριση του συστήματος (διαδικασίες ενσωμάτωσης του ΠΑΣΟΚ) να το χειραγωγήσουν.

Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, επέφερε καταλυτικές «ανατροπές» στην ελληνική κοινωνία (ακριβώς γιατί ήταν προϊόν κινήματος) και στα πρώτα χρόνια άλλαξε τους κοινωνικούς συσχετισμούς υπέρ των πληβείων…

Η μετάλλαξή του σε νέα δεξιά και στην πλέον επιθετική αιχμή του πλανητικού φασισμού είναι μια νέα τραγωδία της Ιστορίας μας που πρέπει να αναλυθεί σε βάθος και ΟΧΙ σε σχήματα εκτρωματικών εκχυδαϊσμών.

Και ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ να καταγραφούν οι ιστορικές ευθύνες της «αριστεράς». Γιατί αν υπήρχε ΑΡΙΣΤΕΡΑ η ιστορία θα τραβούσε άλλο δρόμο και το ΠΑΣΟΚ το ίδιο…

Το να ισοπεδώνουμε και να αφανίζουμε, όμως, τη διαλεκτική και τα γεγονότα της Ιστορίας, τα αίτια του νέου πολιτικού μας δράματος, τις διαδικασίες της εξέλιξής του, ΓΙΑ να κερδοσκοπήσουμε αγοραία πάνω στην ΑΗΔΙΑ που νιώθει σήμερα ο ελληνικός λαός για τα πασοκικά ανδρείκελα, ΤΟΤΕ σημαίνει ότι η ΙΣΤΟΡΙΑ δεν μας έχει διδάξει ΤΙΠΟΤΑ, ΟΥΤΕ μας ενδιαφέρει το ΓΙΑΤΙ φτάσαμε εδώ.

Αυτό στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη: Είμαστε «βαποράκια» των «νέων ιδεών» του πλανητικού φασισμού και των ακροδεξιών ιδεολογημάτων.

ΔΕΝ είναι τυχαίο ότι στο στόχαστρο σήμερα μπαίνει και το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα της πρώτης περιόδου: Εκείνο το ΠΑΣΟΚ είναι μισητό και για το σημερινό κατεστημένο, για τις αντιλήψεις του 4ου Ράιχ, ακριβώς διότι ήταν ένα ΠΑΣΟΚ που βγήκε από το λαϊκό κίνημα, ένα ΠΑΣΟΚ που σηματοδοτεί «ρήξεις» και «συγκρούσεις»…

Θα αναδημοσιεύσουμε σύντομα ΟΛΗ την εργασία μας για το ΠΑΣΟΚ: «ΠΑΣΟΚ - δώρο και εκδίκηση της Ιστορίας».

Γιατί αν δεν γνωρίζουμε από πού και πώς ήρθαμε, δεν θα μάθουμε ΠΟΤΕ πού θέλουμε να πάμε και πώς θα πάμε: Θα αναθεματίζουμε χυδαία το ΠΑΣΟΚ και θα ανεβάζουμε τις γελοιογραφίες του: ΣΥΡΙΖΑ και σία…

Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Ιούλ 02, 2013 8:30 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Αστυνομικές ιστοριούλες «κλακαδόρων» του ΚΚΕ



Διαβάσαμε ένα άλλο τερατούργημα «πολιτικής ανάλυσης» με τον τίτλο: «Ο γείτονάς μας, ο “χρυσαυγίτης”».

Αυτό προέρχεται από «κλακαδόρο» του ΚΚΕ: Υποτίθεται ότι αυτοί είναι εραστές της μαρξιστικής διαλεκτικής και αναζητούν πάντα πίσω από τα πολιτικά φαινόμενα τις βαθύτερες κοινωνικές αιτίες.

Αλλά ο «κλακαδόρος» της «διαλεκτικής» του ΚΚΕ δεν πολυσκοτίζεται και πετάει στον κάλαθο των αχρήστων το μαρξισμό που «κτυπιέται» γι αυτόν.

Έγραψε, λοιπόν, μια απλοϊκή αστυνομική ιστοριούλα, άκρως ΑΠΟΛΙΤΙΚΗ, για να ερμηνεύσει πολιτικά φαινόμενα και να μας «αποδείξει» τις ταυτίσεις ακροδεξιάς-ΠΑΣΟΚ, μέσω των μεταπηδήσεων του «γείτονα» από την ακροδεξιά στο ΠΑΣΟΚ και από εκεί πάλι στην ακροδεξιά.

Διαβάστε τη «βαθυστόχαστη» ιστοριούλα για να θαυμάστε επίπεδο «κομμουνιστικής» ανάλυσης, ΕΔΩ:

http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/07/blog-post_9255.html

Δεν θα ασχοληθούμε με τέτοιες αστυνομικές ιστοριούλες: Τέτοιες ατομικές περιπτώσεις καιροσκοπισμού υπάρχουν άφθονες. Πάντα θα υπάρχει ένα στρώμα ανθρώπων που θα μετακινούνται ανάλογα με τη δύναμη και την εξουσία.

Αυτό, όμως, που έχει ενδιαφέρον και ο «αναλυτής» μας παρακάμπτει είναι τούτο: ΟΙ «γείτονες» που ΜΑΖΙΚΑ μετακινούνται προς την ακροδεξιά και μάλιστα οι «κομμουνιστές γείτονες».

Θα μας πει ο φίλος μας πόσοι αριστεροί και ψηφοφόροι του ΚΚΕ μετακινήθηκαν προς τη Χρυσή Αυγή και παλιότερα στο ΛΑ.Ο.Σ; Και το ΓΙΑΤΙ;

Θα μας πει για τις μαζικές στροφές εργατών και κομμουνιστών Γάλλων προς τον Λεπέν, και το ΓΙΑΤΙ;

Για να μην πάμε παλιότερα για τις μετατοπίσεις σοσιαλιστών και κομμουνιστών προς το φασισμό του 3ου Ράιχ…

Ας αφήσει, λοιπόν, τις ταχυδακτυλουργίες περί «γειτόνων» και ας βάλει το μυαλουδάκι του να σκεφτεί το γιατί η Χρυσή Αυγή στρατολογεί και από το κόμμα του και ενισχύεται σε εργατικές και φτωχές συνοικίες…

Εάν εφαρμόσει τη μαρξιστική διαλεκτική θα διαπιστώσει ότι για όλα αυτά τα πολιτικά φαινόμενα των μετατοπίσεων, την ΠΡΩΤΑΡΧΙΚΗ και ΒΑΣΙΚΗ ευθύνη την έχει το κόμμα του…

Ας μην αναζητά αλλού τις ευθύνες και ας μην εφευρίσκει αστυνομικές απολιτικές ιστοριούλες…
Αυτά τα ολίγα…


ΥΓ. Ξεχάσαμε τις αθρόες μετατοπίσεις ανώτερων στελεχών του ΚΚΕ και Γραμματέων προς τα δεξιά. Ο "γείτονας" τον μάρανε τον "κλακαδόρο"...
_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΘΥΜΙΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Ιούλ 04, 2013 10:29 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Γιατί σήμερα βρικολακιάζει (σαν φάρσα) η περίοδος του 1989;



Η σημερινή κυβέρνηση των δωσίλογων ανδρεικέλων, με αιχμή τις ακροδεξιές γκριμάτσες της (Βορίδης και CIA), επιχειρεί να βρικολακιάσει το 1989: Την αντεπαναστατική αυτή ιστορική τομή της κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού και της αηδιαστικής μετάλλαξης του ΠΑΣΟΚ.

Η ιστορική αυτή κακοήθεια που στήνει, εκ νέου, στον τοίχο τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν είναι δίχως δόλο και σκοπιμότητα: Πατάει πάνω στην αηδία του κόσμου για το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ των δωσίλογων επιγόνων για να κτυπήσει τις όποιες κατακτήσεις του κινηματικού ΠΑΣΟΚ της πρώτης περιόδου, τον ιδρυτή και ηγέτη του που έβαλε τη σφραγίδα του σ’ αυτήν την αγωνιστική περίοδο.

Κτυπάνε τον Ανδρέα
ακριβώς επειδή έχει γίνει ιστορικό σύμβολο μιας αγωνιστικής περιόδου ρήξεων με το μονοπώλιο της εξουσίας από τη δεξιά και το κράτος της. Αυτός ο Ανδρέας έχει μείνει στη «λαϊκή ψυχή» και όχι βεβαίως ο Ανδρέας της κυβερνητικής ενσωμάτωσης και της ΔΙΑΨΕΥΣΗΣ των λαϊκών ελπίδων που ο ίδιος έθρεψε.

Αυτό το ΠΑΣΟΚ της ρωμαλέας του ανόδου, που κατέστησε τον Ανδρέα «σύμβολο», κτυπάνε. Και αυτό βολεύει και τα σημερινά ανδρείκελα του ΠΑΣΟΚ: Ξεπλένονται και τα ίδια αν για ΟΛΑ τα κακά της Ελλάδας φταίει ο Ανδρέας…

Κτυπάνε, σήμερα, το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου και τον Ανδρέα, για τους ίδιους λόγους που ΤΟΤΕ, σύσσωμες οι δυνάμεις του καθεστώτος και όλων των χρωμάτων (πάλι η «αριστερά» έπαιξε τον βρώμικο ρόλο της), στείλανε τον Ανδρέα στο Ειδικό Δικαστήριο.

Η Δίκη φιάσκο, για όσους δεν θυμούνται, άρχισε στις 16 Μαρτίου 1991. Και το μόνο που απέμεινε από αυτή τη σκευωρία ήταν η καταδίκη του Τσοβόλα για ένα αυθαίρετο κτίσμα!!!

Εκείνα τα χρόνια της αντεπαναστατικής παλίρροιας, δούλευα στην εφημερίδα «Έθνος» και είχα γράψει το κείμενο: «Η Κάθαρση» (η εφημερίδα δεν το δημοσίευσε).

Παραθέτω το κείμενο γιατί πιστεύω ότι το ίδιο επιχειρείται (σαν φάρσα βεβαίως) και σήμερα με τη δαιμονοποίηση και το θάψιμο του Ανδρέα.




Η κάθαρση

Η «κάθαρση» αποτέλεσε τον κυρίαρχο ρητορικό λόγο της πολιτικής μυθολογίας τα τρία τελευταία χρόνια: Πολιτικό υπνωτικό που δεν επικάλυψε απλώς τα ουσιαστικά χαρακτηριστικά του «σκανδάλου Κοσκωτά», αλλά έκανε και δυνατή την κυβερνητική συμμαχία της παραδοσιακής αριστεράς με τον ιδεολογικό της αντίποδα, τη Ν.Δ. Συνακόλουθα, δια μέσου αυτής της ιστορικής έκτρωσης ήρθε στην κυβέρνηση η Ν.Δ. και αναπαλαιώθηκαν οι μύθοι του νεοφιλελευθερισμού.

Όμως μια μυθική έννοια δεν παραποιεί απλώς, αλλά αποτελεί και προϊόν παραποίησης. Η γλώσσα της αλλοίωσης, η σκανδαλολογία: Ένας άλλος μύθος. Αυτός φετιχοποιεί τα άτομα και εμφανίζει την κοινωνική σήψη και διαφθορά ως έργο ατομικό.

Έτσι οι ευθύνες αναζητούνται στα «κακά» πρόσωπα, στους «ανέντιμους» και όχι στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση και στους θεσμούς. Δηλαδή το αίτιο αναζητείται στο σύμπτωμα και το σύμπτωμα μετατρέπεται σε αίτιο.

Σε ιδεολογικό επίπεδο η γλώσσα της σκανδαλολογίας λειτουργεί σαν εμβόλιο: Ομολογεί τα τυχαία ελαττώματα του συστήματος και των θεσμών του για να συγκαλύψει καλύτερα τα βασικά ελαττώματα.

Δηλαδή με μικρές δόσεις από το αναγνωρισμένο κακό ανοσοποιεί το σύστημα και το προστατεύει από τον κίνδυνο μιας γενικευμένης αμφισβήτησής του. Ο ιδεολογικός, συνεπώς, καθαρτήριος λόγος καταλύει κάθε διαλεκτική, κάθε αναδρομή πέρα από το επιφανειακά ορατό, οργανώνει έναν κόσμο χωρίς εσωτερικές αντιφάσεις και ταξικές οριοθετήσεις.

Σε πολιτικό επίπεδο ο καθαρτήριος λόγος χρησιμοποιήθηκε για την «απαλλαγή» από το ΠΑΣΟΚ και τη διάλυσή του.

«Κάθαρση» σημαίνει καθαρισμός, απαλλαγή από ξένη ή βλαβερή ουσία. Κάθαρση λοιπόν από τι; Ασφαλώς όχι για να απαλλαγούμε από τη βλαβερή ουσία του συστήματος, αλλά για να «καθαρίσουμε» την ελληνική κοινωνία από το ΠΑΣΟΚ.

Η μυθολογία της «κάθαρσης» σηματοδοτούσε πολιτικά: Το ΠΑΣΟΚ και ιδιαίτερα ο αρχηγός του είναι μια ξένη και βλαβερή ουσία που πρέπει να απαλλαγούμε. Αυτό υποδηλώνει και η παραπομπή του Αντρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.


Μια πολιτική επιλογή που εκτός των άλλων ανάγει σε ποινικό αδίκημα κάθε άσκηση κυβερνητικής εξουσίας από μη δεξιό κόμμα.

Πίσω λοιπόν από τη ρητορική της «κάθαρσης» κρυβόταν ο ταριχευμένος λόγος της Δεξιάς.
Ο λόγος αυτός μετατρέπει αδιάκοπα τα προϊόντα της Ιστορίας σε τύπους, σε σχήματα. Και όπως η σουπιά χύνει το μελάνι της για να προστατευτεί, έτσι και η Ν.Δ. έχυσε το μελάνι της «κάθαρσης» για να αποκρύψει το σκληρό ταξικό της πρόσωπο και να ξεγελάσει τους απογοητευμένους.

Η Αριστερά προσκολλημένη σε τύπους και σχήματα βούτηξε στο μελάνι και έγραψε μια ακόμα μελανί σελίδα.

Τι απόμεινε σήμερα από την «κάθαρση»; Το αυθαίρετο κτίσμα και η πολιτική τιμωρία του Τσοβόλα. Πλήρης αυτογελιοποίηση!

Η «κάθαρση» θεμελιώθηκε στο «ήθος» και στην «εντιμότητα» και κατέληξε στην καταδίκη του Τσοβόλα, που οι πάντες, φίλοι και αντίπαλοι, εγκωμίασαν το ήθος του και την εντιμότητά του.

Φαίνεται ότι το ήθος αποτελεί «ξένη» και «βλαβερή» ουσία...
Φλεβάρης 1992

Αυτό το ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ήταν μια «ξένη» και «βλαβερή ουσία» για το ελληνικό κατεστημένο. Ιδιαίτερα μισητός γι αυτό το κατεστημένο ήταν ο Ανδρέας.

Το γιατί ήταν; Το αναλύσει αρκετά εμπεριστατωμένα ο Θεόδωρος Κατσανέβας στο άρθρο του: «Οι ψευτιές για τις ευθύνες του Ανδρέα Παπανδρέου».
ΕΔΩ:
http://press-gr.blogspot.gr/2013/07/blog-post_1770.html


Αλλά αυτός που σκορπίζει την αντι-Ανδρεϊκή μυθολογία είναι ένας άλλος, ΥΠΕΡΑΝΩ υποψίας, ένας άσπονδος εχθρός του Ανδρέα: Ο Νίκος Νικολάου, οικονομικός αναλυτής.

Αντιγράφουμε ένα απόσπασμα από το κείμενό του που περιέχεται στο άρθρο του Κατσανέβα:

«……Ο Ανδρέας, τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του ’81 έβαλε τον Υπουργό Εργασίας κ. Απόστολο Κακλαμάνη να εξαγγείλει από τηλεοράσεως αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς και ημερομίσθια μέχρι 60% και διπλασιασμό των κατώτατων συντάξεων του ΙΚΑ, του Δημοσίου, του ΟΓΑ, ΤΕΒΕ κ.λπ. Επρόκειτο για έναν κοινωνικό σεισμό που δεν είχε το προηγούμενό του στην ιστορία της χώρας, καθώς ο Ανδρέας πραγματοποίησε με τα μέτρα αυτά μια βίαιη ανακατανομή εισοδήματος υπέρ των μη προνομιούχων της χώρας.
Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες, αγρότες κ.λπ. έφαγαν για πρώτη φορά «γλυκό ψωμί» στη σκληρή ζωή τους. Να γιατί, λοιπόν, η πρόσφατη μεγάλη έρευνα της κοινής γνώμης για τη μεταπολιτευτική περίοδο 1974-2007 που για λογαριασμό της «Καθημερινής» διεξήγαγε η εταιρεία Public Issue ανέδειξε τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πρώτη του θητεία (’81-’85) ως την καλύτερη για τη χώρα! («Καθημερινή» 12.12.07)........
Οι μεγάλες μισθολογικές αναπροσαρμογές της τάξεως του 60% αφορούσαν τα απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα των κατώτατων μισθών - ημερομισθίων με τα οποία αμείβονταν το 10-15% του 1,5 εκατομμυρίου των εργατοϋπαλλήλων της χώρας. Επρόκειτο για μεροκάματα 400-500 δρχ. και για μισθούς 12.000 δρχ. τον μήνα. Τα μέτρα αυτά τα επεξεργάσθηκαν κρυφά από το οικονομικό επιτελείο, ο Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργός Εργασίας και ο τότε γαμπρός του Ανδρέα και διοικητής του ΟΑΕΔ, Θόδωρος Κατσανέβας, υπό την καθημερινή εποπτεία βέβαια του Ανδρέα. Εκτός από τις μεγάλες αυξήσεις, ελήφθησαν και τα εξής φιλεργατικά μέτρα:
• Η πενθήμερη εργασία την εβδομάδα.
• Η εργάσιμη εβδομάδα των 40 ωρών.
• Η ετήσια άδεια των 4 εβδομάδων.
• Θεσπίστηκαν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους μισθωτούς και αυξήθηκαν τα οικογενειακά επιδόματα κατά 100%.
• Μπήκε φραγμός στις ομαδικές απολύσεις.
• Θεσμοθετήθηκε η 135 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας και καθιερώθηκαν οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας εργασίας.

Αυτά ήταν τα φιλολαϊκά μέτρα που πήρε ο Ανδρέας, παρά τις αντίθετες απόψεις των υπουργών του και των οικονομολόγων συμβούλων του, οι οποίοι με τις αντιρρήσεις τους καλλιέργησαν τον μύθο ότι τότε συνετελέσθη λίγο πολύ μια καταστροφή που οδήγησε την ελληνική οικονομία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Παρ’ ότι και εγώ τότε σαν οικονομικός συντάκτης της «Καθημερινής» καταστροφολόγησα αρκετά, τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια, ανασκοπώντας χωρίς φανατισμό τις τότε εξελίξεις πρέπει να παραδεχθώ ότι η πολιτική του Ανδρέα ήταν σωστή κοινωνικά και πολιτικά, γιατί ανέλκυσε από το περιθώριο και ενέταξε στο κοινωνικό σώμα, στρώματα μη προνομιούχων, που η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων τα είχε κυριολεκτικά σβήσει από τον χάρτη των παρεμβάσεών της στην οικονομία…».


Γίνεται αντιληπτό, συνεπώς, το γιατί ο Ανδρέας μπαίνει ξανά στο στόχαστρο. Μπαίνουν στο στόχαστρο τα φιλολαϊκό μέτρα εκείνης της περιόδου, διότι: Κάθε φιλολαϊκό μέτρο θεωρείται …ΚΑΤΣΤΡΟΦΗ, ιδιαίτερα σήμερα, από τις μαφίες του χρήματος και το ΦΑΣΙΣΜΟ του 4ου Ράιχ!!!

Όπως έχουμε ήδη γράψει το ΠΑΣΟΚ (εκείνης της περιόδου) πρέπει να κριτικαριστεί ‘άγρια, διότι έμεινε στη μέση, ενσωματώθηκε και συνέβαλε στη νίκη της νεοφιλελεύθερης ΑΝΤΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, στη συκοφάντηση των σοσιαλιστικών ιδεών και στη δική του μετάλλαξη σε μια νέα, δόλια και αδίσταχτη Δεξιά…

Πρέπει να αναλύσουμε νηφάλια και το ΓΙΑΤΙ το ΠΑΣΟΚ μεταλλάχτηκε…

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες