Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Τράπεζες: «Μοχλός» κλοπής της ατομικής ιδιοκτησίας...

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Μάρ 31, 2013 6:11 am    Θέμα δημοσίευσης: Τράπεζες: «Μοχλός» κλοπής της ατομικής ιδιοκτησίας... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Τράπεζες: «Μοχλός» κλοπής και κατάσχεσης της ατομικής ιδιοκτησίας…



Επισημαίναμε στο άρθρο μας: «Στην άβυσσο της καπιταλιστικής βαρβαρότητας»

«Το καπιταλιστικό κτήνος, μέσα στην ΑΔΙΕΞΟΔΗ, επιθανάτια κρίση του τρώει, προκειμένου να επιζήσει, και τις σάρκες του, τα θεμέλια της ύπαρξής του: Την ατομική ιδιοκτησία.
Η αιχμή αυτού του δικτατορικού ολοκληρωτισμού είναι το χρηματιστηριακό και τραπεζικό κεφάλαιο.
Αυτό που επιβάλλεται με φασιστικό ΚΥΝΙΣΜΟ, και το παράδειγμα της Κύπρου (αλλά και άλλων χωρών) το επιβεβαιώνει, είναι τούτο: Η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, η κάλυψη των «ζημιών» τους, θα γίνεται από την κλεψιά και τις κατασχέσεις των καταθετών…
Αυτή η καπιταλιστική «νέα φάση» της λεηλασίας και της κατάσχεσης της ιδιωτικής περιουσίας χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Θα το κάνουμε στις επόμενες ημέρες…».

Ολόκληρο το άρθρο ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=7372

Πριν προχωρήσουμε είναι σκόπιμο να γκρεμίσουμε το μύθο των «ζημιών» των τραπεζών.

Είναι ένας μύθος που επικαλύπτει τους πραγματικούς λόγους της πτώχευσης και καταστροφής πολλών τραπεζών. Που αποκρύπτει, δηλαδή, τις καπιταλιστικές διαδικασίες ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ και ΣΥΓΚΕΝΤΡΟΠΟΙΗΣΗΣ του τραπεζικού συστήματος και το πέρασμά του στα ισχυρά ΔΙΕΘΝΗ κέντρα της τραπεζικής δικτατορίας, του νεοταξικού ΦΑΣΙΣΜΟΥ.

Η κλεψιά και κατάσχεση των καταθετών και γενικά της ατομικής ιδιοκτησίας προωθείται και υλοποιείται μέσω αυτής της διαδικασίας της χρεοκοπίας των τραπεζών σε αδύνατα καπιταλιστικά (κυρίως) κράτη, διαδικασία που επιταχύνει και εδραιώνει την πλανητική συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του τραπεζικού συστήματος…

Οι ζημιογόνες δήθεν τράπεζες ΕΓΙΝΑΝ ζημιογόνες, αφού πρώτα συσσώρευσαν τερατώδη κέρδη και τα «φυγάδευσαν» αλλού.

Οι ελληνικές τράπεζες π.χ. μόνο από τις επιδοτήσεις τις τρόικας και των κυβερνητικών της ανδρεικέλων έβαλαν στην τσέπη τουλάχιστον 170 δισ. Ευρώ!!!

Επίσης τα ΚΑΘΑΡΑ κέρδη τους την τελευταία δεκαετία υπερβαίνουν τα 31 δισ. ευρω!!!

Τα περί ζημιών, συνεπώς, των τραπεζών είναι μύθος. Αντίθετα μυθικά είναι τα κέρδη τους.

Αυτά τα κέρδη, καθώς και τον συγκεντρωμένο όγκο των ιδιωτικών κεφαλαίων και των λαϊκών αποταμιεύσεων που διαχειρίζονται, τα διοχετεύουν και τα μοιράζουν στα μεγάλα αρπακτικά και σε μεγάλες «δουλειές» κερδοσκοπικού ρίσκου.

Ιδιαίτερα σε εποχές κρίσης τέτοιου είδους χρηματιστηριακές συναλλαγές παίρνουν τη μορφή της φρενοβλαβούς κερδοσκοπίας, σε όλη την ποικιλία των μορφών της.

Καταληστεύονται οι λαοί, εξανεμίζονται οι μισθοί, αφανίζονται οι συντάξεις, «κουρεύονται» τα ασφαλιστικά Ταμεία, ξεπουλιούνται τα πάντα και όλος αυτός ο πλούτος της εργασίας και των κοινωνιών, μέσω των τραπεζών, πηγαίνει στις τσέπες των μαφιών του χρήματος, με το τέχνασμα του δημόσιου χρέους…

Σημείωση: Ένα μέρος από τα υπερκέρδη των τραπεζών και τη συσσώρευση των ιδιωτικών κεφαλαίων σπαταλάτε και στην υπαλληλική παρασιτία του καθεστώτος. Όλα τα ιερατεία του καθεστώτος (Κυβερνητικά, κομματικά, προπαγανδιστικά (ΜΜΕ), πνευματικά κ.λπ) χρηματοδοτούνται από τους μαφιόζους του χρήματος και ελέγχονται υπαλληλικά.

Τα χαριστικά δάνεια των κυπριακών τραπεζών στους πολιτικούς και τα κόμματα το επιβεβαιώνουν απόλυτα.

Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα. Μην ξεχνάμε και το σκανδαλώδες δάνειο που πήρε το MEGA…

ΣΗΜΕΡΑ, λοιπόν, αυτή η ληστρική, καπιταλιστική λογική της κερδοσκοπικής ασέλγειας, προχωράει και στο χώρο της κλοπής, του «κουρέματος» και της κατάσχεσης των ιδιωτικών κεφαλαίων που είναι συγκεντρωμένα στις τράπεζες.

Σήμερα που ο παγκόσμιος καπιταλισμός δεν βρίσκει καμιά παραγωγική διέξοδο (έχει υπονομεύσει ο ίδιος τα παραγωγικά του θεμέλια), και ακόμα έχει καταληστεύσει την Εργασία, τα λαϊκά εισοδήματα και την Κοινωνία, σήμερα βάζει χέρι και στο ιδιωτικό κεφάλαιο που είναι συγκεντρωμένο στις τράπεζες.

Η Πίστη, ως κορυφαία και ηγετική λειτουργία του καπιταλισμού (η καρδιά του συστήματος), αφού αποτέλεσε το μοχλό της ιμπεριαλιστικής επέκτασης και της παγκοσμιοποίησης, τώρα γίνεται και μοχλός καταλήστευσης των ιδιωτικών κεφαλαίων, για τη ΔΙΑΣΩΣΗ των ισχυρών του κόσμου και των χρηματιστηριακών γιγάντων: Των ισχυρών συνδικάτων των μαφιόζων του χρήματος.

Για τη λειτουργία των τραπεζών διαβάστε πιο αναλυτικά, ΕΔΩ:

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=4754

Σήμερα, συνεπώς,
που καμία πόρτα, ούτε παράθυρο παραγωγικής και πραγματικά οικονομικής διεξόδου δεν υπάρχει για τον καπιταλισμό, η αδιέξοδη αυτή κρίση τινάζει στον αέρα και τις ίδιες τις λειτουργίες της Πίστης. Τις μετατρέπει σε «ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ» κλοπής και κατάσχεσης των ιδιωτικών κεφαλαίων, σε λειτουργίες κατάσχεσης κάθε μορφής ατομικής ιδιοκτησίας.

Το τραπεζικό σύστημα προχωράει στην κατάσχεση των ιδιωτικών κεφαλαίων και περιουσιών και μέσω της χρεοκοπίας επί μέρους τραπεζών (των ξεχωριστών και αδύνατων κρατών) και αυτήν τη συνολική συσσώρευση της ΚΛΟΠΗΣ τη συγκεντρώνει στα μεγάλα διεθνή του κέντρα (ΕΚΤ, ΔΝΤ κ.λπ): Στη διαχείριση των δικτατόρων του κόσμου, για τη διατήρηση στη ζωή των διεθνών μαφιών του χρήματος…

Αυτό που έγινε στην Κύπρο θα γίνει, με άλλες μορφές (πιο πλάγιες και πονηρές ίσως) και στην Ελλάδα και σε όλον τον ευρωπαϊκό Νότο, αν αφήσουμε τα πράγματα όπως είναι και δεν γκρεμίσουν οι λαοί την ΕΕ και την ευρωζώνη, εάν δεν επανέλθουν, ενεργητικά και συνειδητά, στο εθνικό τους νόμισμα και σε ένα ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟ τραπεζικό σύστημα.

Μια και ο καπιταλισμός δεν γκρεμίστηκε έγκαιρα, τώρα σαπίζει και αποσυντίθεται, τρώει και τις σάρκες του…

Φυσικά πάλι από μόνος του δε θα γκρεμιστεί. Θα καταρρεύσει, αλλά δεν θα γκρεμιστεί αν οι λαοί δεν βάλουν το χεράκι τους και πάρουν τις τύχες στα δικά τους χέρια.

Αν τον αφήσουμε στην τύχη του θα μεταβάλλει την ανθρωπότητα σε ερείπια και στάχτες και μέσα από αυτές τις γιγάντιες καταστροφές και τις στάχτες θα σταθεί και πάλι στα πόδια του…

Επιστροφή στην κορυφή
ΡΕΠΟΡΤΕΡ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 07, 2013 11:52 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Δεν ήταν "βόμβα" η δήλωση του Όλι Ρεν! Το σχέδιο: «ληστεύω τον καταθέτη- σώζω τον τραπεζίτη» είναι εντολή της BIS απο το 1997!!!



Μπορεί η "Ημερησία" να θεωρεί ως "βόμβα" την δήλωση του Όλι Ρεν στο φινλανδικό δίκτυο YLE, σχετικά με την παγίωση (δια μέσου έκδοσης κοινοτικής οδηγίας) της μεθόδου καταλήστευσης των τραπεζικών καταθέσεων που πρωτοεφαρμόστηκε στην Κύπρο, ωστόσο ο κ. Ρεν δεν παρουσίασε το προϊόν της δικής του ηλιθιότητας (σοφία το λένε στην Φραγκία), αλλά αυτό που χρόνια έχει σχεδιάσει εις εκ των εντολέων του, η κεντρική τράπεζα όλων των κεντρικών τραπεζών του κόσμου η επονομαζόμενη Bank for International Settlements (Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών) ή πιό γνωστή ως BIS.

Τι είπε λοιπόν ο κ.Ρεν στους Φινλανδούς ρεπόρτερ;


«Η Κύπρος ήταν μια ειδική περίπτωση, αλλά η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι επενδυτές και καταθέτες θα αναλάβουν κάποιες υποχρεώσεις σε περίπτωση αναδιάρθρωσης ή εξυγίανσης μιας τράπεζας».

Για να δούμε τι έγραφε η "Κλασσικοπερίπτωση" αρκετές ημέρες πριν την "βόμβα" του Ρεν:


Η κατάσχεση των καταθέσεων προϋπήρχε ως σχέδιο στα συρτάρια της "Επιτροπής της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών"

Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ:
http://www.klassikoperiptosi.blogspot.gr/2013/04/bis-1997.html

Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Απρ 07, 2013 8:59 pm    Θέμα δημοσίευσης: «Πίσω στη Μεσοποταμία» Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
http://www.casss.gr/PressCenter/Articles/2836.aspx
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 11, 2013 8:07 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Αρπαγή καταθέσεων είναι η επίσημη πολιτική της ΕΕ
Γράφει: Ο Γιώργος Δελαστίκ



Νόμος της ΕΕ θα γίνει η... καταλήστευση των τραπεζικών καταθέσεων των πολιτών της! Οσο απίστευτο και αν ακούγεται, αυτό ακριβώς ανήγγειλε προς τους Ευρωπαίους ο τυπικά πιο αρμόδιος άνθρωπος στη γηραιά ήπειρο, ο επί των Οικονομικών επίτροπος της Κομισιόν, Ολι Ρεν.

Μιλώντας στο φινλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο YLE, ο Ολι Ρεν ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν προτίθεται να εκδώσει σχετική οδηγία, την οποία τα κράτη - μέλη όχι απλώς της Ευρωζώνης, αλλά ολόκληρης της ΕΕ υποχρεούνται να ενσωματώσουν ως τάχιστα στις εθνικές νομοθεσίες τους!

«Η επερχόμενη ευρωπαϊκή οδηγία θα υποθέτει ότι και οι επενδυτές και οι καταθέτες θα αναλάβουν υποχρεώσεις σε περίπτωση εξυγίανσης ή αναδιάρθρωσης μιας τράπεζας» ανήγγειλε ο Φινλανδός επίτροπος, προκαλώντας πανευρωπαϊκό σοκ.

Οι δηλώσεις του Ολι Ρεν απέδειξαν ότι έλεγε την αλήθεια και μόνο την αλήθεια ο Ολλανδός πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος μετά την πρώτη απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για «κούρεμα» από το πρώτο ευρώ των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, στις 15 Μαρτίου, είχε τονίσει μεταξύ άλλων:

«Το πρόγραμμα που συμφωνήθηκε για την Κύπρο αντιπροσωπεύει ένα νέο μοντέλο λύσης τραπεζικών προβλημάτων στην Ευρωζώνη... Την κρίση θα την πληρώνουν μέτοχοι και καταθέτες!».

Ακριβώς το ίδιο πράγμα είπε ο Ολι Ρεν, έστω και αν το είπε πιο κομψά - «οι καταθέτες θα αναλάβουν υποχρεώσεις».

Ο επίτροπος της Κομισιόν προσπάθησε βέβαια να «χρυσώσει» το χάπι: «Το όριο των 100.000 είναι ιερό. Οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι πάντα ασφαλείς» ισχυρίστηκε, αλλά φυσικά κανένας δεν δίνει πλέον βάση στα λόγια του. Ο λόγος είναι απλούστατος.

Από τη στιγμή που θα καθιερωθεί ως θεμελιώδης αρχή της ΕΕ η κατά βούληση αρπαγή μέρους των καταθέσεων των πολιτών και θα γίνει νόμος όλων των κρατών που τη συναποτελούν, θα αποτελεί πλέον τελείως δευτερεύουσα λεπτομέρεια ο προσδιορισμός του ποσού πάνω από το οποίο θα κατάσχονται οι καταθέσεις ή τμήμα τους.

Απολύτως λογικό και αναμενόμενο είναι ότι το ποσό αυτό θα αλλάζει αναλόγως των αναγκών των κυβερνήσεων - όσο πιο πολλά λεφτά θα αποφασίζουν να αρπάξουν, τόσο περισσότερο θα κατεβάζουν το όριο κατάσχεσης!

Οι 100.000 ευρώ πανεύκολα θα γίνονται 50.000 ή 20.000 ή και λιγότερα, όλοι το καταλαβαίνουν αυτό και δικαίως πανικοβάλλονται οι πάντες, μη δίνοντας καμιά απολύτως εμπιστοσύνη στις διαβεβαιώσεις των πολιτικών ότι δήθεν το όριο των 100.000 είναι «ιερό» και «σίγουρες» οι καταθέσεις κάτω από το όριο αυτό.

Αφού οι πολιτικοί είναι αυτοί που αποφάσισαν να ληστέψουν τους καταθέτες, είναι δυνατόν ο κόσμος να πιστέψει στις διαβεβαιώσεις των ληστών ότι θα του πάρουν μόνο τόσα και όχι περισσότερα; Είναι γελοίος ο ισχυρισμός αυτός.

Δικαίως οι πολίτες όλης της ΕΕ γνωρίζουν και φοβούνται ότι με τα χάλια στα οποία έχουν περιέλθει οι τράπεζες όλης της Ευρώπης, ανά πάσα στιγμή μπορούν να μην τηρηθούν τα προσχήματα και να «αποδειχθεί» ότι η μία ή η άλλη συγκεκριμένη τράπεζα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αρπάζουν τα λεφτά των καταθετών κλείνοντάς την.

Εδώ παίζεται ένα πολύ μεγάλο παιχνίδι και οι Γερμανοί ξέρουν πολύ καλά τι κάνουν αρχίζοντας και θεσμοποιώντας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο την κατάσχεση τμήματος των καταθέσεων.

Στόχος τους είναι να ενισχύσουν το γερμανικό τραπεζικό σύστημα μέσω της αποδυνάμωσης των τραπεζικών συστημάτων όλων των υπόλοιπων κρατών της Ευρώπης.

Μετά την εγκαινίαση της αρπαγής των καταθέσεων στην Κύπρο, ποιος πλούσιος π.χ. είναι τόσο ανόητος για να διατηρήσει τις προσωπικές του καταθέσεις σε τράπεζα της Ελλάδας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πάει λέγοντας; Ακόμη και από τα χρήματα των επιχειρήσεων, ελάχιστα κάθε μέρα, μόνο όσα είναι απολύτως αναγκαία για τα λειτουργικά τους έξοδα ανά 24ωρο θα παραμένουν τη νύχτα στις χώρες αυτές.

Οποιος είναι υποχρεωμένος να έχει χρήματα μέσα στην Ευρωζώνη, αντικειμενικά ωθείται πλέον να τα καταθέτει σε τράπεζες στη Γερμανία.


Φυσιολογικά αισθάνεται τα χρήματά του εκεί πολύ περισσότερο ασφαλή από το να τα είχε καταθέσει στην Ιταλία ή στην Ισπανία, ακόμη και στη Γαλλία. Οσο για τους μικροκαταθέτες, ακόμη κι αυτοί θα ψάχνουν να βρουν λύσεις εκτός τραπεζικού συστήματος των αδύναμων χωρών. Εξόφθαλμο είναι ότι αυτή η κατάσταση θα οδηγεί όλο και εντονότερα σε αποδυνάμωση των οικονομιών των κρατών της Ευρωζώνης, κάνοντας τις κυβερνήσεις τους ακόμη πιο πρόθυμες να εκτελούν αναντίρρητα τις εντολές της Γερμανίας, αφού θα εξαρτώνται όλο και πιο πολύ από τα λεφτά που θα τους δίνει δανεικά η ΕΚΤ - δηλαδή το Βερολίνο!

ΠΗΓΗ:
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22792&subid=2&pubid=63809823


_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Απρ 13, 2013 12:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι πραγματικοί άσωτοι - Τεράστιες τράπεζες= Τεράστια χρέη



Πώς γίνεται η μικρή Κύπρος με το ΑΕΠ των 17 δις να έχει ανάγκη από 23 δις άμεσα;

Πώς γίνεται 2 τράπεζες(αν και μια θα ήταν υπεραρκετή) να ρίχνουν στα βράχια ολόκληρη οικονομία έχοντας χρέη πολλές φορές περισσότερα από το χρέος της χώρας;

Είναι μοναδική και ειδική περίπτωση η Κύπρος; Πόσο ειδική περίπτωση μπορεί να είναι όταν σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις οι 2 τράπεζες που θα συγχωνευόντουσαν στην Ελλάδα, ΕΤΕ και ΕUROBANK, είχαν πέρσι "ενεργητικό" 170 δις(περιουσία δηλαδή που όμως όλη έχει αποκτηθεί με δανεικά που χρωστούν οι τράπεζες); 170 δις είναι όσο περίπου όλο το ελληνικό ΑΕΠ.

Γιατί δεν επικεντρώνουμε στο "λογικό" γεγονός ότι συνολικά οι τράπεζες σε όλες τις προηγμένες καπιταλιστικές χώρες έχουν χρέος("υποχρεώσεις") 3-4 φορές(τουλάχιστον) μεγαλύτερο από το ΑΕΠ των χωρών και το χρέος των χωρών αυτών; Γιατί δεν μας λένε ότι τα πολυδιαφημισμένα τεράστια "υγιή" ενεργητικά των τραπεζών είναι όλα πλέον χρέη που βουλιάζουν τις οικονομίες;

Γιατί δεν ομολογούν ότι ουσιαστικά ο καπιταλισμός στο στάδιο του μονοπωλιακού καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού όπου βρίσκεται παρασύρει όλες τις οικονομίες της γης στον καιάδα;

Υπάρχει η εξής γνωστή εξίσωση στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων

Ενεργητικό= Χρέη(ή υποχρεώσεις) + Ιδια κεφάλαια(ή καθαρή θέση)

Μόνο που στις τράπεζες η πραγματικότητα είναι η εξής:

Στην ΕΤΕ π.χ.(που είναι από τις πιο "νοικοκυρεμενες" τράπεζες) διαβάζουμε στον ισολογισμό του 2011:

Σύνολο ενεργητικού: 113 δις , Ιδια κεφάλαια: 6 δις (!!!) Χρέη: 107 δις !!!


Ποιος έδωσε στις τράπεζες το δικαίωμα να έχουν χρέος 15, 20, 30 και 40 φορές(η γερμανική Deutsche Bank) τα κεφάλαιά τους;

Ειναι σαν να παίρνω εγώ σήμερα το δικαίωμα να γίνω ιδιοκτήτης εκατοντάδων δίς παίρνοντας από το σύστημα δανεικά εκατοντάδες δίς! Ξυπνάς δηλαδή ένα ωραίο πρωί και λες: Να αποκτήσω περιουσία 100 δις; Πολύ ωραία, δανείζομαι από το σύστημα 100 δις και την αποκτώ. Κι αν κάτι δεν πάει καλά; Θα τα πληρώσει το δημόσιο, δηλαδή ο λαός! Κι αν αυτό βουλιάξει την οικονομία της χώρας; Ε, καί;

Αυτή είναι η αλήθεια του περίφημου πυλώνα του καπιταλισμού που πρέπει οπωσδήποτε να διασώζεται "με κάθε κόστος"(κόστος ποιανού άραγεWink.

Αυτός είναι ο καπιταλιστικός τρόπος ανάπτυξης με δανεικά, από το μέλλον ουσιαστικά αφου φυσικά δεν υπάρχει κάποια δεξαμενή από όπου παίρνουν οι κεντρικές τράπεζες(όπως η ΕΚΤ π.χ.) και δίνουν στις περιφερειακές, που τώρα βουλιάζει τις οικονομίες του πλανήτη.

Αυτός είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε
μετά τη δεκαετία του '70, όπου τα χρέη(δημόσια και ιδιωτικά) ήταν γενικά σε "φυσιολογικά" επίπεδα, όταν το καπιταλιστικό σύστημα είχε φτάσει ξανά στα όριά του από πλευράς κερδοφορίας και είχε πρόβλημα αναπαραγωγής των κεφαλαίων του.

Η αλήθεια είναι ότι ουσιαστικά όλη η περιουσία- το ενεργητικό- των τραπεζών έχει αποκτηθεί με δανεικά.

Στην εξίσωση που δώσαμε πιο πάνω (Ενεργητικό= Χρέη + Ιδια κεφάλαια)

η πραγματικότητα είναι ότι σε όλες τις τράπεζες των "ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών"( και όχι μόνο στην Κύπρο όπως ξέρουμε πια από την εδώ περίπτωση ΕΤΕ, EUROBANK) τα χρέη είναι πλέον περισσότερα από το ενεργητικό, δηλαδή εχουν περάσει σε αρνητικά "ίδια κεφάλαια", ή αρνητική "καθαρή θέση", και γι αυτό άλλωστε πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν ΟΛΕΣ!

Αυτό συμβαίνει γιατί ενώ τα χρέη τους έχουν μείνει ίδια(τα δις που δανείστηκαν για να δανείσουν και να "επενδύσουν"), από την άλλη και η αξία των περιουσιακών στοιχείων έχει μειωθεί, και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χτυπάνε κόκκινο παντού(στην Ελλάδα μιλούν για 17% κόκκινα δάνεια) και μεγάλες ζημίες έχουν υποστεί από τοποθετήσεις σε πολύπλοκα συμβόλαια παραγώγων που δύσκολα μπορεί να εκτιμηθούν.

Το τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω θα το νοιώσουν σε όλο τον ανεπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο όλοι οι λαοί, όταν έρθει η ώρα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών τους που εδώ και χρόνια μεταφέρεται όλο και πιο πέρα.

Όλη η συζήτηση για τη "φορολόγηση" καταθέσεων (ή κατάσχεση καταθέσεων) γίνεται γιατί τα ποσά που χρειπαζονται είναι αδύνατον να βρεθούν από την ΕΚΤ ή τους μηχανισμούς "σωτηρίας" όπως τα EFSF,ESM. Και είναι αδύνατο να βρεθούν γιατί απλά τα ποσά είναι ιλιγγιώδη και συνήθως πολλαπλάσια των ΑΕΠ των χωρών της ΕΕ.

Θα πούμε για άλλη μια φορά ότι οι τράπεζες δεν είναι απρόσωποι οργανισμοί που δεν ανήκουν πουθενά. Οι ιδιοκτήτες και κύριοι μέτοχοί τους είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη και τα μεγάλα μονοπώλια, όπως επίσης οι τράπεζες είναι μέτοχοι των μεγάλων μονοπωλίων (σύμφυση βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου).

Ολα τα παραπάνω δε, είναι λογική συνέπεια των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών κερδοφορίας των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και όχι κάποιο "λάθος διαχείρισης". Αν ο καπιταλισμός δεν έκανε αυτό το "λάθος" θα έκανε κάποιο άλλο χειρότερο. Γι αυτό άλλωστε επέλεξε αυτό και όχι κάποιο άλλο.

Επίσης τα υπάρχοντα τεράστια κεφάλαια που έχουν οι καπιταλιστές εξακολουθούν να έχουν ανάγκη να αναπαραχθούν...

Αν λοιπόν ο καπιταλισμός δεν ανατραπεί, απλά τα (τρις)χειρότερα είναι μπροστά μας.

Υ.Γ. Πολλοί αναρωτιούνται: Μπορούν οι ιδιώτες μετοχοι να ανακεφαλαιοποιήσουν τις τράπεζές τους; Η απάντηση είναι κάθετα ΟΧΙ, κατά την απλή και ταπεινή μας σκέψη, και ο λόγος είναι ο εξής απλός.

Η ΕΤΕ έχει βρεθεί π.χ. με τρύπα στα ίδια κεφάλαια περίπου 3 δις. Έχει δηλαδή "αρνητική καθαρή θέση" περίπου -3δις. Για να φτάσει στο επιθυμητό +5 δις κάποιοι πρέπει να βάλουν 8 δις. Όμως μόλις κάνουν το καλό, την ίδια στιγμή διαπιστώνουν πως τα 8 δις που έβαλαν αξίζουν 5 δις(έτσι γράφουν τα χαρτιά) και μάλιστα λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης εξακολουθούν να κινδυνεύουν κι από πάνω.

Οι καπιταλιστές μπορεί να είναι άπληστοι, αλλά βλάκες δεν είναι. Αν ξέρουν κάτι καλά είναι το να μετράνε. Το λογαριασμό λοιπόν δεν πρόκειται να τον πληρώσουν αυτοί.

ΠΗΓΗ:
http://giorgossarris.blogspot.gr/

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες