Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
14 Μαρτίου, διπλή επέτειος.

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Φιλύποπτος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Μάρ 14, 2011 1:30 pm    Θέμα δημοσίευσης: 14 Μαρτίου, διπλή επέτειος. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Την σημερινή ημέρα αξίζει να την μνημονεύσουμε.

Σαν σήμερα, 14 Μαρτίου, η Ανθρωπότητα έγινε πλουσιότερη αλλά και φτωχότερη. Κατά έναν τιτάνιο στοχαστή.

Στις 14 Μαρτίου γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν. Στις 14 Μαρτίου έφυγε από τον κόσμο ο Καρλ Μαρξ. Με διαφορά 4 ετών. Γερμανο - Εβραίοι και οι δύο, που κατέβαλαν, όμως, προσπάθειες να μην ξεχωρίζουν μέσα στο έθνος όπου ζούσαν.

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1879 στο Ulm τις Γερμανίας. Έζησε στο Μόναχο έως την ηλικία των 16 ετών, οπότε και μετοίκησε στην Ελβετία. Εκεί μαθήτευσε 1 έτος στο Γυμνάσιο του Aarau όπου και συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Μέση Εκπαίδευση. Στη συνέχεια φοίτησε στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης.

Υπήρξε ο (κυριότερος) θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας, η οποία έφερε επανάσταση στον τρόπο που βλέπομε το Χώρο, το Χρόνο την Ύλη, το Σύμπαν, και η οποία αποτελεί θριαμβευτική δικαίωση πολλών κεφαλαιωδών εκτιμήσεων του Διαλεκτικού Υλισμού, κυρίως επειδή απέδωσε σε μαθηματική γλώσσα το γεγονός της ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΟΣΥΣΧΕΤΙΣΗΣ των παραπάνω συνιστωσών του Σύμπαντος: Ο Χώρος, ο Χρόνος, η Μάζα, η Ενέργεια είναι όψεις ενός και του αυτού νομίσματος, επηρεάζουν τα μεν τα δε, εξαρτώνται τα μεν από τα δε, εξελίσσονται δυναμικά.

Ο Αϊνστάιν προσέφερε πολλά και σε άλλους κλάδους της Φυσικής (Κβαντική Φυσική, Στατιστική Μηχανική). Είχε ενδιαφέρον και συμμετοχή και στα πολιτικά και ιστορικά δρώμενα των καιρών του. Σίγουρα με πολλά λάθη: Χαρακτηριστικά, αμέσως μετά τον Β' Παγκ. Πόλεμο, έβλεπε (στην αρχή, μετά άλλαξε γνώμη πάνω σε αυτό, και μάλιστα με πικρία!) τις Η.Π.Α. και τον (υποτελή τους) Ο.Η.Ε. σαν θεματοφύλακα της παγκόσμιας ειρήνης και ελευθερίας. Ωστόσο ήταν ΣΑΦΩΣ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ στη δημιουργία Κράτους του Ισραήλ (όταν του προτάθηκε να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του κράτους αυτού, απέρριψε την προσφορά με διπλωματικό τρόπο) χαρακτηρίζοντάς ορισμένες πρακτικές και προσωπικότητες του έως και "φασιστικές" (EINSTEIN ON ZIONISM, EINSTEIN ON ZIONISM 2). Παράλληλα, εκτιμούσε πως «κάποια μέρα η Ανθρωπότητα θα θυμάται την ΕΣΣΔ μόνο για τα θετικά της επιτεύγματα».

Ο Καρλ Μαρξ γεννήθηκε στις 5 Μαΐου 1818 στο Τρηρ της Ρηνανίας. Σπούδασε 1 έτος στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και στη συνέχεια μετεγγράφει στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και έκανε τη γνωριμία του με τη Διαλεκτική Φιλοσοφία του Χέγκελ. Αυτό σημάδεψε βαθειά τη σκέψη και τη ζωή του. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη Φιλοσοφία, παρά τις αρχικές πιέσεις εκ μέρους του πατέρα του να ασχοληθεί με τη Νομική Επιστήμη.

Ο Μαρξ υπήρξε ο θεμελιωτής του Διαλεκτικού και του Ιστορικού Υλισμού , μαζί με τον Φρίντριχ Ένγκελς. Πρώτος αυτός αναγνώρισε την Πάλη των Τάξεων ως την κινητήριο δύναμη της Ιστορίας, το γεγονός ότι η Οικονομία, η Ιστορία και η Κοινωνία εξελίσσονται δυναμικά, βάση Νόμων, όπως και η Φύση (η Αστική Φιλοσοφία απορρίπτει αυτή την αντίληψη, διακηρύσσοντας ότι οι Άνθρωποι, και άρα και η Κοινωνία τους, ενεργούν και εξελίσσονται με βάση την «ελεύθερη θέλησή τους») και προσδιόρισε θεμελιακά αυτούς τους Νόμους εις ό,τι αφορά το τρέχον Κοινωνικό - Ιστορικό σύστημα, τον Καπιταλισμό.

Αν και περιορισμένη, δεν είναι ωστόσο αξιοκαταφρόνητη και η συνεισφορά του στις Φυσικές Επιστήμες και τα Μαθηματικά («Μαθηματικά Χειρόγραφα», εργασίες πάνω στον Διαλεκτικό Υλισμό) όπως άλλωστε και ένα κάποιο ποιητικό έργο που άφησε.

Πριν από όλα όμως ο Καρλ Μαρξ ήταν ένας ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΣ. Δεν ήταν ένας «αβλαβής» στοχαστής «των σαλονιών», μία «επαναστατική νότα» στην πνευματική επικυριαρχία του Αστικού Πολιτισμού, όπως πολλοί επιχειρούν, άμεσα ή έμμεσα, να τον παρουσιάσουν εδώ και δεκαετίες. Στόχος του, έργο του, ήταν (και παραμένει!) η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ της Κοινωνίας των Αστών, της τελευταίας αυτής βαθμίδας στις Ταξικές Κοινωνίες που βασίζονται στην εκμετάλλευση Ανθρώπου από Άνθρωπο. Στόχος του ήταν και παραμένει η ΧΕΙΡΑΦΕΤΗΣΗ των ΚΑΤΑΠΙΕΣΜΕΝΩΝ και η αναρρίχησή τους στη θέση του ΚΥΡΙΑΡΧΟΥ και του ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΤΗ της Κοινωνίας και της Ιστορίας. Στόχος του ήταν και παραμένει το πέρασμα της Ιστορίας και της Κοινωνίας από την ΤΥΦΛΗ και ΑΝΑΡΧΟΚΡΑΤΟΥΜΕΝΗ πορεία στην ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ.

Όπως ο Αϊνστάιν, έτσι και ο Μαρξ πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του εξόριστος, χωρίς πατρίδα. Όσο ζούσε και ήταν ενεργός, οι Εκμεταλλευτές τον πολέμησαν λυσσαλέα, δεν του άφησαν καταφύγιο επί προσώπου Γης. Μετά το θάνατό του προσπάθησαν να τον μετατρέψουν σε «αβλαβές εικόνισμα». Ειπώθηκαν πολλά και τεράστια ψεύδη για αυτόν: Ότι η κοσμοθεωρία του «δεν ταυτιζόταν», δήθεν, με τον Λενινισμό, ότι ο Λένιν προσέθεσε τα στοιχεία της Επανάστασης και της Δικτατορίας του Προλεταριάτου χωρίς αυτά να ανήκουν εξ υπαρχής στον Μαρξισμό, ακόμα και ότι «το Κράτος εθεωρείτο από τον Λένιν (αλλά ποτέ από τον Μαρξ) ως ένα όργανο αποκλειστικά για την κυριαρχία της Αστικής Τάξης»! (Ν. Πουλαντζάς: «Το Κράτος, η Εξουσία, ο Σοσιαλισμός».) Τίποτα από αυτά δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα: «Ας τρέμουν οι Κυρίαρχες Τάξεις μπροστά σε μία Κομμουνιστική Επανάσταση!» διεκήρυτταν ο Μαρξ και ο Ένγκελς στο Κομμουνιστικό Μανιφέστο, ήδη από τo 1848. Και προέβλεπαν την ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟΥ ως το μέσον για τη μετάβαση από την Αστική στην Σοσιαλιστική Κοινωνία.

Άλλα ψεύδη και παραποιήσεις που έχουν ειπωθεί για τον Μαρξ ήταν και το ότι «στόχο είχε την διάλυση του Έθνους - Κράτους» (Φράνσις Γουίν: «Καρλ Μαρξ», Εκδόσεις «Ωκεανίδα», σ. 20) ότι διακήρυττε πως η Θρησκεία είναι «αποβλακωτική» («όπιο του Λαού»), κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι πως ο Μαρξ είχε έναν μόνο στόχο: Την Επαναστατική Ανατροπή της Ταξικής Κοινωνίας! Όλα τα άλλα (Έθνος, Κράτος, Θρησκεία, Ιδεολογία, κ.ο.κ.) ανήκουν στο «εποικοδόμημα», στη βάση του οποίου βρίσκεται η Οικονομία και η Πάλη των Τάξεων, και το πώς θα εξελιχθούν διέπεται από τους νόμους της Διαλεκτικής της Ιστορίας: Δεν αποτελεί «θεμελιώδη στόχο» των Κομμουνιστών, όπως και δεν θεωρήθηκε ποτέ από τον Μαρξ ως δικός του «θεμελιώδης στόχος». Όσο για τη Θρησκεία, ο Μαρξ διεκήρυττε πως ήταν μία «παρηγοριά» μπροστά στη σκληρότητα του Κόσμου, «το πνεύμα ενός κόσμου από όπου λείπει το πνεύμα», «τα άνθη πάνω στις αλυσίδες που επιχειρούν να τις σκεπάσουν». Δεν είχε υπ’ όψη του ΚΑΜΜΙΑ «ΑΠΟΒΛΑΚΩΣΗ»!

Σήμερα πολλοί επιχειρούν να παρουσιάσουν τον Μαρξ ως μία «γραφική φιγούρα» από το παρελθόν, έναν «συμπαθητικό τύπο» που «τόσο παρεξηγήθηκε και διαστρεβλώθηκε» (από τον «κακό Λένιν» και τους «βαρβάρους Μπολσεβίκους»). Άλλοι πάλι επιχειρούν να τον παρουσιάσουν ως μία «τραγική μορφή» που ενώ αγωνιζόταν για την απελευθέρωση της Ανθρωπότητας «έθεσε τα θεμέλια του Σταλινικού δεσποτισμού» ο οποίος είναι «φυσική συνέπεια των θεωριών του».

Για όλους αυτούς τους κυρίους έχει ήδη έλθει, και βρίσκεται εν εξελίξει η ιστορική τους συνέτιση. Ο δρόμος της κατάρρευσης της τελευταίας αυτοκρατορίας ανοίγει βαθμιαία αλλά αδυσώπητα στις εξεγερμένες Αραβικές Χώρες, στις ίδιες τις Η.Π.Α. (Wisconsin, etc.) στις ολοένα διογκούμενες εργατικές κινητοποιήσεις των χωρών της Ε.Ε., και, φυσικά, στους ολέθρους που υπέστησαν και υφίστανται στο Ιράκ, Αφγανιστάν...και όπου αλλού τολμήσουν να «δείξουν τα δόντια τους»!
Επιστροφή στην κορυφή
Φιλύποπτος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 16, 2011 8:33 pm    Θέμα δημοσίευσης: Ευαγόρας Παλληκαρίδης Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Τελικά η επέτειος είναι τριπλή:

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

Απαγχονίστηκε από τους Άγγλους Ιμπεριαλιστές, κατά τα πρώτα 2 λεπτά (!) της 14ης Μαρτίου 1957.
Επιστροφή στην κορυφή
Φιλύποπτος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 14, 2012 5:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Επέτειος και ανασκόπηση. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ήρθε και εφέτος η τριπλή επέτειος.

Αρκετά συνέβησαν από πέρυσι τέτοια μέρα: Το κίνημα των αγανακτισμένων (άσχετα αν κάποιοι κρύβονταν από πίσω) έστειλε οριστικά τα κόμματα της "αριστεράς" στον σωρό των σκουπιδιών της Ιστορίας, όντας η πρώτη φορά, μετά την χούντα, που ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ Λαού κατέβηκαν στους δρόμους όχι απλά "χωρίς" τα κόμματα της ψευτοαριστεράς, αλλά ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΥΤΑ ΑΠΟΥΣΙΑΖΑΝ. Η εμπειρία που κέρδισαν από το εν λόγω κίνημα (σαν πρώτη γεύση, ακολούθησαν πολλές άλλες) έκανε, επίσης, συνείδηση όλων όι οι ειρηνικές συγκεντρώσεις, έστω και όταν έχουν τεράστια μαζικότητα, έχουν μείνει πίσω από τα γεγονότα, και ότι το 4ο Ράιχ θα επιχειρήσει τσακίσει κάθε κίνηση (έστω και εκατομμυρίων ανθρώπων) η οποία δεν θα βάλει σαν στόχο της να του κάνει το ίδιο ακριβώς.

Οι πολιτικοί έπαψαν να κυκλοφορούν καν στον δρόμο: Η παραμικρή δημόσια εμφάνιση οδηγεί αμέσως σε προπηλακισμούς των, αν όχι και σε χειρότερα. Οι παρελάσεις έγιναν πεδίο άμεσης αναμέτρησης με τους δοσίλογους του 4ου Ράιχ, καθώς και σύμπραξης Λαού και Στρατού.

Η κυβέρνηση του Τσολάκογλου Β' (ΓΑΠ) έπεσε, αποτελώντας, ίσως την τελευταία κοινοβουλευτική. Αντικαταστήθηκε από μια άλλη που αποτελεί σαφή ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ (των τελευταίων υπολειμμάτων) του κοινοβουλίου με σαφή στόχο την ολοσχερή κατάργηση όσων απομένουν από αυτό που κάποτε ήταν κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η οικονομία του 4ου Ράιχ οδηγείται με ταχείς, ολοένα πιο ξέφρενους, ρυθμούς στην πλήρη κατακρίμνηση, ενώ κανένας από τους εγκεφάλους δεν φαίνεται να έχει ούτε την παραμικρή ιδέα ως προς το τι να πρέπει να πράξουν.

Οι Αμερικανοί δολοφόνοι των Λαών έφυγαν με την ουρά στα σκέλια από το Ιράκ, ενώ η παρόμοια - ή το πιθανότερο, πολύ πιο οικτρή! - διαφυγή τους από το Αφγανιστάν δείχνει να είναι ζήτημα μηνών.

Το χρέος των Η.Π.Α. αποκαλύφθηκε πως αγγίζει τα 200 τρισεκατομμύρια, αντί τα 14 που ήταν η επίσημη εκδοχή, ενώ η σύλληψη του Strauss Kahn, με την κατηγορία του..."βιασμού", έφερε στη δημοσιότητα την εξαφάνιση "προς άγνωστον κατευθυνσιν" και αυτού του χρυσού του κρατικού θησαυροφυλακίου των Η.Π.Α. στο Fort Knox.

Σεισμοί και καιρικό φαινόμενα που εγείρουν υποψίες για μετεωρολογικούς και γεωφυσικούς πολέμους εμφανίζονται με όλο και πιο μεγάλη αφθονία.

Συνολικά ο μεν καπιταλισμός είναι ετοιμόρροπος όσο ποτέ έως τώρα, ενώ από την άλλη η παταγώδης απουσία οργανωτικής δύναμης της Εργατικής Τάξης η οποία θα τον ανέτρεπε σε μια νύκτα, αν υπήρχε, είναι ενοχλητικά αισθητή και οδυνηρή, επίσης όσο ποτέ έως τώρα.

Αυτά εκ του προχείρου, ως ανασκόπηση από την περασμένη επέτειο της έλευσης του Άλμπερτ Αϊνστάιν στην Γη (14/3/1879) και της αποχώρησης του Καρλ Μαρξ (14/3/1883) από αυτήν. Δεν είναι υπερβολική η πρόγνωση ότι του χρόνου την ίδια μέρα θα έχουμε ανασάνει από το σάπιο κουφάρι της νέας τάξης και από τις καταστροφές που επιχειρούνται σε βάρος της ζωής μας. Ας θυμηθούμε πώς στις αρχές του 1917 οι φιλελεύθεροι της δύσης χλεύαζαν τν Ρωσικό Λαό για την "καθυστέρησή" του ("Τα ζώα! Πώς ανέχονται ακόμα τον Τσάρο;;;") ενώ προς το τέλος του ίδιου έτους έλεγαν έντρομοι: "Δεν δαγκώναμε τη γλώσσα μας!!!"
Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 15, 2012 10:35 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Διαβάστε για τον Καρλ Μαρξ και εδώ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3199

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Φιλύποπτος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάρ 14, 2018 11:42 am    Θέμα δημοσίευσης: "Τετραπλή" από σήμερα. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Στις 14 Μαρτίου 1879 γεννήθηκε ο Άλμπερτ Αϊνστάιν.

Στις 14/3/1883 έφυγε ο Καρλ Μαρξ.

Στις 14/3/1957 ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Ευαγόρας Παλλικαρίδης απαγχονίστηκε από τους βρετανούς ιμπεριαλιστές στην Κύπρο.

Στις 14/3/2018 η ανθρωπότης και η επιστήμη χάνουν τον Stephen W. Hawking.

Τρεις μεγάλοι άνθρωποι απωλεσθέντες έναντι ενός μεγάλου ανθρώπου γεννηθέντος...Στ' αλήθεια, αυτή η ημερομηνία οφείλει μια μεγάλη αποζημίωση στην ανθρωποτητα!

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες