Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Επίσκεψη Ερντογάν για τα εθνικά ζητήματα στη σκιά του ΔΝΤ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΗΛΕΚΤΡΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 29, 2010 11:37 am    Θέμα δημοσίευσης: Επίσκεψη Ερντογάν για τα εθνικά ζητήματα στη σκιά του ΔΝΤ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Επίσκεψη Ερντογάν: Διάλογος για τα εθνικά ζητήματα στη σκιά του ΔΝΤ
Πηγή:
http://citypress-gr.blogspot.com/2010/04/blog-post_460.html#more





Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει σε ευαίσθητες για τα εθνικά ζητήματα συνομιλίες στη παρούσα συγκυρία.

Η προγραμματισμένη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας, συνοδευόμενου από 10 υπουργούς του, σε μια περίοδο κατά την οποία η Ελλάδα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση λόγω της οικονομικής κατάστασης, κρίνεται τουλάχιστον άκαιρη.


Είναι οξύμωρο και συνάμα πρωτοφανές στα διπλωματικά χρονικά, χώρα η οποία, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, βρίσκεται «υπό κηδεμονία» και αναζητά εναγωνίως διεθνή στηρίγματα για να γλιτώσει τη χρεοκοπία, να συναινεί στην διαδικασία ανάλογων συνομιλιών.

Αν ισχύει αυτό που λέει για την οικονομία ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Θ. Πάγκαλος ότι: «Κόκκινες γραμμές βάζεις όταν είσαι σε θέση ισχύος» (Mega 22.4.10), τούτο δεν ισχύει για τη διπλωματία;

Παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι η μόνη διαφορά που θα συζητήσει με την γείτονα είναι η υφαλοκρηπίδα, η Άγκυρα...
...δεν έχει στείλει κανένα μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικων κ. Νταβούτογλου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνείας των προθέσεων του και μας διαμήνυσε ότι «μακάρι η μονή διαφορά μας να ήταν η υφαλοκρηπίδα» (ΒΗΜΑ 7.4.10), επιδιώκοντας σαφώς να μπουν στο τραπέζι όλες οι απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις.

Εκτός από τις ρητορικές αιχμές, η Τουρκία, που στοχεύει στην γεωπολιτική της αναβάθμιση, στην πράξη αποδεικνύει συνεχώς τι θέλει από την Ελλάδα. Το αποδεικνύουν:

* οι 157 παραβάσεις Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας, οι 305 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και οι 92 οπλισμένοι σχηματισμοί το πρώτο τρίμηνο του 2010.

* οι «περιπλανήσεις» των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο, που φθάνουν μέχρι το Σούνιο.

* οι απαράδεκτες αναχαιτίσεις των εναέριων μέσων του FRONTΕΧ από τουρκικά αεροπλάνα.

Εντούτοις, όπως ανακοινώθηκε, θα πραγματοποιηθεί και κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων, που αναφέρεται με τον όρο «μεικτό υπουργικό συμβούλιο»!

Το αποτέλεσμα, βεβαίως, είναι να δίνουμε τα λάθος μηνύματα στο εξωτερικό σχετικά με τις προθέσεις της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα.

Επιπλέον, σύμφωνα με διαρροές που δεν έχουν διαψευσθεί, η κυβέρνηση σκέφτεται να δεχθεί αίτημα του κ. Ερντογάν να επισκεφθεί τη Θράκη και μάλιστα τον Τούρκο πρωθυπουργό θα συνοδεύει ο κ. Παπανδρέου!

Όπως, όμως, γράφτηκε στον Τύπο αυτή η κίνηση «…θα έδινε την εντύπωση συνδιαχείρισης της περιοχής και θα ενίσχυε την προσπάθεια της Άγκυρας να διασυνδεθούν τα θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας με τις τουρκικές παραβιάσεις στα ζητήματα των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.» (Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία 25.4.10).

Δυστυχώς, η κυβέρνηση εμφανίζεται να αντιμετωπίζει τα εθνικά ζητήματα με την ίδια αφελή και αδικαιολόγητη αισιοδοξία που αντιμετώπιζε στην αρχή την οικονομική κρίση, με τα γνωστά σήμερα τραγικά αποτελέσματα.

Η κυβέρνηση οφείλει σε αυτή την περίπτωση να επιδείξει σύνεση και σθένος ώστε να μην βιώσουμε δυσμενείς συνέπειες, δυσβάστακτες για τον ελληνισμό. Να εξετάσει εκ νέου τη χρησιμότητα των συνομιλιών σε αυτή τη φάση και εφόσον αυτές γίνουν να διαβεβαιώσει τον ελληνικό λαό εκ των προτέρων για τις «κόκκινες γραμμές» που θα θέσει, χωρίς μισόλογα και υπεκφυγές.
Επιστροφή στην κορυφή
Κωνσταντίνος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 29, 2010 1:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ομολογία Σοκ: Το ΠΑΣΟΚ εγκατέλειψε τις κόκκινες γραμμές
Πηγή:
http://kostasxan.blogspot.com/2010/04/blog-post_2597.html





· Πεταλωτής: Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές

· Οριστικό: Η κυβέρνηση Παπανδρέου απλά παρίσταται και έχει παραδώσει τα πάντα για να παραμείνει στην εξουσία


· Άραγε αυτό ισχύει πέρα από τα οικονομικά και στα εθνικά θέματα;

· Τρέμει την λαϊκή ετυμηγορία ο Γιώργος Παπανδρέου που προσπαθεί με κάθε τρόπο και με κάθε μέσο να παραμείνει στην εξουσία και να διαχειριστεί ζητήματα που θα μειώσουν (πιθανά) και εθνικά τη χώρα


Στη θέση που βρίσκεται η χώρα δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές στη θέση όπου αυτή τη στιγμή βρίσκεται η χώρα, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Πεταλωτής, μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Πεταλωτής επίσης ανέφερε ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τον μηχανισμό στήριξης προς την Ελλάδα.
Πρόσθεσε ότι ανακοινώσεις θα γίνουν όταν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις.

Όπως είπε οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τους όρους που θα τεθούν για τον μηχανισμό στήριξης αλλά και ποια μέτρα πρέπει να λάβουμε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας.

Ακόμη, αναγνώρισε ότι υπάρχουν μέτρα που είναι επώδυνα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της Ελλάδας επισημαίνοντας ότι δεν ευσταθούν οι φήμες για το τραπεζικό σύστημα λέγοντας ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη νέων μέτρων, άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, χωρίς να προσδιορίσει αν νέα μέτρα θα ληφθούν και το 2010.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περικοπής του 13ου και του 14ου μισθού, λέγοντας ότι το θέμα το έχει θέσει η «τρόϊκα» και πως η κυβέρνηση έχει λογικά επιχειρήματα ότι δεν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο.

Αναφερόμενος σε πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο είπε πως η κυβέρνηση θα προσπαθήσει για τον εξορθολγισμό του δημόσιου τομέα.

Αναφορικά με το θέμα των συμβασιούχων ο κ. Πεταλωτής είπε ότι θα γίνει μια κρίση στο ποιες συμβάσεις είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του δημοσίου. Ανέφερε πως πολλές από τις συμβάσεις δεν είναι απαραίτητες και πως όλοι γνωρίζουν πως έγιναν αυτές.

Είπε επίσης ότι κάποια μέτρα θα είναι πρόσκαιρα και κάποια άλλα μόνιμα.

Ξεκαθάρισε πάντως πως η προστασία του εισοδήματος θα είναι ένα προσωρινό μέτρο προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση. Επισήμανε με έμφαση ότι μόνιμα θα είναι μέτρα που αφορούν τον εξορθολογισμό της όλης διαχείρισης του κράτους καθώς δεν μπορούμε –όπως είπε- να γυρίσουμε σε μια χύμα κατάσταση.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες λέγοντας ότι η χώρα έχει ήδη αρκετά προβλήματα.

Διαπραγματεύσεις για τα μέτρα

Νέα αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά και καύσιμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και του κλιμακίου της Κομισιόν, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Συζητούνται επίσης επιπλέον περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων, πάγωμα αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα, κατάργηση των επιδομάτων αδείας και δώρων με σταδιακή ενσωμάτωσή τους στο βασικό μισθό, ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και απελευθέρωση ή αύξηση του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Επιστροφή στην κορυφή
Α-τυπος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Απρ 29, 2010 1:36 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Ένα ενδιαφέρον -για άλλη μια φορά- κείμενο υπάρχει στη σημερινή “Ελευθεροτυπία” στη στήλη της Κύρας Αδάμ “Εκτάκτως ερριμμένα”



Από την ΚΥΡΑ ΑΔΑΜ
Ελλειμματικό το ισοζύγιο
Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και οι δέκα υπουργοί που θα τον συνοδεύουν έρχονται στην Ελλάδα, στις 14 και 15 Μαΐου, σε μια από τις κρισιμότερες στιγμές για την χώρα, με αποδυναμωμένη την διεθνή εικόνα, το κύρος και τη δύναμή της.
ΤΟ ερώτημα που ευλόγως εγείρεται είναι γιατί η κυβέρνηση δεν αναβάλλει τη συνάντηση αυτή, στην οποία ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θέλει, μάλιστα, να προσδώσει «ιστορικό περιεχόμενο», για την περαιτέρω πορεία των δυο χωρών.
ΔΕΝ υπάρχει αμφιβολία, ακόμα, ότι η κυβέρνηση, στην αδύναμη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να «διαπραγματευτεί σκληρά» με την Αγκυρα, για τα ποικίλα, αλληλένδετα και σοβαρά προβλήματα που προκαλεί η Τουρκία στο Αιγαίο.
ΑΛΛΑ η ελληνική κυβέρνηση δεν βρίσκεται σ' αυτό το μήκος κύματος.
ΟΛΕΣ οι ενδείξεις που υπάρχουν, όλες οι μέχρι τώρα δηλώσεις και εξηγήσεις ενισχύσουν την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν θέλει να διαπραγματευτεί με την Τουρκία του κ. Ερντογάν, αλλά να συμφωνήσει μαζί του...
ΤΟ πλαίσιο αυτό άλλωστε έχει διαμορφωθεί από τον περασμένη Δεκέμβριο, όταν ο κ. Νταβούτογλου, αλλά και ο κ. Μπαγίς στην Αθήνα πρότειναν τη σύσταση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο τελικώς συμφωνήθηκε στις αρχές του μήνα στην Αγκυρα, ανάμεσα στους δυο υπουργούς Εξωτερικών.
ΕΤΣΙ, στις συνομιλίες στην Αθήνα θα επισημοποιηθεί αυτή η τουρκική πρόταση και συμφωνήθηκε να υπάρξουν «κοινές συνεδριάσεις των 10 υπουργείων για να πιστοποιηθεί και επισημοποιηθεί η "συνεργασία τους"».
Η πορεία πτώχευσης, άλλωστε, που ακολουθεί η Ελλάδα, αποτελεί ένα πολύ καλό υπόβαθρο γι' αυτή «τη συνεργασία» γιατί αυτή θα συμβάλει στη «μείωση της έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες». Κατ' αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει, (αν και το κάνει ήδη) με τη βοήθεια του κ. Ερντογάν να εξαγγείλει ότι έχει εξασφαλίσει ένα «μέτωπο ηρεμίας» με την Τουρκία, ώστε να μπορέσει η χώρα να «συστρατευτεί» για τη σωτηρία της ελληνικής οικονομίας.
ΠΙΣΩ από αυτή την οικοδομούμενη εικόνα ηρεμίας και ασφάλειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τίποτα δεν θα είναι ήρεμο ούτε ασφαλές, όταν ένας εταίρος, (η Ελλάδα) θα παραμείνει για μακρύ διάστημα σε κατάσταση αβεβαιότητας για την πτώχευσή της ή όχι και ο άλλος εταίρος (η Τουρκία) θα επιχειρεί να πείσει ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στις μεγάλες και ισχυρές αναπτυσσόμενες οικονομίες.
ΤΟ «ισοζύγιο» είναι ελλειμματικό αυτή τη στιγμή όσον αφορά την Ελλάδα και αυτό δεν επιτρέπει σε καμία κυβέρνηση να προχωρήσει σε πραγματική και σε βάθος διαπραγμάτευση, γιατί αυτή κινδυνεύει να καταλήξει αναγκαστικώς σε συμφωνία υπέρ του ισχυρότερου.
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=29/04/2010&s=ektaktws-errimmena
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες