Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Οι θρήνοι για την μπλογκόσφαιρα

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΝΤΑΒΕΛΗΣ



Ένταξη: 28 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 283
Τόπος: Στύρα Ευβοίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 12, 2009 7:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Οι θρήνοι για την μπλογκόσφαιρα Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Οι θρήνοι για την μπλογκόσφαιρα


Πολλοί ζώντας την καθημερινή αθλιότητα του διαδικτύου θρηνούν.

Οι κλαυθμυρισμοί και οι αναθεματισμοί δεν βγάζουν πουθενά. Μια γνωστή ρήση (Σπινόζα) λέει: «Δεν κλαίμε ούτε γελάμε, προσπαθούμε να καταλάβουμε».

Θα μπορούσε ποτέ το καθεστώς της εικονικής πραγματικότητας του διαδικτύου να είναι καλύτερο από το καθεστώς της ζωντανής πραγματικότητας;

Το διαδίκτυο δεν ήρθε από τον ουρανό. Ο κόσμος του «εικονικού» δεν είναι κόσμος «αγίων». Είναι ένα κόσμος που βγήκε και οικοδομήθηκε πάνω στα βάθρα του κόσμου που ζούμε. Αντανακλά αυτά τα βάθρα, Απελευθερώνει τις «ατέλειες» και τις αρρώστιες του πραγματικού κόσμου, τις διογκώνει και συχνά τις δαιμονοποιεί.

Μοιραία στο διαδίκτυο η σήψη και η αθλιότητα του κόσμου που ζούμε θα παίρνουν δραματικές μορφές.


Μοιραία στο διαδίκτυο οι οικονομικοί και πολιτικοί ανταγωνισμοί, τα «παιχνίδια» και η βρωμιά των μηχανισμών και της δημοσιογραφικής «αλητείας», καθώς και οι ποικίλες διαστροφές (κοινωνικές, πολιτικές, ψυχολογικές) θα «απελευθερώνονται» από κάθε ΕΛΕΓΧΟ της κοινωνίας και θα παίρνουν μορφές αποκρουστικές.

Αυτό το καθεστώς της κοινωνικής , πολιτικής και ηθικής σήψης που ζούμε θα κυριαρχήσει (κυριαρχεί) και στο διαδίκτυο. Μάλιστα σε πιο αποτρόπαιες μορφές, ακριβώς γιατί «απελευθερώνεται» από κάθε κοινωνικό έλεγχο και ηθική αναστολή, από κάθε φραγμό και συστολή…

Το θετικό «στοιχείο» του διαδικτύου, το επαναστατικό ΣΤΟΙΧΕΙΟ, είναι ότι ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ και τις κραυγές και τους ψιθύρους της κοινωνίας. Απελευθερώνει τις φιμωμένες, από το μονοπώλιο της εξουσίας και του Λόγου, φωνές των απλών ανθρώπων, των σκεπτόμενων και συνειδητών.

Αυτή η «απελευθέρωση» των σκεπτόμενων και ανησυχούντων ανθρώπων, των θυμωμένων φωνών της κοινωνίας, αποτελεί ιστορικής σημασίας «επαναστατική τομή», έστω με τις πολλές πλάνες της…

Και είναι αυτή η απελευθέρωση της λαϊκής κρίσης που τρομάζει τις εξουσίες, οι οποίες επιχειρούν, αξιοποιώντας τη βρωμιά τη δική τους και της διαδικτυακής τους προέκτασης, να φιμώσουν το διαδίκτυο: Να φιμώσουν ουσιαστικά τις αυθεντικές φωνές της κοινωνίας και όχι τα καθεστωτικά τους παραρτήματα…

Μέσα σε αυτό το αντιφατικό και χαώδες καθεστώς ζούμε και θα πρέπει να μάθουμε να κρίνουμε και να καταλαβαίνουμε τις αυθεντικές φωνές από τις κάλπικες και να δίνουμε τη μάχη των ιδεών και του ήθους.

Και να βρίσκουμε και τους δρόμους οι ιδέες μας και το ήθος μας να γίνονται γνωστά.

Οι ιδέες γίνονται «υλική δύναμη» μόνο όταν αγκαλιάζουν πλατιά στρώματα του λαού.
Όταν τις κρατάμε μόνο για τον εαυτό μας ή όταν γράφουμε για να τα διαβάζουμε μόνο ΕΜΕΙΣ, αυτό δεν έχει καμιά κοινωνική και πολιτική αξία…

Το ΡΕΣΑΛΤΟ
έχει ασχοληθεί σταθερά και συστηματικά με την κοινωνιολογία και την πολιτική του διαδικτύου.

Αναδημοσιεύουμε, δύο ενδεικτικά κείμενα:


Απρίλιος 2008

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2309




ΟΧΙ στη θεοποίηση των Μπλόγκερς

Μια εικονική πραγματικότητα που παίζονται πολλά παιχνίδια



Προβάλλεται συχνά ότι η λεγόμενη «μπλογκόσφαιρα» είναι ένας εναλλακτικός, ανεξάρτητος τρόπος πληροφόρησης, απέναντι στα παραδοσιακά μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεόραση κ.τ.λ.). Μεγάλη πλάνη! Η «μπλογκόσφαιρα» καθορίζεται κι αυτή, όπως τα πάντα, από τους νόμους της αγοράς και την κυρίαρχη ιδεολογία της. Αν οι άνθρωποι της «μπλογκόσφαιρας» είχαν την «εναλλακτική» συνείδηση, δηλαδή τη συνείδηση της αμφισβήτησης του συστήματος και των δομών του αυτό ΠΡΩΤΑ και ΚΥΡΙΑ θα είχε εκφραστεί σε κοινωνικό επίπεδο και ΟΧΙ στον εικονικό κόσμο του ιντερνέτ.
Τα γεγονότα, που ζούμε με τα ιστολόγια σήμερα δείχνουν ότι συχνά οι άνθρωποι που διευθύνουν τα παραδοσιακά αστικά ΜΜΕ είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινωνική συνείδηση και στο επίπεδο του Διαδικτύου. Οι φωνές των μεμονωμένων καλοπροαίρετων ανθρώπων, μπλόγκερς ή μη, θα χάνονται και στο διαδίκτυο, όπως και στον απτό κόσμο, όσο παραμένουν μεμονωμένοι και δεν οργανώνονται στο κοινωνικό ρεύμα που θα ανατρέψει την εξουσία των χειραγωγών συνειδήσεων.
Και όσο δεν υπάρχει αυτό το «κοινωνικό ρεύμα», ένα δηλαδή Κοινωνικό Κίνημα αμφισβήτησης των χειραγωγών της εξουσίας, το διαδίκτυο θα αλώνεται από του ποικίλους χειραγωγούς.
Μέσα σε αυτούς τους κρυφούς και εικονικούς χώρους οι πρώτοι που δρουν οργανωμένα είναι τα ποικίλα συμφέροντα, τα υπαλληλάκια τους και η πληθώρα των διαπλεκόμενων δομών εξουσίας: Από θεσμικά κέντρα εξουσίας, μέχρι εξωθεσμικά, από κρατικές και κομματικές υπηρεσίες μέχρι μυστικές υπηρεσίες όλων των αποχρώσεων. Και φυσικά όλες οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες ομαδούλες όλων των χρωμάτων της ίριδας και όλων των μεταμφιέσεων εξαπάτησης.

Όποιος έχει μια σχετική πείρα, παρακολουθεί συστηματικά το χώρο και διαθέτει πολιτικό κριτήριο, αμέσως διαπιστώνει την πληθώρα των ποικίλων μεταμφιέσεων, τις «μάσκες» που κρύβουν το αληθινό πολιτικό πρόσωπο πολλών μπλόγκερς. Ακόμα διαπιστώνει και τα πρακτορικά παιχνίδια που παίζονται ή τις διαστροφές πολλών που εμφανίζονται με διαφορετικά μπλοκ. Όπως σε μια διαδυκτιακή συζήτηση εμφανίζεται ένα πρόσωπο με πολλές και διαφορετικού πολιτικού χρώματος «περσόνες», το ίδιο γίνεται και μέσα στο χάος της «μπλογκόσφαιρας».
Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την εναλλακτική ενημέρωση, ούτε με το στρατηγικό πολιτικό αίτημα της εποχής: Την ανάπτυξη ενός έντιμου, ειλικρινούς και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ διαλόγου για να αποτινάξουμε την κυριαρχία των χειραγωγών της εξουσίας και των πρακτόρων τους.

Προσοχή, λοιπόν, στις διασυνδέσεις μέσω αυτού του ιντερνετικού χάους.








Νοέμβριος 2008

http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=18767#18767




Η Ανωνυμία απελευθερώνει τις ιδέες και δεν αποτελεί μέσον τρομοκρατίας των ιδεών



[b]Οι ιδέες είναι πολύπλοκα και λεπτά «εργαλεία».
Πρέπει, συνεπώς, όσοι καταπιάνονται με ιδέες, αφενός να έχουν ιδέες και πεποιθήσεις και αφετέρου να τις σέβονται. Διαφορετικά πέφτουν στη μικρολογία, τα υπονοούμενα και συχνότατα στις ύβρεις και στους προσωπικούς λιθοβολισμούς.
Αυτοί που μεταμφιέζονται και εμφανίζονται με πολλαπλά προσωπεία και κουκούλες στερούνται όχι μόνο από ιδέες, αλλά και από ηθική υπόσταση.
Έργο όλων αυτών δεν είναι η προαγωγή των ιδεών, η διαπάλη των ιδεών, ούτε η σωστή ενημέρωση. Αυτοί οι αρουραίοι (έμμισθοι ή ψυχωτικοί) λερώνουν και διαφθείρουν τις ιδέες και επιβάλλουν ένα καθεστώς «προσωπικών» του χειρίστου είδους: Τη φαιά Πανούκλα της αμάθειας και της λάσπης…
Η «ανωνυμία» ή η χρησιμοποίηση «ψευδώνυμου» απαιτούν μεγαλύτερη υπευθυνότητα, ηθικό μεγαλείο και σεβασμό των ιδεών και της Ενημέρωσης. Χρησιμοποιούνται σαν προστατευτικές ασπίδες απέναντι στις διώξεις και τις τρομοκρατικές απειλές των ποικίλων μηχανισμών εξουσίας. Αποτελούν «μέσα» απελευθέρωσης των ιδεών από τις ποικίλες αγχόνες της εξουσίας, «μέσα» απελευθέρωσης του λαού να εκφράσει τις ιδέες του, τις αγωνίες του και τις απόψεις.
Η ανωνυμία ή το ψευδώνυμο είναι ένα μέσο για να σπάσει το μονοπώλιο της εξουσίας και το λόγου που καταδικάζει στη σιωπή κάθε «ενοχλητική ιδέα» και κάθε άποψη του απλού, κοινού ανθρώπου. Ένα ανατρεπτικό μέσο εναντίον της καθεστωτικής εξουσίας των «επώνυμων», των «αυθεντιών», των «ειδώλων» του καθεστώτος.
Η ανωνυμία στα μπλογκ βοηθάει και «τσιγκλάει» τον απλό και «ανώνυμο» άνθρωπο να εκφραστεί και να ενεργοποιηθεί πολιτικά.
Η ανωνυμία, συνεπώς είναι απελευθέρωση και έκφραση των ιδεών και της λαϊκής άποψης.
Δεν είναι μέσον δημοσιογραφικής ανόδου (εξ ορισμού καθεστωτικό), δεν είναι μέσον «ξεκαθαρίσματος λογαριασμών», δεν είναι μέσο ισοπέδωσης και δολοφονίας των ιδεών, σπίλωσης και λιθοβολισμού, ύβρεων και συκοφαντιών. Τότε λειτουργεί σαν την «κουκούλα» του σπιούνου, σαν «όργανο» της καθεστωτικής τρομοκρατίας και προβοκάτσιας.
Πολλά, για να μην πούμε η πλειονότητα των μπλογκ, κυρίως αυτά των «δημοσιογράφων», λειτουργούν σαν «κουκουλοφόροι». Αναπαράγουν τις χειρότερες μορφές της καθεστωτικής σήψης και των ΜΜΕ, καλυπτόμενοι με την ανωνυμία τους. Αποτελούν «προεκτάσεις» καθεστωτικών μηχανισμών (κομμάτων και ποικίλων υπηρεσιών), λειτουργούν μαφιόζικα στον ενδοκαθεστωτικό «πόλεμο», χρησιμοποιώντας στο πολλαπλάσιο το βωμολόχο και υβριστικό λεκτικό αυτού του πολιτικού και δημοσιογραφικού υπόκοσμου. Με δύο λόγια: Ανακυκλώνουν στο πολλαπλάσιο όλα τα κόπρανα της εξουσιαστικής αυθάδειας του κόσμου που υπηρετούν και αναλώνονται σε «μονομαχίες» μεταξύ των «μπράβων» της εξουσίας.
Γι αυτό όλοι αυτοί οι ψυχωτικοί της εξουσιαστικής αναρρίχησης κατασκευάζουν πολλαπλά πλογκ με διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά στίγματα. Δεν έχουν καμιά αρχή και κανένα ηθικό φραγμό. Είναι αδίστακτοι μπράβοι της τρομοκρατίας, της βρισιάς, της συκοφαντίας και της ΑΠΑΤΗΣ.
Αυτοί οι μεταμφιεσμένοι απατεώνες δολοφονούν κάθε ιδέα και προβοκάρουν συνειδητά ή ασυνείδητα την μπλοκόσφαιρα. Παρέχουν το άλλοθι και το τεκμήριο για την αυριανή φίμωση των ιδεών και της λαϊκής έκφρασης: Είναι εκκρίματα και σκύβαλα της καπιταλιστικής εξουσίας, σαλτιμπάγκοι της δημοσιογραφίας, νευρωτικοί και ψυχωτικοί του χρήματος και της εξουσίας που προσφέρουν μεγάλες υπηρεσίες στους μηχανισμούς καταστολής, αν δεν αποτελούν και συνειδητά γρανάζια τους.




_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Αύγ 20, 2009 8:23 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η συζήτηση για την ΑΝΩΝΥΜΙΑ

Ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να μας παραδίδουν ηθικά μαθήματα για το «κακό» της «ανωνυμίας».

Η συζήτηση γιΆ αυτό το ζήτημα έχει αρχίσει εδώ και χρόνια στα ελληνικά ιστολόγια, αλλά κάποιοι «ξύπνησαν» τώρα για ηθική κατήχηση, παρακάμπτοντας την πλούσια συζήτηση που έχει αναπτυχθεί, καθώς και τα σοβαρά επιχειρήματα..

Έτσι γίνεται πάντα με όσους σαν μόνη πραγματικότητα αναγνωρίζουν το εγώ τους…

Πλην λίγες μέρες αναδημοσιεύσαμε κάποιες απόψεις μας γιΆ αυτό το ζήτημα.
Δύο παλιά κείμενά μας:

α). «Η Ανωνυμία απελευθερώνει τις ιδέες και δεν αποτελεί μέσον τρομοκρατίας των ιδεών»

β). «ΟΧΙ στη θεοποίηση των Μπλόγκερς. Μια εικονική πραγματικότητα που παίζονται πολλά παιχνίδια».


Περιέχονται, ήδη σε αυτή τη συζήτηση.
ΕΔΩ:


http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=21281#21281

Θα αναδημοσιεύσουμε άλλα δύο.
Γραμμένα το Φεβρουάριο του 2008.
ΕΔΩ:


http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?p=15570#15570





Ελευθερία της έκφρασης
και η ανωνυμία


Στο όνομα της «ελευθερίας» έχουν διαπραχτεί τα μεγαλύτερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Στο όνομα της «ελευθερίας της «έκφρασης» επιβλήθηκε το «τέρας» τα σημερινής πληροφορικής παραπληροφόρησης. Στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης» χειραγωγούνται σήμερα τα πάντα και επιβάλλεται ο αυτοκρατορικός ιμπεριαλιστικός εφιάλτης που απειλεί με αποδόμηση τη συνοχή της σκέψης, και αυτούς ακόμα τους μηχανισμούς της λογικής.
Δεν αποτελεί, συνεπώς, αυτή η έννοια μαγική πανάκεια. Είναι ένα αφηρημένο σχήμα που μέσα σε αυτό χωράνε τα πάντα και το περιεχόμενό του γεμίζει από τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ κοινωνικές σχέσεις που κυριαρχούν. Η «ελευθερία της έκφρασης» σήμερα αποτελεί το συνώνυμο της «ελευθερίας της αγοράς». Είναι «ελευθερία» των τιμών και των συναλλαγών, είναι η «ελευθερία» για την «ανελευθερία» των κοινωνιών, για την ΥΠΟΤΑΓΗ των λαών στη «φιλοσοφία» και τα πρότυπα της ασύδοτης αγοράς.
Και είναι γνωστό ότι όσο πιο «ελεύθερη» είναι αγορά τόσο περισσότερο σκλάβοι είναι οι άνθρωποι. Όσο πιο «ελεύθερη» είναι η αγοραία «ελευθερία έκφρασης» τόσο χειραγωγούμενες είναι οι Ιδέες και η έκφρασή τους.

Η τεχνολογική πρόοδος οδηγεί προς δύο αντίθετες κατευθύνσεις: ή στην υποταγή του ανθρώπου στα πράγματα και στην τεχνολογία ή στην απελευθέρωσή του από τα πράγματα και την τεχνολογία. Εξαρτάται από ΠΟΙΟΥΣ και ΠΩΣ χρησιμοποιούνται τα επιτεύγματα της επιστήμης.
Και εδώ φτάνουμε στο κρίσιμο ερώτημα. Από ποιους και πώς χρησιμοποιείται σήμερα η πληροφορική και το ΙΝΤΕΡΝΕΤ; Η απάντηση είναι εύκολη, αλλά δεν την κατανοούμε πάντα σε όλο το βάθος. Τα επιτεύγματα της επιστήμης και της πληροφορικής χρησιμοποιούνται σήμερα για την πλήρη καθυπόταξη και τον ολοκληρωτικό έλεγχο και αλλοτρίωση του ανθρώπου.
Ο διαδυκτιακός «διάλογος» είναι υποταγμένος πλήρως στις δυνάμεις της κυρίαρχης αγοράς και ψυχολογίας. Γι αυτό και οι σοβαροί πολιτικοί ή πνευματικοί διάλογοι δεν έχουν «ακροαματικότητα» και δεν είναι ελκυστικοί στην αγοραία ψυχολογία. Αυτό που ελκύει είναι η «μονομαχία» και η ναρκισσιστική «άποψη» και «νεύρωση» των ατομικοτήτων, ο πνευματικός χουλιγκανισμός. Ο διαδυκτιακός χώρος είναι πλήρως προσαρμοσμένος και αναπαράγει τη «φιλοσοφία» και τα «πρότυπα» του τηλεθεάματος. Ελέγχεται και χειραγωγείται από αυτή την
«τηλεοπτική ιδεολογία


Φυσικά το ΙΝΤΕΡΝΕΤ, όπως και κάθε τεχνολογικό επίτευγμα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και από οργανωμένες συλλογικότητας για την προαγωγή της σκέψης, για την σωστή ενημέρωση, ΚΟΝΤΡΑ στον οδοστρωτήρα της ισοπέδωσης. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει με τους όρους και τους κανόνες του παιχνιδιού των κυρίαρχων δομών εξουσίας. Δεν μπορεί να γίνει με την ΥΠΟΤΑΓΗ στο κατώτατο παρανομαστή της συνείδησης, στα κλισέ της διασπασμένης και αλλοτριωμένης σκέψης που μας επιβάλλουν. Δεν μπορεί να γίνει με την πολτοποίηση των ιδεών και του διαλόγου, στο όνομα μιας ψεύτικης και εικονικής ελευθερίας του λόγου. Οι διαδυκτιακοί χώροι κατά κανόνα δολοφονούν τη σκέψη, αποδομούν τους μηχανισμούς της, κατασκευάζουν μια νεολαία που ικανοποιείται με την «ατάκα» και τους «εξυπνακισμούς» και απωθείται από τη μελέτη και την πειθαρχεία που απαιτείται για να σκέφτεσαι. Γι αυτό και οι χώροι αυτοί έχουν γεμίσει προβοκάτορες και έμμισθους. Ο ρόλος τους είναι να μην επιτρέπουν συλλογισμούς, να ερεθίζουν την ποδοσφαιροποίηση του «διαλόγου, να καταστρέφουν τη διαλεκτική της σκέψης.
Πρέπει να αντισταθούμε σε όλα αυτά, όχι όμως με το να υποκλιθούμε στη λογική τους.
Μια σημαντική μορφή αντίστασης είναι το «κίνημα των Μπλόκερς»!!!!
Ανεξάρτητα από τις ατέλειες της «παιδικής αρρώστιας» αυτού του κινήματος και τα αναπόφευκτα κρούσματα της διαστροφής ορισμένων, το «κίνημα των μπλόκερς» είναι η μόνη βάση ιντερνετικής αντίστασης στον αυτοκρατορικό ολοκληρωτισμό, το θεμέλιο για μια πραγματική εναλλακτική ενημέρωση, η μαγιά οικοδόμησης λαϊκών, εναλλακτικών, αμεσοδημοκρατικών μορφών εξουσίας.
Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή, σε σπαργανώδη κατάσταση. Από δω απορρέουν και οι «παιδικές ασθένειες», οι συγχύσεις και κυρίως οι «αντιγραφές» μεθόδων της εξουσίας. Είναι αναπόφευκτο να αναπαράγουμε αυτό που υπάρχει και κυριαρχεί, αυτό που πρέπει να κτυπηθεί και να κατεδαφιστεί. Και πάνω σε αυτή τη σύγχυση πρέπει οι Μπολόκερς να δώσουν μεγάλη μάχη. Πρέπει να επιβάλλουν οι ίδιοι (το κίνημα μπλόγκερς) το ήθος της ανατρεπτικής λογικής και των μεγάλων ανθρώπινων αξιών. Να επιβάλλουν τους όρους του πραγματικού διαλόγου, τις πρακτικές αφύπνισης της ανθρώπινης προσωπικότητας και απελευθέρωσής της από τα ιδεολογικά και ηθικά δεσμά του συστήματος.

ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ στοιχείο αυτού του «Κινήματος» είναι η ανωνυμία!!!

Οι καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις αιχμαλωτίζουν σε τέτοιο βαθμό τον άνθρωπο που δεν είναι ελεύθερος να εκφραστεί. Δέχεται ποικίλους εκβιασμούς στην καθημερινή του ζωή, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε πολυεδρικές μορφές ομηριών που δεν μπορεί επώνυμα να εκφραστεί στο ελάχιστο. Είναι ελάχιστοι εκείνοι που διαλέγουν το δρόμο του «επαγγελματία επαναστάτης», το δρόμο των ρήξεων χωρίς να φοβούνται το προσωπικό κόστος. Οι μεγάλες στρατιές των ανθρώπων δεν είναι ΠΟΤΕ δυνατόν να επιλέξουν το δρόμο του «μοναχικού καβαλάρη». Και είναι αυτές οι «στρατιές» που πρέπει να μπουν στο δρόμο του αγώνα και να συμμετάσχουν ενεργά στη διαμόρφωση της συλλογικής δράσης. Η ΑΝΩΝΥΜΙΑ είναι το μέσον γι αυτή τη μαζική απελευθερωτική λειτουργία.
ΚΑΙ σε αυτή την ανωνυμία βρίσκεται η μεγάλη δύναμη του κινήματος των μπλόγκερ…








Περί ανωνυμίας

Αναμφίβολα η ανωνυμία γίνεται και η «κουκούλα» διαστροφικών μορφών βίας και σήψης. Αυτά όμως δεν οφείλονται στην ανωνυμία, αλλά στο σύστημα που τα παράγει και κυριαρχούν στην κοινωνική ζωή με τις λεπτοδουλεμένες «μάσκες» της εξουσιαστικής «νομιμότητας» και καθεστωτικής ιεραρχίας.
Τέτοιου είδους «κουκουλοφόροι» πρέπει ασφαλώς να καταπολεμούνται ανελέητα. Και όσο η σήψη ενός συστήματος θα βαθαίνει τόσο και θα πολλαπλασιάζονται αυτά τα κρούσματα των «διαστροφών» είτε ανώνυμα, είτε καλυμμένα με δομές και πρόσωπα (επώνυμα) της εξουσίας.
Εξάλλου, όταν μιλούμε για ανωνυμία, δεν εννοούμε τη Βαβυλωνία της «ανωνυμίας», αλλά την αντιπαράθεση ιδεών και απόψεων, την Ενημέρωση εκ των κάτω. Και αυτά έχουν ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα. Η αστυνομική ταυτότητα αποκρύπτεται. Η ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα (η αντίληψη και η άποψη) αποτελούν συστατικό στοιχείο και της Ενημέρωσης και του διαλόγου. Αποτελούν την «εξουσία» των ιδεών και όχι την εξουσία των «εκλεκτών» (επώνυμων). Και είναι βασικό αυτό γιατί ΠΟΤΕ δεν μπορεί να γίνει «επώνυμος» εκείνος που συγκρούεται ανελέητα με τις δομές της κυρίαρχης εξουσίας. Γνωρίζουμε ότι οι ενοχλητικές και ανατρεπτικές ιδέες εξορίζονται από τους καθεστωτικούς μηχανισμούς. Σήμερα φιμώνονται κυριολεκτικά. Η διαλεκτική συνεπώς της ανωνυμίας με ταυτότητα (ιδεολογική και πολιτική) υπονομεύει τη δικτατορία της ιεραρχίας των επώνυμων, δηλαδή τη δικτατορία των «εκλεκτών» του συστήματος.
Θα μπορούσαμε, συνεπώς, να σχηματοποιήσουμε την επαναστατική πράξη της ανωνυμίας ως εξής:

Αντικαθιστώ την κοινωνική μελαγχολία με το θάρρος της άποψης, την αμφιβολία με τη βεβαιότητα της σύγκρουσης Ιδεών, την απελπισία του σήμερα με την ελπίδα του αύριο, τις διαστροφές της «κουκούλας» με το ΗΘΟΣ, το σκεπτικισμό με την πίστη σε οράματα, τις σοφιστείες με την ψυχρότητα της ηρεμίας, τα κλαψιάρικα ουρλιαχτά με τη νηφάλια τεκμηρίωση, την έπαρση με την ταπεινοφροσύνη…

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)


Έχει επεξεργασθεί από τον/την Ροβεσπιέρος στις Πεμ Ιούν 10, 2010 12:53 am, 2 φορές συνολικά
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 25, 2009 11:44 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένα πολύ καλό κείμενο από τον «ακτιβιστή».
Μεστό και χωρίς ηθικολογικές φλυαρίες…


http://www.activistis.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=1911:2009-08-24-15-26-44&catid=7





Ανωνυμία: Διατήρηση - Κατάργηση. Μήπως είναι ψευτοδίλημμα;




Ας δούμε ποιοί,
εσωτερικοί ή εξωτερικοί, προσωπικοί ή μη, λόγοι ωθούν έναν ήσυχο ή ανήσυχο, βολεμένο ή ανυπότακτο, πολιτικοποιημένο ή κομματικοποιημένο πολίτη, να επιχειρήσει να κάνει ρεπορτάζ, να αρθρογραφεί, να χρονογραφεί, να καταγγέλλει, να πολιτικολογεί, να σαχλαμαρίζει σχολιάζοντας ανούσια γεγονότα. Τι τον ωθεί δηλαδή να γίνει BLOGGER. Τί κίνητρα έχει αυτός ο περίεργος τύπος που απασχολεί έντονα το τελευταίο χρονικό διάστημα διάφορους παράγοντες και προσωπικότητες(Wink και των τεσσάρων εξουσιών του πολιτεύματός μας;

Πριν όμως ας επιχειρήσουμε να τους ορίσουμε, για να είμαστε σίγουροι ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα. Μπόγκερς (τουλάχιστον με αναφορά στο μέσον που κατέχουν) θεωρούνται:

Όλοι οι μεμονωμένοι ΕΕΕ ( Ελεύθεροι Εραστές της Ενημέρωσης) που διατηρούν, ενημερώνοντας, ένα ιστολόγιο (blog, wordpress, ή ... ή και site), αλλά και οι ομάδες μπλόγκερς που διατηρούν ένα ή περισσότερα ιστολόγια με παρόμοια δομή και λειτουργία.

Επιδίωξή τους, η δημοσιοποίηση γνώσεων και η εξωτερίκευση απόψεων( επιστημονικών, πολιτικών). Η ανάγκη τους να επικοινωνήσουν με συγκεκριμένο (ή όχι) ακροατήριο (κύρια με διαδραστική μορφή) προκαλείται από την έλξη τους (χρόνια ή πρόσφατη, λανθάνουσα ή μη) για το μικρόβιο της δημοσιογραφίας. Η ενασχόλησή τους με τα κοινά αποσκοπεί στην κριτική πολιτικών πρακτικών και στην διατύπωση παραμβάσεων (θέσεων και προτάσεων).

Αν τώρα εξαιρέσουμε μια ελάχιστη μειοψηφία (μπορεί και όχι) ιστολογίων που ασχολούνται με πολύ ενδιαφέροντα (όπως έρωτας, αγάπη, ανθρώπινες σχέσεις, επιστήμη, τεχνολογία, γεωπονία, κλπ) πλην όμως ανώδυνα θέματα, όλες οι παραπάνω κατηγορίες ΕΕΕ αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο - όχι μόνο δυνητικά - να διωχθούν από ισχυρά κέντρα (ομάδες, επιχειρηματίες, κόμματα, πολιτικά πρόσωπα κλπ) όταν τα τελευταία θεωρήσουν πως πλήττονται από αναρτήσεις τους (δικαίως ή αδίκως). Οι διώξεις θα μπορούσαν να πάρουν διάφορες μορφές. Με επακόλουθο να αδυνατίσει ο ρόλος που καλούνται να διαδραματίσουν στην Ελληνική σκηνή οι ΕΕΕ.

Το αποτέλεσμα θα είναι πολλοί μπλόγκερς να κλείσουν τα ιστολόγιά τους και οι υπόλοιποι - συνετισθέντες - να υιοθετήσουν το savoir vivre της κυρίαρχης τάξης.

Αν κάποιος δεχθεί ως πιθανές τις παραπάνω σκέψεις, τότε ενδεχόμενα θα πρέπει να παραδεχθεί ότι η διατήρηση της ανωνυμίας των ιστολόγων είναι ένας από τους όρους που μπορεί να απομακρύνει τον κίνδυνο συρρίκνωσης του αριθμού αλλά και της κοινωνικής δυναμικής τους.

¶ρα θα μπορούσαμε να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως η ανωνυμία ή ψευδωνυμία εκτός από πρωτεύων λόγος της τεράστιας αύξησης των ιστολογίων είναι ίσως και βασικός λόγος για την διατήρησή τους.

Φυσικά από πουθενά δεν προκύπτει πως η ανωνυμία είναι αντίθετη λέξη με τον πολιτισμό και την ευπρέπεια. Ούτε ότι είναι συνώνυμη με την χυδαιολογία, το υβρεολόγιο, τη συκοφάντηση ή και τον εκβιασμό.

Αλγεινή
εντύπωση μου προκάλεσε εκμυστήρευση φίλου, ότι "έφτιαξε ανώνυμο blog για να τα χώνει" ενώ κατείχε επώνυμο ιστολόγιο που θα μπορούσε να εκθέτει τις όποιες απόψεις του.

ΔΕΝ ΙΣΤΟΛΟΓΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΑΣΣΑΡΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ ΟΥΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΒΙΑΖΟΥΜΕ.


Νομίζω ότι βασικός λόγος που βρισκόμαστε σ' αυτόν το χώρο είναι η αγωνία μας να καλυτερεύσουμε την κοινωνία μας.

Και αφού οποιαδήποτε πράξη μας αναδίδει την παιδεία μας - όποια έχουμε - , και αυτό είναι κάτι που εισπράττεται, καταγράφεται και μας επιστρέφεται πιθανώς βελτιωμένο από τον διαδικτυακό περίγυρό μας, πιστεύω ότι δεν βοηθάμε στη βελτίωση της παιδείας μας ούτε με την κατάργηση ούτε με την διατήρηση της ανωνυμίας των ιστολογίων.

Αυτό ίσως που θα μπορούσαμε,
σε πρώτη φάση να κάνουμε, είναι να ξεκινήσουμε να βρούμε έναν πραγματικό κώδικα επικοινωνίας, δημιουργία μιας πρωτόλειας και χαλαρής μορφής ενοποίησης αρχών. Που θα μας οδηγούσε στην εξεύρεση απαντήσεων και στάσεων απέναντι στα ερωτήματα:

Κατάργηση ή όχι της ανωνυμίας .Καταγγελία ή λασπολογία. Έλεγχος ή εκβιασμός. Και πολλά άλλα.

Και πάντα με στόχο να φτιάξουμε την μπλογκόσφαιρα, ΚΑΛΥΤΕΡΗ, ΑΓΝΟΤΕΡΗ, ΗΘΙΚΟΤΕΡΗ, ΜΑΧΗΤΙΚΟΤΕΡΗ.
Και κυρίως μακριά από συμφέροντα, διαπλοκές και εκβιασμούς.


Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες