Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Η γρίπη των χοίρων: Το «όπλο» της γενοκτονίας των λαών.

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΡΕΣΑΛΤΟ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 04, 2009 12:16 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η γρίπη των χοίρων: Το «όπλο» της γενοκτονίας των λαών. Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Η γρίπη των χοίρων: Το «όπλο» της γενοκτονίας των λαών


Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα νέο τρομοκρατικό, νεοταξικό «όπλο» πανικού και εξόντωσης των λαών: Στη «γρίπη των χοίρων» και στη δικτατορία των εμβολιασμών.

Απ’ ότι δείχνουν τα πράγματα η Ελλάδα έχει επιλεχτεί, μία από τις χώρες «πειραματόζωα». Μία από τις χώρες που θα επιβληθεί δικτατορικά ο εμβολιασμός, δηλαδή η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ μας.

Η επίθεση εναντίον της χώρας μας έχει πάρει διαστάσεις «πανδημίας».

Συνδυασμένη και πολυεδρική:


Από το άνοιγμα όλων των «εθνικών μετώπων», τον λαθρομεταναστευτικό εφιάλτη και τα «τάγματα εφόδου» του πλανητικού φασισμού, μέχρι την ολοκληρωτική κατεδάφιση των ιστορικών και πολιτισμικών μας κατακτήσεων.
Μέχρι την πλήρη αποδόμηση της Σκέψης, της Ιστορίας και της Τέχνης.


Σε όλα τα παραπάνω τα εφιαλτικά προστίθεται τώρα και το νέο τρομοκρατικό όπλο της πανδημίας και των εμβολιασμών: Η νεοταξική δικτατορία του τρόμου και της γενοκτονίας μας.

Πρέπει να αντιδράσουμε όλοι και να μην υποταχθούμε σε αυτό τον τρόμο, στη γενοκτονία μας.


Επειδή το ζήτημα είναι πάρα πολύ σοβαρό θα φτιάξουμε ένα «φάκελο» συλλογής κειμένων πάνω σε αυτήν την απάτη της «γρίπης» και στον εφιάλτη των εμβολιασμών.

Θα παρθούνε και συγκεκριμένες πρακτικές πρωτοβουλίες ενημέρωσης και αγώνα…

Αρχίζουμε με τα παρακάτω:

Το παραμύθι της "ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ": Η Βιομηχανία Τρόμου


http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3344



Θέμα: πανδημία κέρδους
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=3548



«Γρίπη των Χοίρων» τα Δικτατορικά Μέτρα της ΝΤΠ;

http://www.patari.org/forum/viewtopic.php?t=662



Επιστροφή στην κορυφή
ΡΕΠΟΡΤΕΡ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 04, 2009 12:47 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Από το "ΤΡΩΚΤΙΚΟ":

http://troktiko.blogspot.com/2009/08/blog-post_166.html


Συγκατάθεση για το εμβόλιο κάνουν μόνο τα πειραματόζωα!


Ο Λουράντος, πρόεδρος του φαρμακευτικού συλλόγου Αθηνών, κατήγγειλε την απόφαση, να υπογράφουμε για το ενδεχόμενο επιπλοκών στο εμβόλιο της νέας γρίπης.


"Μόνο τα πειραματόζωα... κάνουν τέτοια δήλωση αποδοχής και υπογραφής".

Απίστευτα πράγματα συμβαίνουν!
"Πολύ κακή σκέψη και κακή ενέργεια, που προβληματίζει όλο τον ελληνικό λαό" κατέληξε ο κ. Λουράντος.

ΣΧΟΛΙΟ:

Μα για πειραματόζωα μας χρησιμοποιούν!!!
Ζητάνε και την υπογραφή μας για τα γενοκτονικά τους πειράματα…
Επιστροφή στην κορυφή
Κλασσικοπερίπτωσις
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 04, 2009 1:00 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2009/08/blog-post_5053.html


Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ ΚΑΙ Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΓΡΙΠΗΣ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΟΜΟΡΦΩΝ ΧΟΙΡΩΝ




(Το είχαμε δημοσιεύσει στην παλιά ΚΛΑΣΣΙΚΟΠΕΡΙΠΤΩΣΗ λίγους μήνες πριν.)

Τις τελευταίες ημέρες εξαπλώνεται και τείνει να λάβει διαστάσεις κοινωνικής υστερίας, η πληροφορία ότι η γρίπη των χοίρων είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε πανδημία.

Ασφαλώς και καλά κάνουν οι τοπικοί και παγκόσμιοι οργανισμοί υγείας που συσκέπτονται για να αποφασίσουν τους τρόπους που θα αντιμετωπίσουν αυτό το δυνητικά παγκόσμιο πρόβλημα.

Θα ήταν "ευχής έργον" αν οι κοινωνίες και οι πνευματικοί τους ταγοί έδειχναν την ίδια ευαισθησία στις "επιδημίες" που προσβάλλουν την ψυχή και το πνεύμα των λαών, μετατρέποντάς τους σε πειθήνια "ανοιχτά στόματα" που καταπίνουν αμάσητη κάθε είδους καταστροφική ιδεολογία.

Τέτοιου είδους πνευματικές επιδημίες έχουν προέλθει από χοίρους οι οποίοι όμως είναι ανθρωπόμορφοι και συνήθως ενδεδυμένοι τον χιτώνα του "εκσυγχρονιστή", του "προοδευτικού", του "ψευτο-αντιρατσιστή", του μαχόμενου την ...ομοφυλοφοβία, του ιστορικού μεταρρυθμιστή-αποδομητή, του χλευαστή κάθε ελεύθερης φωνής, του πιστού της νέας πανθρησκείας, του δήθεν εξεγερμένου φασιστοειδούς κουκουλοφόρου κλπ.

Αυτοί οι "πνευματικοί ιοί" μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο και από λαό σε λαό όχι με το φτάρνισμα ή τον βήχα, αλλά με το διάβασμα την τηλεθέαση και την ακρόαση. Χρησιμοποιούν δηλαδή όλες τις φυσικές εισόδους που χρησιμοποιεί ο ανθρώπινος νους για να παράξει σκέψη, προβληματισμό, πνευματική δημιουργία. Οι φορείς αυτών των "Ιών" είναι ταυτόχρονα οι πραιτωριανοί που προστατεύουν τους ανθρωπόμορφους χοίρους που τους δημιούργησαν, και οι πολλαπλασιαστές αυτής της πνευματικής γρίπης.

Τα πρώτα σημάδια αυτής της πνευματικής πάθησης είναι η σκληροκαρδία, η λήθη ,ο συμβιβασμός, για να καταλήξει ο προσβεβλημένος ανύποπτος άνθρωπος στην απόλυτη στέρηση του αυτεξούσιου με ένα νου που παράγει θολές και συγκεχυμένες σκέψεις, ανίκανο να αναζητήσει την ελευθερία και να αγωνισθεί γι΄αυτή.

Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπισθεί αυτή η σύγχρονη μάστιγα είναι η αφύπνιση, ο προβληματισμός, η έρευνα, η πίστη.
Όσα δηλαδή οδηγούν τον άνθρωπο στην απελευθέρωση από τα δεσμά των ψευδαισθήσεων της αυτάρκειας, της κοινωνικής ομαλότητας και τελικά της αποξένωσης.
Επιστροφή στην κορυφή
ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 04, 2009 7:24 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένα εξαιρετικό κείμενο.
Ανοίξτε ΕΔΩ:


http://koukfamily.blogspot.com/2009/08/blog-post_02.html



Εμβολιασμό του συνόλου του πληθυσμού αποφάσισε η κυβέρνηση. Ζητά όμως την υπογραφή μας!!!! Γιατί;


Η είδηση από την Kathimerini.gr

Της Πεννυς Mπουλουτζα

Την απόφαση της κυβέρνησης να εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός της χώρας κατά της νέας γρίπης ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Υγείας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη λήξη της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής.

Οπως είπε ο κ. Αβραμόπολoς,
θα εμβολιαστεί -κατ' εντολήν του πρωθυπουργού- όλος ο πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένων και όσων βρίσκονται παρανόμως στην Ελλάδα. Για τις ανάγκες του πληθυσμού, η χώρα μας θα προμηθευτεί συνολικά 24.000.000 δόσεις εμβολίου, και όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Υγείας έχουν ήδη γίνει επαφές με τις φαρμακευτικές εταιρείες για τις επιπλέον παραγγελίες (υπενθυμίζεται ότι ήδη έχουν υπογραφεί οι σχετικές συμβάσεις για 8.000.000 δόσεις). Οι παραδόσεις εμβολίων θα ξεκινήσουν στα μέσα Σεπτεμβρίου, ωστόσο ο εμβολιασμός θα γίνει όταν υπάρξει έγκριση της άδειας κυκλοφορίας από τις ευρωπαϊκές αρχές.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής, ο κ. Αβραμόπουλος παρουσίασε το εθνικό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση πανδημίας γρίπης, το οποίο μεταξύ άλλων περιγράφει τον τρόπο διανομής των εμβολίων και εμβολιασμού του πληθυσμού. Οι ομάδες πληθυσμού που πρώτες θα εμβολιαστούν είναι οι εργαζόμενοι σε χώρους υγείας, σε υπηρεσίες αναγκαίες για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, άτομα σε ομαδική διαβίωση και άτομα σε χώρους με μεγάλο συγχρωτισμό (π.χ. σχολεία). Ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας θα γίνει στον χώρο εργασία τους, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό θα δημιουργηθούν ειδικά κέντρα εμβολιασμού (ΚΕΓ), κατά προτίμηση σε δημόσια κτίρια, με στελέχωση προσωπικού νοσοκομείων και μέλη των ιατρικών, φαρμακευτικών και οδοντιατρικών συλλόγων. Για να εμβολιαστεί κάποιος θα πρέπει να δώσει τη συγκατάθεσή του γραπτώς, σε ειδικό δελτίο εγγραφής για τον εμβολιασμό κατά του νέου ιού της γρίπης. Οι εμβολιασμοί θα συντονιστούν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και θα γίνουν με την ευθύνη των νομαρχιών.

Στο σχέδιο
περιλαμβάνονται αδρές προκαταρκτικές εκτιμήσεις για τη νοσηρότητα και τον φόρτο των υπηρεσιών υγείας κατά την εμφάνιση πανδημίας γρίπης. Σύμφωνα με αυτές, στην περίπτωση που νοσήσει το 30% του πληθυσμού εκτιμάται ότι θα γίνουν περίπου 822.300 ιατρικές επισκέψεις εξαιτίας της νόσου και 6.600 εισαγωγές σε νοσοκομεία, ενώ στην περίπτωση προσβολής του 50% του πληθυσμού θα γίνουν 1.370.500 ιατρικές επισκέψεις και 11.000 εισαγωγές. Στην κορύφωση του επιδημικού κύματος θα χρειαστούν για τη νοσηλεία των ασθενών με γρίπη 2.060 κλίνες με βάση το «σενάριο» προσβολής του 30% του πληθυσμού και 3.450 με βάση το σενάριο προσβολής του 50% του πληθυσμού.

ΣΧΟΛΙΟ

Πάνω που είπαμε ότι η κυβέρνηση πήρε επιτέλους μια υπεύθυνη απόφαση για την ασφάλεια των Ελλήνων αλλά και των αλλοδαπών κατοικούντων στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι πρόκειται να μας εμβολιάσουν χωρίς να γνωρίζουν τις παρενέργειες.

Αν γνωρίζω καλά η ιατρικές υπηρεσίες ζητούν την έγγραφη δήλωση των ασθενών και των συγγενών τους όταν πρόκειται για ακραίες συνθήκες ζωής ή θανάτου ώστε να επιμεριστούν (για να μην πώ να χρεωθούν τελείως) και σε αυτούς οι ευθύνες της πράξης.

Γιατί λοιπόν κύριοι ζητάτε εσείς σήμερα τις υπογραφές μας που αγνοείτε επιδεικτικά σε οποιαδήποτε άλλη απόφασή σας;.
..........

Μήπως γιατί μας βλέπετε σαν πειραματόζωα και προσπαθείτε να απαλλαγείτε των ευθυνών;


Με τι πρόκειται να μας εμβολιάσετε; Εσείς δεν είπατε ότι είναι ένα ακίνδυνο εμβόλιο κατά του ιού της γρίπης Α/Η1Ν1; Τι συμβαίνει τώρα;

Αν είναι να έχουμε περισσότερα θύματα από το εμβόλιό σας, να το κάνετε στον εαυτό σας μόνο.
Εμείς δεν προκειται να υπογράψουμε τον θάνατό μας με το Αμερικάνικο (Wink εμβόλιο. Αυτοί που δημιούργησαν τεχνητά τον ιό, τώρα θέλουν κερδίζοντας εκατομμύρια να μας πουλήσουν το εμβόλιό τους.

Και μάλιστα θέλουν να μας εμβολιάσουν ΟΛΟΥΣ σαν πρόβατα. Περίεργα πράγματα......


Ελληνες μην μασάτε, αν δεν μας δώσουν σαφείς απαντήσεις και αν δεν αναλάβουν την πλήρη ευθύνη οι κυβερνώντες και ειδικά ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας εγγράφως, δεν προκειται να εμβολιαστούμε. Φυσικά εννοείται ότι πρέπει να μην ζητούν απο τους πολίτες καμιά υπογραφή ανάληψης ευθύνης!!!

Προτιμώ να νοσήσω από την γρίπη παρά να με εμβολιάσετε σαν πειραματόζωο με το σκεύασμά σας.

Βρε ούστ...........



Εμβολιασμός για την νέα γρίπη (μέρος 2ο). Νέα ανησυχητικά στοιχεία εξ Αμερικής.....για εμάς τα πειραματόζωα.


Μετά από ενημέρωση από σχόλιο φίλου αναγνώστη, ερευνήσαμε άρθρο της Washington Post για το θέμα των εμβολίων για την γρίπη τύπου Α/ Η1Ν1 ή κοινώς λεγόμενη "γρίπη των χοίρων".


Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι ακόμα δεν έχει καν κυκλοφορήσει στην Αμερική και οι δικοί μας πολιτικοί βιάζονται να το φέρουν στην Ελλάδα ή τουλάχιστόν να κλείσουν συμφωνίες για να το φέρουν στην Ελλάδα και να εμβολιάσουν με αυτό ολόκληρο των πληθυσμό!!!!

Οπως διαπιστώσαμε από το εν λόγω άρθρο το εμβόλιο μόλις τώρα άρχισε να δοκιμάζεται στις διάφορες ομάδες του πληθυσμού στις ΗΠΑ......

Χάριν συντομίας
θα επιχειρήσουμε μια ελεύθερη μετάφραση ενός αποσπάσματος του άρθρου ώστε να ενημερωθούν και οι φίλοι μας που αγνοούν την Αγγλική γλώσσα...

...Τα παιδιά που βρίσκονται
σε ηλικία κάτω των 6 ετών δεν παράγουν δυνατά αντισώματα (κοινώς ισχυρή ανοσία) στο εμβόλιο του ιού της γρίπης και θα ήταν ασφαλέστερο να κρατηθούν μακριά από τον ιό ο οποίος εξαπλώνεται και μεταδίδεται με τον βήχα, το φτάρνισμα και το άγγιγμα. Γιατροί, νοσοκόμες και παραϊατρικοί βοηθοί είναι ψηλά στην λίστα (εννοεί επικινδυνότητας) λόγω του επαγγέλματός τους.

Στην έκρηξη της εξάπλωσης του ιού κατα την διάρκεια της περασμένης άνοιξης νέοι μεταξύ 12 και 18 ετών νοσηλεύτηκαν με συχνότητα διπλάσια από τους αντιστοίχους των ηλικιών 19 ως 24 ετών και πενταπλάσια από τους ανθρώπους με ηλικίες μεταξύ 25 και 49 ετών. Από τους 302 θανάτους στις ΗΠΑ που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα, παραπάνω από τους μισούς απο τους ασθενείς αυτούς έπασχαν από χρόνιες παθήσεις όπως άσθμα, διαβήτη, μειωμένη ανοσία και καχεκτικότητα.

Στην πανδημία της Ασιατικής γρίπης το 1957,
η οποία πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι αποτελεί παράδειγμα για την σημερινή γρίπη, πολλές κοινότητες βίωσαν μια εκρηκτική εξάπλωση του ιού, μόλις άνοιξαν τα σχολεία το φθινόπωρο και ο καιρός άρχισε να ψυχραίνει.

Παρόλο
που οι είδικοί επιδημιολόγοι πρότειναν σαν όριο για τον εμβολιασμό των νέων την ηλικία των 18 ετών, η επιτροπή (προφανώς που έχει συσταθεί απο το Αμερικανικό κράτος) ανέβασε το όριο στα 24 χρόνια για να συμπεριλάβει και τους φοιτητές.

Μερικά από τα εμβόλια
θα αποθηκευτούν σε πολλαπλές δόσεις και θα περιέχουν το thimerosal, ένα προσθετο αντιβακτηριακό που περιέχει υδράργυρο. Θα υπάρχουν όμως και σύριγγες με απλές δόσεις χωρίς το thimerosal, μιά ουσία που κατηγορείται ότι είναι βλαβερή για τα παιδιά.

Ανάμεσα στα πολλά αναπάντητα ερωτήματα
είναι και το εάν δύο δόσεις θα είναι αναγκαίες για να υπάρξει ολοκληρωμένη προστασία από τον ιό, πόσο κοντά θα πρέπει να γίνουν οι δύο εμβολιασμοί και πόσο μεγάλη θα είναι η ποσότητα της δόσης. Ειναι πολύ πιθανό τα προγράμματα εμβολιασμών να αρχίσουν πριν βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Οι κλινικές δοκιμές
κατά τις οποίες το πρωτότυπο εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε εκατοντάδες παιδιά και ενηλίκους μόλις άρχισαν. Τα πρώτα στοιχεία για τα αποτελέσματα των εμβολίων μίας δόσης θα είναι γνωστά στα μέσα του προσεχούς Σεπτεμβρίου, ενώ για τις δύο δόσεις (δύο εμβόλια) προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

Το μόνο λοιπόν που έχουμε να προσθέσουμε αντί σχολίου είναι ο Θεός να μας φυλάει εμάς και τα παιδιά μας από τους ανεύθυνους που έχουν αναλάβει τις τύχες ακόμα και της υγείας μας........

Ελπίζω τώρα να αντιληφθήκατε γιατί θέλουν να μας βάζουν να υπογράφουμε και να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για το πειραματικό τους εμβόλιο............

Ο άνθρωπος είναι το καλύτερο πειραματόζωο.....ξέρει και να υπογράφει.........

Επιστροφή στην κορυφή
ρομπέν
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 05, 2009 12:23 pm    Θέμα δημοσίευσης: γρίπη Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
προς εμπλουτισμό του θέματος σας προτείνω το εξής:
http://sunday-robin.blogspot.com/2009/08/sales-manager-of-year.html
Επιστροφή στην κορυφή
ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Αύγ 11, 2009 6:18 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Από «Πατάρι»
http://www.patari.org/forum/viewtopic.php?p=4637#4637


Ο εμβολιασμός κατά της γρίππης των χοίρων στις ΗΠΑ το 1976


Το κείμενο που ακολουθεί είναι απομαγνητοφώνηση μιας εκπομπής του CBS για το μαζικό εμβολιασμό του 1976 στην Αμερική – για τη γρίππη των χοίρων και τότε.

Η αναμενόμενη τότε επιδημία δεν ήρθε ποτέ. Μόνον ένας άνθρωπος πέθανε από τη γρίππη, ενώ ο εμβολιασμός οδήγησε σε θανάτους εκατοντάδων και σοβαρότατες βλάβες σε χιλιάδες.

Σήμερα που ετοιμάζεται εμβολιασμός σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα παγκόσμια, το θέμα είναι όσο ποτέ επίκαιρο.

Η εκπομπή αυτή προβλήθηκε στις 4 Νοεμβρίου 1979 και δεν ξαναπροβλήθηκε ποτέ. Το απομαγνητοφωνημένο κείμενο προέρχεται από το διαδικτυακό τόπο www.globalresearch.ca Το πλήρες βίντεο είναι αναρτημένο, μεταξύ άλλων, και στη διεύθυνση http://www.dailymotion.com/tag/vaccination/video/x9ucqf_swineflulie_news

Αυτό που δε λέει δυστυχώς ο παρουσιαστής είναι ποιά εταιρία κατασκεύασε το εμβόλιο του 1976, και σε ποιά εταιρία της “ιδιωτικής βιομηχανίας” έπιασε δουλειά ο Σένσερ αφού έφυγε από το CDC.

μετάφραση: Αμπού Νικόλα αλ Γιουνάνι

Μάικ Γουάλας: Έρχεται η εποχή της γρίππης. Για ποιόν τύπο θα ανυσηχύσουμε φέτος, και τι είδους εμβόλια θα μας πουν να κάνουμε; Θυμόσαστε τον πανικό για τη γρίππη των χοίρων του 1976; Ήταν η χρονιά που η κυβέρνηση των ΗΠΑ μας είχε πει οτι η γρίππη των χοίρων θα μπορούσε να αποδειχτεί φονική, να σαρώσει το έθνος, και η Ουάσιγκτον αποφάσισε οτι κάθε άντρας, γυναίκα και παιδί στη χώρα θα έπρεπε να εμβολιαστεί για να αποφευχθεί μια πανδημία.

Λοιπόν, 46 εκατομμύρια απο μας έκαναν υπάκουα το εμβόλιο και τώρα [ΣΤΜ: τρία χρόνια μετά] 4000 Αμερικάνοι ζητάνε αποζημίωση από το θείο Σάμ που αντιστοιχεί σε τριάμισι δις δολάρια για τα αποτελέσματα αυτών των εμβολίων. Τα δύο τρίτα των απαιτήσεων αφορούν νευρολογικές βλάβες, ή ακόμη και θανάτους, που φέρονται να προκλήθηκαν από το εμβόλιο της γρίππης.

Πιάνουμε την ιστορία από το 1976, όταν ο κίνδυνος από τη γρίππη των χοίρων φαινόταν πραγματικός

Πρόεδρος Τζέραλντ Φόρντ: Αυτός ο ιός ήταν η αιτία της πανδημίας το 1918 και το 1919 που στοίχισε πάνω από μισό εκατομμύριο θανάτους εδώ στις ΗΠΑ, καθώς και 20 εκατομμύρια θανάτους σε όλο τον κόσμο.

Μάικ Γουάλας: Έτσι η διαφημιστική μηχανή της κυβέρνησης των ΗΠΑ μπήκε μπροστά για να πείσει όλη την Αμερική να προστατευτεί από την απειλή της γρίππης των χοίρων. [απόσπασμα διαφήμησης που προτρέπει τους πάντες να κάνουν εμβόλιο] Μία από αυτούς που σήκωσαν τα μανίκια τους ήταν και η Τζούντι Ρόμπερτς. Ήταν απόλυτα υγειής, μια δραστήρια γυναίκα όταν, το Νοέμβριο του 1976 έκανε το εμβόλιό της. Δύο βδομάδες μετά, μας λέει οτι ένοιωσε ένα μούδιασμα που ξεκίνησε από τα πόδια της.

Τζούντι Ρόμπερτς: Στην αρχή το πήρα στο καλαμπούρι. Είπα οτι μέχρι την Παρασκευή θα έχει φτάσει το μούδιασμα στα γονατά μου, αν συνεχίσει έτσι. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα είχα παραλύσει πλήρως.

Μάικ Γουάλας: Τόσο πλήρως που χρειάστηκε να την εγχειρίσουν για να μπορεί να αναπνέει. Για έξι μήνες, η Τζούντι Ρόμπερτς ήταν τετραπληγική. Η διάγνωση: Μια νευρολογική πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο Guillain-Barre. Αυτές οι νευρολογικές παθήσεις δεν έχουν ακόμη κατανοηθεί επαρκώς. Επηρρεάζουν διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο.
Όπως βλέπετε σε αυτές τις οικογενειακές ταινίες που τράβηξε ένας φίλος, η παράλυση της Τζούντι Ρόμπερτς την καθήλωσε σε αναπηρικό καροτσάκι για περισσότερο από ένα χρόνο. Αλλά αυτή η ασθένεια μπορεί και να σκοτώσει. Πράγματι, υπάρχουν πάνω από 300 αγωγές που εκκρεμούν, από οικογένειες θυμάτων του συνδρόμου που φέρονται να πέθαναν εξ αιτίας του εμβολίου. Σε άλλα θύματα του συνδρόμου, τα συμπτώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου και τελικά σχεδόν εξαφανίζονται. Αλλά για τη Τζούντι Ρόμπερτς, η αποκατάσταση της υγείας της ήταν επώδυνη και όχι πλήρης.
Βλέπω οτι το χαμόγελό σου, Τζούντι, είναι κάπως σφιγμένο.

Ρόμπερτς: Πράγματι, έτσι είναι.

Μάικ Γουάλας: Είναι διαφορετικό απ' ότι ήταν παλιά;

Ρόμπερτς: Πολύ διαφορετικό. Έχω πολύ μειωμένη κινητικότητα στα χείλια μου. Και δε μπορώ να πιω με καλαμάκι από τα δεξιά. Δε μπορώ να σβήσω κεριά γενεθλίων. Δέ μπορώ πια να σφυρίξω, πράγμα που χαροποιεί ιδιαίτερα τον άντρα μου.

Μάικ Γουάλας: Μπορεί να σου είναι λίγο δύσκολο να απαντήσεις αυτή την ερώτηση, αλλά πρόκειται να αποκατασταθεί και άλλο η κατάστασή σου;

Ρόμπερτς: Όχι, ως εδώ είναι.

Μάικ Γουάλας: Επομένως θα έχεις νάρθηκες στα πόδια σου για το υπόλοιπο της ζωής σου;

Ρόμπερτς: Ναι, η αδυναμία στα χέρια μου θα μείνει για πάντα, όπως και οι νάρθηκες στα πόδια.

Μάικ Γουάλας: Έτσι η Τζούντι Ρόμπερτς και ο άντρας της έκαναν αγωγή στην Αμερικάνικη κυβέρνηση. Ζητάνε 12 εκατομμύρια δολάρια αποζημίωση, αν και δεν πιστεύουν οτι θα πάρουν τόσα. Τζούντι, γιατί έκανες το εμβόλιο;

Ρόμπερτς: Δεν είχα ξανακάνει ποτέ εμβόλιο γρίππης, αλλά ένοιωσα οτι αυτή θα ήταν μια φοβερή επιδημία και οτι ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί μια φοβερή επιδημία, μια πραγματικά θανατηφόρα παραλλαγή του ιού ήταν να εμβολιαστούν όλοι.

Μάικ Γουάλας: Αυτή η λεγόμενη θανατηφόρα παραλλαγή του ιού, πού είχε πρωτοχτυπήσει το 1976; Ξεκίνησε εδώ πέρα στο Φορτ Ντιξ του Νιού Τζέρσεϋ τον Ιανουάριο αυτής της χρονιάς, όταν ένας αριθμός νεοσύλλεκτων άρχισαν να περαπονιούνται για αναπνευστικές παθήσης, κάτι σαν κρυολόγημα. Ένας στρατιωτικός γιατρός έστειλε δείγματα από τις καλλιέργειές τους στο εργαστήριο δημόσιας υγείας του Νιου Τζέρσεϋ για να μάθει τι ακριβώς ιός κυκλοφορούσε εδώ. Ένα από τα δείγματα ήταν από το στρατιώτη Ντέιβιντ Λιούις, που υποχρεώθηκε να αφήσει το κρεββάτι του αναρρωτήριου και να κάνει πορεία. Ο στρατιώτης Λιούις είχε καταρεύσει κατά τη διάρκεια της πορείας, και ο λοχίας του τον επανέφερε με τεχνητή αναπνοή στόμα με στόμα. Ο λοχίας όμως δεν εμφάνισε συμππτώματα ασθένειας. Λίγες μέρες μετά, ο στρατιώτης Λιούις πέθανε.

Ρόμπερτς: Αν αυτή η ασθένεις είναι τόσο θανατηφόρα εν δυνάμει που να σκοτώσει έναν νέο, υγειή άντρα, μια μεσόκοπη δασκάλα δεν είχε καμμιά ελπίδα.

Μάικ Γουάλας:
Το εργαστήριο του Νιου Τζέρσεϋ ταυτοποίησε τα περισσότερα από τα δείγματα των στρατιωτών σαν το συνηθισμένο είδος γρίππης που κυκλοφορούσε εκείνη τη χρονιά, αλλά δε μπορούσαν να αναγνωρίσουν τον ιό από τα δείγματα του νεκρού στρατιώτη και τέσσερις άλλους που ήταν ασθενείς. Έτσι έστειλαν αυτές τις καλλιέργειες στο ομοσπονδιακό κέντρο ελέγχου ασθενειών στην Ατλάντα της Τζώρτζια για περαιτέρω διερεύνηση. Μετά από μερικές μέρες πήραν την ετυμηγορία: Γρίππη των χοίρων. Όμως αυτή η πολυδιαφημισμένη εστία γρίππης των χοίρων στο Φορτ Ντιξ περιελάμβανε μόνον τον στρατιώτη Λιούις, που πέθανε, και αυτούς τους τέσσερις άλλους φαντάρους, που θεραπεύθηκαν πλήρως χωρίς το εμβόλιο της γρίππης των χοίρων.

Ρόμπερτς:
Αν ήξερα τότε οτι ένα παιδί που ήταν κρεβατωμένο από την αρρώστια σηκώθηκε, πήγε σε υποχρεωτική πορεία και μετά κατέρρευσε και πέθανε δεν επρόκειτο ποτέ να κάνω το εμβόλιο.

Δρ Ντέιβιντ Σένσερ: Το σκεπτικό της πρότασής μας δεν ήταν στη βάση του θανάτου ενός μεμονωμένου ατόμου, ήταν στη βάση οτι όταν βλέπουμε μια αλλαγή στα χαρακτηριστικά του ιού της γρίππης, είναι ένα μαζικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στη χώρα.

Μάικ Γουάλας: Ο Δρ Ντέιβιντ Σένσερ, επικεφαλής τότε του CDC, του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών στην Ατλάντα, εργάζεται τώρα στην ιδιωτική βιομηχανία. Είναι αυτός που επενποησε και προώθησε το πρόγραμμα της γρίππης των χοίρων.

Μάικ Γουάλας: Ξεκινήσατε να κάνετε εμβολιασμούς Αμερικανών τον Οκτώβριο του '76;

Δρ. Σένσερ: Την 1η Οκτωβρίου.

Μάικ Γουάλας: Μέχρι τότε πόσα κρούσματα γρίππης των χοίρων είχαν αναφερθεί σε όλο τον κόσμο;

Δρ. Σένσερ: Είχαν αναφερθεί αρκετά, αλλά κανένα δεν είχε επιβεβαιωθεί. Είχαν υπάρξει κρούσματα στην Αυστραλία που είχαν αναφερθεί στον τύπο, στα ΜΜΕ. Υπήρχαν κρούσματα σε -

Μάικ Γουάλας: Κανένα επιβεβαιωμένο; Μάθατε ποτέ για εστίες γρίππης των χοίρων οπουδήποτε στον κόσμο;

Δρ. Σένσερ: Όχι.

Μάικ Γουάλας: Τώρα, σχεδόν όλοι θα έπρεπε να κάνουν το εμβόλιο σε κάποιο κέντρο δημόσιας υγείας οπου μπορεί να μην ήταν παρών γιατρός, έπρεπε λοιπόν το CDC να διατυπώσει κάποιου είδους επίσημο έντυπο συναίνεσης που να δίνει στο κοινό όλες τις πληροφορίες που χρειαζόταν για το εμβόλιο της γρίππης των χοίρων. Το έντυπο έλεγε οτι το εμβόλιο έχει δοκιμαστεί κλινικά. Αυτό που δεν έλεγε ήταν οτι αφού είχαν τελειώσει οι δοκιμές αυτές, οι επιστήμονες είχαν αναπτύξει ένα άλλο εμβόλιο, και οτι ήταν αυτό το δεύτερο εμβόλιο που δόθηκε στους περισσότερους από τα 46 εκατομμύρια που συμμετείχαν στον εμβολιασμό. Αυτό το εμβόλιο ονομαζόταν “X-83a”. Δοκιμάστηκε ποτέ το X83a;

Δρ. Σένσερ: Δε μπορώ να απαντήσω. Θα έπρεπε να -

Μάικ Γουάλας: Δεν δοκιμάστηκε ποτέ.

Δρ. Σένσερ: Δεν ξέρω.

Μάικ Γουάλας: Μα, θα φανταζόμουν οτι είσαστε επικεφαλής του προγράμματος.

Δρ. Σένσερ:
Θα έπρεπε να ελέγξω τα αρχεία. Πάει καιρός που δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα.

Μάικ Γουάλας: Οι πληροφορίες στο έντυπο συναίνεσης υποτίθεται οτι θα προειδοποιούσαν τον κόσμο για οπιοδήποτε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών μετά το εμβόλιο. Το έκαναν όμως;

Ρόμπερτς: Όχι, δεν είχα ακούσει για άλλες αντιδράσεις εκτός από πόνο στο χέρι, πυρετό και τέτοια πράγματα.

Μάικ Γουάλας: Ο άντρας της Τζούντι Ρόμπερτς, ο Τζήν, έκανε επίσης το εμβόλιο.

Τζήν Ρόμπερτς: Ναι, κοίταξα το έγγραφο και το υπέγραψα. Δεν έλεγε πουθενά οτι επρόκειτο να πάθω καρδιακή προσβολή, ή οτι μπορούσα να πάθω το σύνδρομο Guillain-Barre, το οπίο δεν είχα ποτέ ακούσει.

Μάικ Γουάλας: Αν άνθρωποι από την κυβέρνηση, από το CDC γνώριζαν για αυτά, ποιά θα ήταν τότε τα αισθήματά σας;

Τζήν Ρόμπερτς: Θα έπρεπε να μας το είχαν πει.

Μάικ Γουάλας: Ήρθε κανείς να σας πει “ξέρετε, υπάρχει η πιθανότητα νευρολογικών προβλημάτων αν ξεκινήσετε πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών”;

Δρ Σένσερ: Όχι.

Μάικ Γουάλας: Δεν ήρθε ποτέ κανείς;

Δρ Σένσερ: Όχι.

Μάικ Γουάλας: Γνωρίζετε τον Μάικλ Χάτουικ;

Δρ Σένσερ: Ναι.

Μάικ Γουάλας: Ο Δρ Μάικλ Χάτουικ διήυθυνε την ομάδα παρακολούθησης για τ οπρόγραμμα της γρίππης των χοίρων στο CDC. Η δουλειά του ήταν να βρει τι πιθανές επιπλοκές θα μπορούσαν να προέλθουν από τον εμβολιασμό και να αναφέρει τα ευρήματά του στους υπεύθυνους. Γνωρίζατε από πριν, Δρ Χάτουικ, οτι είχαν αναφερθεί περιστατικά νευρολογικών διαταραχών, νευρολογικές ασθένειες, που φαινόντουσαν να σχετίζονται με το εμβόλιο της γρίππης;

Δρ Μάικλ Χάτουικ: Βεβαίως.

Μάικ Γουάλας: Το γνωρίζατε;

Δρ Μάικλ Χάτουικ: Ναι.

Μάικ Γουάλας: Πως το γνωρίζατε;

Δρ Μάικλ Χάτουικ: Από ανάγνωση της βιβλιογραφίας.

Μάικ Γουάλας: Έτσι είπατε στους ανωτέρους σας – τους επικεφαλής του προγράμματος εμβολιασμού για τη γρίππη των χοίρων – για την πιθανότητα νευρολογικών διαταραχών;

Δρ Μάικλ Χάτουικ: Βεβαίως

Μάικ Γουάλας: Τι θα λέγατε αν σας έλεγα οτι οι ανώτεροί σας λένε οτι ποτέ δεν τους είπατε για την πιθανότητα νευρολογικών διαταραχών;

Δρ Μάικλ Χάτουικ:
Αυτά είναι ανοησίες. Δε μπορώ να πιστέψω οτι θα έλεγαν οτι δεν ήξεραν την ύπαρξη νευρολογικών ασθενειών που σχετίζονται με τον εμβολιασμό για τη γρίππη. Αυτό απλά δεν αληθεύει. Το γνωρίζαμε αυτό.

Δρ Σένσερ: Έχω πει οτι ο Δρ Χάτουικ ποτέ δε μου είχε πει για τα αισθήματά του στο θέμα αυτό.

Μάικ Γουάλας: Δηλαδή ψεύδεται;

Δρ Σένσερ: Φαντάζομαι οτι αυτό θα πρέπει να υποθέσετε.

Μάικ Γουάλας: Τότε γιατί αυτή η αναφορά από τη δική σας υπηρεσία, με ημερομηνία Ιούλιος 1976, αναφέρει τις νευρολογικές διαταραχές σαν μία από τις πιθανότητες;

Δρ. Σένσερ: Πιστεύω οτι η άποψη της επιστημονικής κοινότητας ήταν οτι τα στοιχεία που συσχετίζουν νευρολογικές διαταραχές με τον εμβολιασμό κατά της γρίππης ήταν τέτοια που δεν πίστευαν οτι ο συσχετισμός είναι πραγματικός.

Μάικ Γουάλας: Δεν αισθανθήκατε οτι ήταν απαραίτητο να πείτε στον αμερικάνικο λαό αυτές τις πληροφορίες

Δρ Σένσερ: Νομίζω οτι μέσα σε αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να ενημερώσουμε τον αμερικάνικο λαό όσο πληρέστερα γινόταν.

Μάικ Γουάλας:
Σαν μέρος της ενημέρωσης των αμερικανών για την απειλή από τη γρίππη των χοίρων, η CDC του Δρ. Σένσερ βοήθησε και τη δημιουργία της διαφήμησης για να πείσει το κοινό να κάνει τα εμβόλια. Ας διαβάσω ένα από τα μνημόνια της δικής σας υπηρεσίας για το σχεδιασμό της καμπάνιας που προέτρεπε τους αμερικάνους να κάνουν το εμβόλιο. “Πολλές σημαντικές προσωπικότητες έχουν κάνει το εμβόλιο”, έγραφε. “Παράδειγμα: Ο πρόεδρος Φόρντ, ο Χένρυ Κίσιγκερ, ο Έλτον Τζον, ο Μοχάμεντ Άλι, Η Μαίρη Τάιλερ Μουρ, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ, ο Ουόλτερ Κρονκάιτ, ο Ράλφ Νέιντερ, ο Έντουαρντ Κένεντυ” κλπ κλπ. Σωστά;

Δρ. Σένσερ: Δε γνωρίζω το συγκεκριμένο χαρτί αλλά γνωρίζω οτι, τουλάχιστον από αυτή την ομάδα, ο πρόεδρος Φορντ έκανε πράγματι το εμβόλιο.

Μάικ Γουάλας: Μιλήσατε με αυτούς τους ανθρώπους εκ των προτέρων για να μάθετε αν σκόπευαν να κάνουν το εμβόλιο;

Δρ. Σένσερ: Εγώ όχι.

Μάικ Γουάλας: Το έκανε κανείς;

Δρ Σένσερ: Δε γνωρίζω.

Μάικ Γουάλας: Πήρατε την άδειά τους για να χρησιμοποιήσετε τα ονόματά τους στην καμπάνια;

Δρ Σένσερ: Δε γνωρίζω.

Μάικ Γουάλας: Μαίρη, έκανες το εμβόλιο της γρίππης;

Μαίρη Τάιλερ Μουρ:
Οχι, δεν το έκανα.

Μάικ Γουάλας: Τους έδωσες την άδεια να χρησιμοποιήσουν το όνομά σου λέγοντας οτι το είχες κάνει ή οτι επρόκειτο να το κάνεις;

Μουρ: Φυσικά όχι. Ποτέ.

Μάικ Γουάλας: Ρώτησες το γιατρό σου για το εμβόλιο;

Μουρ: Ναι, και εκείνη την εποχή πίστευε οτι δεν ήταν κακή ιδέα. Αντιστάθηκα όμως, επειδή φοβόμουνα μήπως εμφανίσω τα συμπτώματα που ακολουθούν κάποιες φορές τέτοιου είδους εμβόλια.

Μάικ Γουάλας: Και έτσι δεν το έκανες;

Μουρ: Όχι, δεν το έκανα.

Μάικ Γουάλας: Έχεις μιλήσει με το γιατρό σου από τότε;

Μουρ: Ναι

Μάικ Γουάλας: Και;

Μουρ:
Είναι ενθουσιασμένος που δεν έκανα αυτό το εμβόλιο.

Μάικ Γουάλας: Είσαστε επικεφαλής. Κάποιος είναι επικεφαλής.

Δρ. Σένσερ: Υπάρχουν -

Μάικ Γουάλας: Εδώ έχω ένα αντίγραφο της διαφημιστικής σας στρατηγικής.

Δρ Σένσερ: Ποιός το υπογράφει;

Μάικ Γουάλας: Αυτό είναι ανυπόγραφο. Όμως θα παραδεχθείτε οτι ήταν το “μωρό σας”, για να το πούμε έτσι;

Δρ. Σένσερ: Θα μπορούσε να είναι από το υπουργείο υγείας, εκπείδευσης και προνοίας. Θα μπορούσε να είναι από το CDC. Μετα χαράς αναλαμβάνω την ευθύνη για αυτό.

Μάικ Γουάλας:
Πάνε τρία χρόνια που αρωστήσατε από το σύνδρομο Guillain-Barre, σωστά;

Ρόμπερτς: Σωστά.

Μάικ Γουάλας:
Κατά τη γνώμη σας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση σας φέρθηκε τίμια σχετικά με την αγωγή σας;

Ρόμπερτς:
Όχι, δε νομίζω. Φαίνεται να τραινάρει όλο και περισσότερο, και δεν υπάρχει ορατό τέλος που να μπορώ να δω αυτή τη στιγμή.

Τζόζεφ Καλιφάνο: Σχετικά με τα κρούσματα Guillain Barre...

Μάικ Γουάλας:
Ο πρώην υπουργός υγείας, εκπαίδευσης και προνοίας, Τζόζεφ Καλιφάνο, ήταν από αυτούς που ταράχτηκαν βλέποντας οτι δεν υπήρχε ορατό τέλος. Έτσι, εδώ και ενάμισι χρόνο υποσχέθηκε να διακόψει τη γραφειοκρατική χαρτούρα ο θείος Σαμ για όσους υποφέρουν από το σύνδρομο Guillain Barre και να πληρώσει γρήγορα.

Καλιφάνο:
Δε θα έπρεπε να απαιτούμε αδύνατες ή εξαιρετικά δύσκολες αποδείξεις του οτι υπέστησαν βλάβη. Ακόμη κι αν πληρώσουμε σε λίγους ανθρώπους λίγες χιλιάδες δολάρια που μπορεί να μην τα εδικαιούντο, νομίζω οτι η δικαιοσύνη απαιτεί να πληρώσουμε γρήγορα αυτούς που τα δικαιούνται.

Μάικ Γουάλας:
Ποιός έχει πάρει την απόφαση να είναι τόσο δύσκολοι στο να πληρώσουν;

Καλιφάνο:
Υποθέτω το υπουργείο δικαιοσύνης.

Μάικ Γουάλας: Ο Γκρίφιν Μπελ, πριν αποχωρήσει;

Καλιφάνο: Κοιτάξτε, το υπουργείο δικαιοσύνης συμφώνησε με τη δήλωσή μου. Είχε εγκριθεί λέξη προς λέξη από τους δικηγόρους του υπουργείου δικαιοσύνης μετά από αίτημα των δικηγόρων του υπουργείου μου.
Αυτή η δήλωση έλεγε οτι έπρεπε να πληρώσουμε τις αποζημιώσεις στα θύματα του συνδρόμου Guillain Barre άσχετα αν υπήρχε αμέλεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εφ'όσον προοοερχόταν από το εμβόλιο της γρίππης των χοίρων.

Τζην Ρόμπερτς: Νομίζω οτι η κυβέρνηση ξέρει οτι έχει άδικο.

Τζούντι Ρόμπερτς:
Αν τραβήξει πολύ, τότε οι άνθρωποι θα τα παρατήσουν.

Τζην Ρόμπερτς: Είμαι λίγο πιο απόλυτος από τη γυναίκα μου στις σκέψεις μου, επειδή εγώ της ζήτησα να κάνει το εμβόλιο. Δεν επρόκειτο να το κάνει, και δεν είχε κάνει ποτέ εμβόλια. Και είμαι έξαλλος με την κυβέρνησή μου επειδή γνώριζαν τα γεγονότα αλλά δεν τα κατάλαβαν επειδή – αν τα είχαν δημοσιοποιήσει τότε οι άνθρωποι δε θα το είχαν κάνει. Και μπορούν αύριο να αύριο έρθουν και να μου πουν οτι πρόκειται να πέσει επιδημία, και μπορούν να πέφτουν σαν τις μύγες δίπλα μου, δεν πρόκειται να ξανακάνω εμβόλιο που μου λέει η κυβέρνησή μου να κάνω.

Μάικ Γουάλας: Εν τω μεταξύ, η Τζούντι Ρόμπερτς και 4000 άλλοι περιμένουν ακόμη τη μέρα που θα βρεθούν στο δικαστήριο.
Επιστροφή στην κορυφή
Εξόριστος



Ένταξη: 22 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 457

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Αύγ 14, 2009 7:58 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
CIA, Η Γρίππη Των Χοίρων, Οι Εμβολιασμοί και οι Δολοφονίες…

Ανοίξτε εδώ:
http://gr.altermedia.info/?p=3645

_________________
Όποιος δεν θέλει να είναι το φερέφωνο του ισχυρού ΔΕΝ πρέπει ΚΑΙ να αποδέχεται την εικόνα που προβάλλει και επιβάλλει ο ισχυρός για τον εαυτό του!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Σεπ 06, 2009 2:33 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Από το ΠΑΤΑΡΙ:
http://www.patari.org/forum/viewtopic.php?p=5686#5686



Εμβολιασμοί: Θανάσιμη ανοσία


Του Ρόμπερτ Φ. Κένεντυ τζούνιορ


Mετάφραση Αμπού Νικόλα αλ Γιουνάνι


Πηγή: Rollingstone.com, 20/7/2005

[ΣΤΜ: Το άρθρο αυτό του Ρ. Κένεντυ (δικηγόρου, γιού του δολοφονηθέντος υπουργού δικαιοσύνης των ΗΠΑ) είναι ιδιαίτερα επίκαιρο σήμερα. Αφ' ενός επειδή περιέχει σημαντικές πληροφορίες για τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα εμβόλια γενικά, και αυτά που προορίζονται για μαζικούς εμβολιασμούς ειδικότερα, και εφ' ετέρου επειδή αποκαλύπτει τον εγκληματικό ρόλο των φαρμακευτικών εταιρειών και των κρατικών υπηρεσιών που υποτίθεται οτι τις ελέγχουν, αλλά στην πραγματικότητα τις υπηρετούν και τις καλύπτουν]

Ο Ρόμπερτ Κένεντυ Τζ. ερευνά τη συγκάλυψη από τον κρατικό μηχανισμό ενός σκανδάλου γύρω από τα εμβόλια και τον αυτισμό.

Τον Ιούνιο του 2000, μια ομάδα κορυφαίων κυβερνητικών επιστημόνων και αξιωματούχων στον τομέα της υγείας συγκεντρώθηκαν για μια συνδιάσκεψη στο απομονωμένο συνεδριακό κέντρο Σίμπσονγουντ στο Νόρκρος της Τζόρτζια. Η συνδιάσκεψη, την οποία συγκάλεσε το Κέντρο ελέγχου και πρόληψης ασθενειών (CDC), έλαβε χώρα σε αυτό το κέντρο αναψυχής των Μεθοδιστών, σε μια δασωμένη περιοχή δίπλα στο ποτάμι Τσαταχούτσι, για να εξασφαλιστεί απόλυτη μυστικότητα. Η υπηρεσία δεν είχε δημοσιοποιήσει τη σύνοδο – έστειλε μόνον ατομικές προσκλήσεις στους 52 συμμετέχοντες. Παρευρίσκονταν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από το CDC και την διεύθυνση τροφίμων και φαρμάκων (ΣΤΜ: FDA – η υπηρεσία των ΗΠΑ που είναι υπεύθυνη για την αδειοδότηση των φαρμάκων και γενικότερα την εποπτεία της φαρμακοβιομηχανίας και της βιομηχανίας τροφίμων), κορυφαίος εμπειρογνώμονας της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας πάνω στα εμβόλια, καθώς και αντιπρόσωποι όλων των μεγάλων κατασκευαστών εμβολίων, περιλαμβανομένων των GlaxoSmithKline, Merck, Wyeth και Aventis Pasteur. Όλα τα υπό συζήτηση επιστημονικά δεδομένα, υπενθύμισαν επανειλλημένα τους συμμετέχοντες οι αξιωματούχοι της CDC ήταν υπό “εμπάργκο”. Δεν επιτρεπόταν να κάνουν φωτοτυπίες των ντοκουμέντων που θα παρουσιαζόντουσαν, ούτε να πάρουν χαρτιά μαζί τους φεύγοντας.

Οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι
και οι εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας είχαν συγκεντρωθεί για να συζητήσουν μια ανησυχητική νέα μελέτη που έθετε σοβαρά ερωτήματα γύρω από την ασφάλεια πολλών εμβολίων που χορηγούνται σε βρέφη και νέα παιδιά. Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο της CDC Τομ Βερστρέτεν, που είχε αναλύσει την τεράστια βάση δεδομένων η οποία περιελάμβανε τα ιατρικά αρχεία 100.000 παιδιών, ένα συντηρητικό με βάση τον υδράργυρο που χρησιμοποιείται στα εμβόλια – το θιμεροσάλ – φαινόταν να ευθύνεται για μια δραματική αύξηση στα κρούσματα αυτισμού και μιας σειράς άλλων νευρολογικών διαταραχών σε παιδιά. “Εμεινα πραγματικά έκθαμβος από αυτά που είδα,” είπε ο Βερστρέτεν στους συγκεντρωμένους, αναφέροντας τον τεράστιο αριθμό προηγούμενων μελετών που έδειχναν να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο θιμεροσάλ και την καθυστέρηση στην ομιλία, διαταραχές της συγκέντρωσης, την υπερκινητικότητα και τον αυτισμό. Από το 1991, που η CDC και η FDA συνέστησαν να χορηγούνται σε εξαιρετικά νεαρά βρέφη – σε μια περίπτωση μέσα σε ώρες από τη γέννησή τους -τρία νέα εμβόλια [ΣΤΜ: συνολικά έντεκα επιπλέον εμβολιασμοί, μαζί με τις αναμνηστικές δόσεις] που περιέχουν το συντηρητικό, ο εκτιμώμενος αριθμός κρουσμάτων αυτισμού είχε αυξηθεί κατά 15 φορές, από ένα κρούσμα ανά 2200 παιδιά σε ένα κρούσμα ανά 166.

Ακόμη και για επιστήμονες και γιατρούς συνηθισμένους να αντιμετωπίζουν ζητήματα ζωής και θανάτου, τα ευρήματα ήταν τρομακτικά.
Ο Δρ Μπιλ Γουέιλ, σύμβουλος της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Ακαδημίας, είπε στην ομάδα: “Μπορείτε να παίξετε όσο θέλετε με τα αποτελέσματα, το γεγονός παραμένει οτι είναι στατιστικά σημαντικά.” Ο Δρ. Ρίτσαρντ Τζόνστον, ανοσολόγος και παιδίατρος από το πανεπιστήμιο του Κολοράντο του οποίου ο εγγονός είχε γεννηθεί νωρίς το πρωί της πρώτης μέρας της συνδιάσκεψης, ήταν ακόμη πιο ανήσυχος: “Τι λέει το ένστικτό μου; Συγχωρείστε αυτό το προσωπικό σχόλιο, αλλά μέχρι να μάθουμε καλύτερα τι συμβαίνει, δε θέλω ο εγγονός μου να κάνει εμβόλιο που περιέχει θιμεροσάλ.”

Αντί όμως να πάρουν άμεσα μέτρα για να ενημερώσουν το κοινό και να απαλλάξουν τα αποθέματα εμβολίων από το θιμεροσάλ, οι αξιωματούχοι και τα στελέχη στο Σιμπσονγουντ έφαγαν το μεγαλύτερο μέρος των επόμενων δύο ημερών συζητώντας πως να κουκουλώσουν τα επιβλαβή στοιχεία. Σύμφωνα με πρακτικά που πήραμε με βάση τον νόμο περί ελευθερίας της ενημέρωσης (ΣΤΜ: νόμος των ΗΠΑ με βάση τον οποίο οι δημόσιες υπηρεσίες υποχρεούνται να παραδώσουν σε οποιονδήποτε πολίτη το ζητήσει οποιδήποτε μη διαβαθμισμένο έγγραφο έχουν στην κατοχή τους), πολλοί από τους συμμετέχοντες ανησυχούσαν για το πως οι επιβλαβείς αποκαλύψεις για το θιμεροσάλ θα επηρέαζαν τα κέρδη της βιομηχανίας εμβολίων. “Βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση από την άποψη της υπεράσπισης από τυχόν μηνύσεις”, είπε ο Δρ. Ρόμπερτ Μπρεντ, παιδίατρος στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλφρεντ Ντυπόν στο Ντέλαγουεαρ. “Αυτό θα δώσει τροφή στους εξαιρετικά δραστήριους δικηγόρους μηνύσεων σε αυτή τη χώρα”. Ο Δρ. Μπομπ Τσεν, επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας των εμβολίων της CDC, εξέφρασε την ανακούφισή του που “δεδομένου του ευαίσθητου χαρακτήρα της πληροφορίας αυτής, μπορέσαμε να την διαφυλάξουμε από τα χέρια των – ας πούμε από λιγότερο υπεύθυνα χέρια”. Ο Δρ Τζον Κλέμεντς, σύμβουλος εμβολίων στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, δήλωσε οτι “ίσως αυτή η μελέτη δεν θα έπρεπε να έχει γίνει καθόλου”. Πρόσθεσε οτί “πρέπει να χειριστούμε τα αποτελέσματα της έρευνας”, προειδοποιώντας οτι η μελέτη “θα παρθεί από άλλους και θα χρησιμοποιηθεί με τρόπους πέρα από τον έλεγχο αυτής της ομάδας.”

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση αποδείχτηκε πολύ πιο ικανή στο να διαχειριστεί το πρόβλημα, παρά στο να προστατέψει την υγεία των παιδιών.
Η CDC πλήρωσε το Ιατρικό Ινστιτούτο για να διεξάγει μια άλλη έρευνα ωστε να συγκαλύψει τους κινδύνους του θιμεροσάλ, δίνοντας στους ερευνητές την εντολή “να αποκλείσουν” τη σχέση της ουσίας με τον αυτισμό. Παρακράτησε τα ευρήματα του Βερστρέτεν, παρότι είχαν ετοιμαστεί για άμεση δημοσίευση, και είπε σε άλλους επιστήμονες οτι τα αρχικά του στοιχεία είχαν “χαθεί” και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν. Για να παρακάμψει το νόμο περί ελευθερίας της ενημέρωσης παρέδωσε τη γιγαντιαία βάση δεδομένων της με τα αρχεία εμβολιασμών σε μια ιδιωτική εταιρία, δηλώνοντας οτι δεν είναι προσβάσιμη από ερευνητές. Μέχρι να δημοσιεύσει την εργασία του ο Βερστρέτεν είχε πιάσει δουλειά στη GlaxoSmithKline και είχε επανεπεξεργαστεί τα στοιχεία του ωστε να θάψει τη σύνδεση του θιμεροσάλ με τον αυτισμό. Οι κατασκευαστές εμβολίων είχαν ήδη αρχίσει να βγάζουν το θιμεροσάλ από τις ενέσεις που γίνονταν σε βρέφη στην Αμερική – συνέχισαν όμως να πωλούν τα βασισμένα στον υδράργυρο αποθέματα εμβολίων τους μέχρι πέρσι. Οι CDC και FDA τους βοήθησαν, αγοράζοντας τα εν λόγω εμβόλια για εξαγωγή σε αναπτυσσόμενες χώρες και επιτρέποντας στις φαρμακευτικές εταιρίες να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το συντηρητικό σε μερικά αμερικάνικα εμβόλια, περιλαμβανομένων αρκετών ενέσεων για παιδιά καθώς και αναμνηστικών εμβολίων τετάνου που χορηγούνται συνήθως σε εντεκάχρονα.

Οι φαρμακευτικές εταιρίες βοηθούνται επίσης από ισχυρούς νομοθέτες στην Ουάσιγκτον.
Ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη γερουσία, Μπιλ Φριστ, ο οποίος έχει δεχθεί εισφορές 873.000 δολαρίων από τη φαρμακοβιομηχανία, έχει εργαστεί πάνω στην παροχή νομικής ασυλίας στους κατασκευαστές εμβολίων από οποιαδήποτε οφειλή σε 4200 μηνύσεις που έχουν καταθέσει γονείς παιδιών των οποίων η υγεία έχει υποστεί βλάβη. Σε πέντε διαφορετικές περιπτώσεις, ο Φριστ προσπάθησε να σφραγίσει όλα τα σχετικά με εμβόλια δημόσια έγγραφα, περιλαμβανομένων των πρακτικών της συνδιάσκεψης του Σίμπσονγουντ, και να καλύψει τη φαρμακευτική εταιρεία Eli Lilly, η οποία ανέπτυξε το θιμεροσάλ, από κλητεύσεις για κατάθεση. Το 2002, τη μέρα μετά που ο Φριστ αθόρυβα πρόσθεσε μια τροποποίηση γνωστή σαν “πράξη προστασίας της Eli Lilly” σε ένα νομοσχέδιο για την προστασία της πατρίδας, η εταιρία συνεισέφερε 10.000 δολάρια στην προεκλογική του καμπάνια και αγόρασε 5.000 αντίτυπα του βιβλίου του για την βιοτρομοκρατία. Το μέτρο απορρίφθηκε από το κογκρέσο το 2003 – νωρίτερα αυτή τη χρονιά όμως, ο Φριστ είχε βάλει σε έναν αντιτρομοκρτικό νόμο μια τροποποίηση που θα εμπόδιζε την εκδίκαση αποζημιώσεων σε παιδιά που πάσχουν από εγκεφαλικές διαταραχές σχετιζόμενες με εμβόλια. “Οι αγωγές είναι τέτοιας κλίμακας που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τους κατασκευαστές εμβολίων σε χρεωκοπία και να περιορίσουν την ικανότητά μας να αντιμετωπίσουμε μια βιολογική επίθεση από τρομοκράτες” λέει ο Μπιλ Ρόζεν, σύμβουλος του Φριστ σε θέματα πολιτικής υγείας.



Ακόμη και πολλοί συντηρητικοί σοκάρονται από την προσπάθεια της κυβέρνησής τους να συγκαλύψει τους κινδύνους του θιμεροσάλ. Ο ρεπουμπλικάνος βουλευτής Νταν Μπέρτον από την Ιντιάνα, επέβλεψε μια τριετούς διάρκειας έρευνα για το θιμεροσάλ αφού ο εγγονός του διαγνώστικε οτι πάσχει από αυτισμό. “Η χρήση του θιμεροσάλ σαν συντηρητικού σε εμβόλια σχετίζεται άμεσα με την επιδημία του αυτισμού” συνεπέρανε στην τελική της αναφορά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κυβερνητικής Αναδιάρθρωσης της οποίας ηγείτο. “Αυτή η επιδημία κατά πάσαν πιθανότητα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν δεν είχε πάρει ο ύπνος την FDA σχετικά με την έλλειψη στοιχείων σχετικά με την ασφάλεια του θιμεροσάλ, που είναι γνωστή νευροτοξίνη.” Η FDA και άλλες υπηρεσίες υπεύθυνες για τη δημόσια υγεία παρέλειψαν να δράσουν, προσέθεσε η επιτροπή, από “θεσμική κακοήθεια για αυτο-προστασία” και “κακώς εννοούμενο προστατευτισμό της φαρμακοβιομηχανίας”



Η ιστορία του πώς οι κυβερνητικές υπηρεσίες υγείας σε συνεργασία με τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες απέκρυψαν τους κινδύνους του θιμεροσάλ από το κοινό είναι ένα τρομακτικό παράδειγμα θεσμικής υπεροψίας, ισχύος και απληστίας. Προσωπικά, ενεπλάκην στη συζήτηση με κρύα καρδιά. Σα δικηγόρος και περιβαλλοντιστής που είχα επί χρόνια εργαστεί πάνω στην τοξικότητα του υδραργύρου, είχα συχνά συναντήσει μητέρες αυτιστικών παιδιών που ήταν απόλυτα πεπεισμένες οτι τα παιδιά τους ήταν θύματα εμβολίων. Διατηρούσα, ιδιωτικά, τις αμφιβολίες μου.



Αμφέβαλλα οτι ο αυτισμός
μπορεί να αποδοθεί σε έναν μοναδικό παράγοντα και σίγουρα καταλάβαινα την ανάγκη της κυβέρνησης να καθησυχάσει τους γονείς οτι τα εμβόλια είναι ασφαλή. Η εξάλειψη θανατηφόρων παιδικών ασθενειών εξαρτάται από αυτό. Είχα την τάση να συμφωνώ με σκεπτικιστές όπως ο βουλευτής Χένρυ Γουόξμαν, ένας δημοκρατικός από την Καλιφόρνια, που άσκησε κριτική στους συναδέλφους του της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κυβερνητικής Αναδιάρθρωσης για τη βιασύνη τους να βγάλουν συμπεράσματα σχετικά με τον αυτισμό και τα εμβόλια. “Γιατί να τρομάξουμε τον κόσμο σχετικά με τους εμβολιασμούς”, επεσήμανε ο Γουόξμαν σε μία σύνοδο της επιτροπής, “μέχρι να φτάσουμε να γνωρίζουμε την πραγματικότητα;”



Μόνον αφού διάβασα τα πρακτικά του Σίμπσονγουντ,
μελέτησα τις σχετικές επιστημονικές έρευνες και μίλησα με πολλούς από τους εξέχοντες εμπειρογνώμονες της χώρας μας πάνω στον υδράργυρο πείστηκα οτι η σύνδεση ανάμεσα στο θιμεροσάλ και την επιδημία παιδικών νευρολογικών διαταραχών είναι πραγματική. Πέντε από τα παιδιά μου είναι μέλη της γενιάς του θιμεροσάλ – αυτών που γεννήθηκαν μεταξύ του 1989 και του 2003 – που δέχθηκαν μεγάλη δόση υδραργύρου από εμβόλια. “Οι τάξεις του δημοτικού είναι γεμάτες με παιδιά που έχουν συμπτώματα παθήσεων του νευρολογικού και του ανοσοποιητικού συστήματος”, κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κυβερνητικής Αναδιάρθρωσης η σχολική νοσοκόμος Πάτι Γουάιτ το 1999. “Τα εμβόλια υποτίθεται οτι μας κάνουν υγειέστερους. Όμως, στα 25 χρόνια που κάνω τη νοσοκόμα, ποτέ δεν έχω δεί τόσο πολλά άρρωστα παιδιά. Κάτι πολύ, πολύ λάθος συμβαίνει στα παιδιά μας.”



Περισσότερα από 500.000 παιδιά
υποφέρουν σήμερα από αυτισμό και οι παιδίατροι διαπιστώνουν περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα κάθε χρόνο. Η πάθηση ήταν άγνωστη μέχρι το 1943, όταν αναγνωρίστηκε και διαγνώστηκε σε έντεκα παιδιά γεννημένα τους μήνες μετά την εισαγωγή του θιμεροσάλ στα βρεφικά εμβόλια, το 1931.



Πολλοί σκεπτικιστές αμφισβητούν το οτι η αύξηση των κρουσμάτων αυτισμού οφείλεται σε εμβολιασμούς που περιέχουν θιμεροσάλ. Θεωρούν οτι η αύξηση οφείλεται σε καλύτερη διάγνωση – μια θεωρία που στην καλύτερη περίπτωση δεν πείθει, δεδομένου οτι τα περισσότερα από τα νέα κρούσματα είναι συγκεντρωμένα σε μία μόνον γενιά παιδιών. “Αν η επιδημία είναι πράγματι εικονική, αποτέλεσμα κακής διάγνωσης,” λέει ο Δρ. Μπόυντ Χάλευ, ένας από τους εξέχοντες σε παγκόσμια κλίμακα ειδικούς στην τοξικότητα του υδραργύρου, “τότε πού βρίσκονται όλοι οι εικοσάχρονοι αυτιστικοί;” Άλλοι ερευνητές επισημαίνουν οτι οι Αμερικάνοι εκτίθενται σε μεγαλύτερο συνολικό “φορτίο” υδραργύρου απ' ότι ποτέ άλλοτε, από μολυσμένα ψάρια μέχρι σφραγίσματα δοντιών, και αφήνουν να εννοηθεί οτι το θιμεροσάλ στα εμβόλια δεν είναι παρά ένα τμήμα ενός πολύ μεγαλύτερου προβλήματος. Είναι ένα ζήτημα που σίγουρα αξίζει πολύ μεγαλύτερη προσοχή – παραβλέπει όμως το γεγονός οτι οι συγκεντρώσεις υδραργύρου στα εμβόλια ξεπερνούν κατά πολύ τις άλλες πηγές έκθεσης των παιδιών μας.



Το πλέον εντυπωσιακό είναι οι προσπάθειες που έχουν κάνει πολλοί από τους επιφανέστερους ερευνητές για να αγνοήσουν – και να συγκαλύψουν – τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του θιμεροσάλ. Από την αρχή, η υπόθεση ενάντια στο πρόσθετο που περιέχει υδράργυρο ήταν επιστημονικά ατράνταχτη. Το συντηρητικό, που χρησιμοποιείται για να εμποδίσει την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων στα εμβόλια, περιλαμβάνει αιθυλυδράργυρο, μια ισχυρή νευροτοξίνη. Ολόκληρες καραβιές από μελέτες έχουν αποδείξει οτι ο υδράργυρος τείνει να συσσωρεύεται στον εγκέφαλο ζώων και ανθρώπων αφού δεχθούν εμβολιασμούς – και οτι οι αναπτυσσόμενοι εγκέφαλοι των βρεφών είναι ιδιαίτερα ευπαθείς. Το 1977, μια ρωσική μελέτη βρήκε οτι ενήλικες που εκτέθηκαν σε ποσότητες αιθυλυδραργύρου πολύ μικρότερες από αυτές που χορηγούνται στα παιδιά της Αμερικής, συνέχιζαν να έχουν εγκεφαλικές βλάβες μετά από χρόνια. Η Ρωσία απαγόρευσε το θιμεροσάλ στα παιδικά εμβόλια εδώ και είκοσι χρόνια και έκτοτε την έχουν ακολουθήσει η Δανία, η Αυστρία, η Ιαπωνία, η Μεγάλη Βρετανία και όλες οι Σκανδιναυικές χώρες.

“Θα ήταν αδύνατον ακόμη και να σχεδιάσεις μια μελέτη που να δείχνει οτι το θιμεροσάλ είναι ασφαλές”, λέει ο Χάλευ, που είναι επικεφαλής του τμήματος χημείας στο πανεπιστήμιο του Κεντάκυ. “Παραείναι τοξικό. Αν κάνεις ένεση με θιμεροσάλ σε ένα ζώο, ο εγκέφαλός του αρρωσταίνει. Αν το βάλεις σε ζωντανούς ιστούς, τα κύτταρα πεθαίνουν. Αν το βάλεις σε μιά καλλιέργεια, θα πεθάνει. Γνωρίζοντας αυτά, θα ήταν απίστευτο αν μπορούσε κάποιος να το δώσει σε ένα βρέφος χωρίς να το βλάψει.”



Εσωτερικά ντοκουμέντα αποκαλύπτουν οτι η Eli Lilly, που πρωτοανέπτυξε το θιμεροσάλ, γνώριζε από την αρχή οτι το προϊόν της μπορούσε να προκαλέσει βλάβη – ακόμη και θάνατο – τόσο σε ζώα όσο και σε ανθρώπους.
Το 1930 η εταιρεία δοκίμασε το θιμεροσάλ χορηγώντας το σε 22 ασθενείς με μηνηγκίτιδα στο τελευταίο στάδιο και όλοι τους πέθαναν μέσα σε μερικές εβδομάδες – ένα γεγονός που δεν έκανε τον κόπο να αναφέρει στη μελέτη της που δήλωσε οτι το θιμεροσάλ είναι ασφαλές. Το 1935, ερευνητές σε έναν άλλο κατασκευαστή εμβολίων, την Pittman Moore, προειδοποίησαν την Eli Lilly οτι οι ισχυρισμοί της για την ασφάλεια του θιμεροσάλ “δε συμβαδίζουν με τα δικά μας συμπεράσματα”. Οι μισοί από τους σκύλους στους οποίους χορήγησε η Pittman εμβόλια με θιμεροσάλ είχαν αρρωστήσει, οδηγώντας τους ερευνητές της στο να ανακοινώσουν οτι το συντηρητικό είναι “ακατάλληλο σαν ορός για χρήση σε σκύλους”.



Στις δεκαετίες που ακολούθησαν τα στοιχεία εναντίον του θιμεροσάλ συνέχισαν να αυξάνονται.
Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν το υπουργείο αμύνης χρησιμοποίησε το συντηρητικό σε εμβόλια για στρατιώτες, απαίτησε από τη Lilly να γράψει στις ετικέτες “δηλητήριο”. Το 1967, μια μελέτη στο Applied Microbiology βρήκε οτι το θιμεροσάλ σκότωνε τα ποντίκια όταν προστέθηκε σε ενέσιμα εμβόλια. Μετά από τέσσερα χρόνια, οι μελέτες της ίδιας της Lilly διέκριναν οτι το θιμεροσάλ ήταν “τοξικό για τα κύτταρα ιστών” σε συγκεντρώσεις ενός μέρους στο εκατομμύριο – 100 φορές μικρότερες από τη συγκέντρωση σε ένα τυπικό εμβόλιο. Παρ' όλα αυτά η εταιρία συνέχισε να προωθεί το θιμεροσάλ σαν “μη τοξικό” και το ενσωμάτωσε και σε τοπικά αντισηπτικά. Το 1977, δέκα μωρά σε ένα νοσοκομείο του Τορόντο πέθαναν όταν ένα αντισηπτικό που περιείχε θιμεροσάλ αλείφτηκε στους ομφάλιους λώρους τους.



Το 1982,
η FDA πρότεινε την απαγόρευση πώλησης χωρίς συνταγή προϊόντων που περιείχαν θιμεροσάλ και το 1991 η ίδια υπηρεσία εξέτασε το ενδεχόμενο απαγόρευσης της χρήσης του σε εμβόλια για ζώα. Κατά τραγικό τρόπο όμως, την ίδια χρονιά η CDC συμβούλεψε τη χορήγηση σε βρέφη μιας σειράς εμβολίων που περιέχουν υδράργυρο. Τα νεογέννητα θα έπρεπε να εμβολιάζονται κατά της ηπατίτιδας Β' μέσα σε 24 ώρες από τη γέννησή τους και τα βρέφη ηλικίας δύο μηνών θα έπρεπε να εμβολιαστούν κατά του haemophilus influenzae B' και της διφθερίτιδος-τετάνου-κοκκύτη.



Η φαρμακευτική βιομηχανία γνώριζε οτι τα πρόσθετα εμβόλια ήταν επικίνδυνα.
Την ίδια χρονιά που η CDC ενέκρινε τα νέα εμβόλια, ο Δρ. Μόρις Χίλεμαν, ένας από τους ιδρυτές του προγράμματος εμβολίων της Merck, προειδοποίησε την εταιρία οτι τα εξάμηνα στα οποία θα γινόντουσαν οι ενέσεις θα υφίσταντο επικίνδυνη έκθεση σε υδράργυρο. Συνέστησε να σταματήσει η χρήση του θιμεροσάλ, “ιδιαίτερα σε χρήση σε βρέφη και παιδιά”, επισημαίνοντας οτι η βιομηχανία γνώριζε μη τοξικά υποκατάστατα. “Η καλύτερη επιλογή”, προσέθεσε, “είναι η χορήγηση των εμβολίων χωρίς προσθήκη συντηρητικών”.



Για τη Merck και άλλες φαρμακευτικές εταιρίες, όμως, το εμπόδιο ήταν χρηματικό.
Το θιμεροσάλ επιτρέπει στη φαρμακευτική βιομηχανία να συσκευάζει τα εμβόλια σε φιάλες που περιέχουν πολλαπλές δόσεις, οι οποίες απαιτούν πρόσθετη προστασία επειδή μολύνονται ευκολότερα από τις πολλαπλές εισόδους βελόνας. Οι μεγαλύτερες φιάλες έχουν το μισό κόστος παραγωγής από τα μικρά, μίας δόσης φιαλίδια μειώνοντας το κόστος των διεθνών υπηρεσιών κατά τη διανομή τους σε φτωχές περιοχές που κινδυνεύουν από επιδημίες. Αντιμέτωπη με αυτό το ζήτημα κόστους, η Merck αγνόησε τις προειδοποιήσεις του Χίλεμαν και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συνέχισαν να προωθούν όλο και περισσότερα εμβόλια με θιμεροσάλ για παιδιά. Πρίν το 1989, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας στις ΗΠΑ δεχόντουσαν 11 εμβολιασμούς – για πολυομυελίτιδα, διφθερίτιδα-τέτανο-κοκκύτη και ιλαρά-παρωτίτιδα-ερυθρά. Μια δεκαετία αργότερα, χάρις στις συστάσεις των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, τα παιδιά δεχόντουσαν συνολικά εικοσιδύο δόσεις εμβολίων μέχρι να μπούν στο δημοτικό.



Καθώς ο αριθμός των εμβολίων αυξανόταν, το ποσοστό του αυτισμού στα παιδιά απέκτησε εκρηκτικές διαστάσεις.
Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990, 40 εκατομμύρια παιδιά [ΣΤΜ: στις ΗΠΑ μόνον] δέχθηκαν εμβόλια βασισμένα στο θιμεροσάλ, προσλαμβάνοντας χωρίς προηγούμενο επίπεδα υδραργύρου σε μια περίοδο κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου τους. Παρά τους τεκμηριωμένους κινδύνους του θιμεροσάλ, φαίνεται οτι κανείς δεν έκανε τον κόπο να προσθέσει τη σωρευτική δόση υδραργύρου που θα δεχόντουσαν τα παιδιά από τα συνιστώμενα εμβόλια. “Τι έκανε τη CDC να αργήσει τόσο να κάνει τους υπολογισμούς;” ρώτησε σε ένα e-mail προς τη CDC το 1999 ο Πίτερ Πατριάρκα, διευθυντής του τμήματος προϊόντων ιών της υπηρεσίας. “Γιατί η CDC και τα συμβουλευτικά σώματα δεν έκαναν αυτούς τους υπολογισμούς όταν επεξέτειναν δραστικά το συνιστώμενο πρόγραμμα εμβολιασμών των παιδιών;”



Το κακό όμως είχε ήδη γίνει.
Στην ηλικία των δύο μηνών, όταν ο εγκέφαλος του βρέφους βρίσκεται ακόμη σε κρίσιμο στάδιο της ανάπτυξής του, τα παιδιά δεχόντουσαν κατά κανόνα τρείς εμβολιασμούς που περιείχαν συνολικά 62,5 μικρογραμμάρια αιθυλυδραργύρου – μια ποσότητα 99 φορές μεγαλύτερη από το μέγιστο ημερήσιο όριο έκθεσης - σύμφωνα με τις εντολές της EPA (environmental protection agency – υπηρεσία προστασίας του περιβάλλοντος των ΗΠΑ) - στο μεθυλυδράργυρο, μιά συγγενική νευροτοξίνη. Παρότι η βιομηχανία των εμβολίων επιμένει οτι ο αιθυλυδράργυρος εμπεριέχει ελάχιστους κινδύνους επειδή διασπάται γρήγορα και αποβάλλεται από το σώμα, πολλές μελέτες – μαζί και μία που δημοσιεύτηκε τον Απρίλιο από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας – υπαινίσσονται οτι ο αιθυλυδράργυρος είναι στην πραγματικότητα ακόμη τοξικότερος για τους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους και παραμένει στον εγκέφαλο για μεγαλύτερο διάστημα από το μεθυλυδράργυρο.



Αξιωματούχοι υπεύθυνοι για τους παιδικούς εμβολιασμούς επιμένουν οτι τα επιπλέον εμβόλια ήταν απαραίτητα για να προστατεύσουν τα βρέφη από τις ασθένειες και οτι το θιμεροσάλ είναι ακόμη απαραίτητο στις αναπτυσσόμενες χώρες οι οποίες, όπως συχνά ισχυρίζονται, δε μπορούν να επωμιστούν το επιπλέον κόστος των φιαλιδίων μιας δόσης που δεν απαιτούν συντηρητικό. Ο Δρ Πολ Όφιτ, ένας από τους κορυφαίους συμβούλους της CDC για τα εμβόλια, μου είπε “αν έχουμε μια πανδημία γρίππης – και μέσα στα επόμενα είκοσι χρόνια δεν μπορεί παρά να έρθει, γιατί πάντα αυτό συμβαίνει – δεν υπάρχει κανένας τρόπος να εμβολιάσουμε 280 εκατομμύρια ανθρώπους με φιαλίδια μίας δόσης. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε φιάλες πολλαπλών δοσεων” [ΣΤΜ: Η υπογράμμιση δική μας]



Ενώ όμως οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας μπορεί να είχαν καλές προθέσεις, πολλά από τα μέλη της συμβουλευτικής επιτροπής της CDC που υποστήριξαν τα επιπλέον εμβόλια είχαν στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία. Ο Δρ. Σαμ Κάτς, πρόεδρος της επιτροπής, ήταν αμοιβόμενος σύμβουλος των περισσότερων κατασκευαστών εμβολίων και υπήρξε μέλος μιας ομάδας που ανέπτυξε το εμβόλιο της ιλαράς και πέτυχε την έγκρισή του το 1963. Ένα άλλο μέλος της επιτροπής, ο Δρ. Νιλ Χάλσευ, δούλευε σαν ερευνητής στις εταιρίες εμβολίων και είχε δεχθεί τιμητικές διακρίσεις από την Abbott Labs για την έρευνά του πάνω στο εμβόλιο της ηπατίτιδας Β'.



Πράγματι, στο στενό κύκλο των επιστημόνων που δουλεύουν πάνω στα εμβόλια, τέτοιες περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων δεν είναι σπάνιες.
Ο βουλευτής Μπέρτον λέει οτι η CDC “κατά πάγια πρακτική επιτρέπει σε επιστήμονες με προφανή σύγκρουση συμφερόντων να υπηρετούν σε συμβουλευτικές επιτροπές που κάνουν συστάσεις για νέα εμβόλια,” παρότι έχουν “ίδιο συμφέρον στα προϊόντα και τις εταιρείες πάνω στα οποία υποτίθεται οτι παρέχουν αμερόληπτη εποπτεία” . Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κυβερνητικής Αναδιάρθρωσης ανακάλυψε οτι οι τέσσερεις από τους οκτώ συμβούλους της CDC που ενέκριναν τις οδηγίες για ένα εμβόλιο του rotavirus, “είχαν οικονομικούς δεσμούς με τις εταιρείες που ανέπτυσσαν τις διάφορες μορφές του εμβολίου”.



Ο Όφιτ, που μοιράζεται με άλλους μία πατέντα για ένα από τα εμβόλια, παραδέχθηκε σε συζήτηση μαζί μου οτι “θα έβγαζε λεφτά” αν η ψήφος του τελικά οδηγήσει σε ένα εμπορεύσιμο προϊόν.
Απέρριψε όμως τον υπαινιγμό μου οτι η άμεση οικονομική εμπλοκή ενός επιστήμονα θα μπορούσε να επηρρεάσει την κρίση του. “Δεν υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων για μένα” επιμένει. “Η συμμετοχή μου στη διαδικασία έχει οδηγήσει απλά σε ενημέρωσή μου, όχι σε διαφθορά μου. Όταν καθόμουν γύρω από αυτό το τραπέζι, η μόνη μου πρόθεση ήταν να προσπαθήσω να κάνω συστάσεις που θα ωφελούσαν κατά τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά αυτής της χώρας. Είναι προσβλητικό να λέτε οτι οι γιατροί και οι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας είναι στο τσεπάκι των βιομηχανιών και έτσι κάνουν προτάσεις που γνωρίζουν οτι εμπεριέχουν κινδύνους για τα παιδιά. Απλά δε δουλεύουν έτσι τα πράγματα.”



Άλλοι επιστήμονες και αξιωματούχοι σε υπηρεσίες εποπτείας μου δίνουν παρόμοιες διαβεβαιώσεις.
Σαν τον Όφιτ, βλέπουν τους εαυτούς τους σαν πεφωτισμένους φύλακες της υγείας των παιδιών, περήφανους για τους “συνεταιρισμούς” τους με τις φαρμακευτικές εταιρείες, που δεν είναι επιρρεπείς στη γοητεία του προσωπικού κέρδους, και πολιορκούνται από παράλογους ακτιβιστές των οποίων οι καμπάνιες εναντίον των εμβολίων θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών. Συχνά δυσανασχετούν όταν στριμώχνονται. “Τα επιστημονικά θέματα είναι καλύτερα να τα αφήνετε στους επιστήμονες” λέει ο Όφιτ.



Κι όμως κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ταράχτηκαν από την εμφανή σύγκρουση συμφερόντων.
Στο e-mail του στη διοίκηση της CDC ο Πολ Πατριάρκα της FDA τα έψαλλε στις ομοσπονδιακές εποπτικές αρχές για την παράλειψή τους να ερευνήσουν επαρκώς τους κινδύνους που εμπεριέχουν τα πρόσθετα βρεφικά εμβόλια. “Δεν είμαι σίγουρος άν υπάρχει έυκολη διέξοδος από την εικόνα οτι η FDA, η CDC και τα σώματα που καθορίζουν την πολιτική σε θέματα εμβολιασμών το είχαν ρίξει στον ύπνο σχετικά με το θιμεροσάλ μέχρι τώρα.” έγραψε ο Πατριάρκα. Οι στενοί δεσμοί ανάμεσα στους αξιωματούχους των ελεγκτικών αρχών και τη φαρμακευτική βιομηχανία, πρόσθεσε, “θέτουν επίσης ερωτήματα για διάφορα σώματα σε σχέση με επίμονες συστάσεις χρήσης” του θιμεροσάλ σε παιδικά εμβόλια.



Αν οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι και οι κυβερνητικοί επιστήμονες δε μπόρεσαν να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους από το θιμεροσάλ στην πάροδο των χρόνων, κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί άγνοια μετά τη μυστική συνδιάσκεψη του Σίμπσονγουντ.
Αντί όμως να διεξαγάγει περισσότερες έρευνες για να ελέγξει τη σύνδεση με τον αυτισμό και άλλες μορφές εγκεφαλικής βλάβης, η CDC έθεσε την πολιτική πάνω από την επιστήμη. Η υπηρεσία παραχώρησε τη βάση δεδομένων της πάνω στα παιδικά εμβόλια – η οποία είχε αναπτυχθεί σε μεγάλο βαθμό με χρήματα των φορολογουμένων – σε μια ιδιωτική υπηρεσία, εξασφαλίζοντας έτσι οτι δεν θα χρησιμοποιούνταν για περαιτέρω έρευνες. Έδωσε επίσης εντολή στο Ιατρικό Ινστιτούτο της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών να ετοιμάσει μια μελέτη που να καταρρίπτει τη σύνδεση μεταξύ του θιμεροσάλ και των εγκεφαλικών διαταραχών. Η CDC “θέλει να δηλώσουμε οτι αυτά τα πράγματα είναι ασφαλή”, είπε στους άλλους ερευνητές όταν πρωτοσυναντήθηκαν τον Ιανουάριο του 2001, η Δρ. Μαρί Μακόρμικ, που προήδρευσε στην Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Εμβολιασμών του Ιατρικού Ινστιτούτου. “Δεν πρόκειται ούτε κάν να υπαινιχθούμε οτι ο αυτισμός είναι πραγματική παρενέργεια” της έκθεσης στο θιμεροσάλ.” Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης, η υπεύθυνη στελέχωσης της επιτροπής Καθλίν Στράτον προέβλεψε οτι το Ιατρικό Ινστιτούτο θα συμπέραινε οτι τα στοιχεία ήταν “ανεπαρκή για να αποδείξουν ή να καταρρίψουν την ύπαρξη αιτιακής σχέσης” μεταξύ θιμεροσάλ και αυτισμού. Αυτό, πρόσθεσε, ήταν το αποτέλεσμα πoy “θέλει ο Γουόλτ” - Αναφερόμενη στον Δρ. Γουόλτερ Όρενστάιν, διευθυντή του Εθνικού προγράμματος εμβολιασμών της CDC.



Για αυτούς που είχαν αφιερώσει τη ζωή τους στην προώθηση των εμβολιασμών, οι αποκαλύψεις για το θιμεροσάλ απειλούσαν να υπονομεύσουν όλα αυτά για τα οποία είχαν δουλέψει.
“Εδώ πέρα κρατάμε ένα δράκο από την ουρά” είπε ο Δρ. Μάικλ Κάμπακ, ένα άλλο μέλος της επιτροπής. “Όσο πιο αρνητική είναι η παρουσίασή μας, τόσο λιγότερο διατεθειμένος θα είναι ο κόσμος να χρησιμοποιήσει εμβόλια, και ξέρουμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Έχουμε πιαστεί σε παγίδα, κατά κάποιο τρόπο. Το πώς θα μπορέσουμε να βγούμε από την παγίδα, είναι νομίζω το ζήτημα.”



Ακόμη και δημόσια, οι ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι δεν έκρυβαν οτι ο πρώτος τους στόχος στη μελέτη του θιμεροσάλ ήταν να σκορπίσουν τις αμφιβολίες για τα εμβόλια. “Τέσσερεις διαφορετικές μελέτες διεξάγονται αυτή τη στιγμή για να καταρρίψουν την προτεινόμενη σχέση μεταξύ θιμεροσάλ και αυτισμού”, βεβαίωσε μα συνάντηση στο πανεπιστήμιο του Πρίνστον το Μάιο του 2001 ο Δρ. Γκόρντον Ντάγκλας, τότε διευθυντής στρατηγικού σχεδιασμού για την έρευνα στα εμβόλια στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας. “Για να αναιρέσουμε τα επιβλαβή αποτελέσματα ερευνών που ισχυρίζονται οτι βρίσκουν σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο [της ιλαράς] και κάποιον αυξημένο κίνδυνο αυτισμού, πρέπει να διεξάγουμε και να δημοσιοποιήσουμε πρόσθετες μελέτες ωστε να διαβεβαιώσουμε τους γονείς για την ασφάλεια.” Ο Ντάγκλας είχε παλιότερα υπηρετήσει σαν πρόεδρος του τμήματος εμβολιασμών της Merck, όπου είχε αγνοήσει προειδοποιήσεις για τους κινδύνους του θιμεροσάλ.



Το Μάιο της περασμένης χρονιάς, το Ιατρικό Ινστιτούτο εξέδωσε την τελική του αναφορά.
Το συμπέρασμα: Δεν υπάρχει αποδεδειγμένη σχέση μεταξύ του αυτισμού και του θιμεροσάλ στα εμβόλια. Αντί να εξετάσει το μεγάλο όγκο βιβλιογραφίας που περιγράφει την τοξικότητα του θιμεροσάλ, η αναφορά στηρίχτηκε σε τέσσερεις καταστροφικά ελαττωματικές επιδημιολογικές μελέτες που εξετάζουν Ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα παιδιά δεχόντουσαν πολύ μικρότερες δόσεις απ' ότι τα παιδιά στις ΗΠΑ. Παρέπεμπε επίσης σε μια νέα έκδοση της μελέτης του Βερστρέτεν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, η οποία είχε υποστεί πρόσθετη επεξεργασία για να μειώσει τη σχέση μεταξύ θιμεροσάλ και αυτισμού. Η νέα μελέτη περιελάμβανε παιδιά τόσο μικρά που δε μπορούσε να διαγνωστεί ο αυτισμός και παρέβλεπε άλλα που έδειχναν σημάδια της πάθησης. Το Ιατρικό Ινστιτούτο δήλωσε οτι η υπόθεση έχει κλείσει και – σε μια πρόταση παράδοξη για επιστημονικό σώμα – συνέστησε να μη γίνει παραπέρα έρευνα.



Η αναφορά μπορεί να ικανοποίησε τη CDC αλλά δεν έπεισε κανέναν.
Ο βουλευτής Ντέιβιντ Γουέλντον, ένας ρεπουμπλικάνος γιατρός από τη Φλόριντα που υπηρετεί στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Κυβερνητικής Αναδιάρθρωσης, επιτέθηκε στο Ιατρικό Ινστιτούτο, λέγοντας οτι στηρίχτηκε σε μια χούφτα μελέτες που είχαν “θανάσιμα ελαττώματα” λόγω “κακής σχεδίασης” και δεν αντιπροσωπεύουν “το σύνολο της επιστημονικής και ιατρικής έρευνας”. Οι αξιωματούχοι της CDC δεν ενδιαφέρονται για μια τίμια αναζήτηση της αλήθειας, μου είπε ο Γουέλντον, επειδή “ένας συσχετισμός μεταξύ εμβολίων και αυτισμού θα τους υποχρέωνε να παραδεχτούν οτι οι πολιτικές τους έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα χιλιάδες παιδιά. Ποίς θα ήθελε να βγάλει ένα τέτοιο συμπέρασμα για τον εαυτό του;”



Κάτω από πίεση
από το Κογκρέσο και τους γονείς, το Ιατρικό Ινστιτουτο συγκάλεσε μια άλλη επιτροπή για να αντιμετωπίσει συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με το πρόγραμμα πληροφόρησης δεδομένων για την ασφάλεια των εμβολίων. Το Φεβρουάριο, η νέα επιτροπή, που απαρτίστηκε από διαφορετικούς επιστήμονες, κριτικάρισε τον τρόπο με τον οποίο είχε χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων στη μελέτη του Βερστρέτεν, και αξίωσε από την CDC να δώσει στο κοινό πρόσβαση στη βάση δεδομένων της για τους εμβολιασμούς.



Μέχρι αυτή τη στιγμή πάντως, μόνο δύο επιστήμονες έχουν πετύχει να αποκτήσουν πρόσβαση.
Ο Δρ. Μαρκ Γκάιερ, πρόεδρος του Κέντρου Γενετικής της Αμερικής, και ο γιός του Ντέιβιντ, έφαγαν ένα χρόνο μαχόμενοι για να πάρουν τα ιατρικά αρχεία από τη CDC. Από τον Αύγουστο του 2002, όταν μέλη του Κογκρέσου πίεσαν την υπηρεσία να παραδώσει τα δεδομένα, οι Γκάιερς έχουν ολοκληρώσει έξι μελέτες που αποδεικνύουν έναν ισχυρό συσχετισμό μεταξύ του θιμεροσάλ και νευρολογικών βλαβών σε παιδιά. Μια μελέτη, που συγκρίνει τη σωρευτική δόση υδραργύρου που προσέλαβαν τα παιδιά που γεννήθηκαν μεταξύ του 1980 και του 1985 με αυτή των παιδιών που γεννήθηκαν μεταξύ 1990 και 1996, βρήκε μια “πολύ σημαντική σχέση” μεταξύ αυτισμού και εμβολίων. Μια άλλη μελέτη της ακαδημαϊκής επίδοσης βρήκε οτι τα παιδιά που έλαβαν μεγαλύτερη δόση θιμεροσάλ σε εμβόλια είχαν σχεδόν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν οτι πάσχουν από αυτισμό και περισσότερο από τριπλάσια πιθανότητα να υποφέρουν από διαταραχές της ομιλίας και από διανοητική καυθστέρηση. Άλλη μια μελέτη, που πρόκειται να δημοσιευτεί σύντομα, δείχνει οτι τα ποσοστά αυτισμού παρουσιάζουν κάμψη μετά την πρόσφατη αφαίρεση του θιμεροσάλ από τα περισσότερα εμβόλια.



Ενώ η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εργαζόταν για να εμποδίσει τους επιστήμονες να μελετήσουν τα εμβόλια, άλλοι ανέλαβαν τη σκυτάλη για να μελετήσουν τη σχέση με τον αυτισμό.
Τον Απρίλιο, ο ρεπόρτερ Νταν Όλμστεντ του UPI εκπόνησε ο ίδιος μια από τις πλέον ενδιαφέρουσες μελέτες. Αναζητώντας παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί στον υδράργυρο των εμβολίων – το είδος του πληθυσμού που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τυπικά σαν “πληθυσμό ελέγχου” στα πειράματα – ο Όλμστεντ μελέτησε τους Άμις (ΣΤΜ: θρησκευτκή αίρεση) της κομητείας Λάνκαστερ στην Πενσυλβάνια, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Με βάση τα πανεθνικά επίπεδα αυτισμού, ο Όλμστεντ υπολόγισε οτι θα έπρεπε να υπάρχουν 130 αυτιστικοί ανάμεσα στους Άμις. Βρήκε μόλις τέσσερεις. Ο ένας είχε εκτεθεί σε ψηλά επίπεδα υδραργύρου από ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας. Οι άλλοι τρεις – περιλαμβανομένου ενός παιδιού που είχε υιοθετηθεί από έξω από την κοινότητα των Άμις – είχαν κάνει τα εμβόλιά τους.



Σε πολιτειακό επίπεδο, πολλοί αξιωματούχοι έχουν επίσης διεξάγει έρευνες για το θιμεροσάλ.
Ενώ το Ιατρικό Ινστιτούτο ήταν απασχολημένο με το κουκούλωμα των κινδύνων, το πολιτειακό κογκρέσο της Αϊόβα χτένιζε προσεκτικά όλα τα διαθέσιμα επιστημονικά και βιολογικά δεδομένα. “Μετά από τρία χρόνια μελέτης, πείστηκα οτι υπάρχει επαρκής πειστική έρευνα που δείχνει μια σύνδεση μεταξύ του υδραργύρου και της αύξησης των κρουσμάτων αυτισμού” λέει ο πολιτειακός γερουσιαστής Κεν Βέενστρα, ένας ρεπουμπλικάνος που επέβλεψε την μελέτη. Το γεγονός οτι η αύξηση του αυτισμού κατά 700% στην Αϊόβα επήλθε τη δεκαετία του 1990, αμέσως μόλις όλο και περισσότερα εμβόλια προστέθηκαν στα προγράμματα εμβολιασμού των παιδιών, αποτελεί απόδειξη από μόνο του.” Πέρυσι, η Αϊόβα έγινε η πρώτη πολιτεία που απαγόρευσε τον υδράργυρο στα εμβόλια, ακολουθούμενη από την Καλιφόρνια. Παρόμοιες απαγορεύσεις βρίσκονται σήμερα υπό εξέταση σε τριανταδύο άλλες πολιτείες.



Αντί όμως να ακολουθήσει το παράδειγμα,
η FDA συνεχίζει να επιτρέπει στις φαρμακοβιομηχανίες να βάζουν θιμεροσάλ σε ντουζίνες φαρμάκων που χορηγούνται χωρίς συνταγή όπως επίσης στα στεροειδή και το ενέσιμο κολλαγόνο. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός οτι η κυβέρνηση συνεχίζει να στέλνει εμβόλια με θιμεροσάλ σε αναπτυσσόμενες χώρες – κάποιες από τις οποίες αντιμετωπίζουν τώρα μια έκρηξη του αριθμού των κρουσμάτων αυτισμού. Στην Κίνα, οπου η πάθηση ήταν ουσιαστικά άγνωστη πριν την εισαγωγή του θιμεροσάλ από τις αμερικάνικες φαρμακοβιομηχανίες το 1999, αναφορές των ειδησεογραφικών πρακτορείων δείχνουν οτι υπάρχουν σήμερα περισσότεροι από 1,8 εκατομμύρια αυτιστικοί. Παρότι είναι δύσκολο να βρεί κανείς αξιόπιστους αριθμούς, οι διαταραχές του φάσματος του αυτισμού φαίνονται να βρίσκονται σε έξαρση επίσης στην Ινδία, την Αργεντινή, τη Νικαράγουα και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες που χρησιμοποιούν σήμερα εμβόλια με θιμεροσάλ. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας συνεχίζει να επιμένει οτι το θιμεροσάλ είναι ακίνδυνο, αλλά υπόσχεται να συνεχίσει να ερευνά το ενδεχόμενο να σχετίζεται με νευρολογικές διαταραχές.



Αφιέρωσα χρόνο για τη μελέτη αυτού του ζητήματος επειδή πιστεύω οτι αποτελεί μια ηθική κρίση που πρέπει να αντιμετωπιστεί.
Αν, όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι αρμόδιες για τη δημόσια υγεία αρχές επέτρεψαν εν γνώσει τους στη φαρμακοβιομηχανία να δηλητηριάσει μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Αμερική, οι πράξεις τους αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στα χρονικά της αμερικανικής ιατρικής. “Η CDC είναι ένοχη ανικανότητας και βαρειάς αμέλειας” λέει ο Μαρκ Μπλάξιλ, αντιπρόεδρος της Safe Minds, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που ανησυχεί για το ρόλο του υδραργύρου στα φάρμακα. “Οι βλάβες που έχουν προκληθεί από την έκθεση σε εμβόλια είναι μαζικές. Είναι χειρότερες από τον αμίαντο, χειρότερες από το κάπνισμα, χειρότερες απ' οτιδήποτε έχετε ποτέ δει.”



Είναι δύσκολο να υπολογίσει κανείς τη βλάβη που θα υποστεί η χώρα μας – και οι διεθνείς προσπάθειες να εξαλειφθούν επιδημικές ασθένειες – αν οι χώρες του τρίτου κόσμου πιστέψουν οτι το πιο διαφημισμένο πρόγραμμα εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ δηλητηριάζει τα παιδιά τους. Δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πως θα ερμηνευτεί αυτό το σενάριο από τους εχθρούς των ΗΠΑ στο εξωτερικό. Οι επιστήμονες και ερευνητές – πολλοί από αυτούς καλοπροαίρετοι, ακόμη και ιδεαλιστές – που συμμετέχουν σε προσπάθειες απόκρυψης των επιστημονικών δεδομένων για το θιμεροσάλ, ισχυρίζονται οτι προσπαθούν να προωθήσουν τον ευγενή στόχο της προστασίας των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες από πανδημίες ασθενειών. Πλανώνται οικτρά. Η άρνησή τους να πουν την αλήθεια για το θιμεροσάλ θα επιστρέψει με φρικτό τρόπο να στοιχειώσει τη χώρα μας καθώς και τους φτωχότερους πληθυσμούς του κόσμου.



Επιστροφή στην κορυφή
ΑΝΤΙΒΙΩΣΗ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Κυρ Σεπ 20, 2009 10:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Από το «Κλασσικοπερίπτωση»
http://klassikoperiptosi.blogspot.com/2009/09/11.html



Οι κίνδυνοι και η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης Α - Η1Ν1

http://emvoliagripis.blogspot.com/2009/09/11.html

Το παρακάτω άρθρο αποτελεί ένα σύντομο οδηγό για την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα του επερχόμενου εμβολιασμού για τον ιό της γρίπης των χοίρων, γνωστός και ως Α-Η1Ν1. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί τον "απόλυτο οδηγό" και ο αναγνώστης ενθαρρύνεται να το χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για την δική του έρευνα σχετικά με το θέμα. Παρακαλούμε στείλτε μας τα σχόλια σας (emvoliagripis@gmail.com) και τις παρατηρήσεις σας για πιθανές παραλήψεις ή ανακρίβειες που εντοπίσατε στο άρθρο.

Οι κρυφοί κίνδυνοι του εμβολιασμού


Δύο είναι τα συστατικά των εμβολίων τα οποία θα πρέπει να σας προβληματίσουν:

1) Η ουσία thimerosal, η οποία χρησιμοποιείται ως συντηρητικό στα εμβόλια, και αποτελείται κατά 49% από αιθυλικό υδράργυρο (ethyl mercury). Αν και δεν υπάρχουν αρκετές έρευνες για τον αιθυλικό υδράργυρο (το οποίο από μόνο του μπορεί να θεωρηθεί ύποπτο), ο υδράργυρος και οι ενώσεις είναι εν γένει πολύ τοξικές ουσίες. Έχει βρεθεί ότι συστηματική έκθεση στον υδράργυρο, ακόμα και σε χαμηλά επίπεδα, προκαλεί ερεθισμούς, κόπωση, απώλειας μνήμης και κατάθλιψη. Θεωρείται δε, ιδιαίτερα επιβαρυντικός για το νευρικό σύστημα του ανθρώπου.
Επίσης, τα τελευταία χρόνια αυξάνονται οι φωνές που συσχετίζουν την εμφάνιση άσθματος, αυτισμού, αλλεργιών και άλλων παθήσεων με την ύπαρξη του υδραργύρου στα εμβόλια, ιδιαίτερα στις πολύ μικρές ηλικίες όπου το ανοσοποιητικό σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Παρόλα αυτό, οι φαρμακοβιομηχανίες θεωρούν ότι είναι απόλυτα ασφαλές να χρησιμοποιούν αιθυλικό υδράργυρο στα εμβόλια, αφού δεν υπάρχει κάποια επίσημη έρευνα που να αποδεικνύει την παρακάτω συσχέτιση. Το εμβόλιο της γρίπης που θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα θα περιέχει την thimerosal .

2) Η ουσία ASO3, η οποία ανήκει στην οικογένεια των ανοσοενισχυτικών (adjuvants) ουσιών, που προστίθενται στα εμβόλια για να τα κάνουν πιο αποτελεσματικά. Η ASO3 είναι το ανοσοενισχυτικό που θα χρησιμοποιηθεί στα εμβόλια γρίπης της εταιρίας Glaxo (GlaxoSmithKline), δηλαδή της φαρμακευτικής εταιρίας που θα προμηθεύσει με εμβόλια την Ελλάδα. Σημειώνουμε δε, ότι αυτή η ουσία δεν είχε πάρει έγκριση για χρήση στην Αμερική μέχρι τώρα από το FDA, αν και η εμφάνιση της πανδημίας (ως έκτακτη κατάσταση) πιθανότατα να δώσει το πράσινο φως για την κυκλοφορία της σε Αμερικάνικο έδαφος.
Ο σκοπός της χρήσης των ανοσοενισχυτικών είναι να προκαλούν πιο "βίαιες" αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος στα ενεργά συστατικά του εμβολίου. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιθυμητό στην περίπτωση πανδημίας, όπου το ενεργό συστατικό δεν επαρκή για όλο το όγκο της παραγγελίας, και συνεπώς όσο λιγότερο ενεργό συστατικό χρησιμοποιηθεί ανά εμβόλιο, τόσα περισσότερα εμβόλια μπορούν να παραχθούν. Ο τρόπος λειτουργίας των ανοσοενισχυτικών είναι όμως και η αιτία που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα. Πιο συγκεκριμένα, το ASO3 βασίζεται στην χρήση του σκουαλένιου (squalene), μιας ουσίας που παράγεται και υπάρχει με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς λοιπόν "εισβάλει" το σκουαλένιο στον οργανισμό μέσω του εμβολίου, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να "μπερδευτεί" και να επιτεθεί οπουδήποτε υπάρχει σκουαλένιο στο σώμα, προκαλώντας έτσι αυτοάνοσες παθήσεις.

Η χρήση του σκουαλενίου
έχει βρεθεί ότι μπορεί να προκαλέσει στα ποντίκια ρευματοειδή αρθρίτιδα, ενώ στους ανθρώπους έχει κατηγορηθεί ότι σχετίζεται με το σύνδρομο του Πόλεμου στον Κόλπο (Gulf War Syndrome). Φυσικά και εδώ οι φαρμακευτικές εταιρίες αλλά και ο Αμερικάνικος στρατός (AFEB) αρνούνται οποιαδήποτε συσχέτιση ανάμεσα στο σύνδρομο του Κόλπου και την χρήση σκουαλενίου στα εμβόλια, μολονότι μια έρευνα που πανεπιστημίου Tulane του έδειξε ότι υπάρχει σχέση, αφού το σύνδρομο εμφανίστηκε και σε άτομα που εμβολιάστηκαν αλλά τελικά δεν πήγαν στο Ιράκ.

Τα συμπεράσματα δικά σας ...


Αν υπάρχουν κίνδυνοι, υπάρχουν τουλάχιστον οφέλη;

Αν είναι δύσκολο να αποδειχθούν οι κίνδυνοι του εμβολιασμού, το ίδιο δύσκολο είναι να αποδειχθούν και τα οφέλη. Όσο και αν ακούγεται παράδοξο, δεν υπάρχουν έρευνες με καθολική αποδοχή που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και τα οφέλη των εμβολίων.

Για παράδειγμα, άγγλοι επιστήμονες δημοσίευσαν πρόσφατα έρευνα στο έγκυρο περιοδικό British Medical Journal που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του Tamiflu σε παιδιά με ήπια συμπτώματα εποχιακής γρίπης δεν κάνει καλό. Παρόλα αυτά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εξακολουθεί να προτείνει την χρήση του Tamiflu σε σοβαρά περιστατικά (Σημαντικά παρατήρηση: Στην έρευνα που έγινε απλώς δεν εξετάστηκε η χρήση του Tamiflu σε σοβαρά περιστατικά και στην γρίπη H1N1, όχι ότι αποδείχτηκε πως κάνει καλό).

Τώρα όσο αφορα το εμβόλιο της γρίπης Η1Ν1 για την πανδημία, θα πρέπει να ξέρετε ότι η αποτελεσματικότητά του είναι εκ των προτέρων αμφισβητήσιμη λόγω του τρόπου παρασκευής του. Πιο συγκεκριμένα, ο τρόπος που παρασκευάζονται όλα τα εμβόλια της γρίπης (περιλαμβανομένου και αυτού για τον Η1Ν1) έχει ως εξής:

Ειδικοί επιστήμονες συλλέγουν στελέχη του ιού από διάφορα μέρη του κόσμου
Βάσει αυτών των δειγμάτων προβλέπουν για την μορφή του θα έχει ο ιός της γρίπης τον επερχόμενο χειμώνα
Αν πέσουν σωστά στις προβέψεις του το εμβόλιο μπορεί να είναι αποτελεσματικό. Αν όμως ο ιός που πλήξει τον πληθυσμό είναι διαφορετικός από αυτόν που είχαν προβλέψει, τότε προφανώς είναι άχρηστο. Αυτό το σενάριο αστοχίας, δεν είναι τόσα απίθανο. Έχει συμβεί στο παρελθόν και μπορεί να συμβεί και με την "επερχόμενη" πανδημία (κάτι που παραδέχτηκε ο Αβραμόπουλος, ως ένα "εφιαλτικό σενάριο").
Επίσης για πολλά άλλα εμβόλια αμφισβητείται η αξία τους και η συνεισφορά τους στην καταπολέμηση ασθενειών του παρελθόντος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εμβόλιο για την πολιομυελίτιδα (poliomyelitis), όπου τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν σημαντική μείωση της νόσου πρώτου γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Ναι, αλλά ο γιατρός μου είπε ότι τα εμβόλια κάνουν καλό και είναι ασφαλή

Ας ξεκινήσουμε με το πρώτο.
Δυστυχώς οι γιατροί δεν είναι ούτε παντογνώστες, ούτε άγιοι. Αλλά ακόμα και οι καλοπροαίρετοι γιατροί δεν έχουν αρκετά δεδομένα για να πάρουν τις καλύτερες αποφάσεις. Θα πρέπει να ξέρετε ότι δεν υπάρχει σήμερα κάποιο αξιόπιστο σύστημα καταγραφής των παρενεργειών από τους εμβολιασμούς σε διεθνές επίπεδο (και φυσικά σε εθνικό). Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί δεν είναι υποχρεωμένοι να αναφέρουν τις παρενέργειες σε κάποια επίσημη αρχή, ούτε να παρακολουθούν τους ασθενείς τους για παρενέργειες για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα. Έτσι π.χ. η εμφάνιση αλλεργιών σε κάποιο μωρό είναι το πιο πιθανό να αποδοθεί σε άλλα αίτια (π.χ. περιβάλλον), χωρίς να γίνει κάποια προσπάθεια συσχέτισης με τους εμβολιασμούς (ή έστω μια τυπική καταγραφή).

Το σύστημα VAERS
(Vaccine Adverse Event Reporting System) υπάρχει στην Αμερική για να καταγράφονται οι παρενέργειες των εμβολίων. Αν επισκεφτείτε την σελίδα του επίσημου site θα δείτε ότι υπάρχει η παραδοχή για σημαντικό under-reporting.

Κάτι άλλο που θα πρέπει να σας προβληματίσει
είναι ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν από την επίσημη πολιτεία οι πολύ σημαντικές παρενέργειες του μαζικού εμβολιασμού για την γρίπη των χοίρων στην Αμερική το 1976. Όπως και σήμερα, υπήρχε ανησυχία για την εκδήλωση πανδημίας γρίπης παρόμοιας με αυτήν του 1918 που σκόρπισε το θάνατο σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τελικώς, τα θύματα από τον εμβολιασμό για μια πανδημία η οποία ποτέ δεν εκδηλώθηκε έφτασαν τα 113, ενώ εκτιμάτε ότι υπήρξαν και περίπου 3,600 περιπτώσεις που εμφάνισαν το σύνδρομο Guillain-Barré. Το σύνδρομο αυτό είναι μια νευρολογική διαταραχή, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και ολική παράλυση ή τον θάνατο. Παρά την κραυγαλέα συσχέτιση ανάμεσα στα περιστατικά αυτά και τον εμβολιασμό, το επίσημο κράτος ποτέ δεν παραδέχτηκε την ευθύνη του στο βαθμό που του αναλογούσε. Αυτά για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί ...

Τι θα γίνει αν αρρωστήσω από το εμβόλιο της γρίπης;


Ας έρθουμε στο σήμερα.
Καταρχήν, οι φαρμακευτικές εταιρίες έχουν ήδη εξασφαλίσει νομική ασυλία από την Αμερικάνικη κυβέρνηση λόγω του κατεπείγοντος του εμβολιασμού. Επίσης, έχει διαρεύσει στον τύπο ότι και στην Ελλάδα όσοι θέλουν να εμβολιαστούν θα πρέπει πρώτα να υπογράψουν μια υπεύθυνη δήλωση που να αποδέχονται τους κινδύνους του εμβολιασμού, και συγκεκριμένα ότι:
ενημερώθηκα για τους λόγους για τους οποίους πρέπει να εμβολιαστώ, καθώς και για τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες και επιπλοκές του εμβολιασμού,
γνωρίζω ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως ασφαλής ιατρική πράξη, συμπεριλαμβανομένων των εμβολιασμών,
συμφωνώ να εμβολιαστώ με το εμβόλιο για τον νέο ιό της γρίπης Α (Η1Ν1)
Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνεται για πρώτη φορά στα ιατρικά χρονικά της χώρας, και φυσικά εγείρει υποψίες τόσο για την ασφάλεια των εμβολίων όσο και για την απόδοση των ευθυνών. Από τον Αβραμόπουλο και την σημερινή κυβέρνηση μην περιμένετε και πολλά. Ο υπουργός υγείας θα ισχυριστεί ότι έδρασε κάτω από της οδηγίες του ΠΟΥ και τις συστάσεις της αρμόδιας "ειδικής επιστημονικής επιτροπής" που συνέταξε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οπότε σε συνδυασμό με την αυξημένη ασυλία που απολαμβάνουν οι πολιτικοί καταλαβαίνετε ποιες είναι οι πιθανότητες διακαίωσης ...

Τελικά τι να κάνω;

Καταρχήν, αν ανήκετε σε κάποια ομάδα υψηλού κινδύνου θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Αν ανήκετε στις ομάδες του υγιούς πληθυσμού, τότε θα πρέπει να κάνετε αυτό που θα κάνατε για την αντιμετώπιση της εποχιακής γρίπης.

Αν πιστέψουμε σημαντική μερίδα του ιατρικού κόσμου, η επερχόμενη γρίπη των χοίρων είναι πιο ήπια από την εποχιακή. Άρα, ως προς τι ο πανικός; Επειδή δε, αναφέρεται η γρίπη ως στις 10 πρώτες αιτίες θανάτου στην Αμερική, ας κάνουμε μια ανάλυση των δεδομένων για το έτος 2006 για να καταλάβετε το εύρος της διαστρέβλωσης.

Με βάσει τα στατιστικά στοιχεία, το 2006 στην Αμερική πέθαναν 56,326 άτομα από την γρίπη και τις επιπλοκές της.

Απο τα 56326 άτομα, μόνο τα 849 πέθαναν από τον ιό της γρίπης, ενώ τα 55,477 πέθανα από πνευμονία.
Από τα 849 άτομα που πέθαναν από τον ιό της γρίπης, μόνο τα 133 είχαν ηλικία μικρότερη των 65 ετών.

Παρόλα αυτά
το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Αμερική, το γνωστό CDC, επιλέγει να αναφέρει τους θανάτους από την γρίπη μαζί με αυτούς της πνευμονίας, ανεβάζοντας έτσι την γρίπη και τις επιπλοκές ως την όγδοη αιτία θανάτου στην χώρα για εκείνη την χρονιά. Πως είναι τόσο σίγουροι ότι οι θάνατοι από πνευμονία συσχετίζονται πάντα με τον ιό της γρίπης; Το ερώτημα αυτό έθεσε και το έγκυρο Βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal το οποίο χαρακτήρισε το το τρόπο αναφοράς των θανάτων από την γρίπη ως "μάρκετιν τρόμου".

Όπως λένε και οι γερμανοί, "μην εμπιστεύεσαι στατιστικά στοιχεία τα οποία δεν έχεις παραποιήσει μόνος σου" ...

Ο σωστός πολίτης είναι ο ενημερωμένος πολίτης


Υπάρχουν
απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις και να σε μετατρέψουν από παθητικό "πολίτη του καναπέ" σε ενεργό και ενημερωμένο πολίτη.

Αν βρήκες ενδιαφέρον αυτό το άρθρο στείλε το στους φίλους σου. Αφορά της υγεία ΟΛΩΝ ΜΑΣ.


Αν έχεις χρόνο ή αμφιβολίες για την εγκυρότητα του άρθρου κάνε την έρευνα μόνος σου.
Αν έχετε προσωπική εμπειρία ή ξέρετε άτομα που εμφάνισαν συμπτώματα αυτισμού, αλτσχάιμερ, νευρικών διαταραχών, άσθματος, αλλεργιών παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας για να καταγράψουμε το περιστατικό με όσο το δνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για το ιστορικό των εμβολιασμών (έτος, φαρμακευτική εταιρία, παρτίδα εμβολίου, κλπ)
Τα σχόλια και οι παρατηρήσεις σας είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Όπως αναφέρθηκε και στην αρχή το άρθρο αυτό φιλοδοξεί να γίνει η αρχή ενός γόνιμου προβληματισμού και όχι να αποτελέσει τον "απόλυτο οδηγό" για τα εμβόλια και την πανδημία της γρίπης.

[/size]
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες