Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Οι νέοι «ηγέτες» της Μπλογκόσφαιρας;

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΜΟΥΡΑΛΩΦ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Νοέ 20, 2008 1:42 pm    Θέμα δημοσίευσης: Οι νέοι «ηγέτες» της Μπλογκόσφαιρας; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο από τον "Σοφιστή":

http://sofistis.wordpress.com/2008/11/19/191108/


Οι νέοι «ηγέτες» της Μπλογκόσφαιρας;


Τετάρτη, 19, Νοέμβριος, 2008 από sofistis

Λες και φυσάει μόνιμος νοτιάς, όλο το σκουπιδαριό των παραδοσιακών μμε, δηλαδή της τηλεόρασης και του σκανδαλοθηρικού τύπου, όχι μόνο έχει ξεβραστεί στην «μπλογκόσφαιρα», αλλά έχει καταλάβει και τις πρώτες θέσεις!

Το γεγονός ότι ανάμεσα στους 50 πρώτους βρίσκονται και κάποιοι που τιμούν πραγματικά το blogging δεν αναιρεί την προηγούμενη διαπίστωση. Κι όταν λέω «σκουπιδαριό» εννοώ όλους αυτούς τους λεγόμενους «αποκαλυπτικούς δημοσιογράφους», που στα παραδοσιακά μμε κατέχουν τις τελευταίες θέσεις, τόσο στις μετρήσεις όσο και στην αξιοπιστία, αυτούς που θυμίζουνε τον Μιτσικώστα όταν τους μιμείται, γελοίοι «πανελίστες», πωλητές ντι-βι-ντί, σκανδαλοθήρες και κεφαλοκυνηγοί της ζούγκλας κλπ, κλπ, αυτοί δηλαδή που, επειδή δεν μπόρεσαν να κάνουν καριέρα στα παραδοσιακά μίντια, ανοίξανε sites, τα βαφτίσανε blogs και από εκεί που ήταν τελευταίοι στην πόλη, γίνανε πρώτοι στο μπλογκοχωριό! Σε «επισκεψιμότητα» εννοώ..

Το ύφος, το ήθος και το στυλ τους στο διαδίκτυο, είναι χίλιες φορές χειρότερο γιατί εκτός των άλλων, νομίζουν ότι τους καλύπτει και η ανωνυμία τους και έτσι αφήνουν τον πραγματικό εαυτόν τους περισσότερο ελεύθερο. Τα sites τους είναι σχεδόν πανομοιότυπα. Βρίζουν και βρίζονται και σκοτώνονται μεταξύ τους και όλο και κάτι αποκαλύπτουν ο ένας για τον άλλον και όλο και μας απειλούν ότι «σε λίγο» κάτι θα αποκαλύψουν για όλους μας και όλοι μαζί τροφοδοτούν την μεσημβρινή τηλεοπτική ανακύκλωση «σκουπιδιών» και η ζωή συνεχίζεται αναδεικνύοντας όλο και περισσότερο το ασήμαντο και το τίποτα σε σημαντικό..

Δεν αμφισβητώ τις μετρήσεις τις Αlexas πού τους βγάζουν στις πρώτες θέσεις. Απλώς ανησυχώ γιατί, σε γενικές γραμμές τις πιστεύω.. Ούτε και αμφισβητώ την, καθώς φαίνεται, έντιμη προσπάθεια μιας νέας καταμέτρησης της «επισκεψιμότητας», εδώ. Αρκεί να γίνει με σωστό τρόπο, αλλά προς το παρόν, απ ότι βλέπω, ο τρόπος αυτός δεν έχει βρεθεί ακόμα.. Δεν είμαι ειδικός, είμαι όμως βέβαιος ότι μια σοβαρή μέτρηση οφείλει πρώτα απ όλα να αποφύγει την ομογενοποίηση και την ισοπέδωση. Δεν είναι το ίδιο όλοι όσοι γράφουν στο ιντερνετ και προπαντός δεν είναι όλοι bloggers..

Δεν πιστεύω ότι ο υπεύθυνος γι αυτήν την ρύπανση είναι η ανωνυμία, όπως υποστηρίζουν μερικοί επώνυμοι όπως είναι φυσικό.. Η ποιότητα και η υπευθυνότητα, για όποιον τα διαθέτει, δεν χάνονται με την ανωνυμία αλλά ενισχύονται. Κι όπως έχω ξαναπεί, το ήθος και το μεγαλείο της μπλογκόσφαιρας βρίσκονται στην ανωνυμία της! Δεν πιστεύω επίσης ότι ακούμε το «επιθανάτιο ρόγχο των blog», όπως λέει και ένας blogger εδώ, με τον οποίο συνήθως διαφωνώ. Αυτή την φορά όμως δικαίως κρούει τον κώδωνα και συμφωνώ με τις διαπιστώσεις του. Και δεν είναι μόνο αυτά..

Από την άλλη πλευρά, έχουμε και το σοβαρό και υπερ-προβεβλημένο από τα παραδοσιακά μμε, blogging, που όχι μόνο προσπαθεί να παρέμβει κομματικά στη μπλογκόσφαιρα αλλά και ενίοτε να «καπελώσει» με μοντέρνο τρόπο.. Αυτό είναι ακόμα χειρότερο κι από την ρύπανση των άλλων.. Δεν μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι ορισμένοι, που κατέχουν επίσημες «διαδικτυακές» κομματικές αρμοδιότητες, βλέπουν τα blogs ως ένα μοντέρνο τρόπο κομματικής παρέμβασης στην κοινωνία όπως έγινε και στις προεκλογικές καμπάνιες του Μακέιν και του Ομπάμα! Ιδού ένα σχετικό ρεπορτάζ, εδώ.. Υπάρχουν και έρευνες που ονειρεύονται τα blogs να αντικαθιστούν τα παραδοσιακά μέσα, να παρεμβαίνουν στην κοινωνία και να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις! Τέτοια κατάντια δηλαδή.. (Άντε παιδιά με το καλό να γίνουμε οι νέοι Λαμπράκηδες και Μπόμπολες..) Η έρευνα εδώ..
Και όμως υπάρχει αγνό και άδολο blogging..

Και όμως υπάρχει αγνό και άδολο blogging..

Είμαι κατηγορηματικά αντίθετος σε κάθε μορφή συντονισμού και οργάνωσης της μπλογκόσφαιρας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να αναπτυχθεί και κάποιος διάλογος για τα προβλήματα της. Άλλωστε η γενικότερη εξέλιξη του blogging, με αποκορύφωμα την πραγματικότητα των πρόσφατων μετρήσεων, θέλουμε δεν θέλουμε, θέτει κάποια ερωτήματα.

–Κινδυνεύει η μπλογκόσφαιρα να εξελιχθεί στην χειρότερη έκδοση των παραδοσιακών μέσων;

–Ποιο είναι αυτό το κοινό που ενώ γυρίζει την πλάτη στα «σκουπίδια» της τηλεόρασης τα αναδεικνύει στις πρώτες θέσεις στο ίντερνετ; Αυτήν την «επισκεψιμότητα» κυνηγάνε οι bloggers;

–Αυτή είναι η περιβόητη νέα δημοσιογραφία και η δημοσιογραφία των πολιτών; Αυτός είναι ο νέος τρόπος έκφρασης, η νέα μορφή πολιτικής συμμετοχής και ο νέος χώρος δημοσιοποίησης ιδεών και «προσωπικών» απόψεων;

–Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι υπόλοιποι που κατοικούμε στον ίδιο τόπο; Πως οριοθετείται το blogging; Πρέπει να γίνει κάποιος διαχωρισμός με τις πάσης φύσεως δραστηριότητες στο ίντερνετ και πως μπορεί να γίνει αυτός ο διαχωρισμός;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα, ζητούν διάλογο τουλάχιστον από όλους τους απανταχού εναπομείναντες ρομαντικούς που επιμένουν να θεωρούν το blogging κυρίως ως προσωπική υπόθεση, ως κατάθεση ψυχής ή τέλος πάντων ως κατάθεση μιας άλλης άποψης και μιας άλλης αλήθειας που, α μη τι άλλο, δεν είναι κυρίαρχη, δεν μαντρώνεται και δεν κηδεμονεύεται..
Επιστροφή στην κορυφή
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Νοέ 20, 2008 1:48 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Από πολύ παλιά είχαμε επισημάνει το πρόβλημα.
ΕΔΩ:
http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2309





ΟΧΙ στη θεοποίηση των Μπλόγκερς


Μια εικονική πραγματικότητα που παίζονται πολλά παιχνίδια



Προβάλλεται συχνά ότι η λεγόμενη «μπλογκόσφαιρα» είναι ένας εναλλακτικός, ανεξάρτητος τρόπος πληροφόρησης, απέναντι στα παραδοσιακά μέσα (έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, τηλεόραση κ.τ.λ.). Μεγάλη πλάνη! Η «μπλογκόσφαιρα» καθορίζεται κι αυτή, όπως τα πάντα, από τους νόμους της αγοράς και την κυρίαρχη ιδεολογία της. Αν οι άνθρωποι της «μπλογκόσφαιρας» είχαν την «εναλλακτική» συνείδηση, δηλαδή τη συνείδηση της αμφισβήτησης του συστήματος και των δομών του αυτό ΠΡΩΤΑ και ΚΥΡΙΑ θα είχε εκφραστεί σε κοινωνικό επίπεδο και ΟΧΙ στον εικονικό κόσμο του ιντερνέτ.
Τα γεγονότα, που ζούμε με τα ιστολόγια σήμερα δείχνουν ότι συχνά οι άνθρωποι που διευθύνουν τα παραδοσιακά αστικά ΜΜΕ είναι οι ίδιοι που προσπαθούν να χειραγωγήσουν την κοινωνική συνείδηση και στο επίπεδο του Διαδικτύου. Οι φωνές των μεμονωμένων καλοπροαίρετων ανθρώπων, μπλόγκερς ή μη, θα χάνονται και στο διαδίκτυο, όπως και στον απτό κόσμο, όσο παραμένουν μεμονωμένοι και δεν οργανώνονται στο κοινωνικό ρεύμα που θα ανατρέψει την εξουσία των χειραγωγών συνειδήσεων.
Και όσο δεν υπάρχει αυτό το «κοινωνικό ρεύμα», ένα δηλαδή Κοινωνικό Κίνημα αμφισβήτησης των χειραγωγών της εξουσίας, το διαδίκτυο θα αλώνεται από του ποικίλους χειραγωγούς.
Μέσα σε αυτούς τους κρυφούς και εικονικούς χώρους οι πρώτοι που δρουν οργανωμένα είναι τα ποικίλα συμφέροντα, τα υπαλληλάκια τους και η πληθώρα των διαπλεκόμενων δομών εξουσίας: Από θεσμικά κέντρα εξουσίας, μέχρι εξωθεσμικά, από κρατικές και κομματικές υπηρεσίες μέχρι μυστικές υπηρεσίες όλων των αποχρώσεων. Και φυσικά όλες οι υπαρκτές ή ανύπαρκτες ομαδούλες όλων των χρωμάτων της ίριδας και όλων των μεταμφιέσεων εξαπάτησης.

Όποιος έχει μια σχετική πείρα, παρακολουθεί συστηματικά το χώρο και διαθέτει πολιτικό κριτήριο, αμέσως διαπιστώνει την πληθώρα των ποικίλων μεταμφιέσεων, τις «μάσκες» που κρύβουν το αληθινό πολιτικό πρόσωπο πολλών μπλόγκερς. Ακόμα διαπιστώνει και τα πρακτορικά παιχνίδια που παίζονται ή τις διαστροφές πολλών που εμφανίζονται με διαφορετικά μπλοκ. Όπως σε μια διαδυκτιακή συζήτηση εμφανίζεται ένα πρόσωπο με πολλές και διαφορετικού πολιτικού χρώματος «περσόνες», το ίδιο γίνεται και μέσα στο χάος της «μπλογκόσφαιρας».
Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την εναλλακτική ενημέρωση, ούτε με το στρατηγικό πολιτικό αίτημα της εποχής: Την ανάπτυξη ενός έντιμου, ειλικρινούς και ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ διαλόγου για να αποτινάξουμε την κυριαρχία των χειραγωγών της εξουσίας και των πρακτόρων τους.

Προσοχή, λοιπόν, στις διασυνδέσεις μέσω αυτού του ιντερνετικού χάους.
Επιστροφή στην κορυφή
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Νοέ 20, 2008 2:06 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος

Διαβάστε και εδώ:


http://www.resaltomag.gr/forum/viewtopic.php?t=2552
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκέπτης






ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Νοέ 20, 2008 4:23 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Συνυπογράφω το κείμενο 100%. Ένα παρόμοιο ήθελα να βάλω κι εγώ στο blog μου παλαιότερα αλλά διάφορες υποχρεώσεις με έχουν κρατήσει μακρυά απο το blogging εδώ και καιρό.

Το μυστικό είναι να βλέπεις πίσω απο τη βιτρίνα. Όταν βλέπεις διάφορα blogs να έχουν "αποκλειστικές" πληροφορίες, τότε κάτι τρέχει... Αυτό σημαίνει πως είναι επαγγελματίες. Κανένας ερασιτέχνης blogger δεν έχει τις προσβάσεις για να γράφει όσα γράφουν πολλά δημοφιλή blog. Που βρίσκουν τις πηγές; Αν είναι καθημερινοί άνθρωποι που απλά γράφουν τις απόψεις τους, αυτό είναι αδύνατο...

Κάτι που με οδηγεί και σε μια άλλη σκέψη... Είναι επικίνδυνα τα blog γιατί ο κάθε ένας γράφει ανώνυμα χωρίς ιδιαίτερες συνέπειες και δεν είναι αναγκασμένος να αναφέρει κάποια πηγή. Αυτό ευννοεί τη προπαγάνδα περισσότερο ακόμα και απο τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης.

Φυσικά άλλοι όπως εγώ που bloggάρουν με ονοματεπώνυμο όπως εγώ φοβούνται μήπως φάνε καμιά μήνυση και προσέχουν τι γράφουν...

Επίσης απο την εμπειρία μου στο blogging έχω να πω πως υπάρχουν πολλοί "πράκτορες" που κάνουν σχόλια σε blog. Θυμάμαι πολλές περιπτώσεις που σε άρθρα μου και ειδικά χριστιανικού ή πολιτικού περιεχομένου δέχτηκα πολλές επιθέσεις, απο άτομα που δεν είχαν σκοπό να επιχειρηματολογήσουν και που με κατηογορούσαν απο φασίστα μέχρι ομοφυλόφιλο, πετούσαν λάσπη και αγνοούσαν τις απαντήσεις μου στη λάσπη τους. Αυτό με κούρασε και με έκανε να τα παρατήσω, εργαζόμενος φοιτητής, δεν έχω χρόνο για αυτά...

Το ίντερνετ τελικά είναι πιο επικίνδυνο μέσο απο τα παραδοσιακά ΜΜΕ, γιατί δίνει τη ψευδαίσθηση της ελεύθερης πληροφόρησης. Είναι δύσκολο να βρεις αυθεντικά καλοπροαίρετα blog που έχουν κάτι να πουν, γιατί συνήθως δεν είναι δημοφιλή. Δε προωθούνται απο το σύστημα.
Επιστροφή στην κορυφή
Εξόριστος



Ένταξη: 22 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 457

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Νοέ 21, 2008 1:41 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η «δημοκρατία» της κουκούλας…


Εάν, υποθετικά μιλώντας,
μαθαίναμε τα πρόσωπα των μπλόγκερ θα βρισκόμασταν μπροστά σε μια πελώρια αρνητική έκπληξη. Θα διαπιστώναμε, ότι ελάχιστοι θα ήταν οι αυθεντικοί μπλόγκερ, οι οποίοι χρησιμοποιούν το μέσο αυτό για να εκφράσουν μια ανησυχία, μια κοινωνική παρατήρηση και άποψη ή να μεταφέρουν μια «πνιγμένη» είδηση.
Αυτό που θα διαπιστώναμε, θα ήταν τούτο: μια εικόνα γεμάτη από έναν πολιτικό, κομματικό και προπάντων δημοσιογραφικό υπόκοσμο. Άτομα «εγκάθετα» ποικίλων μηχανισμών, άτομα με ποικίλα συμπλέγματα που βρήκαν πεδίο να εκτοξεύσουν τις εκδικητικές τους μνησικακίες και τα προσωπικά τους απωθημένα, άτομα «αρουραίοι των υπονόμων» που το μόνο που έχουν μάθει είναι να εκτελούν «συμβόλαια δολοφονίας»: συκοφάντησης και λιθοβολισμού προσώπων, εκβιασμών, ανακύκλωσης ύβρεων και ψευδολογιών.
Είναι αυταπάτη να πιστεύει κανείς ότι τα μπλογκ είναι μια μορφή «άμεσης δημοκρατίας». Στα μπλογκ αποτυπώνονται, στο πολλαπλάσιο και δραματικά διογκωμένα, όλα τα σηπτικά νοσήματα της κοινωνίας. Μέσα σε ένα κόσμο αγοραίας διάβρωσης, μέσα σε έναν κόσμο που τα πλοκάμια της μαφιόζικης αλητείας απλώνονται, σαν ιστός της αράχνης, ασφυκτικά σε όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς τομείς, μέσα σε ένα καθεστώς που το ασήμαντο γίνεται σημαντικό, το «κατακάθι», γίνεται «αξία» και η «αλητεία», «ελεύθερη άποψη», μέσα σε ένα τέτοιο κόσμο, τα μπλογκ αποτελούν την πλέον εφιαλτική μορφή αυτού του κόσμου. Ακριβώς, γιατί η ανωνυμία και το κοινωνικά και πολιτικά ανεξέλεγκτο «απελευθερώνει» ολοκληρωτικά όλα τα νοσήματα του καθεστωτικού σύμπαντος. Κάθε «μαφιόζος» και κάθε «κατακάθι» γίνεται «Θεός», έξω και υπεράνω από κάθε έλεγχο και πειθαρχεία, έξω και υπεράνω από κάθε λαϊκή εξάρτηση και ευθύνη.
Η κόλαση είναι στρωμένη με καλές προθέσεις. Αυτό που καθορίζει τις «καλές προθέσεις» είναι η «ποιότητα» της πραγματικότητας που ζούμε, η «ποιότητα» των «Ιδεών» και «Αξιών» που ζούμε. Και αυτό που ζούμε είναι η ζούγκλα των κοινωνικών «κατακαθιών», των πολιτικών απατεώνων, των «νταβάδων» και των εγκάθετων μαφιόζων τους, η ζούγκλα της προβοκατόρικης αλητείας των ποικίλων μυστικών υπηρεσιών. Αυτή η ζούγκλα επιβάλλεται και στην μπλογκόσφαιρα, ακόμα πιο ασύδοτη και εφιαλτική από αυτό που βιώνουμε στην πραγματική ζωή και στα ΜΜΕ.
Κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις καμιά «δημοκρατία» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί στον εικονικό κόσμο του ιντερνέτ. Αντίθετα αυτός ο εικονικός κόσμος αποτελεί το πεδίο της ολοκληρωτικής ισοπέδωσης της δημοκρατίας, του ολοκληρωτικού εξευτελισμού της. Την ολοκληρωτική αντικατάστασή της με τη χυδαιότητα, τη βρισιά, το ψέμα και τη συκοφαντία: Με τον ισοπεδωτικό κανιβαλισμό, το ολοκληρωτικό λιτζάρισμα ανθρώπων και ιδεών, αξιών και συνειδήσεων…
Η δημοκρατία και ιδιαίτερα η «άμεση δημοκρατία» προϋποθέτει ευθύνη λόγων και έργων, πρόσωπο και όχι μάσκα, φως και όχι τα σκοτάδια των υπονόμων. Κάθε είδους κουκουλοφόρου αποτελεί τον «ταγματασφαλίτη» εναντίον της κοινωνίας, των ιδεών και της δημοκρατίας
Η μπλοκόσφαιρα έχει γεμίσει από ποικιλόχρωμους κουκουλοφόρους…


_________________
Όποιος δεν θέλει να είναι το φερέφωνο του ισχυρού ΔΕΝ πρέπει ΚΑΙ να αποδέχεται την εικόνα που προβάλλει και επιβάλλει ο ισχυρός για τον εαυτό του!
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες