Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Σερβικές εκλογές 11ης Μαίου: μονομαχία φιλοδυτικών-φιλορώσων

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Μπρακούλιας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Μάϊ 10, 2008 8:19 am    Θέμα δημοσίευσης: Σερβικές εκλογές 11ης Μαίου: μονομαχία φιλοδυτικών-φιλορώσων Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Θαυμάστε τη "δημοκρατικότητα" του εκτρώματος που ονομάζεται ΕΕ: "Ψηφίστε ό,τι θέλετε αρκεί να... ψηφίσετε τους εκλεκτούς μας", λέει στους Σέρβους ο ευρωπαίος αξιωματούχος σε μία από τις πλέον ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Σερβίας ενόψει των αυριανών εκλογών.
Είπαμε "δημοκρατία" σημαίνει οι λαοί να ψηφίζουν μόνο όσους οι νεοταξίτες βαφτίζουν "δημοκράτες" και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους!
Γι'αυτό εξάλλου και οι Παλαιστίνιοι τιμωρούνται επειδή ψήφισαν Χαμάς και όχι τον εκλεκτό της Ουάσιγκτον, "πρόεδρο" Μαχμούντ Αμπάς.
Η υποκρισία της Δύσης σε όλο το μεγαλείο της!
Αντιγράφω από το in.gr


Εν όψει των εκλογών της Κυριακής
Παρέμβαση στις σερβικές εκλογές υπέρ των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων από τον Όλι Ρεν

Associated Press
Ο Όλι Ρεν ζητά την υποστήριξη των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων
Βελιγράδι

Προειδοποίηση ότι οι προοπτικές ένταξης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα μειωθούν αν στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής επικρατήσουν οι υπερεθνικιστές απηύθυνε ο επίτροπος αρμόδιος για την Διεύρυνση της ΕΕ, Όλι Ρεν.

Απευθυνόμενος προς τους Σέρβους, ο Ρεν τους κάλεσε να δώσουν την ψήφο τους στους φιλοευρωπαίους υποψηφίους, τονίζοντας ότι η νίκη τους «θα ήταν καλύτερη για τη Σερβία και για την Ευρώπη».

Οι προβλέψεις δίνουν ένα μικρό προβάδισμα στο εθνικιστικό κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο Ντμίτρι Ρούπελ δήλωσε ότι η ΕΕ θα συζητήσει με τη Σερβία το θέμα της ενταξιακής διαδικασίας της, ακόμα και σε περίπτωση νίκης των υπερεθνικιστών.

«Ακόμα και αν οι Σέρβοι εκλογείς εκλέξουν τον Νίκολιτς, το Ριζοσπαστικό Κόμμα, εμείς θα συνομιλήσουμε με εκείνους που επελέγησαν για να εκπροσωπήσουν τον σερβικό λαό», ανέφερε. Ο Ντ.Ρούπελ πρόσθεσε ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να επηρεάζει τα αποτελέσματα εκλογών, εμείς απλώς επιθυμούμε η Σερβία να γίνει μέλος το συντομότερο δυνατό. Οι προτιμήσεις μας δεν παίζουν τον παραμικρό ρόλο».

Στο στρατόπεδο των φιλοευρωπαίων εντάσσεται ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς ενώ στην αντίθετη πλευρά βρίσκονται ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα και ο Τόμισλαβ Τόμιτς, ο οποίος είχε αναμετρηθεί με τον Τάντιτς στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές.

* Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι δήλωσε από τη Σλοβενία ότι με το αποτέλεσμα των εκλογών δεν θα αλλάξει κάτι για το Κόσοβο αλλά εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα επικρατήσουν οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις και ότι «οπωσδήποτε θα κερδίσει η δημοκρατία». Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και θεωρεί την κίνηση παράνομη, εκτός του διεθνούς δικαίου. Η επικράτηση των εθνικιστικών δυνάμεων είναι πιθανόν ότι θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή.

Αβεβαιότητα για την παράδοση των καταζητούμενων

Την ίδια στιγμή, Δυτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι μία νίκη των εθνικιστών θα μειώσει τις πιθανότητες να βρεθεί και να παραπεμφθεί στο Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα στην Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) ο καταζητούμενος Σερβοβόσνιος Ράτκο Μλάντις που κατηγορείται για την σφαγή 8.000 στην Σρεμπρένιτσα το 1995.

Παρά τις διαβεβαιώσεις της Σερβίας ότι θα πράξει ότι μπορεί για την παραπομπή του Μλάνιτς, μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόοδος. Η παράδοση των δύο βασικών καταζητούμενων, του Μλάντις και του Ράντοβαν Κάρατζιτς, είχε συνδεθεί και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας αλλά η απαίτηση σχεδόν αποσύρθηκε καθώς η ΕΕ επιθυμεί να δώσει περισσότερα κίνητρα για την ενδυνάμωση της φιλοευρωπαϊκής πτέρυγας στη χώρα.

«Η Σερβία έπαιξε το παιχνίδι της αναμονής και προκάλεσε κόπωση στη διεθνή κοινότητα», τόνισε στο Associated Press ο Άλεξ Γουίτιν, πρώην στέλεχος του ICTY. Ο χρόνος λιγοστεύει αφού το ICTY πρέπει να ολοκληρώσει το έργο του μέχρι το 2010, όπως έχει αποφασίσει ο ΟΗΕ.

Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς έχει δηλώσει ότι δεν θα παραδώσει ποτέ τους καταζητούμενους και τονίζει ότι κανένας από τους δύο δεν βρίσκεται στη Σερβία. Οι δύο καταζητούμενοι θεωρούνται από πολλούς Σέρβους ήρωες πατριώτες.
Επιστροφή στην κορυφή
Αλιευτής
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Μάϊ 13, 2008 1:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΑΠΟ:

http://greece-salonika.blogspot.com/2008/05/blog-post_13.html



Αβέβαιο μέλλον για τη "μετεκλογική" Σερβία..


Αβέβαιο διαγράφεται το πολιτικό μέλλον της Σερβίας μετά τις εκλογές της Κυριακής.Μπορεί η φιλοευρωπαϊκή συμμαχία του Μπόρις Τάντιτς (φώτο) να εξασφάλισε μια αναπάντεχα μεγάλη νίκη, χρειάζεται ωστόσο συμμάχους για να κυβερνήσει και οι εθνικιστές αντίπαλοί της δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια. Σε ρόλο ρυθμιστή επανακάμπτουν οι σοσιαλιστές- οι κληρονόμοι του Μιλόσεβιτς.
Σε έναν αγώνα δρόμου με (αβέβαιο) έπαθλο τις 126 έδρες που απαιτούνται για τον σχηματισμό κυβέρνησης έχουν επιδοθεί οι φιλοδυτικοί μεταρρυθμιστές και οι εθνικιστές στη Σερβία. Διαψεύδοντας τις δημοσκοπήσεις αλλά και τις Κασσάνδρες που προέβλεπαν πως η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου θα εκτίνασσε στα ύψη τη δημοτικότητα του εθνικιστικού στρατοπέδου, η Συμμαχία για μια Ευρωπαϊκή Σερβία του Τάντιτς εξασφάλισε ποσοστό 38,75% και 102 έδρες, αφήνοντας στη δεύτερη θέση, με 77 έδρες, το Ριζοσπαστικό Κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς. «Καθαρή νίκη» των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων χαρακτήρισε το εκλογικό αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπάθησε να ενισχύσει προεκλογικά το στρατόπεδο αυτό υπογράφοντας με τη Σερβία σύμφωνο Σταθερότητας- ένα πρώτο βήμα προς την ένταξη. «Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με μια νέα κυβέρνηση που θα σχηματιστεί βάσει αυτής της εντολής» δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα. «Το σερβικό εκλογικό σώμα κατέδειξε πως η καρδιά του ανήκει στην Ευρώπη» δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας στο Βελιγράδι(..), της ίδιας πρεσβείας που παραδόθηκε στη μανία των Σέρβων διαδηλωτών μετά την αναγνώριση του Κοσόβου από τις ΗΠΑ. Ακόμα και συντηρητικές σερβικές εφημερίδες, όπως η «Ρolitika», αναγνώρισαν πως οι Σέρβοι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο να βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής τους παρά να πάρουν εκδίκηση γι΄ αυτό που εξέλαβαν ως προσβολή της εθνικής τιμής τους: «Η επιτυχία των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων έδειξε πως η επιθυμία για μια καλύτερη ζωή υπερισχύει της οργής για την απώλεια εθνικών εδαφών». Ακόμα και ο ίδιος ο Μπόρις Τάντιτς αναγνώρισε χθες πως οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης «δεν θα είναι εύκολες». Εξετάζοντας όλους τους πιθανούς συνδυασμούς, οι αναλυτές συναινούν πως το κλειδί βρίσκεται εφεξής στα χέρια των Σοσιαλιστών, του κόμματος που ίδρυσε ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και το οποίο απέσπασε την Κυριακή 20 έδρες. Τι μέλλει γενέσθαι; Στέλνοντας σαφές μήνυμα στον Ντάσιτς, ο Τάντιτς δήλωσε χθες πως η ευρωπαϊκή κατεύθυνση της Σερβίας δεν τον κάνει να ξεχνά «τον άλλο στρατηγικό μας στόχο, την υπεράσπιση της σερβικής κυριαρχίας επί του Κοσόβου». Από την πλευρά του, ο Ντάσιτς δήλωσε πως θα μιλήσει πρώτα στον Κοστούνιτσα και τον Νίκολιτς, άφησε όμως ανοιχτή την πόρτα και στον Τάντιτς. Οι αναλυτές αναγνωρίζουν πως ιδεολογικά, οι Σοσιαλιστές βρίσκονται μακριά από τον φιλοδυτικό συνασπισμό. Εάν ωστόσο ενταχθούν σε αυτόν, «θα πάψουν να είναι το κόμμα με το ένοχο παρελθόν, μπορούν να εξιλεωθούν λέγοντας πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της Σερβίας προς την Ε.Ε., να αποκτήσουν μια νέα ταυτότητα»..
Επιστροφή στην κορυφή
Μπρακούλιας
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Μάϊ 14, 2008 1:28 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
«Κλειδί» πάλι ο Κοστούνιτσα!
του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ
Το κοινωνικοπολιτικό αδιέξοδο της Σερβίας, αλλά και τη σταθερή, έστω και αργή, υποχώρηση των πολιτικών δυνάμεων που αντιτίθενται στον εξανδραποδισμό της χώρας από τις ΗΠΑ και την ΕΕ, ανέδειξαν εκ νέου οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές που έγιναν προχθές στη γειτονική μας χώρα. Σε κοινοβουλευτικό επίπεδο έχουμε μια ισοπαλία που οδηγεί σε πολύ δύσκολο σχηματισμό νέας κυβέρνησης, καθώς κανένα μπλοκ, ούτε το εθνικιστικό ούτε το ενδοτικό, είναι σε θέση να σχηματίσει υποτυπωδώς σταθερή, άρα βιώσιμη κυβέρνηση. Θα γίνουν και πάλι άγρια παζάρια χωρίς αρχές προκειμένου να εξαγοραστούν πολιτικά από τις προσκολλημένες στη Δύση δυνάμεις βουλευτές ή κόμματα που θα επιτρέψουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.
Γιώργος Δελαστίκ

Υπενθυμίζεται ότι βουλευτικές εκλογές είχαν γίνει στη Σερβία μόλις πριν από έναν χρόνο (!), τον Ιανουάριο του 2007, και ο σχηματισμός κυβέρνησης είχε καταστεί εφικτός μόλις τον... Μάιο, σχεδόν 48 ώρες πριν εκπνεύσει η συνταγματική προθεσμία που θα οδηγούσε τη χώρα στις κάλπες υποχρεωτικά!

Οπως και πέρυσι, «κλειδί» για την επίλυση του προβλήματος σχηματισμού κυβέρνησης είναι και πάλι ο απελθών πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, παρόλο που είναι ο κατεξοχήν χαμένος αυτών των εκλογών! Ακριβώς λόγω της καιροσκοπικής και άνευ αρχών συμμετοχής του σε κυβέρνηση με τις φιλοδυτικές δυνάμεις, το ποσοστό του Κοστούνιτσα υπέστη καθίζηση και έπεσε στο 11,3% από το 17% που είχε πάρει πέρυσι, όταν και πάλι είχε υποχωρήσει, αλλά μόνο 1% τότε. Διαψεύδοντας τα προγνωστικά που το έφεραν επικεφαλής στις δημοσκοπήσεις, το εθνικιστικό Ριζοσπαστικό Κόμμα του Τόμισλαβ Νίκολιτς είχε μόνο οριακά κέρδη που δεν έφτασαν ούτε το 2% - από 28,5% που είχε πέρυσι ανέβηκε στο 29,2% φέτος. Συγκριτικά πιο ουσιώδη ήταν τα κέρδη του Σοσιαλιστικού Κόμματος των υπολειμμάτων του κάποτε κραταιού κόμματος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το οποίο πήρε 7,6% των ψήφων από 5,9% που είχε πάρει πέρυσι.

Θεωρητικά μιλώντας, το «πατριωτικό» μπλοκ των Ριζοσπαστών του Νίκολιτς, του Κοστούνιτσα και των σοσιαλιστών, το οποίο πήρε αθροιστικά το 48% των ψήφων, θα μπορούσε να σχηματίσει οριακά κυβέρνηση καθώς έχει τις 127 από τις 250 έδρες του σερβικού κοινοβουλίου, δηλαδή μία περισσότερη από τις αναγκαίες 126 της κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας.

Πέρυσι όμως οι ίδιες δυνάμεις είχαν το 51,4% των ψήφων και 144 από τις 250 έδρες και δεν σχημάτισαν κυβέρνηση, οπότε είναι μάλλον απίθανο να το κάνουν φέτος, με μία πολύ πιο αναιμική πλειοψηφία εδρών και χωρίς την πλειοψηφία στον λαό.

Το «ενδοτικό» μπλοκ των φιλοδυτικών είναι ο μεγάλος κερδισμένος των εκλογών και πιο συγκεκριμένα ο πρόεδρος Μπορίς Τάντιτς, γύρω από τον οποίον συσπειρώνεται όλο και περισσότερο αυτό το στρατόπεδο, μέσα από εσωτερικές ανακατατάξεις που συντελούνται στις συνιστώσες τους, αλλά και μέσω της διεύρυνσης της επιρροής του στο σερβικό εκλογικό σώμα συνολικά. Ανατρέποντας τα προγνωστικά, ο συνασπισμός του Τάντιτς πήρε ένα θριαμβευτικό 38,8% ξεπερνώντας κατά σχεδόν δέκα εκατοστιαίες μονάδες τον Νίκολιτς, ο οποίος υποτίθεται ότι υπερτερούσε.

Η ακραία, όντως υποτελής στον σχεδιασμό των ΗΠΑ συνιστώσα αυτού του στρατοπέδου, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του κάποτε πολλά υποσχόμενου ηγέτη των φοιτητών που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή του Μιλόσεβιτς, του Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, μόλις που διασώθηκε κοινοβουλευτικά και πάλι: Ξεπέρασε οριακά το φράγμα του 5% παίρνοντας 5,3%, ακριβώς δηλαδή όσο και πέρυσι, αν και φέτος πήρε μία έδρα λιγότερη.

Αθροιστικά, το «ενδοτικό» στρατόπεδο πήρε το 44,1% των ψήφων και μόλις 116 έδρες, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν συσπειρωθούν γύρω του και οι 7 βουλευτές που πήραν οι εθνικές μειονότητες (γι αυτές δεν ισχύει το φράγμα του 5%), πάλι οι φιλοδυτικές δυνάμεις δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση αφού φτάνουν τους 123 βουλευτές από τους απαιτούμενους 126.

Χωρίς τον Κοστούνιτσα, δηλαδή, πάλι αυτό το στρατόπεδο δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Για να δούμε τι θα γίνει...

ΜΕ ΤΕΤΟΙΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ

Τέλος το Κόσοβο για τη Σερβία

Οι εκλογές αυτές προκηρύχθηκαν λόγω της άρνησης του Κοστούνιτσα να αποδεχθεί τον ακρωτηριασμό της Σερβίας μέσω της διεθνούς αναγνώρισης της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου. Από τη στιγμή που οι εκλογείς μείωσαν τη δύναμη των πατριωτικών και εθνικιστικών δυνάμεων και ενίσχυσαν τις φιλοδυτικές δυνάμεις του Τάντιτς που τάσσονται υπέρ της απεμπόλησης του Κοσόβου με αντάλλαγμα την υπόσχεση ένταξης της Σερβίας στην ΕΕ, το Κόσοβο πρέπει να θεωρείται οριστικά χαμένο για το Βελιγράδι έστω και αν προσωρινά οι «ενδοτικοί» δεν πήραν ακόμη την απόλυτη πλειοψηφία. Η αντίσταση του σερβικού λαού έχει τσακιστεί, είναι προφανές. Δεν έχει νόημα να το κρύβει κανείς.

ΥΓ.Πολύ απαισιόδοξος για τη σερβική αντίσταση εμφανίζεται ο πάντα έγκυρος Γ.Δελαστίκ. Ελπίζω η απαισιοδοξία του να είναι απλώς μία εκτίμηση και να μην προκύπτει από κάποια στοιχεία του παρασκηνίου που έχει υπ'όψιν αλλά για ευνόητους λόγους δεν μπορεί να δημοσιοποιήσει...
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες