Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Έθεσε βέτο η Ελλάδα

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3102

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 06, 2008 1:01 pm    Θέμα δημοσίευσης: Έθεσε βέτο η Ελλάδα Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Έθεσε βέτο στα Σκόπια η Ελλάδα

Πηγή:ANT1
http://www.ant1online.gr/Politics/Diplomacy/Pages/20083/58afb559-b66a-404c-b720-6c8d23dd04dd.aspx

Έθεσε, τελικά, βέτο η Ελλάδα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Η Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε στην Σύνοδο ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στα Σκόπια, όσο δεν υπάρχει λύση στο θέμα του ονόματος.

Όπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και η χώρα μας δήλωσε πρόθυμη για εξέυρεση αποδεκτής λύσης. Οι περισσότερες χώρες δηλώνουν ότι πρέπει να γίνει η είσοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ωστόσο, τονίζουν ότι πρέπει πρώτα να βρεθεί λύση στο όνομα της ονομασίας.

Υπήρξαν βέβαια και «φωνές», όπως αυτές της Νορβηγίας, που έλεγαν ότι τα Σκόπια πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ οπωσδήποτε. Στο περιθώριο της συνόδου, η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναμένεται να συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο μεταξύ, παραμένει το χάσμα ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια, για το ζήτημα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ, όπως διαπίστωσε ο Μάθιου Νίμιτς, μετά και τις νέες συνομιλίες με τη σκοπιανή ηγεσία.

«Και οι δύο χώρες θέλουν να λύσουν το πρόβλημα, έχουν όμως διαφορετική άποψη της ιστορίας και των σχέσεων», τόνισε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.

Στο μεταξύ, μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, έστειλε ο Κώστας Καραμανλής. «Δεν αισθάνομαι πιέσεις από πουθενά, αφού η πολιτική μας είναι ξεκάθαρη», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.


Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, δήλωσε ότι είναι θετικό το ότι ο κ. Νίμιτς συνεχίζει την προσπάθεια του. Πρόσθεσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει κάνει τα βήματα που πρέπει προς τη μέση οδό και τόνισε ότι αν δεν υπάρξει λύση δεν θα υπάρξει και πρόοδος των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αναφερόμενος στα συλλαλητήρια, ο κ. Κουμουτσάκος τόνισε ότι η θέση και τα επιχειρήματα της χώρας είναι ισχυρά και δεν χρειάζονται περισσότερη ενίσχυση.

«Πρέπει να προτάξουμε τη λογική και το εθνικό συμφέρον και να καθυποτάξουμε το λαϊκισμό και την κομματική εκμετάλλευση ενός εθνικού θέματος», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξερχόμενος από το γραφείο της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία τον ενημέρωσε για τις εξελίξεις.

Οι σκοπιανοί έχουν κάνει δισέλιδες καταχωρήσεις στις ευρωπαϊκές εφημερίδες με τις θέσεις τους και κατά των θέσεων της Ελλάδας, και λένε ότι πρέπει να μπουν στο ΝΑΤΟ γιατί έχουν προσφέρει.

Η Γερμάνια, στο μεταξύ, θα ήθελε να προσκληθούν από το ΝΑΤΟ και οι τρείς βαλκανικές χώρες (Κροατία, Αλβανία και Σκόπια), δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο γερμανός ΥΠΕΞ Φράνκ Στάινμαγιερ, αλλά πρόσθεσε ότι αυτό εξαρτάται από τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τη ΦΥΡΟΜ στο θέμα του ονόματος.


_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
Δεν είναι έτσι
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 06, 2008 4:35 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η παρουσίαση από τα ελληνικά ΜΜΕ της στάσης της Ντόρας Μπακογιάννη στη σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ως "βέτο", θα έπρεπε περισσότερο να μας ανησυχεί παρά να μας καθησυχάζει.

Προσέξτε καλά τη διατύπωση της είδησης από τον ΑΝΤ1: "Έθεσε, τελικά, βέτο η Ελλάδα για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες."

Που βρίσκεται η μπλόφα; Μα φυσικά στον όρο "τελικά", στον όρο "Ελλάδα", αλλά κυρίως στα κεφαλαία γράμματα που χρησιμοποιεί για μια ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ σύνοδο των υπουργών εξωτερικών του ΝΑΤΟ, οι οποίοι δεν έχουν καμιά άλλη αποφασιστική αρμοδιότητα πέραν της προετοιμασίας της ατζέντας για την επίσημη Σύνοδο Κορυφής (των αρχηγών κρατών) του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι στις 2 Απριλίου.

Ένα από τα θέματα που πρόκειται να τεθούν στο Βουκουρέστι είναι η νέα διεύρυνση της Συμμαχίας με "πρόσκληση" που πρόκειται να απευθύνουν οι αρχηγοί κρατών προς την Κροατία, την Αλβανία και τα Σκόπια. Πότε θα μπορούσαμε να εφησυχάζουμε; Μόνο αν η Ντόρα κατάφερνε να απαλείψει το θέμα της διεύρυνσης από την ατζέντα του Συμβουλίου Κορυφής ή έστω το όνομα της "(πγδ)Μακεδονίας" από την τριάδα των υποψηφίων νέων κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Τότε μάλιστα, το "βέτο" θα ήταν "τελικό"...

Αλλά τώρα τα πράγματα μπερδεύονται. Η Ντόρα είπε στους ομολόγους της - απλά και ταπεινά - ότι (στο Βουκουρέστι) "η Ελλάδα δεν μπορεί να συναινέσει στην αποστολή πρόσκλησης στα Σκόπια, όσο δεν υπάρχει λύση στο θέμα του ονόματος".

Δηλαδή, μέχρι και τις 2 Απριλίου, η "Ελλάδα" θα κυνηγάει ασθμαίνουσα τη λύση της "σύνθετης ονομασίας". Την ίδια ώρα, νέος πακτωλός χρημάτων τίθεται στη διάθεση των Σκοπίων για δισέλιδες καταχωρήσεις στις μεγάλες Ευρωπαϊκές εφημερίδες, ενώ το κράτος των Αθηνών απαξιώνει να απαντήσει στην εντεινόμενη ανθελληνική προπαγάνδα, αλλά στήνει διαγωνισμό ανάμεσα στα φερέφωνα του για το πιο χυδαίο βρίσιμο του Άνθιμου και του Ζουράρι.

Γιατί λοιπόν κάποιοι μιλάνε για "βέτο... τετελεσμένο", 25 μέρες πριν την ώρα του;

Εδώ μάλλον αρχίζει να εκτυλίσσεται το σενάριο "Α-Ω" που έχει ήδη δοκιμαστεί με απόλυτη επιτυχία τον Ιανουάριο του 1993.

Τότε τα Σκόπια έκαναν επίσημη αίτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για εισδοχή τους στον ΟΗΕ ως Δημοκρατία της Μακεδονία, παρακάμπτοντας το Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε απορρίψει αυτή την ονομασία. Προς μεγάλη έκπληξη των πάντων, ιδίως της Ελληνικής Ομογένειας (που είχε καταφέρει να πάρει με το μέρος της τον νεο-ορκισθέντα Πρόεδρο Κλίντον), η Ελλάδα των Μητσοτάκη-Παπακωνσταντίνου αντί να αντιδράσει είχε παρασκηνιακά συναινέσει στην εξέλιξη αυτή, και μάλιστα αποδεχόμενη ονομασία των Σκοπίων πολύ χειρότερη από οποιοδήποτε "γεωγραφικό" προσδιορισμό - ¨ ένα "προσωρινό" όνομα που νομιμοποιούσε την "συνταγματική" ονομασία των Σκοπίων επί καθεστώτος Τίτο: "πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Αυτό δηλαδή που θεωρούσαμε επί 46 χρόνια "ανύπαρκτο πρόβλημα" φτάσαμε να το νομιμοποιήσουμε κιόλας αναδρομικά, με προοπτική ...μονιμοποίησης!
Το τι επακολούθησε μετά την εισδοχή της "πΓΔΜ" στον ΟΗΕ είναι γνωστό. Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού!

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται για αυτούς που δεν είναι διατεθειμένοι να εξαπατηθούν αδιαμαρτύρητα για δεύτερη φορά είναι το εξής: Με ποια ονομασία έχει προσυμφωνήσει η Ντόρα (για λογαριασμό του ...Κώστα, βεβαίως) να "προσκληθούν" τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ την νύχτα της 2ας Απριλίου; Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας ή Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας;

Όποιο από τα τρία ονόματα και να κληρωθεί, να είστε σίγουροι πως θα έχει και την υπογραφή του Κώστα Καραμανλή στη κληρωτίδα. Έστω πολύ προσωρινά... γι' αυτόν και για μας, τα ψέμματα κάποτε τελειώνουν.
Επιστροφή στην κορυφή
ΤΖΑΝΟΥΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Μάρ 06, 2008 6:14 pm    Θέμα δημοσίευσης: Το όνομα Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το όνομα όπωςέγραψε και ο προηγούμενος σχολιαστής, έχει συμφωνηθεί.

Ήδη ομογενειακές οργανώσεις στην Αυστραλία το έχουν διαρρέυσει.

Νέα Μακεδονία-New Macedonia-Nova Macedonija-

Με όλο το ρίσκο που μπορεί να έχει μία τέτοια πρόβλεψη, επαληθεύω και έγω την παραπάνω είδηση.


Το θέμα είναι εάν υπάρχει πρόβλεψη για ρητή απαγόρευση αλυτρωτικών σχεδιασμών από τα Σκόπια και για επιβεβαίωση της ιστορίας της "Μακεδονίας" ως περιοχής συνδεδεμένης με τον Ελληνισμό από την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Επίσης δεν είναι γνωστό, εάν η Αθήνα έχει δώσει εγγυήσεις στα Σκόπια στα θεματά τους σε σχέση με την Αλβανική μειονότητα.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες