Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΒΑΝ

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κώστας Οικοδόμος
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Ιούλ 22, 2017 10:31 pm    Θέμα δημοσίευσης: Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΒΑΝ Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΣΕΙΣΜΩΝ ΜΕ ΤΗ ΜΕΘΟΔΟ ΒΑΝ ΠΟΥ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ

Τα σεισμικά ηλεκτρικά σήματα ανιχνεύονται από σταθμούς οι οποίοι αποτελούνται από ηλεκτρόδια βυθισμένα στη Γη ενισχυτές και φίλτρα, μεταδίδονται τηλεμετρικά μέσω τηλεφωνικών γραμμών και καταγράφονται στην έδρα της ομάδας ΒΑΝ, στη Γλυφάδα Αττικής. Σήμερα η ομάδα ΒΑΝ είναι σε θέση να συντηρεί μόνο 9 τέτοιους σταθμούς διεσπαρμένους στην ελληνική επικράτεια, έναντι 17 που διέθετε ως το 1989. Οι σταθμοί ΒΑΝ παρουσιάζουν αξιοσημείωτη χωρική επιλεκτικότητα, π.χ. ο σταθμός IOA των Ιωαννίνων αποκρίνεται σε σεισμικά ηλεκτρικά σήματα που προέρχονται από την περιοχή της δυτικής Πελοποννήσου και του νότιου Ιονίου. Με γνώση της έντασης των ηλεκτρικών σημάτων και κυρίως της επιλεκτικότητας των σταθμών μπορεί να εκτιμηθεί η περιοχή, ο χρόνος και το μέγεθος ενός επερχόμενου σεισμού.

Για διαχωρισμό των SES από τις πάσης φύσεως ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές σε κάθε σταθμό ΒΑΝ υπάρχουν τουλάχιστον δυο δίπολα (ζεύγη ηλεκτροδίων) μεγάλου μήκους (λίγων km) κάθετα μεταξύ τους και επιπλέον μερικά δίπολα μικρού μήκους (δεκάδων ή εκατοντάδων μέτρων). Για να γίνει δεκτό ως SES, ένα ηλεκτρικό σήμα πρέπει να έχει περίπου την ίδια αναλογία μεταβολής της διαφοράς δυναμικού (ΔV) μεταξύ των δύο ηλεκτροδίων προς το μήκος του διπόλου (L) σε όλα τα δίπολα του ίδιου προσανατολισμού, ασχέτως του μήκους τους. Σήματα των οποίων ο λόγος ΔV/L είναι σημαντικά διαφορετικός ανάμεσα σε δίπολα διαφορετικού μήκους και του ίδιου προσανατολισμού, απορρίπτονται.
Πριν από μεγάλους σεισμούς καταγράφονται πολλά SES μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (από μερικές ώρες ως μερικές ημέρες), φαινόμενο που ονομάζεται «SES activity».Το χρονικό διάστημα που παρεμβάλλεται μεταξύ της SES activity και του επικείμενου σεισμού μπορεί να είναι από λίγες εβδομάδες ως μερικούς μήνες. Το 2001 η ομάδα ΒΑΝ προκειμένου να προσδιορίσει ακριβέστερα το παράθυρο χρόνου μέσα στο οποίο γίνεται ο επικείμενος σεισμός εισήγαγε μια νέα έννοια του χρόνου που ονομάζεται «φυσικός χρόνος» (natural time). Επιπρόσθετα η ανάλυση στο πεδίο του φυσικού χρόνου εκτιμάται ότι βοηθά στον εντοπισμό των SES ακόμη και σε πολύ υψηλά επίπεδα θορύβου όπου υπάρχει μεγάλη απώλεια πληροφορίας στις καταγραφές

Η μέθοδος ΒΑΝ έχει υιοθετηθεί επίσης για την μελέτη σεισμών και σεισμικών φαινομένων στην Ιαπωνία

Επιπρόσθετα έχει μελετηθεί το μαγνητικό πεδίο που ακολουθεί το αντίστοιχο ηλεκτρικό των SES. Το μαγνητικό πεδίο είναι πολύ διεισδυτικό και μπορεί να ανιχνευθεί σήμα πέραν των χώρων επιλεκτικότητας των SES. Εκτιμάται ότι η παρακολούθηση των μαγνητικών διαταραχών δίνει προσεισμικό σήμα για υποθαλάσσιους σεισμούς.. H διαφορά χρόνου με την οποία καταγράφονται τα δύο σήματα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον υπολογισμό της απόστασης του σταθμού μέτρησης από το επίκεντρο.

Με τη μέθοδο ΒΑΝ είχαν προβλέψει επιτυχώς τους 25 από τους 28 σημαντικότερους σεισμούς


Με τη μέθοδο ΒΑΝ είχαν προβλέψει επιτυχώς τους 25 από τους 28 σημαντικότερους σεισμούς που συνέβησαν από το 2001 ως και το 2010 στην Ελλάδα, στην περιοχή που περιλαμβάνεται στις συντεταγμένες 36° ως 41° γεωγραφικό πλάτος και 19° ως 27° γεωγραφικό μήκος.[Μεταξύ των σεισμών αυτών συμπεριλαμβάνεται και ο σεισμός μεγέθους (Mw) 6,9 που σημειώθηκε κοντά στη Μεθώνη στις 14 Φεβρουαρίου 2008 που είναι ο ισχυρότερος σεισμός που συνέβη στον ελληνικό χώρο μετά το 1983 (καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του τηλεμετρικού δικτύου ΒΑΝ)



Ο ΟΤΕ ΕΚΟΨΕ ΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΜΕΤΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΒΑΝ

Το 1989 ο ΟΤΕ μετά από αίτηση του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας έκοψε τις γραμμές του τηλεμετρικού δικτύου του συστήματος ΒΑΝ. Ο ΟΑΣΠ έλεγε πως: «Η ομάδα ΒΑΝ παραπληροφορεί και αποπροσανατολίζει συστηματικά τον ελληνικό λαό». Η ομάδα ΒΑΝ υποστηρίζε τότε ότι οι 22 από τις 26 προγνώσεις σεισμών που είχαν κάνει, ήταν σωστές.

Αρχές δεκαετίας του '90, σαρανταδύο ειδικοί επιστήμονες που έλαβαν μέρος στο Διεθνές Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Φυσικών για την αξιολόγηση του ΒΑΝ κατέληξαν ότι πρέπει να γίνει άμεση επέκταση του δικτύου σε όλη την Ελλάδα. Περίπου την ίδια περίοδο κόβεται και το ρεύμα στο δίκτυο, πάλι λόγω ΟΑΣΠ.


Τον Γενάρη του 1991 η εφημερίδα Le Monde υποστήριζε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός (αυτό προέκυπτε από σήματα ΒΑΝ)

Ο σεισμολόγος Αρούν Ταζιέφ με δηλώσεις τότε και στη γαλλική εφημερίδα Figaro υποστήριζε ότι θα γίνει μεγάλος σεισμός στη Θεσσαλονίκη.
Ο σεισμός έγινε στη Θεσσαλονίκη, αλλά ήταν 4,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ. Ο Ταζιέφ ήταν ο άνθρωπος που είχε προτείνει τότε να δοθεί βραβείο Νόμπελ στην ομάδα του ΒΑΝ (Βαρώτσος-Αλεξόπουλος-Νομικός). Ο Β.Παπαζάχος έλεγε: «Ασχετος από σεισμολογία ο συνταξιούχος Ταζίεφ». Φυσικά το ότι δεν έγινε μεγάλος σεισμός όπως είχε προβλέψει το ΒΑΝ ξεσήκωσε για μία ακόμη φορά θύελλα αντιδράσεων εναντίον του Π.Βαρώτσου.

Τον Ιανουάριο του 1992 διαρρέεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος επιστολή της ομάδας ΒΑΝ με την οποία ενημέρωνε την πολιτεία για επερχόμενο σεισμό. Αυτό έδειχναν οι δύο υποσταθμοί του ΒΑΝ σε Πάτρα και Ιωάννινα.

ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΠΑΖΑΧΟΣ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΟ ΒΑΝ

Ένας ακόμη κύκλος αντιπαραθέσεων ξεκινά. Δρακόπουλος και Παπαζάχος καταφέρονται εναντίον του λέγοντας ότι δε κατάφερε να προβλέψει τον σεισμό της Καλαμάτας που είχε και ανθρώπινα θύματα

Λίγες ημέρες μετά γίνεται σεισμός 5,5 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο δυτικά της Κεφαλονιάς. Ο καθηγητής Α.Τσελέντης μιλά για επιβεβαίωση των προβλέψεων και ο Β.Παπαζάχος για «ψευδοπρόγνωση, εκτός τόπου και χρονικού ορίου».
Στις 27 Ιανουαρίου 1992 ο καθηγητής Βαρώτσος για πρώτη φορά δημοσιοποιεί τις προβλέψεις της ομάδας ΒΑΝ: «Η νέα σεισμική δόνηση εντάσεως 5,2 Ρίχτερ θα έχει επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή της Κεφαλονιάς και συγκεκριμένα το επίκεντρο θα βρίσκεται 240 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας και θα γίνει μέχρι 5 Φεβρουαρίου». Τρεις ημέρες μετά γίνεται σεισμός στο σημείο που είχε οριοθετήσει το ΒΑΝ, 4,7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Ο τότε διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γ.Δρακόπουλος μιλά για «επιστημονικό λαϊκισμό»

Περίπου ένα χρόνο μετά ο τότε δήμαρχος Πύργου κ.Δημητρακόπουλος δηλώνει αποφασισμένος να συμβάλλει στην εγκατάσταση μονάδας ΒΑΝ στην περιοχή του.
Τον Φεβρουάριο του 1993 ο καθηγητής Δ. Παπανικολάου ανακοίνωσε πρόβλεψη της ομάδας ΒΑΝ για μεγάλο σεισμό (6 ρίχτερ) στην περιοχή του Πύργου, της Κυπαρισσίας και του Κατάκολου. Επικράτησε πανικός.

Η διαρροή χαρακτηρίστηκε τουλάχιστον περίεργη. Τότε ο καθηγητής Βαρώτσος σε ανακοίνωση του τόνιζε ότι η ομάδα ΒΑΝ δεν έχει σχέση με τη φημολογία που αναπτύχθηκε για «μεγάλο σεισμό στην Ηλεία ως την Καθαρή Δευτέρα». Δέκα μέρες μετά γίνεται ισχυρός σεισμός 5,9 Ρίχτερ στο θαλάσσιο χώρο 50 χιλιόμετρα μακριά από την Πύλο.

Το επόμενο διάστημα η έντονη σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται. Το 41% των σπιτιών στον Πύργο κρίνεται ακατάλληλο. Στις 4 Απριλίου του 1993 ο Π. Βαρώτσος συμμετέχει σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης. Κατηγόρησε την πολιτεία για «αδράνεια και παραπληροφόρηση». Ο τότε πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης επισκέφτεται τον Πύργο και αποδοκιμάζεται.

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΝ

Να σημειωθεί ότι η πολιτεία έχει διακόψει για πέντε χρόνια την χρηματοδότηση του ΒΑΝ. Το 1994 το υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει φιλότιμα ότι θα την ξαναχρηματοδοτήσει. Ο Βαρώτσος αρνείται: «Η ομάδα ΒΑΝ ουδέποτε έλαβε, ούτε και τώρα επιθυμεί να λάβει οποιαδήποτε αμοιβή για την ερευνητική της εργασία».
Ο καθηγητής και η ομάδα αρχίζουν να στέλνουν τις μελέτες των προσεισμικών σημάτων που λαμβάνουν σε ξένους φορείς και Πανεπιστήμια και όχι στον ΟΑΣΠ.
Τον Σεπτέμβριο του 1995 η διαμάχη των σεισμολόγων καταλήγει και στα δικαστήρια. Διώκεται τότε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Δημ. Παπανικολάου, για παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση (την έρευνα έκανε ο αντιεισαγγελέας Πρωτοδικών Γ. Γεράκης) διότι αν και ενημερώθηκε εγκαίρως από τον καθηγητή Βαρώτσο για τις προβλέψεις του ΒΑΝ για επικείμενο σεισμό στην περιοχή του Αιγίου, δεν μερίμνησε να ληφθούν μέτρα.


«Σκεφτείτε, αν η μέθοδος ΒΑΝ ήταν σωστή, τότε ποιος θα ήταν ο ρόλος του Γεωδυναμικού όσον αφορά τους σεισμούς;

Παντού υπάρχει το συμφέρον στη μέση. Όσον αφορά τώρα τη δημοσιότητα, προσωπικά τον δικαιολογώ με τους ανάξιους δημοσιογράφους και φορείς ενημέρωσης που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ποιος θα έχει την αποκλειστικότητα, μη λογαριάζοντας ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Τον Απρίλιο του 2006 έδωσε μία ομιλία σε φοιτητές του στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου, παρουσία και του 97χρονου τότε Κ.Αλεξόπουλου (το Α του ΒΑΝ). Είχε μιλήσει για την εξέλιξη του ΒΑΝ αλλά και για την ίδια τη ζωή... «Όταν κάνεις ένα βήμα προς τα εμπρός, τρία πράγματα θα συμβούν: Να σε αγνοήσουν. Να σε προπηλακίσουν. Ή, στο τέλος, να συμφωνήσουν μαζί σου γιατί αυτά που υποστηρίζεις είναι και τα αυτονόητα. Κανένα βήμα προς τα εμπρός δεν πρέπει να σας απογοητεύει...»

«Η πρόοδος στην επιστήμη γίνεται πάντα με συγκρούσεις»

Το 2008 πάλι στο Αμφιθέατρο Αρίσταρχος, έλεγε στους φοιτητές του:
«Από εσάς περιμένω να αμφισβητήσετε την κατεστημένη γνώση. Κάποτε, η μειοψηφία γίνεται πλειοψηφία».

Η τελευταία ομιλία που έδωσε εκεί ήταν τον Ιούνιο του 2013. Παρουσίασε την εξέλιξη του ΒΑΝ, πρόσφατα σήματα που είχαν προβλέψει σεισμούς και είχε αναφέρει με νόημα:

«Δεν κάνουμε σεισμολογία, κάνουμε Φυσική. Θέλουμε να κατανοήσουμε τι συμβαίνει. Δεν είμαστε σεισμολόγοι».


Read more: http://www.newsbomb.gr/ellada/news/story/402210/to-van--oi-filoi-kai-oi-ehthroi-toy#ixzz4najhroYt

Συμπέρασμα: To καπιταλιστικό κράτος ποσώς ενδιαφέρετε για τους πολίτες αν δεν βγάζει κέρδος. Αυτός είναι και ο λόγος που μαζί με τους ρουφιάνους του σαμποτάρισε το σύστημα ΒΑΝ.
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες