Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Κοιμήθηκε ο αγωνιστής π. Βασίλειος Βολουδάκης

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Κλεοξάνθη
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Φεβ 21, 2024 2:01 pm    Θέμα δημοσίευσης: Κοιμήθηκε ο αγωνιστής π. Βασίλειος Βολουδάκης Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Στον Άγιο Νικόλαο Πευκακίων, χθές




21 Φεβρουαρίου, 2024

Του Δημήτρη Κοσκινιώτη

Οι εικόνες από το Ναό του Αγίου Νικολάου Πευκακίων την χθεσινή ημέρα, κατά την εξόδιο ακολουθία του πατρός Βασιλείου, μου θύμισαν αντίστοιχες στιγμές που ζήσαμε, τέτοιες ημέρες, ακριβώς πριν τέσσερα χρόνια, στον ομώνυμο Ναό του Αγίου Νικολάου Τρικάλων, κατά την εξόδιο ακολουθία του πατρός Χαρίτωνος, του γέροντός μου. Βέβαια, τηρουμένων των αναλογιών, γιατί η εμβέλεια του προσώπου του πατρός Βασιλείου ξεπερνούσε και αυτά τα σύνορα της Ελλαδικής επικράτειας.

Φέρνοντας στη σκέψη μου εκείνη την επίσης στενάχωρη ημέρα, θυμήθηκα τα λόγια ενός από τα πνευματικά παιδιά του πατρός Χαρίτωνος που είπε ότι: «μερικοί σήμερα εδώ, ήλθαν να δούν ότι πράγματι πέθανε!», γιατί βλέπετε ο ταπεινός και ταλαιπωρημένος εκείνος παπούλης ενοχλούσε πολλούς.

Στην Αθήνα όμως χθες, δεν χρειάσθηκε κάποιοι να κάνουν την ίδια διαπίστωση. Μάλλον το θεώρησαν βέβαιο. Ο Βολουδάκης έφυγε. Φαντάζομαι, πολλοί ανακουφίσθηκαν.

Πολύς ο κόσμος στον Άγιο Νικόλαο, αδιαχώρητο, αλλά πολλές και οι απουσίες, πιο πολλές από όσες θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένες. Έλειψαν οι «σπουδαίοι». Ίσως και να μην χρειαζόταν, αρκούσαν οι απλοί άνθρωποι που αναπαυόταν από το έργο και τα λόγια του παπα-Βασίλη.

Αλλά, βλέπετε ο παπα-Βασίλης ενόχλησε πολλούς.

Κανείς δεν ξέχασε όσα τόλμησε την Μεγάλη Παρασκευή του 2020. Το «Αίσχος» που αναφώνησε από ιερή αγανάκτηση εκείνη την ημέρα δεν του το συγχώρεσαν ποτέ, όπως και όλα όσα ακολούθησαν μέχρι το ουράνιο ταξείδι του. Ίσως και όσα είχαν προηγηθεί.



https://www.youtube.com/watch?v=CI3cbQYchHE


Η ανδρεία στάση του όμως εκείνη την ημέρα θα έπρεπε να είναι αρκετή για να υπερκαλύψει όσα «σφάλματα» κάποιοι θα έβρισκαν να του αποδώσουν, γιατί, όταν μετά από διακόσια χρόνια ελεύθερου βίου, εξαιρουμένης της ιταλο-γερμανικής κατοχής, ξαναζούσαμε συνθήκες όπως εκείνες που περιγράφονταν με το ιστορικό: «όλα τα΄σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά», μόνος αυτός σήκωσε το ανάστημά του για να υπερασπισθεί και τον Σταυρωμένο Χριστό και τον πονεμένο λαό. Αυτός και μόνο!

Εκείνη η ημέρα φτάνει για να τα σβήσει όλα! Βάλτε στην άλλη πλευρά της ζυγαριάς ότι θέλετε.

Και τότε αλλά και μετέπειτα εκείνος «κουβάλησε στην πλάτη του» τον πονεμένο λαό, όταν όλοι οι άλλοι «δια τον φόβον των Ιουδαίων» άφαντοι «εγένοντο». Εκείνος τα είπε και για τον κορωναϊό και έφτασε μέχρι το Δικαστήριο.

Ξαναβλέποντας όμως το απόσπασμα από την ακολουθία εκείνης της Μεγάλης Παρασκευής, φοβάμαι πως ο πατήρ Βασίλειος μας αποκάλυψε και την αιτία της πρόωρης αναχώρησής του. Είπε λοιπόν πριν το «Δι ευχών» της Ακολουθίας της Αποκαθήλωσης: «Με συγχωρείτε λαέ του Θεού μου, αλλά δεν μπορώ άλλο να βαστάξω αυτή την αγανάκτηση».
Αναλογιστείτε μόνο τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας και ίσως καταλάβετε.

Να έχουμε την ευχή του!


ΑΚΤΙΝΕΣ
https://aktines.blogspot.com/2024/02/blog-post_710.html#more
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες