Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες πρέπει να λοιδορηθεί.Γιατί;

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
Ρεσάλτο
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τετ Αύγ 09, 2023 11:26 am    Θέμα δημοσίευσης: Το κίνημα για ελεύθερες παραλίες πρέπει να λοιδορηθεί.Γιατί; Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες πρέπει να λοιδορηθεί και να εξευτελιστεί ως “κίνημα της πετσέτας”. Γιατί;



Το όνομα “κίνημα της πετσέτας” ως δια μαγείας κυριάρχησε στα ΜΜΕ για να χαρακτηρίσει όσους διαμαρτύρονται για την ασυδοσία των επιχειρηματιών, την ένοχη σιωπή κράτους, αστυνομίας και αυτοδιοίκησης και την καταπάτηση του Συντάγματος και των νόμων.

Έτσι, το σοβαρό ζητούμενο, που είναι οι “ελεύθερες παραλίες”, κατΆ εφαρμογή του Συντάγματος που ορίζει ρητά ότι οι αιγιαλοί και οι παραλίες είναι δημόσια αγαθά, εκτός συναλλαγής και κοινόχρηστα, αντικαθίσταται από ένα δευτερεύον έως και γελοίο ζητούμενο που είναι να αντικατασταθεί η ξαπλώστρα από την πετσέτα.

Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η σημασία και η κρισιμότητα του αιτήματος για εφαρμογή του Συντάγματος και ελεύθερη και ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παραλίες.

Επιπλέον όμως, στήνεται και ένα εξαιρετικό βολικό δίπολο ανάμεσα σε όσους προτιμούν τις ξαπλώστρες και την τουριστική εκμετάλλευση και όσους προτιμούν τις παρθένες παραλίες και τις πετσέτες τους.

Μόνο που το δίπολο δεν είναι αυτό. Δεν είναι από τη μία οι ξαπλώστρες και από την άλλη οι πετσέτες.

Το δίπολο είναι ανάμεσα στη νομιμότητα και στην παρανομία. Είναι ανάμεσα στην εφαρμογή του Συντάγματος και στην τσαλαπάτησή του. Γιατί ο νεοφιλελευθερισμός και οι υποστηρικτές του είναι γενικώς με τη νομιμότητα, αλλά μόνο όσο αυτή δεν είναι εμπόδιο στην απρόσκοπτη επιχειρηματική αυθαιρεσία.

Το δίπολο δηλαδή είναι ανάμεσα σε όσα το Σύνταγμα και οι νόμοι ορίζουν ως “κοινά αγαθά” και προστατεύουν τη δημόσια χρήση τους από τη μία, και στην κρατικοδίαιτη, γαλάζια και μαφιόζικη επιχειρηματικότητα από την άλλη.

Μόνο που αν τεθεί έτσι, θα είναι προφανές το τι θα στηρίξει η κοινωνία.

Και κάτι ακόμα:

Το κίνημα για τις ελεύθερες παραλίες, (όπως αυτό έχει επιλέξει να προσδιορίζει τον εαυτό του), δηλώνει εμμέσως αλλά σαφώς ότι οι παραλίες δεν είναι ελεύθερες. Υπενθυμίζει δηλαδή ότι το Σύνταγμα παραβιάζεται σε πλήρη γνώση του κράτους και των οργάνων του. Υπενθύμιση την οποία τα ΜΜΕ αποφάσισαν να κρύψουν κάτω από το τραπέζι της συζήτησης.

Ο Δαμιανός Γαβαλάς, από την Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες, συνοψίζει εξαιρετικά με σημερινή του ανάρτηση τους λόγους για τους οποίους το κίνημα για ελεύθερες παραλίες μετονομάστηκε από τα ΜΜΕ σε “κίνημα της πετσέτας”

Γιατί ΔΕΝ είμαστε το «κίνημα της πετσέτας»

Πρώτον, γιατί έχουμε το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και του να ονοματίζουμε εμείς τη συλλογικότητά μας.

Δεύτερον, γιατί το «Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες» προσδιορίζει επακριβώς την ταυτότητα και το σκοπό μας.

Η ταμπέλα «κίνημα της πετσέτας» δε χρησιμοποιήθηκε τυχαία ούτε άδολα. Δεν επιλέχθηκε, απλώς, επειδή «γράφει». Η λέξη «πετσέτα» έρχεται να προσδώσει ένα στοιχείο γραφικότητας στην προσπάθειά μας: «πετσετάκηδες εναντίον ξαπλωστράκηδων». Εμείς όμως θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε γραφικοί. Χαρούμενοι ναι. Γραφικοί όχι. Δεν είμαστε, λοιπόν, κίνημα πετσέτας.

Είμαστε κίνημα ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ. Είμαστε μια ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ (και όχι πελατών) που υπερασπίζεται κοινωνικά δικαιώματα και ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ. Που υπερασπίζεται τα ΚΟΙΝΑ ΑΓΑΘΑ και το δικαίωμα των πολιτών σε αυτά. Θεμελιώδη αγαθά, όπως ο δημόσιος και κοινόχρηστος χώρος. Με εμβληματικό πεδίο τις παραλίες, του χώρου δηλαδή όπου ο σύγχρονος άνθρωπος συναντά και προσκυνά το φυσικό περιβάλλον.

Η πλειονότητα των ΜΜΕ έχουν αλλεργία στις λέξεις «Πολίτης» και «Ελευθερία». Ας τους υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι κακές λέξεις.


Υ.Γ: Ο τίτλος «Κίνημα της πετσέτας» εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1 την Τρίτη 1/8. Η παρουσιάστρια έκανε σαρδάμ λέγοντας κάτι σαν «Είναι σε εξέλιξη ένα κίνημα, το κίνημα για τις Ελ… εεε… το Κίνημα της Πετσέτας». Παρότι τα -προσκεκλημένα στην εκπομπή- μέλη μας έσπευσαν να τη διορθώσουν, από τη στιγμή εκείνη ο τίτλος υιοθετήθηκε και διαδόθηκε αστραπιαία στη μεγάλη πλειονότητα των ΜΜΕ.



antapoΚΡΙΤΗΣ



ΠΗΓΗ
https://www.antapocrisis.gr/%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%af%ce%bd%ce%b7%ce%bc%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b9%cf%82-%ce%b5%ce%bb%ce%b5%cf%8d%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bb%ce%af%ce%b5%cf%82-%cf%80/
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες