Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
«Λυκόμορφοι φορολόγοι» και καθΆ έξιν μπουρδολόγοι...

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΜΟΥΡΑΛΩΦ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Πεμ Νοέ 28, 2013 5:50 pm    Θέμα δημοσίευσης: «Λυκόμορφοι φορολόγοι» και καθΆ έξιν μπουρδολόγοι... Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
«Λυκόμορφοι φορολόγοι» και καθΆ έξιν μπουρδολόγοι…
Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος



Μην πάει το μυαλό σας στο κακό. Όσα ιστορούνται στη συνέχεια δεν έχουν σχέση με τη σημερινή Ελλάδα. Καμία! Αυτά γίνονταν παλιά. Συνέβαιναν επί Τουρκοκρατίας. Και είναι πραγματικά να φρίττεις και να τρέμεις από οργή με τα (επί Τουρκοκρατίας…) βάσανα του λαού.

Διαβάζουμε (*):

«Κύριο καθήκον των κοινοτικών αρχόντων της εποχής, ήταν το "στρώσιμο των τεφτεριών".


"Εριχναν τα τεφτέρια", σήμαινε ότι όριζαν το φόρο που έπρεπε να πληρώσει κάθε μέλος της κοινότητας, ανάλογα με την περιουσιακή του κατάσταση (ιδιόκτητο σπίτι, χωράφια κλπ.) και τα εισοδήματά του, με βάση το "κατάστιχο" που συντασσόταν από εκτιμητές κάθε 7 χρόνια.

Την είσπραξη έκανε ο "γραμματικός" του χωριού ή κάποιος ειδικός φοροεισπράχτορας.
Οι φόροι, αυτοί ήταν άσχετοι από άλλα "δοσίματα" για κοινοτικές ανάγκες (δρόμους, γεφύρια, κονάκι του βοεβόδα, πληρωμή ζημιών, αμοιβή κοινοτικών υπαλλήλων, δασκάλων, υδρονόμων, αγροφυλάκων κλπ.).

Οι κοινοτικοί άρχοντες εισέπρατταν μισθό και απαλλάσσονταν από φόρους.

Γενικά, οι φόροι που πλήρωναν οι σκλάβοι στους Τούρκους ήταν πολλοί και δυσβάστακτοι (...). Κάθε οικογένεια κατέβαλλε επίσης πολλά άλλα "χαράτσια" (φόρους) για τα παραγόμενα προϊόντα, για τα κτήματα.

Επίσης πλήρωνε το φόρο "καπνού" (δηλαδή για το αναμμένο τζάκι της οικογένειας),
και τους φόρους για το γάμο, τα καταλύματα, τα επαρχιακά έξοδα, την τιμητική στολή ("καφτάνια"), τα καρφοπέταλα κι άλλους που είχε δικαίωμα να επιβάλλει ο κάθε τοπικός Οθωμανός διοικητής. Οι κάτοικοι των Αγράφων πλήρωναν για πολλά χρόνια μόνο το "χαράτσι"-"κεφαλικό φόρο".

Έπρεπε όμως να δίνουν και ένα "αστάρι" (φόδρα), 6 πήχες η κάθε οικογένεια, που χρησίμευε "ως σφογγιστήρι των αγγείων του σουλτάνου". Το ύφασμα αυτό το ύφαιναν στον αργαλειό και το συγκέντρωνε ο "αστάρ τσαούσης", που είχε την έδρα του στη Λάρισα.
Ο λαός της περιοχής υφίσταται ως πραγματικούς επιδρομείς τους ακόρεστους φοροεισπράκτορες του κράτους, που ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός αποκαλεί "λυκόμορφους φορολόγους".

Το αδυσώπητο φοροεισπρακτικό καθεστώς αγκαλιάζει κάθε κλάδο της βιοτεχνικής δραστηριότητας:
εργαστήρια μεταποίησης ή επεξεργασίας πρώτων υλών, σιδεράδικα, τσαρουχάδικα, αργαλειούς, νεροτριβές, καποτάδες.

Επίσης, φορολογείται και κάθε πηγή αγροτικού εισοδήματος: καλλιέργειες δημητριακών, αμπέλια, δέντρα, λαχανόκηποι, κουκούλια, μελίσσια (...).

Με "δεκάτη" επιβαρύνονται και τα καρποφόρα δέντρα της περιοχής: καρυδιές, συκιές, μυγδαλιές, αχλαδιές, βερικοκιές.

Οι έντοκες δανειοληψίες από φτωχά χωριά, για την εξόφληση οφειλόμενων φόρων, συχνά οδηγούσαν στην καταχρέωσή τους και ακολούθως στην εγκατάλειψη από τους κατοίκους(...).

Το κοινοτικό χρέος
είναι συλλογικό και κάποτε απαιτητό από τους δανειστές πριν ακόμα καταστεί ληξιπρόθεσμο: "εκεί όπου παίρνουμε δανεικά, έρχονται και μας τα γυρεύουν", γράφουν οι δημογέροντες του Καρπενησίου σε έγγραφό τους(...).

Πρέπει να έχουμε πάντα στο νου μας ότι οι φόροι κι οι υποχρεώσεις των υπόδουλων χριστιανών δεν ήταν πάγιοι κι οι ίδιοι πάντα.

Κάθε νέος διοικητής στο"βελαέτι",
κάθε ανώτερος υπάλληλος αλλά και κάθε "κοτσάμπασης" και "επίσκοπος" μπορούσε να επιβάλει για κάποιο δικό του λόγο, έναν καινούργιο φόρο. Κι οι "ραγιάδες" έπρεπε να τον πληρώσουν χωρίς συζήτηση (...).

Ο εθνοδιδάσκαλος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός γράφει σχετικά σε μια επιστολή του:
"Πανταχού οιμωγαί, ολολυγμοί, στεναγμοί και θρήνοι, δυσπραγίαι ουκ ευαρίθμητοι... καταδρομή των φορολόγων αδυσώπητος το υπήκοον επικαλείται τον θάνατον μάλλον ή το ζην" (...)».

Υστερόγραφο: Προς άρση πιθανών ανιστόρητων παρεξηγήσεων, υπενθυμίζουμε και επιμένουμε: Αυτοί οι «λυκόμορφοι φορολόγοι» ζούσαν τα παλιά τα χρόνια. Επί Τουρκοκρατίας. Από τότε τα πράματα έχουν, φυσικά, αλλάξει.
Τώρα – όπως άλλωστε επανέλαβε και χτες ο κ.Στουρνάρας – είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας πληροφορήσουμε ότι: «Το επίπεδο φορολογίας στην Ελλάδα είναι χαμηλό»…
***

(*) Τα στοιχεία περιέχονται στο «evrytan.gr» και βασίζονται στις πηγές: 1. Μάρκος Α. Γκιόλιας: «Η Ιστορία της Ευρυτανίας στους νεότερους χρόνους», Εκδόσεις «Πορεία», Αθήνα 1999. 2. Χαρίλαος Μηχιώτης: «Τυμφρηστός & Τυμφρήστιοι», Εκδόσεις «Κασταλία». 3. Γιώργος Η. Βαρλάμης: «Ευρυτανία», Αθήνα 1997)

ΠΗΓΗ:
http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/194455,%C2%ABLykomorfoi_forologoi%C2%BB_kai_ka8%E2%80%99_exin_mpo.html

Επιστροφή στην κορυφή
ΕΞΟΡΙΣΤΟΣ
Επισκέπτης





ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Παρ Νοέ 29, 2013 6:53 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Μοντέρνος… μεσαίωνας (Εξαιρετικό)



Στο τρίγωνο Σύνταγμα-Σταδίου-Βασ. Σοφίας, όπου κατοικοεδρεύουν οι Στουρνάρας-Βρούτσης-Μητσοτάκης, πηγαινοέρχονται οι τροϊκανοί και επιδίδονται, μαζί με τους υπουργούς, σε ασκήσεις υψηλής κοπτοραπτικής, για να καταλήξουν στα τελικά μέτρα του κοστουμιού της χειμερινής κολεξιόν με το όνομα «δημοσιονομικό κενό».

Τα υλικά που χρησιμοποιούν είναι από λάστιχο. ΓιΆ αυτό και μπορεί ο Στουρνάρας από τα 500 εκατ. ευρώ, στα οποία «υπολόγιζε» το «κενό» μέχρι πριν από μερικές μέρες, να πηδάει με άνεση στο 1,3 δισ. ευρώ. Κι αντίστοιχα οι τροϊκανοί να ανεβοκατεβαίνουν από τα 2,9 δισ. σε κάτω από 2 δισ. κι αμέσως μετά στα 2,5 δισ.

Κάπου θα καθίσει η μπίλια, βέβαια. Και κάποιοι θα την πληρώσουν: τα συνήθη υποζύγια, εργάτες, εργαζόμενοι, μικροαστοί, φτωχοί αγρότες. Χωρίς «οριζόντια μέτρα», αλλά με «διαρθρωτικές αλλαγές». Και μην πει κανείς ότι είναι το ίδιο. Για τη συγκυβέρνηση και τη μνημονιακή προπαγάνδα σημασία έχει το όνομα, όχι η ουσία.

Δεν ξέρουμε αν υπάρχουν αφελείς που θεωρούν ότι «φάγαμε το γάιδαρο, η ουρά μας απέμεινε».
Οτι βρισκόμαστε… καμιά κατοστή μέτρα από την κορφή του Κιλιμάντζαρο, όπως λέει τώρα ο Στουρνάρας, έχοντας βαρεθεί το παιχνίδι με τα κλάσματα και τα ποσοστά (τα 2/3, τα 4/5, το 75%).

Αν υπάρχουν ακόμα αφελείς ή ευκολόπιστοι,
καλά θα κάνουν να συνειδητοποιήσουν πως το «δημοσιονομικό κενό», έτσι όπως παρουσιάζεται, δεν είναι παρά ένα εργαλείο για την προώθηση της κινεζοποίησης. Το πραγματικό δημοσιονομικό κενό είναι πολύ μεγαλύτερο και οφείλεται εξ ολοκλήρου στη θηλιά του δανεισμού από τους τοκογλύφους του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου. Πρώτα συμφωνούν στο πακέτο των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων που θα πάρουν, μετά κάνουν τη σούμα και βαφτίζουν το αποτέλεσμα «δημοσιονομικό κενό».

ΓιΆ αυτό και η βαρβαρότητα όχι μόνο δεν τελειώνει, αλλά εξακολουθεί να βαθαίνει. Γιατί το δημόσιο χρέος είναι σαν τη Λερναία Υδρα και κάθε κεφάλι της ονομάζεται «δημοσιονομικό κενό».

Παρά ταύτα, την επικαιρότητα την απασχολούν άλλα, πιο σοβαρά πράγματα. Υπάρχουν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έτοιμοι νΆ ακολουθήσουν τα χνάρια που άφησαν οι Λουμπουτέν γόβες της Τζάκρη; Οργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασία. Θα καταφέρει ο πανικόβλητος Βενιζέλος να συμμαζέψει τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ; Πόσοι δεξιοί του Καμμένου παζαρεύουν με τον Σαμαρά; Θα τη βγάλει η συγκυβέρνηση μέχρι την άνοιξη ή θα ΅χουμε τριπλές κάλπες το Μάη;

Αυτά συμβαίνουν όταν η άσκηση πολιτικής επαφίεται στο πολύχρωμο μωσαϊκό των αστικών κομμάτων κι ο λαός περιορίζεται σε ρόλο παθητικού θεατή των θιάσων του αστικού πολιτικού συστήματος. Πληρώνει το τίμημα της ανυπαρξίας ταξικής πολιτικής οργάνωσης και ανατρεπτικής ταξικής δράσης.

ΠΗΓΗ:
http://tokoutsavaki.blogspot.gr/2013/11/blog-post_2815.html#more

Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες