Περιοδικό Πολιτικής Και Πολιτισμικής Παρέμβασης


Σε εποχές που βασιλεύει το ψέμα, η διάδοση της αλήθειας είναι πράξη επαναστατική
Κάποιο λάκκο έχει η φάβα: Ξαφνική μεταστροφή νεοταξιτών

< Επισκόπηση προηγούμενης Θ.Ενότητας | Επισκόπηση επόμενης Θ.Ενότητας > 
Συγγραφέας Μήνυμα
ΘΑΛΕΙΑ
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Νοέ 20, 2007 11:51 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΟΜΟΛΟΓΙΑ


Όταν επίσημα ομολογούν οι ίδιοι 2.500.000, ο πραγματικός αριθμός θα είναι διπλάσιος. Εξάλλου σε μια χώρα του «μπέστε σκύλοι και αλέστε», δεν μπορεί καμιά έρευνα να «τσεκάρει» τον πραγματικό αριθμό των λαθρομεταναστών.
Φυσικά γνωρίζουν ότι ο αριθμός είναι κατά πολύ μεγαλύτερος. Ομολογούν τώρα ένα αριθμό για να μας πουν αύριο το μεγαλύτερο. Θα μας δίνουν το «σοκ» κατά δόσεις. Προλειαίνουν το έδαφος για τα εξής:
α). να αποδεχτούμε ένα μεγάλο αριθμό, μια και δεν μπορούμε, θα μας πουν, να κάνουμε μαζικές και ριζικές απελάσεις, έναν αριθμό ικανό για την «πολυπολιτισμική» Ελλάδα. Αυτή η στρατηγική δεν θα ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ. Θέλουν τη χώρα μας με πολυπολιτισμικά γκέτο…
β). Να κάνουν κάποιες απελάσεις για να εκτονώσουν την «κατάσταση» και να προκαλέσουν μια ιδεολογική οξύτητα πάνω στα νεοταξικά ιδεολογήματα του αντιρατσισμού. Θα δώσουν δηλαδή ένα ανοικτό γήπεδο στην νεοταξική «αριστερά» και στους «προοδευτικάριους» να δηλητηριάσουν περαιτέρω την ελληνική κοινωνία με τους αντιρατσισμούς τους και να σφυρηλατήσουν τις αλυσίδες του αντιρατσισμού.
γ). Να νομιμοποιήσουν μια μεγάλη «μάζα» επιλεγμένων αλλοδαπών, παρέχοντας και το δικαίωμα ψήφου. Αυτό, ίσως σε αυτή τη φάση να το φοβάται η Ν.Δ. επειδή όλοι αυτοί είναι κατευθυνόμενοι από τα «ξένα κέντρα» και ψηφίζουν φανατικά γιωργάκη. Μπορεί κι αυτός να είναι ένας «ειδικός» λόγος που κάποιοι κυβερνητικοί «θυμήθηκαν» τώρα τον μεταναστευτικό εποικισμό!!!

Φυσικά, έξω από όλα αυτά που μπορούμε να δούμε, το πρόβλημα θα οξυνθεί. Η Ελλάδα αποτελεί τον «Παράδεισο» για κάθε λαθρομετανάστη και ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ που έχει οικοδομηθεί για την εισαγωγή τους είναι πολυδαίδαλος. Η εισροή τους δεν μπορεί να ανακοπεί με «ασπιρίνες» και η «βόμβα» θα εκραγεί.
Αυτό βλέπουν και τρέμουν…
Το σύστημα δεν μπορεί να ξεπεράσει τις αντιφάσεις του.
Και η «αριστερά» που σέρνει το χορό του «αντιρατσισμού» σκάβει μόνη της το λάκκο…

Επιστροφή στην κορυφή
Ροβεσπιέρος
Site Admin


Ένταξη: 13 Σεπ 2006
Δημοσιεύσεις: 3084

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Νοέ 20, 2007 12:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό.

Το ΡΕΣΑΛΤΟ το θεωρεί, όπως το υπογραμμίζει από το πρώτο τεύχος, κεντρικό πολιτικό ζήτημα σήμερα. Ζήτημα πολιτικής αιχμής.
Μέσα στο Δεκέμβριο, θα οργανώσει νέα εκδήλωση- συζήτηση, με κεντρικό αίτημα να δημιουργηθεί μια ΕΠΙΤΡΟΠΗ για να κινήσει οργανωμένα αυτό το ζήτημα.
ΗΡΘΕ η ώρα να παρθούν ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ που θα συσπειρώσουν τις δυνάμεις, πάνω σε ένα ζήτημα ζωής και θανάτου για την ελληνική κοινωνία. Και θα "ζυμώσουν" το πρόβλημα στο σύνολο της κοινωνίας...

_________________
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης μέσα
σε καπιταλιστικό καθεστώς, είτε είναι απραγματοποίητες,
είτε είναι αντιδραστικές»(Λένιν)
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
ΝΤΑΒΕΛΗΣΈνταξη: 28 Ιαν 2007
Δημοσιεύσεις: 283
Τόπος: Στύρα Ευβοίας

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Νοέ 20, 2007 1:00 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΜΕΝΟΥΝ ¶ΝΕΡΓΟΙ
Λόγω προτίμησης των ξένων


Πρόσεξε Έλληνα άνεργε. Σε θέλουν: Ανεργο, πεινασμένο, εξαθλιωμένο, φοβισμένο, να σε βρίζουν ρατσιστή και φασίστα, και να φοβάσαι να υπερασπίσεις το δίκιο σου. Έτσι σε θέλουν!

Η εφημερίδα «Βήμα» του μεγαλοκαπιταλιστή Λαμπράκη κυκλοφόρησε στις 5 Απριλίου με πρωτοσέλιδο «χίλιοι νέοι άνεργοι κάθε ημέρα στην Ελλάδα». Φυσικά, δεν θα περιμέναμε ποτέ από το βασικότερο δημοσιογραφικό επιτελείο της αστικής τάξης να μας πει τις αληθινές αιτίες για τις οποίες συμβαίνει αυτό. Να μας πει δηλαδή ότι: Για την τρομακτική ανεργία που επικρατεί στη χώρα μας, και που στη νεολαία ξεπερνάει το 30%, ευθύνεται πριν απΆ όλα η μαζική και σχεδιασμένη αντικατάσταση Ελλήνων εργατών από ξένους εργάτες, τους οποίους οι Έλληνες καπιταλιστές εισήγαγαν, κατά εκατοντάδες χιλιάδες, τα τελευταία 10 – 15 χρόνια απΆ τις χώρες της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης.

Και όταν λέμε αντικατάσταση είμαστε πολύ σαφείς: Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με ένα τυχαίο κύμα «μεταναστών» ούτε με μια περιορισμένη εισαγωγή ξένων εργατών για την «κάλυψη ελλείψεων εργατικού δυναμικού σε κάποιους συγκεκριμένους τομείς της παραγωγής. Έχουμε να κάνουμε με ένα συνολικό σχέδιο ενθάρρυνσης της μαζικής εισόδου και της ενσωμάτωσης καθυστερημένων τριτοκοσμικών μαζών, με σκοπό τη διάλυση της ελληνικής εργατικής τάξης, που οι καπιταλιστές – εργοδότες τη θεωρούν «ακριβή», «απαιτητική», «ανυπάκουη» και πολιτικά επικίνδυνη. Γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι: υπό τις σημερινές συνθήκες της δραματικής χειροτέρευσης του βιοτικού επιπέδου του εργαζόμενου ελληνικού λαού και της αυξανόμενης δυσαρέσκειας έναντι όλων των αστικών κομμάτων, αργά ή γρήγορα, η ελληνική εργατική τάξη θα ξεσηκωνόταν για να υπερασπίσει τις κατακτήσεις της. Και επίσης, ξέρουν πολύ καλά ότι η ντόπια εργατική τάξη έχει αυτό ακριβώς που αυτοί φοβούνται περισσότερο και αυτό ακριβώς που δεν έχουν οι ξένοι εργάτες, και που γιΆ αυτό τους προτιμούν: υψηλό επίπεδο πολιτικής συνείδησης και τεράστιες αγωνιστικές και επαναστατικές παραδόσεις.

Δεν είναι τυχαίο που σε μια τέτοια περίοδο, που χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν καθημερινά, και που η κρυφή και φανερή ανεργία αυξάνεται, η κυβέρνηση, με την προτροπή του αστικού τύπου, ετοιμάζει νέο μεταναστευτικό νομοσχέδιο, το οποίο στην ουσία: διευκολύνει την παραμονή και ενσωμάτωση όλο και μεγαλύτερου αριθμού ξένων εργατών. Επίσης, προετοιμάζεται η εισαγωγή ειδικευμένων ξένων εργατών, έτσι ώστε να προχωρήσει η αντικατάσταση και των πιο ειδικευμένων στρωμάτων της ελληνικής εργατικής τάξης, που μέχρι σήμερα δεν είχαν πειραχθεί.

Η αντικατάσταση της ελληνικής εργατικής τάξης από τους ξένους εργάτες δεν γίνεται, όπως ίσως πιστεύουν κάποιοι, με το νΆ απολύεται ένας Έλληνας και στη θέση του να προσλαμβάνεται ένας ξένος. Αυτό συμβαίνει μόνο αποσπασματικά. Στην πραγματικότητα, η αστική τάξη μετατρέπει ολόκληρους τομείς της βιομηχανίας και των υπηρεσιών σε νησίδες «μαύρης εργασίας» και μεσαιωνικών εργασιακών σχέσεων, σε πραγματικό γκέτο, απΆ όπου το ελληνικό προλεταριάτο οδηγείται σε αναγκαστική έξοδο, για νΆ αντικατασταθεί αμέσως απΆ τους ξένους. Αυτό έγινε στη Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος, στην οικοδομή, στις μικρές και μεσαίες φάμπρικες και βιοτεχνίες, στα λατομεία, στα κάθε λογής συνεργεία, στον καθαρισμό, στις αποθήκες κλπ.

Ο αστικός Τύπος έχει γεμίσει από άρθρα καπιταλιστικών στελεχών που μας λένε ότι η μόνη λύση για να σωθούν τα ασφαλιστικά συστήματα των Ευρωπαϊκών χωρών είναι να εισαχθούν νέες φουρνιές πολλών εκατομμυρίων ξένων εργατών. Ακόμη και πρώην εθνικόφρονες δεξιοί κυβερνητικοί έγιναν ξαφνικά οπαδοί της «πολύ-πολιτισμικής κοινωνίας»! Όλοι αυτοί και οι διάφοροι ψευτο-αριστεροί πράκτορες του συστήματος, έχουν μάλιστα και το θράσος να βρίζουν τους Έλληνες εργάτες «ρατσιστές». Όχι, δεν είναι ρατσιστές οι Έλληνες εργάτες, επειδή αρνούνται να διαλυθούν σαν τάξη και να εγκαταλείψουν αμαχητί κατακτήσεις που κερδήθηκαν με αγώνες και θυσίες δεκαετιών. Ρατσιστές, κατά των Ελλήνων εργατών, είναι όλοι αυτοί που στρώνουν το δρόμο στο κεφάλαιο για να σαρώσει τα δικαιώματά μας και να μας μεταβάλει σε μια κοινωνία πειθήνιων και ατομικοποιημένων δούλων.


Πάρις Δάγλας
Εφημερίδα ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ


_________________
Φωτιά και τσεκούρι όχι μόνο στους
προσκυνημένους, αλλά και στους
πράκτορες και προβοκάτορες.
Επιστροφή στην κορυφή
Επισκόπηση του προφίλ των χρηστών Αποστολή προσωπικού μηνύματος
απαισιοδοξος
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Τρι Νοέ 20, 2007 9:17 pm    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
θα ηθελα,αν μου επιτρεπετε να πω και γω τη γνωμη μου.
πιστευω οτι η εισβολη εκατομυριων μεταναστων στις χωρες της ευρωπης και ιδιαιτερα στην ελλαδα,δεν εχει να κανει μονο με την οικονομικη εκμεταλευση τους,ως φθηνα εργατικα χερια απτο κεφαλαιο.αυτο ειναι δευτερευον.το πρωτευον ειναι η χρησμοποιηση τους για την διαλυση των εθνων.δηλαδη,και να μην ειχαν οικονομικο οφελος οι καπιταλιστες,παλι θα φορτωναν εκατομυρια ξενους στους ευρωπαικους λαους με σκοπο να διαλυσουν τα εθνη τους,τα οποια θεωρουν εμποδιο για την παγκοσμια κυριαρχια,στην οποια αποβλεπουν.
ισως παλι να συνδιαζουν και τα δυο,το τερπνον μετα του ωφελιμου,δηλαδη και το κερδος και την παγκοσμια κυριαρχια...αυτη ειναι η γνωμη μου,ως προς την ιεραρχηση των δυο αυτων παραμετρων.αν κανω λαθος παρακαλω διορθωστε με
Επιστροφή στην κορυφή
Μεταφορέας
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Σαβ Νοέ 24, 2007 11:58 am    Θέμα δημοσίευσης: Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
Καθημερινή 23/11/07

Ερωτήσεις αξιωματικών με αιχμές για εθνικά ζητήματα

Του Γιωργου Σ. Μπουρδαρα


Αρωμα προβληματισμού αν όχι και γεύση αμφισβήτησης επιλογών της πολιτικής ηγεσίας αναφορικά με εθνικά μας ζητήματα, ανέδειξαν οι παρεμβάσεις με τη μορφή ερωτήσεων που έκαναν χθες αξιωματικοί της Σχολής Εθνικής Αμυνας κατά την διάρκεια ειδικής συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας. Οι λαθρομετανάστες ως πιθανός εθνικός κίνδυνος, η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, οι χειρισμοί σε κρίσεις όπως των Ιμίων, ήταν μεταξύ των ζητημάτων που ετέθησαν από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ενας εξ αυτών, μάλιστα, αιφνιδιάζοντας με την επιλογή του, ζήτησε από τα κόμματα της Αριστεράς να εξηγήσουν για ποιο λόγο δεν κατέθεσαν στεφάνι, όπως έπραξαν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, την ημέρα του εορτασμού των Ενόπλων Δυνάμεων!
«Γιατί δεν κατατέθηκε στεφάνι από τις Ενοπλες Δυνάμεις στην κηδεία του Χαρίλαου Φλωράκη, ή στην επέτειο της Εθνικής Αντίστασης θα μπορούσα να ρωτήσω κι εγώ», έσπευσε να σχολιάσει εκ μέρους του Κομμουνιστικού Κόμματος η κ. Λιάνα Κανέλλη, ενώ για το ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Γ. Μπανιάς προσπάθησε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε κάποια κομματική απόφαση με πολιτικό περιεχόμενο, όσον αφορά την κατάθεση στεφάνου.
Ορισμένες άλλες επισημάνσεις των στρατιωτικών, πάντως, προκάλεσαν αντιδράσεις και από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων. Αναφορές αρκετών σχετικά με τους λαθρομετανάστες είχαν ως αποτέλεσμα μεταξύ άλλων την καταγραφή παρατηρήσεων εκ μέρους του προέδρου της Επιτροπής κ. Μ. Βαρβιτσιώτη αναφορικά με τις καταγγελίες για βάρβαρη συμπεριφορά Αρχών προς λαθρομετανάστες. Ειδικότερα, έκανε λόγο για «περιστατικά που ατιμάζουν τη στολή, το εθνόσημο και τον Ελληνισμό» και ζήτησε «αξιοπρεπή συμπεριφορά» από τους ένστολους σε τέτοιες περιπτώσεις.
Λίγο νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Π. Ευθυμίου ζήτησε να μην συζητηθεί εκτενώς η περίπτωση των Ιμίων: «Δεν είχαμε αποσαφηνισμένους κανόνες εμπλοκής. Δεν έλειπαν το φρόνημα και η πολιτική απόφαση», περιορίστηκε να πει, σχολιάζοντας παρατήρηση αξιωματικού σύμφωνα με την οποία τη νύχτα της κρίσης «είχαμε εντολή να απαντήσουμε μόνο όταν δούμε τη λάμψη του πυραύλου να έρχεται κατά πάνω μας».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, στελέχη των Ε.Δ. εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας που άλλοτε δίνουν την αίσθηση υιοθέτησης πολιτικών κατευνασμού έναντι όσων απειλούν το εθνικό συμφέρον (ελληνοτουρκικά) και άλλοτε μάλλον προκαλούν απώλεια ωφέλιμου χρόνου (υφαλοκρηπίδα και Σκόπια, αναφέρθηκαν ως παραδείγματα). Τέλος, μέχρι και για το ενδεχόμενο στο μέλλον να αποκτήσει η χώρα μας πυρηνικά, κατεγράφη ερώτηση.
Επιστροφή στην κορυφή
Ομάδα σύνταξης ΡΕΣΑΛΤΟ
Επισκέπτης

ΔημοσίευσηΔημοσιεύθηκε: Δευ Δεκ 17, 2007 8:25 pm    Θέμα δημοσίευσης: ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΓΚΕΤΟ: Η αβάσταχτη αλήθεια Απάντηση με παράθεση αυτού του μηνύματος
"Κυρίες και κύριοι… Καλωσήρθατε στην «πολυπολιτισμική» Αθήνα του 2007!"

Περιοδικό ΡΕΣΑΛΤΟ, τ. 23, Δεκεμβρίου 2007 (κυκλ. 22/11/2007)
Αφιέρωμα στα "πολυπολιτισμικά" γκέτο"Κυρίες, κύριοι, καλώς ορίσατε στο γκέτο των Αθηνών".
Εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ"
Αρ. Φύλλου 15241 (κυκλ. 16/12/2007)


Εκτενές αφιέρωμα είχε το προηγούμενο τεύχος του περιοδικού μας στην σύγχρονη μάστιγα που ακούει στο όνομα "Γκέτο της Αθήνας".
Τόσο με το εξώφυλλο, όσο και με φωτογραφικό ρεπορτάζ και αρθρογραφία, το τεύχος 23 του ΡΕΣΑΛΤΟ ασχολήθηκε επισταμένα με τα "πολυπολιτισμικά" γκέτο που έχουν δημιουργηθεί στο άλλοτε "εμπορικό τρίγωνο" της Αθήνας.
Φαίνεται ότι το αφιέρωμα αυτό άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου. Και, ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις των καιρών, μας ακολούθησαν στο ίδιο πνεύμα και οι εφημερίδες του καθεστωτικού τύπου.
Ξαφνικά, λοιπόν, το κυριακάτικο "Βήμα" της ναυαρχίδας Λαμπράκη, "βλέπει" και αυτό γκέτο στο κέντρο της Αθήνας, αντιλαμβάνεται τις τραγικές συνέπειες της λαθρομετανάστευσης στην κοινωνία, μιλάει για πρώτη φορά για οργανωμένο έγκλημα και κυκλώματα μαστροπείας, λαθρεμπορίου και διακίνησης ναρκωτικών.
Όλα αυτά που το ΡΕΣΑΛΤΟ αναλύει και στηλιτεύει επί δύο ολόκληρα χρόνια, αρχίζουν να τα βλέπουν σιγά-σιγά και οι εκπρόσωποι του κατεξοχήν καθεστωτικού μηχανισμού διαμόρφωσης συνειδήσεων, δηλαδή τα ΜΜΕ.
Προφανώς γιατί η αθλιότητα που οι ΙΔΙΟΙ έχουν δημιουργήσει (με την ανοχή ή/και την αντιρατσιστική προπαγάνδα τους) τους χαλάει την "κοσμοπολίτικη" μόστρα του ελιτίστικου μικρόκοσμού τους.
Ακολουθεί το αφιέρωμα του "Βήματος" στα Γκέτο της Αθήνας. Οι όποιες ομοιότητες με το δικό μας αφιέρωμα επαφίενται στην παρατηρητικότητά σας...ΓΙΟΡΤΙΝΗ ΑΘΗΝΑ
Τα φώτα φωτίζουν την... αθλιότητα

Λαμπιόνια, βρωμιές και βρωμοδουλειές σε μια πόλη που έχει χάσει προ πολλού την αθωότητά της


Σε μια πρωτεύουσα που βρωμίζει όλο και περισσότερο, κάθε ώρα, κάθε ημέρα, σε κάθε δρόμο και πλατεία από το κέντρο ως την πιο απομονωμένη γειτονιά, οι λύσεις και οι παρεμβάσεις του Δήμου Αθηναίων μόνο αποτελεσματικές δεν μπορούν να χαρακτηριστούν. Ο δήμαρχος κ. Ν. Κακλαμάνης άναψε την Πέμπτη το χριστουγεννιάτικο δέντρο στο Σύνταγμα, τα λαμπιόνια φώτισαν τους δρόμους, αλλά τα σκουπίδια, γιορτή και καθημερινή, αποτελούν μόνιμο πια σκηνικό και πίσω τους κρύβουν και τις άλλες βρωμιές και... βρωμοδουλειές που καταδυναστεύουν την πόλη.


Σχόλιο σε φωτογραφία:
Το άντρο της παρανομίας μέσα στην ψυχή της πόλης. Παράνομα παζάρια μεταναστών και Αθιγγάνων, κλεπταποδόχοι, βαποράκια και τοξικομανείς σκιαγραφούν ένα ντροπιαστικό παζλ για τον πολιτισμό μας
Νύχτα Σαββάτου στην καρδιά της πόλης, τα κορίτσια από την Αφρική, κρατώντας λευκές ομπρέλες, φορούν πολύχρωμα κολάν και κάνουν πιάτσα υπό δυνατή βροχή. Το νερό παρασύρει τα βουνά των σκουπιδιών στους χειμάρρους της ασφάλτου. Δίπλα, ένα «φίδι» από λαμαρίνα κορνάρει και ξανακορνάρει, όμως τίποτε δεν κουνιέται. Το μπλοκαρισμένο στην κίνηση περιπολικό ανοίγει φώτα και σειρήνες, και τα κορίτσια ενστικτωδώς μαζεύονται, όμως γρήγορα καταλαβαίνουν ότι δεν είναι αυτές που έχει στο μυαλό του ο αστυνομικός. Το μόνο που θέλει είναι να τον αφήσουν να περάσει. Σε αυτήν την πόλη, σε μια εποχή που όλοι πίστευαν ότι θεμελιώδη ζητήματα όπως η καθαριότητα και η τήρηση της τάξης θα είχαν επιλυθεί, ο νόμος είναι μάλλον περιττός.

* Πόλη των σκουπιδιών


Ενα μεγάλο κομμάτι του Δήμου Αθηναίων υποφέρει από τους ατελείωτους τόνους σκουπιδιών που ενίοτε καλύπτουν αυτοκίνητα και πεζοδρόμια, σχηματίζοντας μικρές χωματερές στους δρόμους της πόλης. Σε κεντρικές, πολυπληθείς και πολυσύχναστες περιοχές της πρωτεύουσας, παραμονές εορτών, με την αγορά να δουλεύει ολόκληρη την ημέρα, δίπλα σε κτίρια κρατικών φορέων, πολυκαταστήματα, κεντρικές αγορές, σχολεία και πάρκα οι κάδοι και τα απορριμματοφόρα του Δήμου Αθηναίων φαίνεται να μην επαρκούν. Κάτοικοι και επαγγελματίες δηλώνουν αγανακτισμένοι, μιλώντας για την ορατή αισθητική όχληση και τα αόρατα μικρόβια. Εξάρχεια, Αμπελόκηποι, Κουκάκι, Κυψέλη, Πατήσια είναι μόνο λίγες από τις περιοχές στις οποίες κάθε ημέρα τα σκουπίδια ξεχειλίζουν.

«Κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας, στα Κάτω Πατήσια, ο δρόμος και το πεζοδρόμιο γυάλιζαν, δεν έβρισκες ούτε πετραδάκι κάτω» αναφέρει κάτοικος της περιοχής. «Τώρα τα σκουπίδια ξεχειλίζουν στους δρόμους» τονίζει και διερωτάται: «Αφού είχαν δείξει ότι μπορούν να κρατήσουν την πόλη καθαρή, πώς γίνεται να έχουμε επιστρέψει στο παλιό χάλι;». Τα Πατήσια δεν αποτελούν τη μόνη περιοχή που πλήττεται από τα βουνά των σκουπιδιών.

«Τα Εξάρχεια είναι μία από τις πιο βρώμικες περιοχές που έχω δει στη ζωή μου» σημειώνει τακτικός θαμώνας της περιοχής. Ιδια εικόνα και στους Αμπελοκήπους. «Η περιοχή είναι βρώμικη επί μονίμου βάσεως και τα λίγα ελεύθερα τετραγωνικά μέτρα στο πάρκο μετατρέπονται καθημερινά σε σκουπιδότοπο» τονίζει κάτοικος της περιοχής. Το σκηνικό επιδεινώνεται σε συνδυασμό με τα κατειλημμένα από τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια πεζοδρόμια, καθώς και από τη γενικότερη έλλειψη ελεύθερου χώρου. Ακόμη χειρότερα γίνονται τα πράγματα σε συνοικίες όπου υπάρχουν μεγάλα σουπερμάρκετ. Ο εφοδιασμός τους καθημερινά «μπουκώνει» τους κάδους από νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα τα σκουπίδια των περιοίκων να αφήνονται εκτός κάδου. Οταν βρέχει, το νερό παρασύρει τα σκουπίδια στους δρόμους της πρωτεύουσας συντελώντας στο φράξιμο των φρεατίων. Είναι ενδεικτικό ότι στην τελευταία μεγάλη βροχή αρκετοί σημαντικοί δρόμοι του κέντρου είχαν καταστεί άβατοι γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο.

Η γκρίνια των πολιτών είναι η μία όψη. Στην άλλη, κάποιες από τις δικαιολογίες του δήμου για τις ευθύνες του ακούγονται βάσιμες. «Πράγματι στο κέντρο υπάρχει πρόβλημα, καθώς καταγράφεται ισχυρό μεταναστευτικό ρεύμα που επιβαρύνει την περιοχή» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Γ. Δημόπουλος. «Πολλές φορές το πρόβλημα δημιουργείται από τους δημότες που δεν βγάζουν τα σκουπίδια τους με τον σωστό τρόπο, δηλαδή τη νύχτα και σε συμπιεσμένη μορφή» σημειώνει. «Αλλες φορές δημιουργούνται καθυστερήσεις γιατί Αθίγγανοι καταλαμβάνουν τη χωματερή» λέει. Χωρίς τη συνεργασία δημοτών και επιχειρήσεων, η αποκομιδή των απορριμμάτων είναι πάρα πολύ δύσκολη. «Πρέπει να γίνουν πολλά βήματα μπροστά από όλους για να είμαστε ευχαριστημένοι» ομολογεί.

Οσο για την ανακύκλωση, παραμένει ακόμη ζητούμενο. «Πετάω συχνά μεγάλο όγκο από ανακυκλώσιμα υλικά γιατί δεν βρίσκω κάδους ανακύκλωσης κοντά μου» αναφέρει κάτοικος των Ανω Αμπελοκήπων. Οι Αμπελόκηποι, μία από τις πολυπληθέστερες περιοχές της Αθήνας, δεν διαθέτουν αρκετούς κάδους ανακύκλωσης, με αποτέλεσμα ακόμη και οι κάτοικοι που έχουν περισσή οικολογική συνείδηση να πρέπει να οργανώσουν ολόκληρη επιχείρηση για να ανακυκλώσουν τα απορρίμματά τους. Στο Κουκάκι, όπου οι μπλε κάδοι είναι αρκετοί, έχουν καταληφθεί σε μόνιμη βάση από τα σουπερμάρκετ και είναι ζήτημα τι μπορεί να ανακυκλωθεί από το περιεχόμενό τους.

«Το 30% του υλικού που υπάρχει στους μπλε κάδους είναι μη ανακυκλώσιμο» αναφέρει ο κ. Δημόπουλος. «Χρειαζόμαστε άλλα 2.500 συστήματα ανακύκλωσης στην πόλη για να πούμε ότι θα μπορούμε να έχουμε ικανοποιητικό αποτέλεσμα, όμως υπάρχει πρόβλημα με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης» τονίζει. Και προσθέτει: «Εχουμε ζητήσει από το ΥΠΕΧΩΔΕ την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ούτως ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική».

* Γκέτο πίσω από το Δημαρχείο


Αριστερά, η πλατεία Θεάτρου έχει γίνει ένας μαύρος πνεύμονας στον αστικό ιστό. Σε απόσταση αναπνοής από τη Βουλή και το Δημαρχείο, μέρα μεσημέρι, με τη ζωή στην πόλη να βουίζει από δραστηριότητα, ένας χρήστης ναρκωτικών κείται εκτός τόπου και χρόνου στον δρόμο. Δεξιά, στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Γραβιάς, ο πεζός πρέπει να βγάλει... φτερά για να διασχίσει το πεζοδρόμιο. Βουνά από σκουπίδια δίπλα στα παρκαρισμένα οχήματα. Η έλλειψη ελεύθερου χώρου πνίγει την πρωτεύουσα


Αλλά δεν είναι τα σκουπίδια η μοναδική «βρωμιά» στο πρόσωπο της πρωτεύουσας. Στη μεταολυμπιακή Αθήνα του 2007, ούτε χίλια μέτρα από το Κοινοβούλιο, το δημαρχιακό μέγαρο και μία από τις ακριβότερες εμπορικές οδούς του κόσμου, η ρύπανση, η πορνεία, η εγκατάλειψη, τα ναρκωτικά, το παράνομο εμπόριο και το έγκλημα σκιαγραφούν ένα απειλητικό παζλ που αμαυρώνει και υποβαθμίζει ένα μεγάλο τμήμα του ιστορικού κέντρου. Από την οδό Ευριπίδου ως την Ομόνοια, από τη Σαρρή ως την οδό Πειραιώς και από την Αγίου Κωνσταντίνου ως την οδό Δεληγιώργη, στην «άγρια πλευρά» του αθηναϊκού κέντρου, η ανομία και η παρακμή βασιλεύουν, καθώς το κράτος δηλώνει «απών». Κυρίες, κύριοι, καλώς ορίσατε στο γκέτο των Αθηνών.

* Τριτοκοσμικό άντρο

Δίπλα, στην οδό Μενάνδρου, δεκάδες μετανάστες αλλά και Αθίγγανοι έχουν στήσει ένα παράνομο παζάρι. Η Δημοτική Αστυνομία απλώς προσπερνά το σημείο, ουδείς νοήμων πρόκειται να ανοίξει φασαρία εδώ. Στη γωνία με τη Σοφοκλέους δεκάδες άτομα, όλων των εθνικοτήτων, στοιβάζονται σαν τα ποντίκια μπροστά από δύο καταστήματα. «Εδώ είναι οι κλεπταποδόχοι, σε αυτούς έρχονται τα πρεζάκια από όλη την Αθήνα και πουλάνε τα κλεμμένα» σημειώνει έμπειρος γνώστης της περιοχής. «Μη τυχόν φωτογραφίσετε εδώ, θα βρείτε μπελάδες» συμπληρώνει. Ξαφνικά ένας νεαρός τρέχει σαν σίφουνας, κρατώντας μια μαύρη τσάντα. «Πιάστε τον, κλέφτης!». Τέσσερις τον ακολουθούν και επιστρέφουν λίγο αργότερα άπραγοι. Πάνω από την πλατεία Κουμουνδούρου, στο συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων επικρατεί πανικός. Εκατοντάδες ναρκομανείς, άστεγοι και μετανάστες δημιουργούν το αδιαχώρητο για ένα πιάτο φαΐ. Στα στενά πάνω από την Κουμουνδούρου, εγκαταλειμμένα κτίρια έχουν καταληφθεί από ένα ετερόκλητο σύνολο που μετά βίας ζει στις εσχατιές της νομιμότητας. «Σταβλίζονται κατά δεκάδες, το θέαμα είναι τραγικό» αναφέρει η πρόεδρος του συλλόγου «Παναθήναια» κυρία Βάσω Νικολακοπούλου. «Ελπίζω αυτή η κόλαση κάποτε να τελειώσει» λέει με πολύ παράπονο. Η κυρία Νικολακοπούλου είναι μία από τους λιγοστούς πια κατοίκους που έχουν απομείνει κάτω από την οδό Αθηνάς.

* Οικονομικό παράδοξο

Αποτελεί ιστορικό παράδοξο, αλλά ενόσω η μία πλευρά της περιοχής έχει αφεθεί στο έλεος της παρακμής, εν τούτοις στου Ψυρρή οι τιμές των ακινήτων βαίνουν αυξανόμενες ιλιγγιωδώς! Παρ' όλη την ανομία, την αναρχία και την υποβάθμιση, σύμφωνα με έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το 2006 η ευρύτερη περιοχή ήταν η ακριβότερη του κέντρου! Ακούγεται παρανοϊκό, ωστόσο, ενώ επάνω από την Κουμουνδούρου επικρατεί ένα τριτοκοσμικό κομφούζιο, στου Ψυρρή πουλιούνται πολυτελέστατα και πανάκριβα διαμερίσματα. Πολλοί κάτοικοι και επαγγελματίες κάνουν λόγο για εσκεμμένη υποβάθμιση της περιοχής, με σκοπό να πουληθούν σε ευτελείς τιμές γη και ακίνητα, τα οποία θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγάλη αξία όταν η περιοχή θα έχει «καθαρίσει» - κάτι που ζήτησε από την ΕΛ.ΑΣ. πριν από λίγες ημέρες ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Γ. Σανιδάς, έπειτα από καταγγελία της βουλευτού του ΠαΣοΚ κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου και επαγγελματιών της περιοχής. «Στο εξωτερικό αυτή η μέθοδος "επένδυσης" είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και δεν αποτελεί κοινό μυστικό, όπως εδώ, αλλά αντικείμενο ακαδημαϊκής έρευνας στις πανεπιστημιακές σχολές» ομολογεί πεπειραμένος παράγοντας της κτηματομεσιτικής αγοράς.


Μαύρες Αφροδίτες
Πίσω από τη Βαρβάκειο, στην οδό Σωκράτους, με το σούρουπο, εμφανίζονται δεκάδες κοπέλες από την Αφρική, ντυμένες με φτηνά, προκλητικά ρούχα. Εδώ και χρόνια εκδίδονται σε αυτόν τον δρόμο, ενώ μεταξύ τους βρίσκονται και πολλές ανήλικες. Οι έλεγχοι από την Αστυνομία είναι μάλλον ισχνοί, καθώς τα τελευταία τρία χρόνια στην περιοχή οι συλλήψεις για σωματεμπορία και μαστροπεία ήταν ελάχιστες. Τις φέρνουν κυρίως από τη Νιγηρία, πολλές φορές υπό την απειλή βουντού για την οικογένειά τους. Το κύκλωμα της πατρίδας τους τις έχει πείσει πως αν κάνουν ό,τι τους λένε στην Αθήνα, οι συγγενείς τους δεν θα πάθουν τίποτε. Είναι ζήτημα πόσες από αυτές διαθέτουν τις σχετικές άδειες ή έχουν κάνει υποτυπώδεις εξετάσεις υγείας. Οι «προστάτες» τους φροντίζουν ώστε κάποιες από αυτές να μπλέξουν και με τα ναρκωτικά, με στόχο να καταστούν ακόμη πιο ελέγξιμες, ενώ το ξύλο και τα βασανιστήρια είναι στην ημερήσια διάταξη. Είναι απορίας άξιον πώς από το 2004 που έκαναν την εμφάνισή τους στην περιοχή ως σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε γι' αυτές, καθώς στην κυριολεξία όλη η Αθήνα, όταν βγαίνει έξω, «πέφτει πάνω» σε αυτά τα θύματα του trafficking.


Το βασίλειο της «Ζουζού»
Η πλατεία Θεάτρου αποτελεί τον πυρήνα της κόλασης που φιλοξενεί η πρωτεύουσα στο κεντρικότερο σημείο της. «Από την ώρα που ήρθε ο ΟΚΑΝΑ εδώ, όλα άλλαξαν προς το χειρότερο» αναφέρει μιλώντας στο «Βήμα» έμπορος της περιοχής. «Πριν από λίγο ένας μπήκε στο μαγαζί σε άθλια κατάσταση, έπεσε κάτω και έπαθε κρίση επιληψίας». Σε κεντρική στοά της πλατείας χαμένες ψυχές και διαλυμένα κορμιά «τρυπιούνται» και ξαπλώνουν στα βρώμικα πεζοδρόμια. «Θες να την ακούσεις με τη Ζουζού;» ρωτάει ένας περαστικός που μετά βίας περπατά. Στην πλατεία Θεάτρου η «Ζουζού» είναι η βασίλισσα. «Ξέρεις τι είναι να έρχεσαι το πρωί για δουλειά και να βλέπεις στην είσοδο του κτιρίου κάποιον να ψάχνει να βρει φλέβα στον κολλητό του και να του καρφώνει τη σύριγγα με μανία;» διερωτάται σχεδόν απελπισμένος ένας αρχιτέκτων που δραστηριοποιείται στην περιοχή. «Εχουμε φτάσει πια σε σημείο που φίλοι και συνεργάτες δεν έρχονται στο γραφείο για να μας δουν» σημειώνει με πικρία.

ΑΧ. ΧΕΚΙΜΟΓΛΟΥ
Το ΒΗΜΑ, 16/12/2007 , Σελ.: A44
Κωδικός άρθρου: B15241A442
ID: 291384


http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15241&m=A44&aa=2
Επιστροφή στην κορυφή

 
Μετάβαση στη:  
Μπορείτε να δημοσιεύσετε νέο Θέμα σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης
Δεν μπορείτε να επεξεργασθείτε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράψετε τις δημοσιεύσεις σας σ' αυτή τη Δ.Συζήτηση
Δεν έχετε δικαίωμα ψήφου στα δημοψηφίσματα αυτής της Δ.Συζήτησης

Όλες οι Ώρες είναι GMT + 2 Ώρες